Ο Ιός για τον εθνικισμό

Ο Ιός για τον εθνικισμό (παλαιότερο άρθρο) Αφιερωμένο στους εθνικιστές του Indy

Οι «Αρχαιολάτρες» Πολιτεύονται

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το λαϊκό ξεσήκωμα με τις χλαμύδες

"Είναι ή πρέπει να είναι ίδιο το DNA των σύγχρονων Ελλήνων με το DNA των οστών του Κεραμεικού;" "Μήπως ο δρόμος για να γνωρίσουμε πλήρως την αρχαία ελληνική κοσμοθέαση πρέπει να περάσει ακόμα και μέσα από τις θυσίες των ζώων ή την ωμοφαγία;" Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα έθεταν οι διοργανωτές του διήμερου συμποσίου που φιλοξενήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στις 23 και 24 Ιανουαρίου, με τίτλο "Η Αρχαιοελληνική Παράδοση στην Τρίτη Χιλιετία".

Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας. Σχεδόν γεμάτη η αίθουσα Συνεδρίων του Πολεμικού Μουσείου από τις 9 το πρωί του Σαββάτου, και ανάμεσα στο αρχαιόφιλο κοινό ξεχώριζαν προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, όπως ο τέως πρύτανης του ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος και η καθηγήτρια Μαρία Τζάνη, γνωστή από τη συμμετοχή της στη σύνταξη του νόμου Αρσένη. Παρόντες και άλλοι πανεπιστημιακοί, αλλά και κάθε λογής (άμπελο) φιλοσοφούντες περί την αρχαιότητα ή οπαδοί της επαναφοράς της "αρχαίας θρησκείας".Η συνύπαρξη ομιλητών με ετερόκλητες ιδιότητες θύμιζε σύνθεση τηλεοπτικού τοκ-σόου (με τη διαβάθμιση από ακαδημαϊκή αυθεντία μέχρι αγράμματο περιφερόμενο μαϊντανό ή απλό ψώνιο). Κάποιοι από τους ομιλητές θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετάσχουν και σε "ριάλιτι-σόου", με εξασφαλισμένο το τηλεενδιαφέρον για τα ατομικά προβλήματά τους. Υπήρξε πραγματική έκπληξη για μας η αθρόα αυτή συμμετοχή, όσο κι αν γνωρίζαμε την έκταση αυτού του ρεύματος της ιδιότυπης αρχαιολατρίας στην ελληνική κοινωνία και την είχαμε ήδη παρουσιάσει από τις σελίδες του "Ιού" ("Πιστεύω εις δώδεκα θεούς", Εψιλον, 13/10/1996).

 

Απ' ό,τι φαίνεται, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι ομάδες, τα περιοδικά, οι συγγραφείς, οι εκδότες, που αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν "κάτι παραπάνω" για να σώσουν το έθνος, τη φυλή και το Δωδεκάθεο. Για να περιγράψουμε τις ποικίλες ομάδες που συνωστίστηκαν στο Πολεμικό Μουσείο ακολουθούμε την κατάταξη του κ. Παύλου Βουδούρη, εκδότη-διευθυντή του περιοδικού "Τρίτο Μάτι", το οποίο οργάνωσε τη συνάντηση:

 

"1. Μια μεγάλη κατηγορία προσεγγίζει την αρχαιοελληνική παράδοση με το γνωστό κατεστημένο τρόπο, μέσα απ' τα κείμενα, μέσα απ' την ιστορία.
2. Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων προσεγγίζει την αρχαία ελληνική παράδοση με μεγαλύτερο ζήλο και βιωματικά. Είναι αυτοί που θέλουν να θρησκεύονται.
3. Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία που τείνει να γίνει η πολυπληθέστερη. Εκείνοι που εκτιμούν ότι ένας τόσο υψηλός πολιτισμός, όσο εκείνος που δημιούργησε η αρχαία Ελλάδα είχε πηγές διαφορετικές από αυτές που διδάσκονται στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Οι ακραίοι εκφραστές αυτής της ομάδας μιλούν για εξωγήινους, για καταγωγή των Ελλήνων από άλλους πλανήτες. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ αξιόλογο και έχει μεγάλη τάση εξάπλωσης.

4. Μια ακόμα μεγάλη τάση είναι αυτή που λέει ότι η αρχαία ελληνική παράδοση ζει μέσα από την Ορθοδοξία."

 

Οι μόνοι σίγουροι για τον εαυτό τους μέσα στο χάος αυτό, είναι όσοι προσεγγίζουν το ζήτημα με σαφή πολιτική άποψη. Αυτοί έχουν την ικανότητα να τσαλαβουτούν στην άγνοια, το αίσθημα αδικίας, ακόμα και την ψυχική ανισορροπία του ακροατηρίου. Και πρώτος - πρώτος ο γνωστός φύρερ του Κόμματος 4ης Αυγούστου, ο Κώστας Πλεύρης. Δεν είναι ασφαλώς χωρίς σημασία ότι το συμπόσιο, του οποίου την έναρξη κήρυξε ο κ. Μαρκάτος, έκλεισε με το γκεμπελικό κήρυγμα του Πλεύρη. Πολλά χειροκροτήματα στην έναρξη, ακόμη περισσότερα στο τέλος.

 

Και πώς κέρδισε αυτήν την αναγνώριση ο Πλεύρης; Επανέλαβε απλώς τα γνωστά ναζιστικά στερεότυπα, περί "βιολογικής ανωτερότητος της ελληνικής φυλής" και περιέγραψε την περιβόητη ανθελληνική συνωμοσία που εξυφαίνει ο σιωνισμός: Έτσι μάθαμε ότι "4 Εβραίοι καθορίζουν την εκπαιδευτική μας πορεία", ότι οι σιωνιστές "δηλητηριάζουν με χλώριο το νερό που πίνουμε", ότι "ο Λάο Τσε και ο Κομφούκιος έτυχε να βρουν ελληνικά βιβλία και τα αντέγραψαν", ότι "η μισή Ελλάς είναι υπόδουλος", ότι "η αφηρημένη τέχνη είναι η τέχνη του εκφυλισμού", κλπ. Το μόνο που δεν έκανε ο Πλεύρης είναι να χαιρετίσει με "Xάιλ Χίτλερ". Και όμως. Ούτε ένας από τους παριστάμενους δεν διαμαρτυρήθηκε. Ενθουσιασμένοι όλοι τον επευφημούσαν, ακόμα κι όταν εξήγγειλε ανοιχτά ότι το συμπόσιο είναι ιδρυτική πράξη του φασιστικού κόμματος, το οποίο ευαγγελίζεται: "Σήμερα η παρουσία σας εδώ είναι λαϊκό ξεσήκωμα. Αυτό που έγινε σήμερα εδώ, αν γίνει είκοσι φορές το χρόνο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αναπτύσσεται ένα κίνημα, το οποίο αύριο μπορεί να βγάλει και 2 και 5 και 10 Ευρωβουλευτάς."

 

Η υπόθεση αυτή έχει μια μικρή ιστορία. Δεν την φανταστήκαμε εμείς. Την αντιγράφουμε από ένα περιοδικό του ακροδεξιού χώρου, τον "21ο αιώνα", όργανο της παρέας του φερέλπιδος έλληνα Λεπέν, του Μάκη Βορίδη. "Κάποτε επειδή ο κόσμος φοβόταν να πλησιάσει κόμμα ελληνοκεντρικό για να μη χαρακτηρισθεί φασίστας, σωβινιστής, κλπ, λέγαμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ελληνοκεντρικοί σύλλογοι, σωματεία, ομάδες με διάφορα αντικείμενα δραστηριοποίησης." Αυτή η κυνική ομολογία αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε και τόσο αυθόρμητη αυτή η πληθώρα των "εθνικοφρόνων" οργανώσεων. Το ίδιο κείμενο διαπιστώνει ότι "έχει γεμίσει η Ελλάδα από ελληνοκεντρικούς φορείς που σκοπό έχουν την ιστορική έρευνα, την πολιτιστική δράση, την επιστημονική έρευνα, τη γλώσσα, κλπ. Σήμερα η Ελλάδα έχει γεμίσει από περιοδικά και εφημερίδες που μιλάνε για Ελλάδα. Σήμερα με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι είμαστε πάρα πολλοί." Η διαπίστωση καταλήγει στην ευνόητη πρόταση: "Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε πολιτική έκφραση. Να αποκτήσουμε φωνή μέσα στο σύστημά τους. Σήμερα, λοιπόν, προτεραιότητα έχει ο πολιτικός αγώνας." Δεν κρύβεται ακόμα και η φύση αυτού του αγώνα: "Όταν αγωνιζόμενοι νικήσουμε τότε θα επιβάλουμε τους όρους και τους κανόνες μας. Με τη δύναμή μας." Και, τέλος, υπάρχει και το εγερτήριο σύνθημα, το οποίο απευθύνεται με σαφή ειρωνική διάθεση σε όσους από τους αρχαιόπληκτους δεν κατάλαβαν ακόμα ότι η αρχαιοφιλία ήταν απλώς το κάλυμμα της φιλοναζιστικής πολιτικής: "Βγάλτε τις χλαμύδες, ανασκουμπωθείτε και αγωνισθείτε" (Σεπτέμβριος 1998). Ασφαλώς δεν ήταν στις προθέσεις όλων των συμμετασχόντων στο Συμπόσιο η στοίχιση πίσω από τον Πλεύρη και την παρέα του. Ούτε μπορεί κανείς να καταλογίσει στον κ. Μαρκάτο ότι το πολιτικό του σχέδιο είναι να εκλέξει τον Πλεύρη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές του Συμποσίου δεν είναι σίγουρο ότι συμμετείχαν στο σχεδιασμό του "κόμματος Πλεύρη". Δεν διαπιστώσαμε, πάντως, και καμιά κίνησή τους να το αποτρέψουν. Όσο για το Πολεμικό Μουσείο, αυτό θα έχει την "τιμή" ότι από το χώρο του εξαγγέλθηκε το νέο πολιτικό εγχείρημα του "φύρερ".

 

 

Οι δημόσιες σχέσεις του νεοναζισμού

 

Το χαμόγελο υπεροχής του επίδοξου φίρερ των προγονόπληκτων, Κ. Πλεύρη, στο κλείσιμο του συμποσίου, δεν οφειλόταν μόνο στην εδραίωση των ιδεών του σε ένα ακόμα ακροατήριο. Ο ζηλωτής του ρατσισμού χαιρόταν για μια πολύ πιο σπουδαία δικαίωση, έστω κι αν φαίνεται συμβολική. Από τα καλτ κανάλια, τα θλιβερά τοκ σόου της εποχής του εθνικιστικού παροξυσμού και τις συνάξεις των ανυπόληπτων Χρυσαυγιτών, ο Κ. Πλεύρης βρέθηκε επιτέλους στο Πολεμικό Μουσείο (χώρο επίσημο που τόσο ποθούσε να εκπορθήσει), δίπλα σε αναγνωρισμένους επιστήμονες, παράγοντες του δημόσιου βίου (τους οποίους χρόνια τώρα καλεί να αναμετρηθούν μαζί του, για να νομιμοποιηθεί). Χάρη στους ευέλικτους εκδότες του "Τρίτου Ματιού" η καριέρα του φίρερ και η διάδοση της μισαλλοδοξίας του εξελίσσονται άριστα. Ως τώρα δεν τα πήγαινε και τόσο καλά.

 

Τον Απρίλιο του 1997, όταν ένας άλλος εκδότης του "χώρου", ο "οίκος Γεωργιάδη", ζήτησε την αίθουσα διαλέξεων του Πολεμικού Μουσείου για ομιλία του αστέρα της ακροδεξιάς, το Μουσείο αρνήθηκε. Και τότε η ομιλία θα ήταν -όπως πάντα, άλλωστε- αρχαιοελληνικού, δήθεν, ενδιαφέροντος. Από τη διοίκηση, όμως, του Μουσείου (που ανήκει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) επισημάνθηκε ο κίνδυνος "να εμφανιστεί το Πολεμικό Μουσείο ως βήμα προώθησης ακραίων θέσεων σε ζητήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως εκείνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής αντιμετώπισης μειονοτήτων μέσα στην Ελλάδα". Ο φίρερ έγινε έξαλλος. Σε έξι εκπομπές του από το Tele-City εξαπέλυσε απίστευτες βρισιές και συκοφαντίες εναντίον του τότε προέδρου του Μουσείου αντιστράτηγου Νικ. Μπέλμπα. Παράλληλα, δίνοντας "στον αέρα" τον αριθμό του τηλεφώνου του αντιστράτηγου "που φέρει απαραδέκτως και αναξίως τη στολή", διέταξε τα τάγματα εφόδου του να περιποιηθούν τον "δειλό". Η υπόθεση, αφού απασχόλησε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που αξίωσε από το Tele-City να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του κ. Μπέλμπα, έφτασε και στα δικαστήρια. Στις 8.4.1998, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Πλεύρη και το κανάλι του νεοδημοκράτη βουλευτή Γ. Καρατζαφέρη, για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική ευθύνη στα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής από του ελληνόφρονες οπαδούς τους. Η αποζημίωση που καλούνται να πληρώσουν οι ένοχοι αγγίζει τα 70 εκατομμύρια δρχ.

 

Δεν υπάρχει συνέχεια στην πολιτική των διοικήσεων του Πολεμικού Μουσείου; -ρωτήσαμε τον αντιπρόεδρο του σημερινού, νέου, Δ.Σ, κ. Αποστόλου. "Τι να σας πω. Άλλο Δ.Σ, άλλες αποφάσεις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς. Δεν σημαίνει πως ό,τι αποφασίζει κάποιος μονόχνοτα θα το ακολουθούμε πάντα εφ' όρου ζωής", μας απάντησε την παραμονή της εμφάνισης Πλεύρη στο Μουσείο. Επιμείναμε. "Κοιτάξτε", είπε ο κ. Αποστόλου, "ό,τι γίνεται στο Πολεμικό Μουσείο γίνεται με αποφάσεις του Δ.Σ. Εγώ δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Ξέρω απλώς ότι η αίθουσα διατίθεται στις εκδόσεις Εσοπτρον και απ' ό,τι βλέπω μάλιστα οι ομιλητές είναι διάφοροι καθηγητές. Είναι ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου, ένας καθηγητής της Σχολής Δοκίμων και άλλοι".

Αν οι ανώτατοι αξιωματικοί που διευθύνουν το Πολεμικό Μουσείο δεν εκτιμούν τον κ. Πλεύρη ήδη από την εποχή της δικτατορίας (τότε που τους δίδασκε, ως κουμπάρος και ευνοούμενος του πραξικοπηματία Λαδά, στη σχολή Πολέμου), κάτι άλλο θα τους ώθησε να τον δεχτούν στο σαλόνι τους. Ο Στάμος Στίνης, πάντως, ένας από τους διοργανωτές, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο και το Δ.Σ του Μουσείου "για την παλικαριά τους να μην ενδώσουν σε πιέσεις που ασκήθηκαν με στόχο την ακύρωσή του". Δεν χρειάζονται και ειδικές ικανότητες για να καταλάβουμε ότι η παρέα του "Τρίτου Ματιού" εργάστηκε με βάση τα πιο προωθημένα συστήματα δημοσίων σχέσεων. Στις μέρες μας είναι σχετικά απλό να πείσεις για τη δική σου εγκυρότητα, αρκεί να αποδείξεις ότι βρίσκεται κοντά σου κάποιος (περισσότερο ή λιγότερο) έγκυρος. Πάντοτε με τη σημαία του πλουραλισμού και της επιστημοσύνης, ένα θέμα γενικό και αόριστο, όπως "η αρχαιοελληνική παράδοση στην τρίτη χιλιετία", δεν αφήνει αδιάφορους τους καλοπροαίρετους εισηγητές -ιδίως αν οι διοργανωτές δεν κρίνουν απαραίτητο να τους πουν ολόκληρη την αλήθεια για το πάνελ και τα υπόλοιπα δεδομένα της συνάντησης.

