Η περιφρούρηση του ακελ σκότωσε τη δημοκρατία

ΆΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣΣκοπός της επιστολής είναι να εκφράσω την οργή μου λόγω της κατακριτέας στάσης αρκετών μελών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/01 κατά του πολέμου στην Παλαιστίνη. Δεκατέσσερις οργανώσεις εκτός του ΑΚΕΛ είχαμε συμφωνήσει να υπογράψουμε κοινή διακήρυξη και ξεχωριστό κάλεσμα για την πορεία (το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες). Η διακήρυξη περιείχε και αιτήματα προς την κυβέρνηση Χριστόφια όσο αφορά το Παλαιστινιακό. Έτσι και το Σάββατο κατεβήκαμε ως μπλοκ το οποίο είχε συμφωνήσει με την διακήρυξη. Εκεί η περιφρούρηση της Προοδευτικής και της ΕΔΟΝ αντιδημοκρατικά διάσπασε το  μπλοκ μας, κρατώντας μέλη της ΑΔΑ (Αυτόνομη Δράση Αντιεξουσιαστών),  μέλη της ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗΣ ( πρωτοβουλία Κυπρίων φοιτητών)και ανένταχτους μακριά  από την υπόλοιπη πορεία και τους επιτέθηκε φραστικά και σωματικά καθόλη την διάρκεια της πορείας όπως δείχνουν και τα αποδεικτικά βίντεο. Στο τέλος δεν επέτρεψε στο κομμάτι αυτό να συνεχίσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Η αφορμή ήτανε πανό και κείμενα τα οποία ασκούσαν κριτική στο ΑΚΕΛ στο θέμα του Παλαιστινιακού.

Αν δεν κάνω λάθος ο σκοπός της διαδήλωσης ήταν η αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Την στιγμή που τα άτομα της περιφρούρησης μας επιτίθονταν εμείς φωνάζαμε «πεθαίνουνε άνθρωποι, πεθαίνουνε παιδιά πρέπει να διαδηλώσουμε όλοι μαζί να δείξουμε την αντίθεσή μας» Τα άτομα της περιφρούρησης απέδειξαν ότι βρίσκονταν εκεί για να διασπάσουν το μπλοκ μας και όχι για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν έλαβαν υπόψη ότι  και εμείς ήμασταν εκεί  κατά του πόλεμου. Όταν προσπαθήσαμε να τους πούμε τα πιο πάνω, μας απαντούσαν «σιωπάτε προδότες, θα σας διώξουμε». Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι κάποια άτομα μας είπανε «εδώ είναι ΧΟΥΝΤΑ και δεν μπορείτε να μιλάτε».

 Επειδή δεν παρελάσαμε με το ΑΚΕΛ η περιφρούρηση μας απομόνωσε, έσκισε το πανό της ΑΔΑ, πέταξε τα φυλλάδια τους, έβριζαν και εκφόβιζαν ακόμα και παιδιά, αποκαλώντας τους βλάκες και ηλίθιους. Το γεγονός ότι άτομα από αυτούς ήταν περίπου πενήντα ετών και έβριζαν ανήλικους  αποδεικνύει το επίπεδο τους. Μετά τις πρώτες επιθέσεις πολλοί διαδηλωτές φώναξαν ένα σύνθημα το οποίο ενόχλησε διάφορους Ακελικούς. «Ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά» Ή τα παιδιά αυτά έχουν δίκαιο ή εσείς κύριοι δεν είστε αριστεροί. Πώς είναι δυνατόν κάποιες ομάδες με διαφορετικές γνώμες, οι οποίες παρευρίσκονται  στην διαδήλωση για τον ίδιο σκοπό  να αντιμετωπίζονται με βρίσιμο και ξύλο; Οι αρχές που προτάσσει το ΑΚΕΛ όπως η ισότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα κτλ έγιναν θρύψαλα. Φάνηκε η απόλυτη, δογματική και καθόλου δημοκρατική πλευρά του ΑΚΕΛ

Η ΕΔΟΝ αποχωρώντας έδιωχνε τα άτομα που βρισκόμασταν εκεί φωνάζοντας άκρως ρατσιστικά συνθήματα, καθόλου χαρακτηριστικό της αριστεράς. Αντιθέτως η αποτρόπαια συμπεριφορά των συγκεκριμένων αυτών ατόμων του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ και Προοδευτικής αποτελούν μεγάλη ντροπή και πλήγμα για την αριστερά της Κύπρου. Η συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική πόσο μάλλον αριστερή.

Μέλη του ΑΚΕΛ εξέφρασαν την άποψη ότι ο λόγος που προέβηκαν σ αυτές τις πράξεις ήταν ο φόβος ότι εμείς θα προκαλούσαμε επεισόδια. Με πιο δικαίωμα μας ταμπελώνετε βάσει της δικής σας εσφαλμένης κρίσης;  Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε σκοπός να προκληθούν επεισόδια. Αντιθέτως τα άτομα της περιφρούρησης προβοκατόρικα προκάλεσαν βία και ένταση. Αντίφαση βεβαίως αποτελεί το γεγονός ότι είπανε στα μέλη ΑΔΑ εάν θέλουν να προχωρήσουν προς την πρεσβεία  να αφήσουν το πανό τους.

Κάποια στιγμή ένας από αυτούς στράφηκε προς το μέρος μου και με ρώτησε «Τι είσαι εσύ; Έπρεπε να ντρέπεσαι.» Προς απάντηση σας κύριε στις προεδρικές του 2008 υποστήριξα τον πρόεδρο Χριστόφια, οποίος δεν είναι σίγουρο αν θα εκλεγόταν αν δεν υπήρχε η καθοριστικής σημασίας συμβολή πολλών ατόμων και ομάδων εκτός του ΑΚΕΛ  που θεωρώντας ιστορικής και κρίσιμης σημασίας για το Κυπριακό ζήτημα στιγμή ψήφισαν τον πρόεδρο Χριστόφια, όπως επίσης και προπαγάνδισαν στους χώρους της αριστεράς προσπαθώντας να πείσουν τους υπόλοιπους γι αυτό. Και εκεί που με την υποψηφιότητα και εκλογή του Χριστόφια η αριστερή κριτική κατά του ΑΚΕΛ έγινε πιο μετριοπαθής, τα γεγονότα του Σαββάτου εξαγρίωσαν και το πιο μετριοπαθές άτομο. Αμφίβολο είναι αν μετά την αντιμετώπιση που είχαμε από τον χώρο του ΑΚΕΛ θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

            Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι αυτά πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας η οποία αδιαφόρησε μπροστά στα γεγονότα ενώ αν γινότανε το αντίθετο θα συλλαμβάνονταν πολλά άτομα από εμάς. Το ΑΚΕΛ οφείλει μια συγγνώμη προς τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση καθώς και να αναλάβει  να συμμαζέψει τους τραμπούκους του που προκάλεσαν την ένταση.  

  Εν πάση περιπτώσει,  πάω να κρύψω το εκλογικό μου βιβλιάριο και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το βρω στις επόμενες εκλογές.

 

Μυρτώ Αχνιώτη    


από ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ 07/01/2009 10:53 μμ.


ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΣΦΑΛΙΤΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΕ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License