Το αίτημα για κατάργηση των ΜΑΤ και ο οπορτουνισμός των Μαϊλη-ΚΝΕ

"είναι γραφικά αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα τα συνθήματα να αφοπλιστεί η αστυνομία και να διαλυθούν τα ΜΑΤ" Μ. Μαϊλης, Γενάρης 2008

Διάβασα με έκπληξη το άρθρο του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Μαϊλη στον Ριζοσπάστη 8/1/2009 με το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (όπως τότε που έβγαινε σαν εκπρόσωπος τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και έλεγε ότι το κόμμα είναι πλήρως ενήμερο για την απόφαση του Μήτσου Κωστόπουλου να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2000. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μαϊλης ότι ο Κωστόπουλος δεν είχε ενημερώσει κανέναν.)

Μέσα σε ένα άρθρο που προσπαθεί να επαναλάβει τα περί "χαϊδέματος των αυτιών των κουκολωφόρων από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ" και ότι το "διήγημα" "Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά" είναι λογοτεχνικό και έτσι πρέπει να κριθεί διάβασα και και κάτι ακόμα.

Γράφει ο Μάκης Μαϊλης ότι είναι "γραφικό το σύνθημα «να αφοπλιστεί η Αστυνομία», ενώ πέρα από ουτοπικό είναι και αποπροσανατολιστικό το «να διαλυθούν τα ΜΑΤ»." (Ριζοσπάστης, 8/1/2009, σελ. 15)

Να θυμίσω ότι το αίτημα της κατάργησης των ΜΑΤ ήταν(;) αίτημα της ΚΝΕ από το 7ο Συνέδριο της τουλάχιστον. Διατυπώνεται ξεκάθαρα στην απόφαση τόσο του 8ου Συνεδρίου όσο και στο πρόσφατο 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ (Γενάρης 2006).

Διαβάζουμε εκεί: "Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ενάντια στους τρομονόμους και τους αντιδημοκρατικούς νόμους για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την κρατική και εργοδοτική βία και καταστολή. [...] Να σταματήσει το χτύπημα των αγώνων, να διαλυθούν τα ΜΑΤ." (Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριο, Γενάρης 2006).

Οι θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 9ο Συνεδρίο της ΚΝΕ βρίσκονται εδώ. Οι θέσεις υιοθετήθηκαν από το συνέδριο.

Αυτό δηλαδή που η ΚΝΕ αποφάση με ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ότι αποτελεί "Βασικό άξονα συσπείρωσης για όλα τα τμήματα της νεολαίας" ο Μαίλης το χαρακτηρίζει "ουτοπικό" και "αποπροσανατολιστικό"!

Ρωτάω λοιπόν:

Τι από τα δυο ισχύει;

Η ΚΝΕ χρησιμοποιεί αιτήματα πάλης που είναι ουτοπικά και αποπροσανατολιστικά;

Γιατί το ΚΣ της ΚΝΕ σε καμία ανακοίνωσή του δεν αναδεικνύει ένα θέμα το οποίο αποτελούσε απόφαση συνεδρίου και μάλιστα πρόσφατου;

Μήπως το αίτημα αυτό καταργήθηκε μέσω της διολίσθησης;

Μήπως τελικά ένα αίτημα "για τα μάτια του κόσμου" ή μήπως η ανταπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικότερη από ζητήματα ψηφισμένα σε συνέδρια;

ΥΓ Όλο το 9ο Συνέδριο αποδεικνύεται μια αποτυχία. Ακόμα και ο Γραμματέας που εξέλεξε δεν έμεινε ούτε ένα χρόνο στη θέση του.

που δεν δικαιούνται δια να ομιλούν μιας και δεν είναι στο κίνημα αλλά στην αντιπέρα όχθη

άλλο πράγμα ο αφοπλισμός της αστυνομίας
και άλλο η κατάργηση των ΜΑΤ

ο αφοπλισμός της αστυνομίας σημαίνει στην ουσία δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών εργατών

κι αυτό το σύνθημα, μόνο ως σύνθημα σε μια μεταβατική κατάσταση με κατεύθυνση την ένοπλη εξέγερση, μπορεί να λογιστεί.

Οπότε ναι είναι αποπροσανατολιστικό. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αστυνομία στον σύγχρονο καπιταλισμό που να μην είναι ένοπλη.


από Μάριος Μ. 11/01/2009 3:49 μμ.


Το αίτημα για κατάργηση των ΜΑΤ είναι άμεσο αίτημα. Το άλλο για τον αφοπλισμό δεν είναι άμεσο αίτημα πάλης.

Μάλιστα πριν το 8ο Συνέδριο τους τα είχα καταθέσει και σε κείμενο κάποια από αυτά. Μάλιστα ο καθοδηγητής μου τότε είπε ότι το αίτημα μπορεί να γίνει "Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και όλες οι μονάδες καταστολής". Αλλά τελικά τίποτε δεν έγινε.

από αντιμπατς 11/01/2009 4:45 μμ.


Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το ΚΚΕ έχει ένα σετ θέσεων
  • καθαρά αντιμαρξιστικές θέσεις για την αστυνομία (βλ. δηλώσεις Κανέλλη στην ημερίδα των αξιωματικών αστυνομίας : Η αστυνομία δεν είναι ντε και καλά εκφραστής της κυρίαρχης τάξης και ότι η αστυνομία θα υπάρχει για πάντα αφού περάσαμε τη νομαδική κοινωνία)
  • ρεφορμιστικές θέσεις που είναι και οι πάγιες επίσημες θέσεις του για αναπροσανατολισμό και άλλη εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, κάλυψη των θέσεων(λες και δεν έχουμε ήδη αρκετούς ή το ζήτημα π.χ. των ναρκωτικών θα λυθεί με περισσότερους μπάτσους) για την πάταξη της εγκληματικότητας και όχι της καταστολής.