 

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο κ. Μαρκάτος ήταν απολύτως ενήμερος για τα ερωτήματα που έθεσαν οι συμποσιάρχες, του τύπου "Θα μπορούσε και πρέπει να αναγνωριστεί ως επίσημη θρησκεία το Ελληνικό Δωδεκάθεο". Όμως, οι οπαδοί της επιστροφής στο Δωδεκάθεο ή οι ακόμα πιο προχωρημένοι λάτρεις της φυλετικής και πνευματικής ανωτερότητας των Ελλήνων (που, όπως "αποδεικνύουν", αυτό οφείλεται στη "συγγένειά μας με εξωγήινους πολιτισμούς"), έμειναν με την εντύπωση ότι ο πρώην πρύτανης ανήκει στο κίνημά τους. Κι άλλοι ομιλητές νομιμοποίησαν την τερατολογία, τον ανορθολογισμό, το φανατισμό και το ρατσισμό. Δεν ήξερε ο πανέξυπνος και καλοπληροφορημένος πατέρας Μεταλληνός που πήγαινε; 'Η μήπως βρίσκεται σε επικίνδυνη πολιτική αποστολή με σκοπό να ξαναενώσει τον ελληνισμό με τον χριστιανισμό, μετά τη διαπίστωση ότι απομακρύνονται μεταξύ τους; Τι δουλειά είχε η "μεταρρυθμίστρια", σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας, Μαρία Τζάνη, να τσακώνεται περίπου σαν σε γηπεδικό πηγαδάκι, απολύτως σίγουρη πως φταίνε οι Εβραίοι μεταφραστές από τα αραβικά που ο κόσμος πιστεύει ότι το "μηδέν" το ανακάλυψαν οι Άραβες και όχι οι Έλληνες;

Δύο από τους προσκεκλημένους, ο καθηγητής της Σχολής Δοκίμων Ιωάννης Λουκάς και η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Λίτσα Χατζοπούλου, κατάλαβαν -εκ των υστέρων- ότι οι προθέσεις του συμποσίου δεν ήταν καθόλου επιστημονικές. Με επιστολή του ο κ. Λουκάς, το απόγευμα της πρώτης ημέρας δήλωσε την αποχώρησή του: "Αποδέχτηκα την πρόταση ευελπιστώντας ότι, τουλάχιστον, μαζί με τους πανεπιστημιακούς Ν. Μαρκάτο, Β. Μπακούρο, Λ. Χατζοπούλου, των οποίων γνωρίζω και τιμώ το έργο, θα συνέβαλα στην επιτυχία μιας επιστημονικής συνάντησης σχετικής με ένα θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο πολυετούς έρευνας από μέρους μου. Δυστυχώς, όμως, η παρουσία και η επικράτηση φορέων του βιολογικού φυλετισμού, της ξενοφοβίας και του υπερεθνικισμού -την παρουσία των οποίων αγνοούσα- με αναγκάζουν να αποχωρήσω για να μη νομιμοποιήσω ιδεολογίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με το επιστημονικό και το δημοκρατικό ήθος και ύφος". Ρωτήσαμε τον κ. Λουκά αν γνώριζε ότι στις προθέσεις των οργανωτών ήταν η θεματική σύνδεση παγανισμού, ωμοφαγίας, ελληνικού DNA κ.λπ με την τρίτη χιλιετία. "Τα αγνοούσα παντελώς", μας απάντησε. "Όχι μόνο θεωρώ επικίνδυνα αυτού του είδους τα πυροτεχνήματα και τις αναμοχλεύσεις, αλλά πιστεύω ότι γίνονται εκ του πονηρού, επειδή πουλάει το θέμα. Κι απ' όλα αυτά κερδισμένη βγαίνει η ρατσιστική ακροδεξιά".

Η κ. Χατζοπούλου, η οποία ανυποψίαστη είχε ετοιμάσει μια ανακοίνωση με θέμα "Η ρομαντική Ελλάδα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως (1830-1880), επίσης έπεσε απ' τα σύννεφα όταν αντελήφθη τι συνέβαινε: "Το συμπέρασμα μου ήταν ότι η αρχαία ελληνική παιδεία χρησιμοποιείται ευρέως από ορισμένους κύκλους ως άλλοθι για τη στήριξη ακραίων ιδεολογιών. Η επιστημονική προσέγγιση προϋποθέτει γνώση, αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα, στοιχεία που εμφανώς δεν διέθεταν αρκετοί από τους ομιλητές αλλά και τους ακροατές. Εκτοξεύτηκαν απρεπείς και αήθεις χαρακτηρισμοί εναντίον όσων βλέπουν την αρχαία παράδοση με αγάπη, αλλά όχι με τη στείρα εκείνη αρχαιολατρία που επιτάσσει λ.χ, την αναβίωση των ελευσινίων μυστηρίων. Η αρχαία ελληνική παιδεία είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση ώστε να αφεθεί στα χέρια ανθρώπων που τη διαστρεβλώνουν σκοπίμως. Γι' αυτό αρνήθηκα να συμμετάσχω στη συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου, εφόσον είχε ήδη διαφανεί ότι η παρουσία μου θα νομιμοποιούσε απόψεις και στάσεις τις οποίες καταδικάζω". Και πού να άκουγαν οι άνθρωποι και τις κυριακάτικες ομιλίες κάτι "μακεδονομάχων" οπαδών των UFO και του πιο βλακώδους ρατσισμού, σαν τον Ανέστη Κεραμυδά. 'Η κάτι απίθανους "μελετητές" (και κρανιομέτρες) της ελληνικής φυλής, πολέμιους των μικτών γάμων των Ελλήνων με τους "βαρβάρους", σαν τον Παναγιώτη Μαρίνη.

 Οι οικοδεσπότες του Πολεμικού Μουσείου

 

Σύμφωνα με την αναγγελία του Συμποσίου, τη διοργάνωση είχε αναλάβει το περιοδικό "Τρίτο Μάτι" και οι εκδόσεις "Έσοπτρον". Ως χορηγός αναφερόταν το Ράδιο Ηρόδοτος. 

Ξεφυλλίζοντας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Τρίτο Μάτι", διαπιστώνουμε ότι συγκεντρώνει όλα τα ρεύματα του αυτοονομαζόμενου χώρου των (εσωτερικών και εξωτερικών) αναζητήσεων. Εντυπωσιακή η συνύπαρξη οπαδών της καταγωγής μας από τους εξωγήινους, δίπλα σε παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν ενοχλούνται από την παράλληλη προβολή βουδιστών, κι εκείνοι, πάλι, μοιάζουν καλοβολεμένοι κοντά σε κάθε είδους πάρα- (-θρησκεία, -ψυχολογία, -λογισμό). Διαβάζοντας το εισαγωγικό κείμεννο του εκδότη-διευθυντή, βρίσκουμε μια εξήγηση γι' αυτόν τον ασυνήθιστο πλουραλισμό: "Είναι τέτοια η χιονοστιβάδα των εξελίξεων, ώστε είναι πολύ πιθανόν η Αποκάλυψη να συμβαίνει ήδη, ο Νοστράδαμος να επαληθεύεται, οι κολοκύθες του πατρο-Κοσμά να γυρίζουν γύρω από τη Γη, και μεις να μην το έχουμε καταλάβει."

Χάρη σ' αυτή την πολυσυλλεκτικότητα, το μηνιαίο αυτό περιοδικό έχει σημαντική απήχηση. Μέσω πρακτορείου, στην Αθήνα πουλάει από 5.500-6.500 φύλλα και στην επαρχία 4.500. Ο συνολικός αριθμός εγγίζει τις 15.000, αν συνυπολογιστούν οι συνδρομές και οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία. Μια συγκριτική εικόνα έχουμε αν παραβάλουμε την αντίστοιχη κυκλοφορία μέσω πρακτορείου του περιοδικού "Απολλώνειο Φως", ενός "σκληρού" αρχαιοφιλικού εντύπου. Την ίδια περίοδο πούλησε από 152 έως 423 φύλλα το μήνα στην Αθήνα.

Οι εκδόσεις "Εσοπτρον" κινούνται στο ίδιο κλίμα των μεταφυσικών εσωτερικών αναζητήσεων και της "εφαρμοσμένης" παραψυχολογίας. Ενδεικτικός τίτλος: "Κβαντική συνειδητότητα". Και για όποιον δεν καταλαβαίνει, το βιβλίο "περιέχει ένα πλήθος εντυπωσιακών ασκήσεων και πρακτικών ανάπτυξης της κβαντικής συνειδητότητας, που είναι εύκολες και προσιτές στον καθένα μας και όταν εκτελούνται συνειδητά μας υπόσχονται σημαντικότατα θεραπευτικά οφέλη"! Το "Ράδιο Ηρόδοτος 107.3" (στην πραγματικότητα εκπέμπει στους 107.4) είναι σαφώς προσανατολισμένο στην αρχαιολατρία, όσο αυτό είναι βεβαίως δυνατό. Δεν μπορεί κανείς να διακρίνει κάποια ιδιαιτερότητα στο ειδησεογραφικό του κομμάτι, το οποίο έχει τη σφραγίδα του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Χούντα, ούτε και στις μουσικές επιλογές, που περιορίζονται σε ελληνικά κομμάτια. Οι εκπομπές λόγου, όμως, περιλαμβάνουν "ελληνοπρεπείς" αναλύσεις ή και απαγγελίες αρχαίων κειμένων. Καλύπτεται η δραστηριότητα των ομοφρόνων οργανώσεων και προβάλλονται τα βιβλία και τα περιοδικά τους. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι διαφημιστικές καταχωρίσεις, οι οποίες μαρτυρούν για το υλικό μέρος αυτού του ρεύματος. Οι αρχαιόφιλοι, λοιπόν, ως "πελάτες": "Δώστε ραντεβού σ' ένα χώρο μυθικό, εκεί που έδιναν ραντεβού οι αρχαίοι θεοί", μας λέει μια διαφήμιση μεζεδοπωλείου. Και αν έχετε απορία πού έδιναν ραντεβού οι θεοί, ιδού η απάντηση: "Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης. Ένας χώρος όμοιος με αυτόν του Ολύμπου." Όσο για το τι φάτε, προτείνονται "πολίτικα γλυκά και μοναδικά παγωτά, αλλά και θεϊκές ουζοποικιλίες." Μια άλλη ταβέρνα διαφημίζει "ξεχασμένες, απίθανες, αλλά κυρίως υγιεινές γεύσεις, σ' ένα μυσταγωγικό περιβάλλον γεμάτο από κίονες, πεσσούς και τοιχογραφίες μας μεταφέρουν 2.500 χρόνια πριν." Φυσικά δεν πρέπει να λησμονήσουμε και το διαφημιστικό σλόγκαν του σταθμού, που χαρακτηρίζει τις απόψεις και τις προθέσεις των ανθρώπων του: "Ηρόδοτος 107.3, Έλληνες. Ο τελευταίος ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός στην πατρίδα μας. "Όπως έλεγαν κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, "Παν μέτρον άριστον".

 

ΟΡΙΟ

ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ
. Γιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αρχαιοφίλων, οργανωτής προσκυνημάτων σε αρχαίους ναούς και βασικός αρθρογράφος του "Ελληνικού Πανθέου". Στο Συμπόσιο υποσχέθηκε να αναπτύξει το αγαπημένο του θέμα "τα Ελληνικά Μυστήρια" (εντάσσεται στους μεταφυσικούς της αρχαιοπληξίας, αναζητώντας τα UFO και την αθανασία της ψυχής του), ωστόσο, στο λόγο του επέμεινε σε άλλες ιδέες: "Δεν πάμε μπροστά με την αναπαλαίωση της βυζαντινής θεοκρατίας. Το μέλλον του ελληνισμού είναι η αρχαία θρησκεία". Καταχειροκροτούμενος συνέχισε: "Υπάρχει φυλετική συνέχεια στον ελληνισμό και ουδείς το αμφισβητεί. Στο επόμενο τεύχος του 'Ελληνικού Πανθέου' το αποδεικνύω με την μέθοδο της κρανιομετρίας. Κινδυνεύουμε από τις επιμειξίες που επιτρέπουν οι Χριστιανοί. Η Ορθοδοξία φταίει για τη νόθευση της φυλής. Ευλογεί τους γάμους με Βουλγάρες και Αλβανούς. Σε λίγο θα χάσουμε τον νομό Έβρου από τις επιμειξίες. Οι Βούλγαροι θα μας πάρουν την Αλεξανδρούπολη".


ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ. Συγγραφέας πολλών βιβλίων που διεγείρουν την ψυχοπαθολογία του ελληνόφρονος κοινού. Τα τελευταία του μπεστ σέλερ είναι: 1ο. "Ατλαντίδα το μυστικό των μυστικών", όπου θα μάθετε ότι οι κάτοικοι της Ατλαντίδας εξαφανίστηκαν -ίσως έφυγαν προς άλλους πλανήτες, λέει ο ερευνητής- όταν τόλμησαν να τα βάλουν με τους Έλληνες, και 2ο. "2011 ο θρίαμβος των Έψιλον", ένα βιβλίο-σοκ στο οποίο θα αποκαλυφθεί ο ρόλος των Έψιλον και το πώς θα μεγαλώσει η Ελλάδα! Στο Πολεμικό Μουσείο ο ακαταπόνητος μαχητής των εθνικών μας ιδεωδών δάκρυσε για τη Μακεδονία μας, η οποία έχει ξεπουληθεί στις κατώτερες φυλές. Προφήτευσε ότι μια εβραϊκή συνωμοσία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη χωρίζοντας (μάλλον μέσω των ΠΑΟΚτζήδων και των ομάδων του τέως ΠΟΚ) την Ελλάδα στα δύο. Στη συνέχεια ανέπτυξε την επιστημονική του άποψη ότι "όλοι οι άλλοι λαοί ήσαν και είναι ανθρωποειδή". Θέση την οποία θα υποστηρίζει, είπε, (και πάλι δακρύζοντας) μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του, κι ας τον πουν ρατσιστή. Στο φουαγιέ, λίγο μετά, φαινόταν πολύ χαρούμενος κουβεντιάζοντας με τον φίρερ του για τις ιλιγγιώδεις πωλήσεις των έργων τους.


ΒΕΡΕΤΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ και ΡΑΣΣΙΑΣ ΒΛΑΣΗΣ. Εκδότες και συγγραφείς προερχόμενοι από τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του '70. Σήμερα, έχουν καταντήσει να καθοδηγούν το πιο ακραίο αρχαιόφιλο κομμάτι των ελληνοψύχων, ζητώντας την επιστροφή στην αρχαία θρησκεία. Μισούν κάθε τι βυζαντινό, δυτικόφερτο και -βεβαίως- ιουδαϊκό. Απαιτούν την αναστήλωση των ναών τους και την επιστροφή στην πολυθεΐα, ως μόνη εγγύηση για την επικράτηση του πλουραλισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Υποστηρίζουν πως ό,τι έκαναν οι ξένοι λαοί το οφείλουν στην επαφή τους με το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Υποτίθεται πως ενοχλούνται από τη θανάσιμη επαφή του ρεύματός τους με τους χουντικούς και τους ρατσιστές, αλλά δεν χάνουν την ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί τους. Στο Συμπόσιο προσπάθησαν να αποφύγουν τον Πλεύρη με έμμεσο τρόπο, τόσο, που δεν το κατάλαβε κανείς. Ο Βλάσης Ρασσιάς ενθουσίασε το κοινό όταν έθεσε ως κύρια αντίθεση στη σύγχρονη Ελλάδα αυτή μεταξύ Εθνικών και Χριστιανών. "Να μην αφήσουμε τα χριστιανοβυζαντινά κοράκια να αφοδεύουν πάνω στην εθνική μας κληρονομιά", είπε, αποσπώντας και το θαυμασμό της προεδρεύουσας, εκείνη την ώρα, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Τζάνη.


ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνεργάτης της "Καθημερινής" και του "Αρδην" -όπως αυτοσυστήνεται. Κατατρόπωσε για άλλη μια φορά τους "ανθέλληνες" Χάντινγκτον και Ντιροζέλ, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές κοινοτοπίες του αγοραίου εθνικισμού. Ύμνησε τη σθεναρή στάση της κυρίας Λέφκοβιτς και της κυρίας ντε Ρομιγί. Και επικέντρωσε την προσοχή του ακροατηρίου του στην εκτεταμένη, απαράδεκτη, καταπίεση όσων επιστημόνων στην Ελλάδα "αποδεικνύουν" ότι όλα τα είπαν και όλα τα ανακάλυψαν Έλληνες. Δεν παρέλειψε να πει έναν καλό λόγο για όλους τους παριστάμενους, εξαίροντας τη συμβολή τους στο μεγαλείο της φυλής.ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Μάριου Δημόπουλου-Απολλώνιου (διοργανωτή) "Ελληνισμός-Χριστιανισμός στο Βυζάντιο" (εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις, Αθήναι 1998). Τα πρακτικά μιας συνάντησης -αντίστοιχης μ' εκείνη του Πολεμικού Μουσείου- που διοργανώθηκε στη Φιλοσοφική Αθηνών στις 19.3.1997. Περιλαμβάνεται ενδιαφέρουσα σύγκρουση μεταξύ του Ευαγγέλου Μπεξή (συνεργάτη του περιοδικού "Δαυλός") και του Γεωργίου Μεταλληνού, όπου μετά από ανταλλαγή κάποιων χαρακτηρισμών ("δεν ξέρεις γράμματα", κλπ), καταλήγουν ότι "πρέπει να κάτσουν κάτω να τα βρουν". Συμμετείχαν ακόμη η Αγνή Βασιλικοπούλου, ο Αθανάσιος Κουκουβίστας, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Τρύφων Ολύμπιος -ο οποίος άλλαξε το "λατινογενές" επίθετό του Κωστόπουλος- ο Παναγιώτης Μαρίνης, ο Γεώργιος Μουστάκης, ο Βλάσης Ρασσιάς και ο Ευάγγελος Σκορδάς.


Ιωάννη Λουκά "Εθνικοσοσιαλισμός και ελληνισμός" (εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 1991). Διεξοδική έρευνα της απόπειρας των ναζί να συνδυάσουν την αρχαιοελληνική σκέψη με τη δική τους ρατσιστική κοσμαντίληψη.


Παναγιώτη Μαρίνη "Η ελληνική θρησκεία" (δίτομο, εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις, 1996). Χαρακτηριστικό πόνημα του ρεύματος της αρχαιολατρίας, από έναν ιατρό- ερευνητή, ο οποίος διδάσκει τους ομόφρονές του στην "Ελληνική Αγωγή".


Βλάση Ρασσιά "Υπέρ της των Ελλήνων νόσου" (τρίτομο, εκδόσεις Διιπετές και Πανδερκής Ηλιος, Πόλη των Αθηνών, 1992-1994 μ.α.χ.χ.). Υποστηρίζεται η επιστροφή στο λατρευτικό τυπικό και η πλήρης αποκατάσταση του Δωδεκαθέου.


ΔΕΙΤΕ

"Δυο ήλιοι στον ουρανό" του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1991). Το αγαπημένο έργο των αρχαιολατρών αναφέρεται στην περίοδο του 4ου αιώνα και τη βίαιη επικράτηση του χριστιανισμού στον ελληνικό χώρο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του "χώρου" Δαυλός (131, 1992) ο σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι "οι Έλληνες δεν έγιναν ποτέ Χριστιανοί, είναι παγανιστές κατά βάθος. Δεν το ξέρουν και προσποιούνται τους Χριστιανούς. Δεν αποδέχθηκαν αυτόν τον τρομακτικό θεό των Εβραίων που έχει περάσει μέσα από τον Χριστιανισμό. Εάν βέβαια σου πει κάποιος, ξέρεις δεν είσαι Χριστιανός, είσαι ειδωλολάτρης, θα γίνεις έξαλλος."


"Ο Γαλαξίας" του Λουίς Μπουνιουέλ (1968). Η ποικιλία και η πολυπλοκότητα των αιρέσεων, σε ένα σατιρικό αριστούργημα με σουρεαλιστική προδιάθεση.

 

(Ελευθεροτυπία, 7/2/1999)

από ΜρΧ 24/04/2003 1:14 μμ.


Αν και δεν ειχα υπ οψιν την συγκεντρωση ευχαριστω το Ιο που με ενημερωσε. ""4. Μια ακόμα μεγάλη τάση είναι αυτή που λέει ότι η αρχαία ελληνική παράδοση ζει μέσα από την Ορθοδοξία." Ποια ειναι η αρχαια ελληνικη παραδοση ? μηπως αυτη που σημερα το καχεκττυπο ονομαζεται Ευρωπαικος πολιτισμος? Αν ναι προς τι ο οδυρμος ? και επειδη υποπτευομαι οτι ανοικω σε αυτη την 4η κατηγορια και επειδη ουτε εθνικιστης ειμαι , ουτε Χριστιανος θα ηθελα να κανω μερικες παρατηρησεις στο δημοσιευμα που επιχειρει μαλλον την συσκοτηση και την γενικη αποδιεπομπευση ( με αφορμη την παρουσια Πλευρη) , ολων των σκεπτομενων ανθρωπων. Μεσα στο τσουβαλι τους χωραμε ολοι ? απο τον Πλευρη μεχρι τον Ζουραρη ? - Με παραθεση γεγονοτων καταληγουν σε μια κατ ουσια αναρθρη κραυγη εναντιον ολων δεν συντασονται με το " πολιτικως ορθο" δογμα τους ? Γιατι η εμπαθεια ? ποιος ειναι ο Ελληνικος πολιτισμος ? το Ελληνικο πνευμα ? σιγουρα οχι αυτο που εντεχνα παραθετουν οι ΙΟΙ: " Είναι ή πρέπει να είναι ίδιο το DNA των σύγχρονων Ελλήνων με το DNA των οστών του Κεραμεικού;" Οχι αγαπητοι δεν ειναι αυτο. Αυτο ειναι αποτελεσμα της αρνησης της συγχρονης (μερους)αριστερας να δει την πραγματικοτητα. Αρνηση που δημιουργει το κενο και την προυποθεση στους Πλευρηδες να εμφανιζονται σα αρχιερεις των ελληνικων παρακαταθηκων και πνευματος. Ειναι αποτελεσμα της κοντοφθαλμης πχ θεσης της αριστερας να θεωρει την καθαρευουσα σαν αντιδραστικη εκδοχη της γλωσσας και την δημοτικια , οτι το λαικοτερο και προοδευτικοτερο στη παιδια μας και τη λογοτεχνια. Οπως σε μια αναλογη συγκεντρωση αριστερων σχηματων η διαδηλωση μπορει να βρει κανεις καθε καρυδιας καρυδι μεχρι και ανεγκεφαλους, ετσι και εδω. Θα ηταν ατοπημα ομως να χρησιμοποιηθει αυτο για την συληβδην καταδικη της αριστερας. Το κειμενο στο συνολο του , αν και παραθετει πολλα χρησιμα στοιχεια .. νομιζω οτι ως προς τον τροπο παρουσιασης και στοχευση αποτελει , καλοσχεδιασμενο ατοπημα.

από ΜρΧ 24/04/2003 1:19 μμ.


στις προτασεις για διαβασμα .. γιατι ξεχασαν την ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ ?... μηπως η Λιλη δεν εξυπηρετουσε την στοχευση της δημοσιευσης τους ?

από cc 24/04/2003 1:25 μμ.


.

...ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ. ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΠΛΕΥΡΗ, ΒΟΡΙΔΗ ΚΛΠ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΑΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠ ΕΞΩ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΛΑΕΙ Ο ΨΕΥΤΟΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ, ΤΥΠΟΥ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΜΠΙΣΤΗ, ΣΩΜΕΡΙΤΗ, ΜΙΧΑ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΠ. ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ Κ Ο Σ Μ Ο Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΣΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ Π.Χ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ(ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΤΙΜΑΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ 9/10 ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΕΥΡΗ, ΤΟ ΒΟΡΙΔΗ, ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΗΜΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ 1/10 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ, ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ(ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ) ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ: "ΕΝΤΑΞΕΙ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ." Ε, ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ "ΑΝΤΙΔΕΞΙΟ" ΛΑΛΙΩΤΗ, ΤΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΙΣΤΗ! ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙΣ Π Ρ Ω Τ Α ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Ε Υ Ο Ν ΤΟ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΦΑΣΗ! ΕΙΝΑΙ Π.Χ. ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ 3 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ Ο,ΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 3 Χ Ρ Υ Σ Α Υ ΓΙ Τ Ω Ν(ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΝΤΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΥΤΕΡΟ!). ΔΥΣΤΥΧΩΣ Σ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑΔΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Η ΣΟ ΤΟΥ ΙΝΤΥ(ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΨΙΛΟΣΥΝΑΣΠΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ)

από ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ 24/04/2003 1:34 μμ.


Τώρα το καταλάβαμε. Από αύριο λοιπόν θα συμμορφωθούμε.

ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"(ΑΔΟΚΙΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΟΡΟΣ, ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΚΑΛΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ.

ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗ ΛΥΣΗ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΓΓΛΙΚΗ Η 2η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ( ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η 1η). Anna Diamantopulo, member of the European Commission, has appeared with an unusual proposition. She justifies her position with the fact in the European Union, disputes are regularly carried out into how many languages official documents need to be translated. Too much money is spent on translating all the official documents into 11 European languages. After the European Union is expanded, the number of these languages will be 20. According to Mrs Diamantopulo this is too expensive. She supposes that most Europeans speak English. ?It is impossible to imagine how to simultaneously execute a translation into 20 languages. Greece should solve this problem as soon as possible and make English its second official language.¦ The Greek also claimed that other countries also have to solve this problem sooner or later. ----------------------------- Η Κα ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΠΡΟΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΑΙΧΜΗΣ ΤΟ ΟΞΥΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ. ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !! ---------- ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ? - ΟΙ ιοι ΜΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΨΑΝ ΤΩΡΑ ?

από ποιος Θανασης? 24/04/2003 2:17 μμ.


Και που ειναι το προβλημα σου?Δεν πρεπει να εχουμε ολοι ισα δικαιωματα?Γιατι να αποκλειονται οι γυναικες απο καποιες περιοχες ως μοιασματα?Εγω ειμαι αθεος κ στην ουσια μ αφηνει αδιαφορο το Αγιο Ορος κλπ.Ομως ειναι ρατσιστικο με προσχημα καποιες "παραδοσεις" να αποκλειεται ο μισος πληθυσμος απο καποιες περιοχες του κοσμου. Υ.Γ.το πλατινε μαλλακι του Πλευρη,ειναι στο DNA της φυλης?

από η φρου φρου 24/04/2003 2:19 μμ.


.

από ΧρΜ 24/04/2003 2:27 μμ.


Αγαπητέ ΜρΧ, στις προτασεις για διαβασμα που έχω να σου κάνω εγώ, είναι να διαβάζεις πραγματικά αυτά που διαβάζεις πριν αρχίσεις να τα σχολιάζεις. Το κείμενο που παραθέτεις από το κείμενο του Ιού με τον αριθμό 4. και μετά έρχεσαι να ρωτήσεις ως άλλος εισαγγελέας "Ποια ειναι η αρχαια ελληνικη παραδοση ?", αν είχες διαβάσει προσεκτικά θα έβλεπες ότι αποτελεί παράθεμα από άλλο έντυπο, το "Τρίτο Μάτι", και δεν αποτελεί κατάταξη των Ιών. Αν σε ενδιαφέρει, λοιπόν, θα πρέπει να ρωτήσεις εκείνο το έντυπο τι εννοεί με "ελληνική παράδοση".

ειναι αυτο που στη καχετυπη εκδοχη του σημερα λεγεται Ευρωπαικος πολιτισμος. Η μηπως δεν ειναι ετσι ? Γιατι να γινεται τοτε προσπαθεια σπηλωσης και συχνοτισμου του με Πλευρηδες και Σια ? ειναι αυτη σοβαρη αντιμετωπιση ?

από . 24/04/2003 2:39 μμ.


και εγω διεκδικώ το δικαίωμα μου να μπάινω σε γυναικεία Μοναστηρια και να διανυκτερευω, αλλα οι ρατσιστές δε με αφήνουν , τι να κανω ?

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 2:48 μμ.