Ειπώθηκε ότι ο αφοπλισμός της αστυνομίας είναι αποπροσανατολιστικό. Εγώ θα ισχυριστώ ότι σε μια ορθή επαναστατική προγραμματική λογική που θέτει ρητά ως σκοπό την τσάκιση του αστικού κράτους άρα και την κατάργηση της αστυνομίας από πολιτοφυλακή, ούτε η κατάργηση των ΜΑΤ, ούτε ο αφοπλισμός της αστυνομίας είναι αποπροσανατολιστικά ως συνθήματα.

Ως αιτήματα που δεν συνδέονται με την επαναστατική ανατροπή είναι σαφέστατα αποπροσανατολιστικά.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι υπάρχουν αστυνομίες όπως της Ιρλανδίας όπου η πλειοψηφία του σώματος είναι άοπλη. (μόνο το 1/4 της Ιρλανδικής αστυνομίας είναι οπλισμένο και συγκροτεί ειδικά σώματα π.χ.άμεση δράση )
Δηλαδή η απλή περιπολία όπως π.χ. αυτή στα εξάρχεια τη νύχτα της δολοφονίας δεν γίνεται με περίστροφο. Εδώ στην Ελλάδα πάλι κάθε μπάτσος έχει και ένα περίστροφο  και καθόλου σπάνιο δεν είναι το φαινόμενο ματατζήδων με καλάσνικωφ στο κέντρο της Αθήνας. Από τον γραφιά μέχρι τον μπάτσο της περιπολίας όλοι οι έλληνες μπάτσοι έχουν και το κουμπούρι τους.

Και φυσικά οι πρώτοι που θα λυσσάξουν για να μην αποχωριστούν το κουμπούρι τους θα είναι οι μπάτσοι με το συνδικαλιστικό κουστούμι που αγαπάει το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Ο πολιτικά διασωληνωμένος Μαϊλης και οι προτάσεις του μάλλον έχουν να κάνουν με την κόντρα μεταξύ "τάσεων" στα γραφειοκρατικά κλιμάκια, έρχεται και συνέδριο βλέπεται.

από το 10% των μπάτσων φέρουν όπλα, κυρίως όσοι υπηρετούν σε αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες (βλέπε και την δολοφονία Μενέζες) και στο arms response unit. Για πράδειγμα στην metropolitan police (μπατσαρία λονδίνου) το 93% των μπάτσων δεν έχουν όπλα και μόνο το 7% έχουν.

Άρα το αίτημα για αφοπλισμό είναι ακετά λογικό....

από βέγγος 11/01/2009 6:48 μμ.


Άσε που και να αφοπλιστούν πολλοί μπάτσοι, πιθανότατα θα έχουν όπλα ηλεκτροσόκ (taser) που είναι και πιο επικίνδυνα, και στοιχίζουν και πιο λίγο στο κράτος... :)

post image
Η τυφλή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο ο ινστρούκτορας Μαΐλης να απορρίπτει αιτήματα της... "Κ"ΝΕ ως ουτοπικά και αποπροσανατολιστικά!!

Μετά τις ψεύτικες φράσεις του Γκεβάρα, τις ψεύτικες δηλώσεις Ανδριαόπουλου, τις δηλώσεις Παπαρήγα κατά παραγγελία Καραμαλή, την επίθεση στο Indymedia με ψεύδη και πλαστογραφίες, τα διηγήματα αθώωσης του φονιά ήρθε και η στιγμή που το "Κ"ΚΕ αρνιέται ακόμα και τον εαυτό του.

υγ Η φωτογραφία είναι από το indy.gr

Εικόνες:

από ΚΒ 11/01/2009 9:41 μμ.


Αφοπλισμος της αστυνομιας σημαινει λιγοτεροι κινδυνοι για τη σωματικη ακεραιοτητα των πολιτων και περιορισμος της ασυδοσιας τους, η οποια πηγαζει απο την εξουσια που τους δινει το οπλο. Και φυσικα οταν λεμε "οπλα" δεν εννοουμε μονο τα πυροβολα, αλλα καθε εξαρτημα που θετει σε κινδυνο την υγεια και την σωματικη ακεραιοτητα του κοσμου. Αρα ουτε γκλομπ, ουτε δακρυγονα, ουτε  tazer...

Επισης, αν καποιοι νομιζουν οτι ειναι ρεφορμιστικα αυτα τα αιτηματα, δεν εχουν παρα να κανουν επανασταση εναντια στο αστικο κρατος και να κερδισουν και συνειδησεις με βαση αυτη την κατευθυνση. Ελα ομως που δεν κανουν ΟΥΤΕ αυτο (βλεπε περιπτωση σταλινομουλαρων, αλλα και πολλων α/α) και αρα αντικειμενικα περιοριζονται σε ακομα πιο μινιμουμ αιτηματα, οπως απλα και μονο "απελευθερωση των συλληφθεντων"...

από oti 11/01/2009 10:39 μμ.


otan kata kairous eixe tethei thema eksoplismou twn londrezwn mpatswn me opla, ta idia ta syndikata twn mpatswn eixan antidrasei...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License