Το άρθρο είναι παλιό. Ήταν την εποχή που ο Ιός προσπάθησε να ασκήσει ιδεολογική τρομοκρατία, κυρίως σε κύκλους της αριστεράς, "καυτηριάζοντας" κάθε "παρέκλιση" προς τον "Εθνικισμό". Τους έλεγαν μουλάδες του αντιεθνικισμού τότε. Όμως πάλι την πάτησαν, γιατί τόλμησαν να βάλουν στο ίδιο καζάνι τον Ρασιά με τον Πλεύρη και τον Βορίδη, λέγοντας ότι η συνάντηση αποσκοπούσε στην ίδρυση ακροδεξιού κόμματος. Για όσους δεν γνωρίζουν τον Ρασιά, είναι μία παλιά ιστορία του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, εκδότης του περιοδικού Ανοικτή Πόλη και Διηπετές και συγγραφέα πολλών βιβλίων, με μεγάλη δημοκρατική ιστορία. Αν και προσωπικά θεωρώ τον Ρασιά ψωνισμένο με τα αρχαιοελληνικά, με τίποτε δεν είναι ακροδεξιός ή εθνικιστής φασίστας. Λοιπόν, τώρα έρχονται τα ωραία: Ο Ρασιάς κάνει μύνηση στους Ιούς, ο εισαγγελέας την προωθεί και τι γίνεται;;; Με ΒΟΥΛΕΥΜΑ 40(!!!) σελίδων ο "αντικαθεστωτικός" Ιός απαλλάσεται!!! Η υπόθεση δεν έφτασε καν στο δικαστήριο! Αυτά για την ιστορία... Κατά τ' άλλα εκείνη την εποχή ο Ιός με την υστερία του είχε αγγίξει τα όρια του ανθελληνισμού (συγγνώμη για την λέξη που παραπέμπει στην Χρυσή Αυγή, αλλά δεν υπάρχει άλλη πιό κατάλληλη). Ιδεολογική παρέα του Ιού: ο Μανώλης Βασιλάκης, Τζανετάκος, Καραμάνου, Μίχας,ο Σωμερίτης και όλη η γνωστή κλίκα που την πενταετία 1995-2000, ασκούσαν ιδεολογική τρομοκρατία στην μεγάλη μάχη με τον "εθνικισμό", υπό την εποπτεία της εκσυγρονιστικής κυβέρνησης και του ιδίου του Πανταγιά. Μάλιστα υπήρξαν και συναντήσεις όπου αποφάσιζαν κοινή γραμμή. Μία ήταν στο σπίτι του πρώην υπουργού της ΝΔ Παπακωσταντίνου, όπου συμμετείχε και ο Ιός. Αυτά τα κάρφωσε μετά ο Βασιλάκης όταν τον παράτησαν στην τύχη του, μετά την αγωγή που του έκανε ο Φαήλος Κρανιδιώτης και παρά λίγο να του κατάσχει το σπίτι. Τότε ο Βασιλάκης υπέργαψε την περίφημη δήλωση και γλύτωσε το σπίτι του. (Η δήλωση υπάρχει στο Indy) Μετά όλοι κατάλαβαν ότι αυτοί κατά κανόνα υιοθετούσαν τις αμερικανικές θέσεις και ξεφωνήθηκαν . Άλλο είναι να υπερασπίζεσαι μία μειονότητα, επειδή είναι ανίσχυρη σε μία χώρα με άλλο πληθυσμό και άλλο να παίζεις την στρατηγική των μειονοτήτων made in USA, που παίζουν όλοι αυτοί. Πάντως η υπόθεση του Ρασιά, δεν έφτασε ούτε στο δικαστήριο. Βρώμικη ιστορία, ας την βλέπουν όσοι θεωρούν αυτή την παρέα "επαναστάτες" ή αντικαθεστωτικούς.

από ερασιτέχνης νομικός 24/04/2003 3:01 μμ.


Όποιος θέλει δωρεάν μαθήματα λασπολογίας, ας διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα από το σχόλιο του ΜΑΡΙΟ: "Ο Ρασιάς κάνει μύνηση στους Ιούς, ο εισαγγελέας την προωθεί και τι γίνεται;;; Με ΒΟΥΛΕΥΜΑ 40(!!!) σελίδων ο "αντικαθεστωτικός" Ιός απαλλάσεται!!! Η υπόθεση δεν έφτασε καν στο δικαστήριο! Αυτά για την ιστορία..." Ας αφήσουμε λίγο την "ιστορία" κατά μέρος και ας πιάσουμε τη δικονομία. Δηλαδή ρε ΜΑΡΙΟ τι υποτίθεται ότι αποδεικνύει αυτό που ισχυρίζεσαι; Όταν ένας ψωνισμένος (εσύ ο ίδιος τον λες έτσι, εγώ δεν τον ξέρω τον κύριο) κάνει μήνυση εναντίον κάποιου και αυτή τίθεται στο αρχείο, το φταίξιμο είναι αυτού του "κάποιου"; Και ποιο είναι ακριβώς το φταίξιμο; Αντικαθεστωτικός είναι μόνο όποιος καταδικάζεται; Αυτό είναι διαστροφή της λογικής: χρησιμοποιείς την αθωότητα κάποιου για να αποδείξεις την ενοχή του.

από Αρ από ΣΟ Ιντυ 24/04/2003 3:01 μμ.


κάποιου «Κίτσου» που ζητούσε να κρυφτεί ο Μάριο! Σόρι, αφεντικό!

από ΧρΜ 24/04/2003 3:07 μμ.


Φοβερός ορισμός: ελληνικό πνεύμα "ειναι αυτο που στη καχετυπη εκδοχη του σημερα λεγεται Ευρωπαικος πολιτισμος". !!! Χαίρω πολύ. Ειλικρινά αναμένεις να πάρουμε σοβαρά αυτό τον ορισμό; Παλιότερα λέγαμε "το άγνωστον δια του αγνώστου". Εσύ δεν κάνεις ούτε αυτό: ορίζεις το άγνωστο μέσω του κακέκτυπου του άγνωστου! Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.

από ΜρΧ 24/04/2003 3:07 μμ.


Βουλευμα σημαινει οτι παρα του οτι ο εισαγγελεας εχει προωθησει την υποθεση, μερικοι δικαστες ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ αποφασιζουν να μη την φερουν στο ακροατηριο. Αυτο μπορει να γινει: οταν η μηνυση ειναι εξωφθαλμα ατοπη οταν πεσει γραμμη απο πανω διαλεγεις και περνεις

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 3:09 μμ.


Το δημοσίευμα ήταν σαφώς δυσφημιστικό για τον Ρασιά. Μπορεί να τον θεωρώ ψωνισμένο αλλά φασίστας δεν είναι και ούτε ακροδεξιό κόμμα ήθελε να φτιάξει. Τώρα αν οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα δεν κατάλαβαν ότι το δημοσίευμα ήταν δυσφημιστικό, μου φαίνεται απίθανο, ούτε και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ευχαριστώ, την ΣΟ για τον Κίτσο, Γιατί ήθελε να κρυφτεί το κείμενό μου; Λέω πουθενά ψέμματα;

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 3:19 μμ.


Μη μου αρχίσουν ορισμένοι την ψυχανάληση πάλι! Αν είμαι κομπλεξικός ή όχι είναι δική μου υπόθεση. Μπορείς να κριτικάρεις τα κείμενά μου ή να με διαψεύσεις αποδεικνύοντας ότι λέω ψέμματα. Μην με βρίζεις όμως, δείχνει αδυναμία. Το "αντικαθεστωτικός" είναι σαφώς ειρωνικό. Πως γίνεται να προβάλλεις "επανάσταση" και το κράτος να σε καλύπτει στις ανομίες σου. Το άρθρο εκθέτει τον Ρασιά και μάλιστα άσχημα, αφού χαρακτηρίζει την εκδήλωση ιδρυτική πράξη ακροδεξιού κόμματος. Και γι αυτό έγινε σκόπιμα. Αυτοί που το έγραψαν γνώριζαν πολύ καλά τον Ρασιά. Όμως οι δικαστές δεν το κατάλαβαν!!!! Τι άλλο θέλεις να σου πω; ΥΓ Εκφράζω για μια ακόμη φορά την εκτίμησή μου στην ΣΟ για το βήμα που μας δίνει, άσχετα αν διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα.

από ΜρΧ 24/04/2003 3:24 μμ.


τι θες εδω , να αρχισουμε σεντονια αναλυσεις ? αν αγαπητε δε γνωριζεις μερικα βασικα , δεν ειναι εδω ο χωρος για πληρη αναλυση.

από Χριστιανός για πλάκα 24/04/2003 3:28 μμ.


Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό, θα πρόσθετα, από όσο φαίνεται. Πέρα από τους γραφικούς που κάνουν τα συμβούλιά τους στο πολεμικό μουσείο, η διείσδυση του νεο-παγανισμού πρέπει να φτάνει μέχρι την εξουσία της Ε.Ε. Γιατί το λέω αυτό; Καταρχάς, μην ξεχνάμε, ότι ο παγανισμός είναι η κοινή θρησκεία της παλαιο-Ευρώπης. Αν συμφώνησαν σε κάτι, οι λαοί αυτής της ηπείρου, αυτό ήταν ο παγανισμός. Και είναι γνωστές οι ομοιότητες των θεών τους, άσχετα αν αλλάζαν τα ονόματα. Λοιπόν, η συνάντηση στο Ναύπλιο των υπουργών εργασίας, η πρώτη για φέτος, πραγματοποιήθηκε σε νέα σελήνη. Η νέα σελήνη για όλες τις παγανιστικές δοξασίες σχετίζεται με την "νέα αρχή", με ένα "ξεκίνημα".Επειτα η συνθήκη διεύρευνσης πραγματοποιήθηκε σε πανσέληνο. Η πανσέληνος, σύμφωνα με τις ίδιες δοξασίες, συνδέεται με το ζενίθ μιας ενέργειας, η κατάλληλη μέρα για να πάρεις μια μεγάλη απόφαση. Και το πιο "χτυπητό" από όλα : Στην Θεσσαλονίκη (ή μήπως Χαλκιδική; Μα καλά χαμένα τα έχουμε και μαζευόμαστε στην Θεσσαλονίκη;) το συμβούλιο των αρχόντων-οπλαρχηγών, που στην παραμύθα της "δημοκρατίας" το λένε αλλιώς, συνέρχεται στις 21 Ιούνη. Για όσους δεν θυμούνται, αυτή είναι η μέρα του θερινού ηλιοστασίου. Η μέγιστη γιορτή σε όλες τις παγανιστικές θρησκείες, το μεγαλύτερο πανυγήρι που λάμβανε μέρος σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Γιορτή μεγάλη, μιλάμε, με ολονύχτιους χορούς, μυστηριακές τελετές να συμβαίνουν σε ιερά μέρη, ευδαιμονία, αισιοδοξία, θετικά δρώμενα και όλα τα σχετικά... Μετά από αυτό, ποιός αμφιβάλλει, πλέον, ότι οι άρχοντες ετοιμάζουν κάτι; Μα το Δια, όλα αυτά δεν πρέπει να είναι τυχαία ;-)

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 3:43 μμ.


Πολύ καλή θεωρία συνομωσίας. Θα την βάλω στην συλλογή. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει στο φόρουμ σχετικό λινκ. Πάντως για να λέμε και όλες τις πλευρές, πράγματι ο χώρος των αρχαιοελληνιστών και των UFOτζίδων βρίθει από ακροδεξιούς ηλιθίους. Από τους πρώτους διδάξαντες του αρχαιοελληνισμού ήταν το ακροδεξιό ΕΝΕΚ, (σήμερα εκφράζεται από τις εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΗ). Αυτοί είχαν μία περίεργη ιδεολογία ένα κράμα αρχαιοελληνισμού μαζί με κάποιες ιδέες που έμοιαζαν αναρχικές (όχι κράτος-ναι στο κράτος-πόλη των αρχαίων) και φυσικά εθνικοσοσιαλιστικές. Μάλιστα ο εκδότης της Νέας Θέσης είχε και φιλίες με κάποιους αναρχικούς του εξαρχειακού χώρου. Στην ουσία ο Ιός θα μπορούσε να έχει και δίκιο. Και έχει δίκιο για τον Πλεύρη Βορίδη και λοιπούς. Όμως όπως συνήθως όταν μιλάει για τέτοια θέματα, υπερβάλλει και εκμεταλεύεται την ευκαιρία για να περάσει άλλες πολιτικές και να λασπώσει πρόσωπα.

από Κουλ Ουάχατ 24/04/2003 3:46 μμ.


Τις προθέσεις του Ιού, ας μας τις αποκαλύψουν οι ίδιοι οι φορείς του. Ο Ρασσιάς, όμως, πήγε στο συγκεκριμένο συνέδριο, στρογγυλοκάθησε, άκουσε τον «φίρερ» και δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας της προσωπικότητάς του, σε περίπτωση που τον έθιγε η συναναστροφή του με όλα αυτά τα ακροδεξιά UFAτα. Άρα μάλλον δεν θιγόταν και καλώς ο Ιός τον ξεμπρόστιασε... Έρρωσθε!

από δφγ 24/04/2003 3:58 μμ.


Ο φασιστικός υπερασπιστής του συστήματος, ο γνωστός Ιός, ξαναχτυπά για να βάλει στο ίδιο καζάνι ανόμοια πράγματα και να κολλήσει τις γνωστές ετικέτες. Ο τεγόπουλος και τα λοιπά φασισταριά πρέπει να νιώθουν πολύ περήφανοι για το δημιούργημα τους που σε ρόλο παρακράτους και κυνηγού μαγισσών ξεφωνίζει κάθε είδους αντικαθεστωτικό εξυπηρετώντας τα αφεντικά του. Αντί να κοιτάξουν τους νεκρούς εργάτες στην ελευθεροτυπία και τα έργα του Λαμπράκη οι τσάτσοι και μετά ας κοιταχθούν στον καθρέφτη.

από ερασιτέχνης νομικός 24/04/2003 4:01 μμ.


Και στη δεύτερη απάντησή σου δείχνεις να μην καταλαβαίνεις ότι παίρνεις το ζητούμενο ως δεδομένο και αναγορεύεις τις "υποψίες" σου (που ούτε καν τις δικαιολογείς) σε αποδείξεις. Λες: "Πως γίνεται να προβάλλεις "επανάσταση" και το κράτος να σε καλύπτει στις ανομίες σου;" Κι εγώ λέω: το ότι υπήρξε "ανομία" και ότι την "κάλυψε το κράτος" είναι κάτι που εσύ ισχυρίζεσαι, και άρα υποχρεούσαι να το στηρίξεις. Το να αφήνεις κάτι να πλανιέται και μετά να λες "αποδείξτε μου εσείς ότι δεν είναι έτσι" είναι φάουλ. Εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχεις προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο (διότι αν το βούλευμα ήταν 40 ή 4 σελίδες φυσικά και δεν σημαίνει τίποτε απολύτως για την ουσία της υπόθεσης), το πιο λογικό πράγμα να σκεφτεί κανείς είναι ότι η μήνυση τέθηκε στο αρχείο διότι ήταν προφανώς αβάσιμη! Υ.Γ. Τα βουλεύματα υπόκεινται σε ένδικα μέσα. Όποιος θεωρεί ότι ένα βούλευμα βασίζεται σε νομικό ή πραγματικό λάθος, μπορεί να ζητήσει την επανεξέτασή τους από ανώτερο συμβούλιο.

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 4:07 μμ.


Δηλαδή πιστεύεις ότι ο Ρασιάς είχε πρόθεση να φτιάξει ακροδεξιό κόμμα; ή όλοι οι επώνυμοι που αναφέρει το κείμενο; Και εντάξει, δεν ήθελαν να κάνουν κόμμα. Πιστεύεις ότι ο Μαρκάτος φλερτάρει με τον εθνικοσοσιαλισμό; Μπορεί να είναι καθίκι αλλά εθνικοσοσιαλιστής δεν είναι. Και λοιπόν πάει κάποιος σε ένα συνέδριο και σηκώνεται κάποιος άλλος και λέει μαλακείες. Μόνο που κάθεσαι δίπλα του σημαίνει ότι είσαι ίδιος με αυτόν; Δεν ήταν συνέδριο εθνικοσοσιαλιστών, ήταν συνέδριο αρχαιολατρών. Και αν τύχει και πας σε ένα συνέδριο π.χ. φίλων του αηδονιού και τυχαίνει ο Βορίδης να αγαπάει τα αηδόνια και βγάλει και έναν λόγο ότι το κίνημα των ζωοφιλοαηδονιστών μπορεί να βγάλει ακόμη και ευρωβουλευτές, θα είσαι ακροδεξιός;;;; (λίγο χοντρό παράδειγμα, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω) Όσοι έχουν δημόσια παρουσία, δεν μπορεί να είναι σεμνότυφοι. Στον δημόσιο βίο μπορεί να τύχει να συναντήσεις ή ακόμη και να συνεργαστείς (σε άσχετα θέματα όχι άμμεσα πολιτικά) με άτομα κάθε είδους πολιτικής απόχρωσης. Αν σε πιάσει η σεμνοτυφία, θα περιθωριοποιηθείς και αυτό κάνει κακό στην πολιτική. Άλλο η πουριτανική ηθική της πλατείας Εξαρχείων και άλλο η πραγματική πολιτική. Τώρα αν δεν θελήσεις να καταλάβεις αυτό που λέω, θα το πιάσεις και θα πεις ότι προτείνω συνεργασίες με ακροδεξιούς ή κάτι τέτοιο. Τελικά χωρίς να θέλω να υπερασπίσω προσωπικά τον Ρασιά ή τις ιδέες του -που δεν ασπάζομαι- ο Ρασιάς ΔΕΝ είναι ακροδεξιός και γι αυτό το δημοσίευμα τον αδικεί. Τα λέω αυτά γιατί ο Ιός ασκεί συστηματικά αυτή την γκαιμπελικής έμπνευσης τακτική. Δεν είναι έγκλημα να συμμετέχεις σε ένα συνέδριο όπου βρίσκονται και μαλάκες. Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι κολλητική ασθένεια να την κολήσεις από τον διπλανό σου. Δεν συμπαθώ την πουριτανική ηθική του political correct, γιατί παράγει ηλιθίους. ΥΓ Νομίζω πρέπει να τονίσω ότι δεν είμαι εθνικοσοσιαλιστής για να μην παρεξηγηθούμε

από Κουλ Ουάχατ 24/04/2003 4:13 μμ.


Εάν πάει κάποιος σε ένα συνεδριο για τα αηδόνια και σηκωθεί ο Βορίδης και πει «κι εμένα μου αρέσουν τα αηδόνια και προτείνω να εκλέξουμε ευρωβουλευτή-αηδόνι» αυτός ο κάποιος έχι χρέος να κράξει το Βορίδη (να του πει «τι λες, πουλάκι μου!» τουλάχιστον) και αν επιμείνει ο Βορίδης, να αποχωρήσει. Εάν μάλιστα εκτός από τον Χ Βορίδη είναι και ο Ζ Πλεύρης και ο Ψ Παπάρας, αυτός ο κάποιος θα είναι πολύ μεγάλη «ψωνάρα» εάν το ήξερε από την αρχή και παρόλα αυτά πήγε στο συνέδριο. Για τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου δεν λέω τίποτα. Δεν ξέρω αν όσοι έχουν δημόσια παρουσία, δεν μπορεί να είναι σεμνότυφοι, σεμνοί τουλάχιστον οφείλουν να είναι.

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 4:14 μμ.


Το δημοσίευμα είναι σαφώς δυσφημιστικό για τον Ρασιά. αυτό είναι το επιχείρημά μου. Το κείμενο επιχειρεί να τον συσχετίσει με πολιτικές που έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση του λαού και έχουν περάσει στο περιθώριο. Και αυτό έγινε σκόπιμα, γιατί οι Ιοί γνώριζαν τον Ρασιά. Αυτά που λέω δεν είναι επιχειρήματα; Όταν διαβάσεις το άρθρο και δεν γνωρίζεις τον Ρασιά, δεν σχηματίζεις την ευντύπωση ότι συμπράτει πολιτικά με τον Πλεύρη; Αυτό είναι δυσφήμιση. Γιατί οι δικαστές δεν το κατάλαβαν, ρώτα τους. Έπρεπε όμως να το καταλάβουν και επαναλαμβάνω ότι δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

από ερασιτέχνης νομικός 24/04/2003 4:45 μμ.


ΜΑΡΙΟ, είπα ότι δεν θα κάνω χαρακτηρισμούς, αλλά είσαι εμπαθής και επιχειρείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις που δεν στηρίζονται πουθενά. Επιμένεις ότι το άρθρο είναι δυσφημιστικό για τον Ρασσιά. Καταρχάς, μου φαίνεται περίεργο να αναλαμβάνεις με τόση επιμονή την εργολαβική υπεράσπιση ενός ανθρώπου που εσύ θεωρείς ψωνισμένο, ανυπόληπτο κ.λπ. Τέλος πάντων, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ είναι να διαβάσω αυτά που λες και να τα αξιολογήσω. Στο παραπάνω άρθρο, οι μόνες αναφορές στον κ. Ρασσιά είναι οι εξής: ΒΕΡΕΤΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ και ΡΑΣΣΙΑΣ ΒΛΑΣΗΣ. Εκδότες και συγγραφείς προερχόμενοι από τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του '70. Σήμερα, έχουν καταντήσει να καθοδηγούν το πιο ακραίο αρχαιόφιλο κομμάτι των ελληνοψύχων, ζητώντας την επιστροφή στην αρχαία θρησκεία. Μισούν κάθε τι βυζαντινό, δυτικόφερτο και -βεβαίως- ιουδαϊκό. Απαιτούν την αναστήλωση των ναών τους και την επιστροφή στην πολυθεΐα, ως μόνη εγγύηση για την επικράτηση του πλουραλισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Υποστηρίζουν πως ό,τι έκαναν οι ξένοι λαοί το οφείλουν στην επαφή τους με το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Υποτίθεται πως ενοχλούνται από τη θανάσιμη επαφή του ρεύματός τους με τους χουντικούς και τους ρατσιστές, αλλά δεν χάνουν την ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί τους. Στο Συμπόσιο προσπάθησαν να αποφύγουν τον Πλεύρη με έμμεσο τρόπο, τόσο, που δεν το κατάλαβε κανείς. Ο Βλάσης Ρασσιάς ενθουσίασε το κοινό όταν έθεσε ως κύρια αντίθεση στη σύγχρονη Ελλάδα αυτή μεταξύ Εθνικών και Χριστιανών. "Να μην αφήσουμε τα χριστιανοβυζαντινά κοράκια να αφοδεύουν πάνω στην εθνική μας κληρονομιά", είπε, αποσπώντας και το θαυμασμό της προεδρεύουσας, εκείνη την ώρα, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Τζάνη. Συμμετείχαν ακόμη η Αγνή Βασιλικοπούλου, ο Αθανάσιος Κουκουβίστας, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Τρύφων Ολύμπιος -ο οποίος άλλαξε το "λατινογενές" επίθετό του Κωστόπουλος- ο Παναγιώτης Μαρίνης, ο Γεώργιος Μουστάκης, ο Βλάσης Ρασσιάς και ο Ευάγγελος Σκορδάς. Βλάση Ρασσιά "Υπέρ της των Ελλήνων νόσου" (τρίτομο, εκδόσεις Διιπετές και Πανδερκής Ηλιος, Πόλη των Αθηνών, 1992-1994 μ.α.χ.χ.). Υποστηρίζεται η επιστροφή στο λατρευτικό τυπικό και η πλήρης αποκατάσταση του Δωδεκαθέου. Όλα αυτά είναι ουδέτερες αναφορές στις δραστηριότητες και τις πεποιθήσεις του κ. Ρασσιά. Τι απ' όλα αυτά σου φαίνεται δυσφημιστικό; Αν ισχυρίζεσαι ότι είναι ψέματα, δηλ. ότι ο Ρασσιάς δεν είναι αυτός, δεν ήταν εκεί, δεν είπε αυτά κ.λπ., είναι άλλο θέμα. Αλλά αν είναι αλήθεια, το να αναφέρουμε απλώς ότι κάποιος έκανε κάποιες ενέργειες, δεν αποτελεί δυσφήμηση (με την έννοια του Ποινικού Κώδικα φυσικά).

από // 24/04/2003 4:52 μμ.


η αναδημοσιευση απο καθεστωτική εφημερίδα και μάλιστα ετεροχρονισμένα , δεν εμπίπτει στη πολιτική δημοσίευσης ? η μήπως αυτά είναι δικά μας παιδιά ? ////////////// και γιατι το κοβεις αυτο το σχόλιο ?

από Αρ από ΣΟ Ιντυ 24/04/2003 4:56 μμ.


Έκρυψα το προηγούμενο δικό σου (μαζί με ένα που έλεγε ότι είμαστε όλοι εβραίοι) διότι ενώ εξελισσόταν η συζήτηση μεταξύ Μάριου και Νομικού, πετάγεσαι εσύ (και πριν από σένα ένας «Κίτσος»), αφήνοντας προσωπικές αιχμές. Σε ενοχλεί η συζήτηση, το Ιντυ, κάτι άλλο;

από sas 24/04/2003 5:04 μμ.


ola ayta pou parousiazeiw oti lene , fenontai logika .. se plla de apo ayta den exo para na simfoniso pliros. Tora an mazi me ayta mpenoun kai alla , opos i parousiasi kai to arthro ton ion.. pragmati tha borouse na ine disfimistiko, alla den ine eki i ousia. ti to epilipsimo na mi goystaroyn merikoi to papadario kai na epikaloynde ta palaia dedomena kai tropo skepsis ?? den mporo na sas katalabo pou to pate.

από ΜρΧ 24/04/2003 5:21 μμ.


λες: μισουν καθε τι - βυζαντινό, δυτικόφερτο και -βεβαίως- ιουδαϊκό. ενα ερωτημα προς απαντηση. Τι κοινο μπορουν να εχουν αυτα τα τρια , ωστε να εμπιπτουν στην απο μερους τους αντιπαραθεση ? κυριως το "δυτικοφερτο" τι σχεση εχει με τα αλλα δυο ?

από Ανδρέας 24/04/2003 5:24 μμ.


Φίλοι μου Να ένα ακόμα τεράστιο θέμα, που αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο της προσοχής της μικρής μας κοινότητας - όχι για να επιβεβαιώσουμε με ευκολία ότι είμαστε άθεοι, αντιεθνικιστές, εχθροί του Πλεύρη και του συνοδοιπόρου αυτού Ρασσιά, αλλά για να αφουγκραστούμε και να αρχίσουμε να σπουδάζουμε σταδιακά, το σπουδαιότερο ίσως φαινόμενο της εποχής μας: ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ "ΜΗ-ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΥ". Δεν είμαι ο πλέον ειδικός για να ορίσω με ακρίβεια τι είναι ο ορθός λόγος και ο ορθολογισμός και ομολογώ την αδυναμία μου αυτή. Ελπίζω δε, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την όλη συζήτηση. Η σπουδή του "μη-ορθολογικού", είναι έργο ζωής και δεν μπορεί να γίνει με αφορισμούς, που απλά και μόνον συντηρούν το είδωλο του εχθρού. Άθεος, για παράδειγμα, δεν είναι κατά τη γνώμη μου εκείνος που καταφέρεται κατά της θρησκείας και των ιερέων, αλλά εκείνος που η έννοια του Θεού, του είναι ξένη, ή την έχει αφήσει πίσω του. Αντι-εθνικιστής, ή πολίτης του κόσμου, δεν είναι εκείνος που γαυγίζει μόλις βλέπει μια σημαία να κυματίζει κατά τη διάρκεια μιας εθνικής εορτής, επειδή του την επέβαλλε κάποιος μισητός γονιός ή δάσκαλος, αλλά εκείνος που βιώνει τη στενότητα του απέναντι πλαισίου και άρα το κατανοεί. Αν σήμερα ο Μπους προωθεί το νέο αμυντικό του Δόγμα στο όνομα του Θεού και η "Χριστιανική Συμμαχία" στις ΗΠΑ διακρίνει στην εισβολή στο Ιράκ την εκπλήρωση μιας βιβλικής προφητείας, το θέμα είναι βαθειά πολιτικό και μας αφορά - δεν αρκεί ο αφορισμός για "μαλάκες χριστιανούς". Αν ο Μπιν Λάντεν απαντά με το Κοράνι, ισχύει το ίδιο. Από την άλλη όμως, αν ο "ανορθολογισμός" πατάει στον ψυχισμό και το ένστικτο και ο "ορθολογισμός" στην ψυχρή λογική, ποιός μπορεί να ζήσει μονάχα με το δεύτερο; Κι από την άλλη, χωρίς μια "ενθουσιαστική αυταπάτη", χωρίς ένα "αβάντι", έναν "καλπασμό της ψυχής", ποια συνειδητή κοινωνική αλλαγή μπορεί να προκύψει; Ο νεο-παγανισμός, αποτελεί ένα κατ' εξοχήν ανορθολογικό κοινωνικό φαινόμενο - τουλάχιστον για τις δυτικές κοινωνίες, καθώς για παράδειγμα, η διαδοχή του δωδεκάθεου έχει χαθεί εδώ και αιώνες και άρα η προσέγγιση της αρχαίας θρησκείας είναι καθαρά φαντασιακή, υποκειμενική, ρομαντική. Σημαντικότερο στοιχείο όμως, είναι ότι ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ "ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ", ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΗ - ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ. Η θεώρηση του φαινομένου, υπό το πρίσμα του αν ο πρώην αναρχικός Ρασσιάς συμποσιάζεται με τον Πλεύρη είναι εξαιρετικά στενόμυαλη και τελικώς, αστυνομική. Το κρίσιμο ερώτημα, που δεν μπορεί να απαντηθεί αβασάνιστα και σε δυο αράδες, είναι κατά τη γνώμη μου: ΤΙ ΩΘΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΗ (βιολογική σύνδεση κατ΄αρχάς, πολιτική σύνδεση υπό την έννοια της ομαδικής - εθνικής - κυριαρχίας σε ένα κομμάτι γης του πλανήτη) ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ; ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ; Μπορεί για παράδειγμα να αποτελέσει μια νέα συνιστώσα ενός κινήματος κοινωνικής αλλαγής με προοδευτικά χαρακτηριστικά (όπως π.χ. υπήρξε ο χριστιανισμός την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ή η οικολογία στις μέρες μας), είναι πολιτικά ουδέτερη ή αδιάφορη; Τι στάση αξίζει να κρατήσουν τα νέα κοινωνικά κινήματα απέναντί της; Διάφορα ουτοπικά πνευματικά κινήματα με κολλεκτιβιστικό πνεύμα στις αρχές του 20ου αιώνα και στη δύση του Ρομαντισμού, κατέληξαν αθέλητα να αποτελέσουν προάγγελο του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις δελφικές εορτές του Σικελιανού που υπήρξε το αντίστοιχό τους στην Ελλάδα. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιστεύω ότι η νεο-παγανιστική τάση έχει νεο-εθνικιστικό προσανατολισμό (θα ευχόμουν όμως να υπήρχε άλλη λέξη να αντικαταστήσει το "εθνικιστικό", καθώς δημιουργεί εξηρτημένες ανακλαστικές αντιδράσεις στους αναγνώστες). Στο τελευταίο (;) τους παγκόσμιο συνέδριο μάλιστα, οι εκπρόσωποι των παλαιών θρησκειών απέρριψαν τον όρο pagan religion υπέρ του όρου ethnic religion, θέλοντας να διατρανώσουν ότι η πρώτη πράξη της παγκοσμιοποίησης που οδηγεί στον αφανισμό των εθνών, υπήρξε ο μονοθεϊσμός που επιβλήθηκε μέσω του επάρατου χριστιανισμού - αφελές συμπέρασμα μεν, με περισσή ψυχική φόρτιση διατυπωμένο δε. Οι pagans από την άλλη, κυρίως στις ΗΠΑ εκ των πραγμάτων έχουν άλλη χροιά: Περισσότερο οικολογικά προσανατολισμένη, με διακριτό το φεμινιστικό στοιχείο (στη νεο-θρησκεία της Wicca) και την υπεράσπιση των σεξουαλικών μειονοτήτων. Για τα κριτήρια των ΗΠΑ πάντα, οι pagans θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υποσυνιστώσα και της Αριστεράς... Αλλά κι ένας από τους οπαδούς της "πατρώας θρησκείας" θα μπορούσε να αντείπει: "Γιατί φίλε υπερασπίζεσαι το δικαίωμα των Ινδιάνων στις ΗΠΑ στην πολιτιστική τους ταυτότητα και ιδιαιτερότητα που τσαλαπάτησε ο χριστιανός ιεροκόρακας κατακτητής και όχι το δικό μου στο δωδεκάθεο; Μήπως επειδή είναι πιο μοδάτος ο Ινδιάνος από μένα; Ή μήπως ο Χριστόδουλος είναι καλύτερος απ' ό,τι φαίνεται;" Η χρήση του "ανορθολογικού" είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και σ' αυτό θα επανέλθουμε και με αφορμή άλλα θέματα που ανακυκλώνονται (π.χ. "θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα", "κυριαρχία της Εκκλησίας στο κράτος", "θρησκευτικά στα σχολεία" κλπ). Στο μεταξύ, καλή είναι και ολίγη ενδοσκόπηση...

από free 24/04/2003 5:56 μμ.


και σε ειχα για ενταξη ατομο. Ωστε ο Ρασσιας δεν τα εχει κανει πλακακια με τους φασιστες? Αληθεια, μια και τον γνωριζεις, απο ποιον αιωνα εχετε να βρεθητε και να τα πειτε? Και μην κρινεις καποιον απο το τι ειχε κανει παλια σε καποια στιγμη της ζωης του. Τα ιδια με το Ρασσια κανει και ο Καραμπελιας. Και με αυτη τη λογικη δε θα πρεπει να ξεχεζουμε κανενα, ουτε τον Σαββοπουλο ουτε τον Θεοδορακη. Και τι ηταν αυτο που πεταξες για συνευρεσεις φασιστων και αναρχικων των εξαρχειων το 70? Φταιω εγω τωρα να σε πω ρουφιανο της ασφαλειας και καθικι του κερατα? Θα σε εχω στα υποψι απο δω και μπρος.

από psychocat 24/04/2003 6:03 μμ.


Ο ελληνικός αρχαιολατρικός ελληνοκεντρισμός δεν θα πρόβαλλε ποτέ τις ιδεολογικές του αξιώσεις, και είναι αμφίβολο αν θα εμφανιζόταν καν, αν το κλασικό και ανθρωπιστικό ιδεώδες δεν είχε διαδοθεί στην κεντρική Ευρώπη λόγω δικής της ιστορικής αναγκαιότητας. Το τετελεσμένο της διάδοσης του αρχαιολατρικού ελληνοκεντρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε στους νεοέλληνες αρχαιολάτρες τη δυνατότητα να ισχυριστούν ότι ο τόπος τους είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, κάτι που θα μπορούσαν να ισχυριστούν οι Εσκιμώοι, οι Κιργίζιοι ή οι κάτοικοι των νησιών του Πάσχα αν η «πρωτοπορία της πολιτισμένης ανθρωπότητας» είχε διαλέξει να προβάλει σαν πρότυπο τον δικό τους πολιτισμό. Άλλωστε, αυτό που προβλήθηκε ήταν μία ιδεολογικά χρήσιμη εκδοχή του, προτού καν υπάρξει το Νεοελληνικό κράτος, κοινώς μία αστικοεθνική εκδοχή του. Εν συνεχεία, στα καθ’ ημάς και για λόγους που θα διασφάλιζαν την ιστορική συνέχεια του έθνους, προέκυψε η διεύρυνσή του ώστε να ικανοποιεί την Εκκλησία σε έναν ελληνοχριστιανικό ελληνοκεντρισμό, που ενδυναμώθηκε όταν η αστική ιδεολογία, μπροστά στον σοσιαλιστικό κίνδυνο, αναδιπλώθηκε και ήρθε κοντά στον Χριστιανισμό, αντιπαραθέτοντας το «ελληνοχριστιανικό πνεύμα της Δύσης» στον «ασιατικό μπολσεβικισμό».

ειναι απο τα σοβαροτερα που εχω δει. Παρ ολα αυτα θα διαφωνησω σε ορισμενα σημεια , που ομως ανατρεπουν τον ολο ισχυρισμο. λεει: 1. [Από την άλλη όμως, αν ο "ανορθολογισμός" πατάει στον ψυχισμό και το ένστικτο και ο "ορθολογισμός" στην ψυχρή λογική, ποιός μπορεί να ζήσει μονάχα με το δεύτερο; Κι από την άλλη, χωρίς μια "ενθουσιαστική αυταπάτη", χωρίς ένα "αβάντι", έναν "καλπασμό της ψυχής", ποια συνειδητή κοινωνική αλλαγή μπορεί να προκύψει;] κατ αρχας.. αν αφησουμε τους χλαμυδοφορους 12θειστες.. η επαναφορα στο Αρχαιο Ελληνικο πνευμα ( φιλοσοφια - συμμετοχικη δημοκρατια- θεατρο - σταση ζωης)ακριβως αυτο προσφερει. Τον ορθολογισμο του ΕΝΑ. Το οτι ο κοσμος και ο ανθρωπος ειναιο μερος του ενα. Δεν υφισταται ο διαχωρισμος σωματος - ψυχης και ορθολογισμου - ανορθολογισμου. Ο ανθρωπος αντιμετωπιζεται σαν ΕΝΑ με πολλες συνιστωσες. 2. [..ενός κινήματος κοινωνικής αλλαγής με προοδευτικά χαρακτηριστικά(όπως π.χ. υπήρξε ο χριστιανισμός την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ή η οικολογία στις μέρες μας)] Μην εισαι τοσο σιγουρος οτι ο Χριστιανισμος (παυλισμος κατ ουσια) υπηρξε ποτε προοδευτικο κίνημα. Μαλλον ξεκινας απο ενα αθεμελιωτο δεδομενο. 3. [Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιστεύω ότι η νεο-παγανιστική τάση έχει νεο-εθνικιστικό προσανατολισμό (θα ευχόμουν όμως να υπήρχε άλλη λέξη να αντικαταστήσει το "εθνικιστικό", .......διατρανώσουν ότι η πρώτη πράξη της παγκοσμιοποίησης που οδηγεί στον αφανισμό των εθνών, υπήρξε ο μονοθεϊσμός που επιβλήθηκε μέσω του επάρατου χριστιανισμού - αφελές συμπέρασμα μεν, με περισσή ψυχική φόρτιση διατυπωμένο δε. ] Μα ο παγανισμος δεν εχει σχεση με το Ελληνικο πνευμα. Εκτος και αν θεωρεις τοσο σημαντικο το κοινο σημειο τους οτι και οι δυο δεν αποδεχονται τον μονοθεισμο. Ειναι μεγαλο λαθος να συγχεουμε τον Παγανισμο με την Ελληνικη σκεψη. σαν συμπερασμα λεω οτι αυτο που σημερα λεμε ορθολογισμο , χωρις να ειμαι σιγουρος τι ακριβως εννουμε στη καθομιλουμενη του εννοια.. ειναι αυτο ισως που μπορουμε να αναζητησουμε στο ελληνικο πνευμα.

Ρε free πότε ο Ρασσιάς τα έκανε πλακάκια με τους φασίστες; Επειδή μίλησε στο Σύνεδριο;Eπειδή το λέει ο Ιός; Κι εγώ σου λέω ότι μόλις είδε τον Πλεύρη σηκώθηκε να φύγει αλλά τον κράτησαν οι δικοί του να κάτσει να πει τον λόγο που είχε ετοιμάσει (χέστηκα αν το πιστέυεις ή όχι, αν με πεις προβοκάτορα ή διαφημιστή του) Όσο για τον "τι είχε κάνει παλιά σε κάποια στιγμη της ζωής του"(το "κάποια" στιγμή είναι 1 χρόνο στο Speakout,3 χρόνια στο "Είναι Αύριο" και 13 χρόνια στην Ανοιχτή Πόλη) αν υπονοείς ότι το γύρισε σε άλλα "χωράφια", πες μου ένα άρθρο ή βιβλίο του τωρινό ή παλιό που να προωθεί ακροδεξιές αντιλήψεις και θα σου αγοράσω τη βίβλο εικοναγραφημένη. Σε λίγο θα μπουκάρουνε και οι Χριστιανοί και θα μας πούμε και την Ανοιχτή Πόλη ειδωλολατρική Υ.Γ. Χέσμένα τα έχω παγανισμούς και δωδεκάθεα

Η ζωη εν ταφω σου Χριστε το βασιλειο του θανατου λυληθε θανατω θανατον πατησας. ---------------------------- Τα παραπανω ειναι ορθολογικα ? ειναι αληθη ?

από ΜρΧ 24/04/2003 6:35 μμ.


ενα βιβλιο για την περιπτωση που αναφερεις: ""Ποιος σκοτωσε τον Ομηρο""... μου διαφευγει ο συγγραφεας. Αμερικανος ειναι παντως.. θα το βρεις ευκολα.

από Ανδρέας 24/04/2003 7:49 μμ.


Φίλε MρΧ Χαίρομαι για την απόκρισή σου και σπεύδω να σου παράσχω τις απαραίτητες διευκρινίσεις: Δεν ταυτίζω τον παγανισμό με το αρχαιοελληνικό πνεύμα, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο πρώτος είναι συνιστώσα του δεύτερου. Εκτός από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, υπάρχουν τα Ελευσίνεια Μυστήρια και οι Βάκχες του Ευριπίδη. Εκτός από τον Εμπεδοκλή και τον Ηράκλειτο, υπάρχει ο Φερεκύδης και ο Επιμενίδης. Ενδεχόμενα, οι δύο αυτές τάσεις (ή και προδιαθέσεις) να πλησίασαν ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πυθαγόρειων και των Ορφικών - αν και δεν ετύγχαναν (τουλάχιστον οι πρώτοι) καθολική αποδοχή. Διαφωνώ με σένα σε ό,τι αφορά τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό: Πιστεύω ότι αποτελεί συνεπή μετεξέλιξη της ρωμαϊκής εκδοχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, η σύγχρονη αστική δημοκρατία αναφέρεται σαφώς στην αρχαία αθηναϊκή - θα συμφωνήσεις όμως ότι πόρω απέχει... Επιμένω ότι ο χριστιανισμός υπήρξε προοδευτικό κίνημα για την εποχή του. Να θυμηθούμε τα omnia communia των Πράξεων των Αποστόλων,ή την έμπρακτη άρνηση της λατρείας του Αυτοκράτορα (που αποτελούσε και το μόνο λόγο διωγμού των χριστιανών); Ο "Παυλικανισμός" (κωδική λέξη φίλε ΜρΧ...) εδραιώνεται αργότερα. Πότε; Όταν οι ηγέτες της Εκκλησίας συνειδητοποίησαν ότι ο Χριστός δεν εσκόπευε να επιστρέψει... Όσο για το ερώτημά σου, εάν ο Χριστός πάτησε με το θάνατο το Θάνατό του, read my lips: Οι μύθοι δεν λένε ποτέ ψέμματα...

από Ανδρέας 24/04/2003 7:52 μμ.


...και φυσικά συγγνώμη για την αβλεψία της τελευταίας παραγράφου σε ό,τι αφορά την απόδωση του τροπαρίου...

από ερασιτέχνης νομικός 24/04/2003 8:23 μμ.


Το ότι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες "μισουν καθε τι βυζαντινό, δυτικόφερτο και -βεβαίως- ιουδαϊκό" ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ, ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥ που εγώ αντέγραψα για να δείξω ότι δεν συκοφαντεί. Αν αυτά τα τρία πράγματα έχουν ή δεν έχουν σχέση, δεν μπορώ να απαντήσω. Η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που τα μισούν. Και εξάλλου, γιατί να έχουν σχέση; Είναι δυνατό κάποιος να μισεί πράγματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

από ερασιτεχνης αντινομικος 24/04/2003 8:55 μμ.


οταν οι ιοι λενε "Υποτίθεται πως ενοχλούνται από τη θανάσιμη επαφή του ρεύματός τους με τους χουντικούς και τους ρατσιστές, αλλά δεν χάνουν την ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί τους." για τον Ρασσια δε τον δυσφημουν;;;;; ΝΑΙ ή ΟΥ; Και κατι αλλο. λες "Αν αυτά τα τρία πράγματα έχουν ή δεν έχουν σχέση, δεν μπορώ να απαντήσω. Η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που τα μισούν." Αυτος που πρεπει να απαντησει δεν ειναι αυτος που ταχα τα μισει, καθως ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΜΙΣΕΙ (ή τουλαχιστον να μην τα μισει με τον τροπο που υπαινισσονται οι ιοι στο χυδαιο υπονοουμενο τους για αντισημιτισμο). Αυτος που πρεπει να απαντησει ειναι οι ιοι που πετανε τετοια υπονοουμενα, κι εσυ που σαν καλο τσιρακι τους τους υπερασπιζεσε πεφτοντας σε απιστεφτες αντιφασεις.

από psychocat 24/04/2003 9:05 μμ.


χμμ, κατά καιρούς έχω ακούσει διάφορες θεωρίες, περί χριστιανισμού, μία εκ των οποίων, ίσως η πιο πειστική κι ενδιαφέρουσα είναι πως ο Χριστός υπήρξε ζηλωτής, όπως και ο Ιούδας εξάλλου, κοσμικοί επαναστάτες δηλαδή, που αντιστέκονταν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία... Μετά, όταν μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους από το κοσμικό στο μεταφυσικό, προέκυψε και η γνωστή προδοσία του Ιούδα (σενάρια συνωμοσίας για μία ακόμα φορά)... Άλλωστε, ο Ιησούς καταδικάστηκε σε σταύρωση που ήταν ρωμαϊκός τρόπος θανάτωσης των εχθρών της αυτοκρατορίας και όχι στον παραδοσιακό εβραϊκό τρόπο που ήταν ο λιθοβολισμός. Επειδή όμως, άλλο χριστιανισμός και άλλο ελληνορθοδοξία, πιστεύω ότι η εκκλησία εμφανίστηκε σαν ένας από τους σημαντικότερους πατριαρχικούς- προαστικούς κοινωνικούς παράγοντες. Μετά τη διεύρυνση, δεν εξαίρονται πια τα παγανιστικά και εγκοσμιολατρικά στοιχεία της αρχαιοελληνικής κοσμοθεωρίας, αλλά οι πνευματοκρατικές μορφές που θεωρούνται προπομποί της χριστιανικής αλήθειας. Κοινώς, η εκκλησία ήταν ο υπερασπιστής της πατριαρχικής κοινωνικής αντίληψης των νοικοκυραίων

από ερασιτέχνης νομικός 24/04/2003 9:58 μμ.


Δεν είμαι μέλος του Ιού. Το να γράψει ένας δημοσιογράφος για κάποιους "Υποτίθεται πως ενοχλούνται από τη θανάσιμη επαφή του ρεύματός τους με τους χουντικούς και τους ρατσιστές, αλλά δεν χάνουν την ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί τους" ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ και μου φαίνεται απόλυτα φυσικό να τεθεί στο αρχείο μια μήνυση που το ισχυριζόταν αυτό. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο κ. Ρασσιάς. Εάν αληθεύει όμως ότι παρέστη στο συνέδριο αυτό και είπε αυτά τα πράγματα, το δημοσίευμα δεν παραβιάζει καμία διάταξη νόμου. Αν ΔΕΝ αληθεύει, βέβαια, είναι συκοφαντική δυσφήμηση. Ξεκάθαρα πράματα. Δεν βλέπω ποιες είναι οι "απιστεφτες αντιφασεις".

από googleman 24/04/2003 10:12 μμ.


Γιατί δεν κοιτάτε εδώ; http://alimountas.tripod.com/data/m_links.html και εδώ; http://homepages.pathfinder.gr/cheiron/ και εδώ; http://www.geocities.com/Athens/Cyprus/3470/ και εδώ; http://www.geocities.com/galactictravellers/index.html και εδώ; http://clubs.pathfinder.gr/UnknownGreece/41433 (ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΗΡΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!) και εδώ; http://clubs.pathfinder.gr/hellenic_religion/808?forum=226&read=411

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 10:26 μμ.


Με φέρνεις στο φιλότιμο, και σου απαντάω αμέσως. Με τον Ρασιά δεν είμαι φίλος ούτε ομοϊδεάτης, ούτε σώνει και καλά υπερασπίζομαι τους "αριστεροεθνικιστές" του Indy ή της πολιτικής σκηνής γενικά. Τον έχω δει ελάχιστες φορές, δεν έχω συζητήσει ποτέ μαζί του τέτοιου είδους θέματα, και πράγματι έχω κάποια χρόνια να τον δω, αλλά στο περίπου όλοι μαθαίνουν τι κάνει ο καθένας. Ίσως να μιλάει με διάφορους περίεργους, αλλά τέλος πάντων δεν είμαι απολογητής του Ρασιά, δεν τον γνωρίζω και τόσο καλά για να το κάνω. Αν ήταν φίλος μου και έλειπε ή δεν είχε πρόθεση να γράψει, ίσως και να το έκανα. Ούτε και βρισκόμουν σε αυτό το συνέδριο για να καταμαρτυρήσω αυτά που συνέβησαν, αλλά ούτε και θα πήγαινα εκεί, γιατί τους θεωρώ όλους συλήβδην απλώς ψωνάρες, με τα αρχαιοελληνικά τους. Αυτά τα λέω για να δικαιολογηθώ, γιατί οι ταμπέλες κολλάνε εύκολα. Τώρα, επαναλαμβάνω τον πυρήνα του σκεπτικού μου, ότι δηλαδή ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι ΜΙΚΡΟΒΙΟ για να τον κολήσεις από τον διπλανό σου. Ως άτομο είμαι αρκετά politikal INcorrect για να μην με σοκάρει η ανταλαγγή απόψεων και η επικοινωνία με ΚΑΝΕΝΑΝ. Χρόνια η αριστερά έπασχε από το σύνδρομο του κινήματος "διαμαρτυρίας" ή της έλλειψης πολιτικής "για εξουσία" ή για "μη εξουσία" και ηθικολογόντας έβγαινε στο περιθώριο. Σε ένα δημόσιο φόρουμ μιλάς με όλους. Η πολιτική σκηνή στις άγριες εποχές που ζούμε, μοιάζει με ρωμαϊακή αρένα. Δεν με σοκάρει αν ο κάθε π.χ. Ρασιάς, στο Χ κόλλημά του μπορεί προσωπικά ή στο χόμπυ του ή στην μαλακεία του, να μιλάει με τον εκάστοτε μαλάκα. Με ενδιαφέρει η τελική πολιτική τοποθέτησή του, που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχω ενδείξεις ότι ειναι φασιστική. Ο Καραμπελιάς είναι άλλη περίπτωση. Πάλι δεν γίνομαι απολογητής, γιατί δεν είμαι ομαδοποιημένος ούτε με τον Καραμπελιά ούτε με τον Ρασιά ούτε με κανέναν. Ειδικά ο Καραμπελιάς έχει πολιτική σκέψη, είτε διαφωνεί κάποιος είτε συμφωνεί. Επί αυτού κρίνεται και όχι επί της "μικροβιολογικής" επικοινωνίας του με κάποιους ή όχι. Για να το πω πιό απλά, ο Τσε Γκεβάρα ήταν άσχετος με την Σοβιετική Ένωση;;;. Οι αντιεξουσιαστές-αντικρατιστές θα μπορούσαν να του προσάψουν ότι ήταν χαφιές και ρουφιάνος επειδή έπαιρνε βοήθεια από την Σοβ. Ενωση και δεν την έπαιρνε από το Υπουργειο Υγείας, την έπαιρνε από την ΄Κέι Τζι Μπι. Δεν το λένε όμως, γιατί ο χ Τσε κρίνεται από τον πολιτικό λόγο του, με την ευρύτερη έννοια. (Χοντρό παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι δίνει το στίγμα αυτού που θέλω να πω και ο χ Ρασιάς ή ο χ Καραμπελιάς είναι η τρίχα από το αριστερό αρχ... του Τσε, συμφωνώ...). Μην παρεξηγηθώ όμως, γιατί ο Κουλ Ουάχατ παραμονεύει, να πιάσει κουβέντες... Έχω ζήσει την πουριτανική ηθική των Εξαρχείων και του αναρχοαριστερίστιηκου χώρου, πολλά χρόνια... Σε διαβεβαιώνω ότι οι ηγέτες (ή ηγετίσκοι) αυτού του χώρου σκέπτονταν πρακτικά. Χωρίς αυτή την "ηθική" που ήταν για τους υπόλοιπους οπαδούς, το ίδιο ισχύει για τα κόμματα. Σίγουρα όμως, και το ΤΟΝΙΖΩ, αυτή η αλήθεια μπορεί να οδηγήσει σε ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, και σε διολισθήσεις προς άλλα στρατόπεδα και από τις δύο πλευρές. (Κουλ Ουάχατ, μην ψαρέψεις κουβέντες και τσιτάτα για να τις κάνεις θέμα, θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο) Και αυτό αφορά όλες της απόψεις και τις ομαδοποιήσεις, που εκφράζονται γενικά. κρίνονται, πολιτικά, από τις θέσεις τους. Δεν θέλω να μπω σε αστυνομική λογική. Λες για Σαβόπουλο και Θεωδοράκη. Αυτή είναι η περίπτωση των ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ, δηλαδή η περίπτωση που ο πρακτικος διάλογος με την εξουσία ή με το σύστημα ή δεν ξέρω τι, ενσωμάτωσε τους συγκεκριμένους ανθρώπους στο αντίθετο στρατόπεδο. Αυτό κρίνεται από τον πολιτικό λόγο τους και όχι από αστυνομική ή επιδημιολογική λογική. Το ίδιο ισχύει για τον Μπίστη, την Δαμανάκη, ή από την άλλη πλευρά π.χ. για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη για όσους τον γνωρίζουν. (η ΣΟ τον γνωρίζει πολύ καλά)

από ΜΑΡΙΟ 24/04/2003 10:40 μμ.


Όμως βλέπω πως οι περισότεροι συνομιλητές, έχουν κολλήσει στο αστυνομικό της υπόθεσης. Δηλ. αν το βούλευμα αθώωσε τον Ιό ή όχι. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι το λιγότερο, παρ' όλο που εγώ το έθεσα σε αυτόν τον διάλογο. Το σημαντικότερο είναι η πολιτική καταγγελία, που έχει γραφεί και άλλες φορές στο Indy, αλλά και αλλού. Ο ΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΑΡΕΑ ΣΩΜΕΡΙΤΙΔΩΝ κλπ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΓΙΑ. Κάνω copy-paste από προηγούμενο κείμενο "Ιδεολογική παρέα του Ιού: ο Μανώλης Βασιλάκης, Τζανετάκος, Καραμάνου, Μίχας,ο Σωμερίτης και όλη η γνωστή κλίκα που την πενταετία 1995-2000, ασκούσαν ιδεολογική τρομοκρατία στην μεγάλη μάχη με τον "εθνικισμό", υπό την εποπτεία της εκσυγρονιστικής κυβέρνησης και του ιδίου του Πανταγιά. Μάλιστα υπήρξαν και συναντήσεις όπου αποφάσιζαν κοινή γραμμή. Μία ήταν στο σπίτι του πρώην υπουργού της ΝΔ Παπακωσταντίνου, όπου συμμετείχε και ο Ιός. Αυτά τα κάρφωσε μετά ο Βασιλάκης όταν τον παράτησαν στην τύχη του, μετά την αγωγή που του έκανε ο Φαήλος Κρανιδιώτης και παρά λίγο να του κατάσχει το σπίτι. Τότε ο Βασιλάκης υπέργαψε την περίφημη δήλωση και γλύτωσε το σπίτι του. (Η δήλωση υπάρχει στο Indy). ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Κυβέρνηση, Ιός, εκσυγρονισμός, ιδεολογίες κλπ Παρακαλώ επί αυτού...

από Θύμιος 24/04/2003 11:54 μμ.


Είναι γνωστή και δοκιμασμένη η τακτική. Μετατρέπουμε κάποιες λέξεις σε φετίχ (εθνικισμός, ρατσισμός κλπ), ανασύρουμε κάποιες γραφικές φιγούρες, που το ίδιο το καθεστώς τις γεννάει και τις ΕΠΙΔΟΤΕΙ πολιτικά, αλλά και οικονομικά (Βορίδιδες, πλεύρηδες, Καρατζαφέριδες κλπ) τις μετατρέπουμε σε «σκιάχτρα» και τις ανεμίζουμε εναντίον κάθε ζωντανού προβληματισμού που θέτει σήμερα κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα: Την υπεράσπιση, απέναντι στον ισοπεδωτικό οδοστρωτήρα της Νέας τάξης, της εθνικής ταυτότητας, των πολιτιστικών παραδόσεων, των συλλογικών «εθνικών» κατακτήσεων (κοινωνικών και πολιτικών), του έθνους γενικά και της Ιστορίας μας. Είναι γνωστή επίσης η τακτική κάποιων που με όπλα τους τα κλισέ «υπεραριστερών» φράσεων και με το ήχο των λέξεων ασκούν μια τρομοκρατία χαρακτηρίζοντας κάθε ένα που τολμάει να αμφισβητήσει τα νεοταξικά αντιεθνικιστικά και αντιρατσιστικά ιδεολογήματα ως «εθνικιστή» και «ρατσιστή» και κάποιοι δεν διστάζουν να ταυτίσουν αριστερούς αγωνιστές με τις γραφικές ακροδεξιές φιγούρες (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι «Ιοί»). Ξεχνούν σκόπιμα όλοι αυτοί που φορούν επαναστατικές λεοντές ότι τόσο ο εθνικισμός, όσο και ο αντιεθνικισμός ήταν και είναι ιδεολογίες των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις συγκυρίες. Και δεν ξεχνούν απλώς. Δεν διακρίνουν επίσης (ή κάνουν πως δεν διακρίνουν γιατί εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία) ότι οι αντιεθνικισμοί και αντιρατσισμοί βγαίνουν σήμερα από τη φαρέτρα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και εξυπηρετούν συγκεκριμένους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους του πλανητικού ιμπεριαλισμού. Πάνω σε αυτά, έχουν γίνει, κατά καιρούς, στο Ιντυ, μεγάλες συζητήσεις. Παραθέτω ένα κείμενό μου από αυτές τις συζητήσεις, για τους νέους χρήστες του Ιντυ. Φυσικά θα ορμήσουν πάλι τα «μαντρόσκυλα». ΕΘΝΙΚΟ και ΔΙΕΘΝΙΚΟ «ΟΙ κοσμοπολίτες «αριστεροί» συγχέουν το διεθνισμό (όχι χωρίς ιδεολογική και πολιτική ιδιοτέλεια) με την ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ του εθνικού ζητήματος. Οι πολιτικά αφελείς παρασύρονται από το κουδούνισμα των λέξεων και με μια θεοκρατική προσήλωση υποκλίνονται στη λέξη «διεθνισμό» αφορίζοντας το «σκιάχτρο» του «εθνικού». Η τυπική αυτή αντιπαράθεση Διεθνικού-εθνικού δεν βγάζει πουθενά. Και αν είναι να αποφασίσουμε πάνω σε μια τυπική αντιπαράθεση φράσεων όλοι οι αριστεροί είναι με το διεθνισμό. Για έναν επαναστάτη κομμουνιστή (που ασφαλώς αγωνίζεται για την παγκόσμια επανάσταση και γνωρίζει ότι ο σοσιαλισμός έχει διεθνή διάσταση και όχι εθνική) η ΤΥΠΙΚΗ αντιπαράθεση των ζητημάτων είναι μέγα πολιτικό λάθος. Οι επαναστάτες διεθνιστές και όχι οι κοσμοπολίτες διεθνιστές γνωρίζουν ότι ο διεθνισμός ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ τη σχέση ανάμεσα σε διά-φορα, αλλά όμοια έθνη και όχι την άρνηση της εθνικής ταυτότητας. Η αντιπαράταξη του εθνικού με το διεθνικό είναι ένα απλουστευτικό αντιδιαλεκτικό και ανιστόρητο σχήμα. Η πάλη των τάξεων μέσα στον καπιταλισμό προϋποθέτει την ύπαρξη της εθνικής ταυτότητας. Γι αυτό οι κλασσικοί του μαρξισμού (από τον Μαρξ έως τον Λένιν και Τρότσκι) είχαν προσδιορίσει ότι η πάλη των τάξεων ξεκινάει σε εθνικό επίπεδο και ότι ο στρατηγικός ορίζοντάς της ήταν η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας σε εθνικό επίπεδο. Φυσικά δεν έμειναν εκεί. Όριζαν ότι η εθνική διάσταση της πάλης για την εξουσία ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την περιφερειακή και παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Για τους κλασσικούς του μαρξισμού ανάμεσα στο εθνικό και διεθνικό υπάρχει μια ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ σχέση και όχι ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗ. Οι σημερινοί όμως «αριστεροί διεθνιστές» (ξεφτιλίζουν και την έννοια του διεθνισμού) γνωρίζουν από διαλεκτική όσο ένα τυφλός από χρώματα. Δεν θέλουν όμως να διδαχτούν και από την ιστορία. Και η ιστορία διδάσκει: οι «εθνικοί» πόλεμοι, οι διαιρέσεις και τα αιματοκυλίσματα των λαών ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ το αναπόφευκτο και θλιβερό επακόλουθο της αναγνώρισης του εθνικού ζητήματος, αλλά ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ, είναι ο καρπός της ΑΡΝΗΣΗΣ και της ένοχης και της χυδαίας ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ του ίδιου του εθνικού ζητήματος. Το εθνικό με το διεθνικό είναι δύο συστατικά του επαναστατικού κινήματος που δεν αντιπαρατίθενται, όπως ακριβώς δεν αντιπαρατίθεται η μεταρρύθμιση στην επανάσταση. Για τους επαναστάτες κομμουνιστές ο πρακτικός αγώνας για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου λαού και μέσα στα πλαίσια ακόμα του σημερινού καθεστώτος, για δημοκρατικούς θεσμούς, ΑΠΟΤΕΛΕΙ το μοναδικό δρόμο «χειραγώγησης» της ταξικής πάλης και ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ του τελικού σκοπού, που είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο και η κατάργηση της καπιταλιστικής εξουσίας. Το ίδιο, ο αγώνας σε εθνικό (που συμπεριλαμβάνει και την υπεράσπιση της εθνικής υπόστασης, των εθνικών ελευθεριών και της ιστορίας ενός λαού) είναι το ΜΕΣΟ για την επίτευξη του ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ. Εθνικό και διεθνικό συνδέονται με έναν άρρηκτο δεσμό. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η αντιπαράταξη του εθνικού με το διεθνισμό, αλλά αν το εθνικό θα έχει προλεταριακό χαρακτήρα ή μικροαστικό. Αν δηλαδή η εθνική διάσταση της πάλης θα ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη διεθνή διάσταση ή θα περιορίζεται στα εθνικά πλαίσια και στις εθνικές ουτοπίες. Η τυπική αντιπαράθεση μας οδηγεί σε ένα από τα παρακάτω δύο πολιτικά σφάλματα: ΠΡΩΤΟΝ: Να εγκαταλείψουμε τον τελικό ταξικό, ιστορικό στόχο και το εθνικό από μέσο να το μετατρέψουμε σε υπέρτατο σκοπό, το ίδιο όπως οι ρεφορμιστές αναγάγουν τις μεταρρυθμίσεις σε υπέρτατο σκοπό. ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Να εγκαταλείψουμε κάθε αγώνα στα εθνικά ζητήματα και στο όνομα ενός αφηρημένου διεθνισμού να τα στιγματίζουμε ως «εθνικισμό», «φασισμό» κλπ. Αυτό δηλαδή που κάνουν οι κοσμοπολίτες «αριστεροί» και οι διεθνιστικές σέχτες. Αυτό όμως θέλει και η Νέα Τάξη, ακριβώς γιατί αυτός ο «διεθνισμός» χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για παθητικότητα, παραίτηση, ακόμα και προσαρμογή στη νεοφιλελεύθερη δυναμική. Μπορεί να μιλάμε για παγκοσμιοποίηση των αγώνων και για διεθνιστική αναγέννηση και στον τόπο μας να είμαστε δεκανίκια του Σημίτη και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.»

από Στύγα 25/04/2003 μεσάνυχτα


Πράγματι παρακολουθώ τα γραφόμενα σας και γελώ.. αναφέρεστε σε πρόσωπα που δεν ξέρετε, όπως ο Βλάσης Ρασσιάς και σχολιάζετε τις θέσεις του χωρίς να έχετε καν την παραμικρή ιδέα για το τι πρεσβεύει! Ο ΦασιστοΙός μπορεί να λέει ότι γουστάρει, εσείς χωρίς να το ψάξετε ή να έχετε διαβάσει ένα άρθρο ή έστω μια παράγραφο του Ρασσιά, πως μπορείτε να εκφέρετε άποψη; Δείτε την προσωπική ιστοσελίδα του Βλάση Ρασσιά: http://www.geocities.com/kresphontes.geo/

345

από gogo 25/04/2003 12:27 πμ.


Γιατί "αθωώθηκε" το αναρχοαριστερίστικο άλλοθι του κεφαλαίου, γνωστός και σαν "Ιος". Μήπως διότι εκείνη την εποχή υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Γιανόπουλος, με την γυναίκα του οποίου έιναι παντρευμένος μεγάλος ανήρ της "Ελευθερο"τυπίας; Αν οι "Ιοιί" είχαν δίκιο (που δεν είχαν) γιατί δεν έκαναν έφεση οι ίδιοι στο βούλευμα. Αλλά βολεύτηκαν στην αστική δικαιοσύνη και κάνανε την πάπια. Άξιος ο μισθός τους.

αν κατάλαβα καλά, είναι με μία φράση, αν μπορεί ο ανορθολογισμός να είναι προοδευτικός, αν μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνική αλλαγή: 1."Ο "ανορθολογισμός" πατάει στον ψυχισμό και το ένστικτο και ο "ορθολογισμός" στην ψυχρή λογική". Μπορεί ο "ανορθολογισμός" να πατήσει πάνω σε μη καταπιεσμένα ένστικτα και απελευθερωμένες παρορμήσεις; 2."ΤΙ ΩΘΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΗ (βιολογική σύνδεση κατ΄αρχάς, πολιτική σύνδεση υπό την έννοια της ομαδικής - εθνικής - κυριαρχίας σε ένα κομμάτι γης του πλανήτη) ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ; ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ;". Μια απάντηση που μπορεί να δοθεί: η σφοδρή επιθυμία του να συνδεθεί με τη γη και ταυτόχρονα, η σχεδόν παντελής αδυναμία του να πραγματοποιήσει αυτή τη σύνδεση άμεσα (χωρίς μυστικιστικές διαμεσολαβήσεις). Κι' αν η πρώτη έχει σαφώς προοδευτικά χαρακτηριστικά, η δεύτερη είχε και έχει πάντα καταστροφικά αποτελέσματα. 3."Διάφορα ουτοπικά πνευματικά κινήματα με κολλεκτιβιστικό πνεύμα στις αρχές του 20ου αιώνα και στη δύση του Ρομαντισμού, κατέληξαν αθέλητα να αποτελέσουν προάγγελο του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις δελφικές εορτές του Σικελιανού που υπήρξε το αντίστοιχό τους στην Ελλάδα". Ο Σικελιανός δεν υπήρξε ανορθολογιστής, ούτε προφανώς ορθολογιστής, η ποιητική του σύλληψη του κόσμου βρισκόταν έξω απ' το δίπολο ορθολογισμού-ανορθολογισμού. 4."Δεν ταυτίζω τον παγανισμό με το αρχαιοελληνικό πνεύμα, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο πρώτος είναι συνιστώσα του δεύτερου". Ο παγανισμός αποτελεί συνιστώσα όλων των αρχαίων πολιτισμών και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό, διαφοροποιητικό στοιχείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Μήπως λοιπόν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να απεγλωβιζόμαστε απ' το δίλλημα, παραμορφωτική ανορθολογική αντίληψη της πραγματικότητας ή ορθολογική-μηχανιστική μη επαφή με την πραγματικότητα;

από Ανδρέας 25/04/2003 1:35 πμ.


Φίλε 9Ν9 Η κατανόησή σου για ένα από τα ζητήματα που έθεσα, υπήρξε ιδιαίτερα χαροποιός. Το ίδιο και η απάντησή σου. Και μια που σπεύδεις να ξεχωρίσεις το Σικελιανό από τον "μυστικισμό" και τις δύο παραμορφωμένες όψεις της πραγματικότητας, θα έλεγα ότι η απάντησή σου, είναι και βαθειά ελληνική. Το πρόβλημα τώρα, το γνωρίζουμε πολύ καλά: Τι γίνεται με το ανεστραμμένο ψυχικό δυναμικό που ολοένα και αυξάνεται; Τι γίνεται με τον μηχανιστικό ορθολογισμό που ολοένα και επιβάλλεται; Η νέα μαγεία οφείλει να εκπαιδεύσει πράκτορες προκειμένου να διεισδύσουν στο χώρο της παλαιάς, που έχει ριζώσει κατ' εξοχήν και στον ίδιο το Λόγο. Αυτή είναι η έμπνευση της δικής μου απελπισίας.

από ΜΑΡΙΟ 25/04/2003 2:24 πμ.


Αυτά που λέει ο Ανδρέας, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και μπορούν να είναι το επόμενο κύριο θέμα. Το ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ και η διαχείρησή του. Αυτό είναι μεγάλο θέμα, είναι η αναβίωση των θρησκειών, των παραθρησκειών και πάσης νόσου και μ,,,ς.... Ο Ανδρέας λέει ότι οφείλεται στην απώλεια της σύνδεσης με την ΓΗ, υπό την ευρύτερη έννοια. Αλλά Ανδρέα, ίσως δεν σε έχω καταλάβει, λες εθνικές θρησκείες, οι θρησκείες είναι υπερεθνικές. Λες: "ΤΙ ΩΘΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΗ (βιολογική σύνδεση κατ΄αρχάς, πολιτική σύνδεση υπό την έννοια της ομαδικής - εθνικής - κυριαρχίας σε ένα κομμάτι γης του πλανήτη) ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ; ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ;" Δεν νομίζω ότι ο κόσμος στρέφεται προς τις παλαιές θρησκείες, Τα φαινόμενα τύπου Δωδεκάθεου είναι γραφικά και ούτε καν περιθωριακά, είναι αμελητέα στο ποσοστό πλυθημού. Αμελητέα δεν είναι όμως η στροφή, στις χαρτορίχτρες, στις παραθρησκείες (π.χ. οι σιεντολόγοι που η συγκεκριμένη στήλη της Ε έχει υποστιρίξει) και στο ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ γενικά! Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ανορθολογικό υπήρξε πάντα βασικό συστατικό του Φασισμού, όποια μορφή κι αν αυτός είχε. Η Μεταφυσική ενάντια στην Διαλεκτική. Και το εννοώ με την φιλοσοφικη έννοια των όρων, αλλά και με την στενή έννοια. Τα γράφω αυτά επειδή απλώς ψάχνομαι. Δεν σε έχω καταλάβει. Ξετίλυξέ τα λίγο! ΥΓ. Από την άλλη ο παγανισμός είναι η θρησκευτική τάση των λαών που είναι αυτό που λέμε πρωτόγονοι, δηλ. δεμένοι με την Γη.

από θυμιατήρι αλλά όχι το σύνηθες! 25/04/2003 3:10 πμ.


Ξεχνούν σκόπιμα όλοι αυτοί που φορούν επαναστατικές λεοντές ότι τόσο ο εθνικισμός, όσο και ο αντιεθνικισμός ήταν και είναι ιδεολογίες των κυρίαρχων.... αυτά γράφεις Θυμιάρα μου! Αλλά τότε γιατί είσαι εθνικάρα; Ε, γιατί;΄ Διότι είσαι παλιορουφιάνος, αγορίνα μου! Τόσο παλιορουφιάνος που δεν διαστάζεις να χρησιμοποιείς και το όνομα της Όλγας...!

από κάποιος 25/04/2003 3:31 πμ.


post image
.

Εικόνες:

από Ανδρέας 25/04/2003 3:32 πμ.


Φίλε Μάριε Δεν είμαι σε θέση να σου δώσω μια οριστική απάντηση στο γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση του ανορθολογικού. Και να την είχα όμως, ίσως και να μην έπρεπε να σου την έδινα. Όχι για να παραστήσω το δάσκαλο, αλλά γιατί, πρέπει όλοι πια να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε: Ας γεμίσει το κενό των ιδεολογιών με ακοή! Μια εύκολη απάντηση είναι ότι η στροφή στο ανορθολογικό, οφείλεται στο ότι το ορθολογικό κατέστη απάνθρωπο. Μια δεύτερη - ότι ο άνθρωπος έμαθε στην ευκολία και αναζητά την έτοιμη συγκίνηση. Η έκσταση μέσω της επιστήμης είναι ιστορία για λίγους και υπομονετικούς. Για τους πολλούς, η έκπληξη παραμονεύει στα ψυχοτρόπα του σώματος, της ψυχής και του μυαλού. Σκέφτηκες ποτέ, ότι οι λέξεις παράγουν εκκρίσεις στους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπου, που μπορεί να είναι εξίσου εθιστικές με την ηρωίνη (και αυτό ισχύει βεβαίως εξίσου για φασίστες και αναρχικούς, χριστιανούς και σατανιστές...); Δεν είπα ότι όλες οι θρησκείες συνδέονται με την αναζήτηση της σύνδεσης με τη γη. Οι εθνικές θρησκείες όμως, σίγουρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κάιν είναι γεωργός, άρα συνδέεται ευθέως με τη γη και αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του "γηγενούς - αυτόχθονου" πνεύματος που θα οδηγήσει στη δημιουργία των πόλεων και των κρατών. Ο Άβελ είναι ποιμένας και αποτελεί το αντίποδο πνεύμα - του ανθρώπου που περιφέρεται όπου έχει βοσκή, που μετακινείται ανάλογα με τις εποχές. Η σύγκρουση αυτή, αναδεικνύεται μέσα από το μύθο του φόνου του ενός αδελφού από τον άλλο: Η εβραϊκή θρησκεία δηλώνει την καταγωγή της από τον Άβελ και αργότερα, στην Αγία Γραφή γίνεται σαφής αντιδιαστολή ανάμεσα στο "λαό του Θεού" και "τα έθνη", τους "εθνικούς"... Φυσικά, η εβραϊκή θρησκεία εξελίχθηκε στην πλέον στενή, μισερή εθνική θρησκεία. Ο χριστιανισμός ξεπήδησε από τα σπλάχνα της, εναντιούμενος σ' αυτό το πνεύμα - αργότερα όμως παρουσίασε κι αυτός τα ίδια συμπτώματα (δείγμα ότι τα πιστεύω είναι σύμβολα και τα σύμβολα μπορούν να αναστρέφονται): Ο Χριστόδουλος για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρα εθνικιστής, το κήρυγμά του δεν έχει κανένα στοιχείο οικουμενικότητας, αλλά αντίθετα, διαρκώς υπογραμμίζει την επιθυμία του "να κρατήσουμε τις παραδόσεις και την ταυτότητά μας" - κάτι που στην περίπτωσή του σημαίνει να γαντζωθούμε από το παρελθόν. Τι άλλο όμως είναι το παρελθόν και η παράδοση, παρά η μήτρα, η μητέρα, η γη; Οι αλλαγές που συντελούνται σε διεθνικό επίπεδο, με την υποβάθμιση του αισθήματος κυριαρχίας ενός λαού στη γη του, (του "ποιός κάνει κουμάντο εδώ"), τόσο με τη σχετικότητα της εθνικής κυριαρχίας σε σχέση με τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο σε σχέση με τις εσωτερικές ισορροπίες, (μεγάλος αριθμός μεταναστών, πολιτιστική αλλοτρίωση κλπ), μοιραία οδηγούν (μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες) στην ενίσχυση της απήχησης ενός κηρύγματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο μίσος εν ονόματι της αγάπης. Αυτά προς το παρόν...

από Khayman 25/04/2003 3:35 πμ.


Καλό, αν και το αν δούλεψε για τον Τράγκα δε νομίζω πως μας αφορά άμεσα.

από τι μου θύμισες 25/04/2003 3:45 πμ.


post image
.

Εικόνες:

από ρωτάω 25/04/2003 3:49 πμ.


Αυτοί οι Ιοί, που έχουν προκαλέσει μία τόσο μεγάλη συζήτηση, δεν μπορούν να εμφανιστούν και να απαντήσουν; Να μας εξηγήσουν τέλος πάντων. Και ο Πάπας θα απαντούσε.

από Γαλαξιακός Ταξιδευτής 25/04/2003 10:22 πμ.


Επειδή πολλοί άσχετοι εδώ μέσα μιλάνε για... Λογικότητα και την ίδια στιγμή κατά του Ρασσιά, που τον κυνηγάνε όλοι οι ψευτοαρχαιολάτρες για το ότι ακριβώς χτυπάει τον Εθνικισμό (βλ. το εκπληκτικό και συμπυκνωμένο βιβλίο του «ΕΘΝΟΣ-ΕΘΝΙΣΜΟΣ-ΕΘΝΟΚΡΑΤΟΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» εκδόσεις Ανοιχτή Πόλη, 1996) αλλά, κυρίως, τον ανορθολογισμό, ας πάνε να διαβάσουν το «Η Λογικότητα στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία» http://www.geocities.com/Athens/Cyprus/3470/LOGIKI.html και αν θέλουν περισσότερα για την αγνότητα αυτού του σπάνιου ανθρώπου ας διαβάσουν την ίδια την ομιλία του στο επίμαχο Συνέδριο http://www.geocities.com/Athens/Cyprus/3470/symposium.htm όπου καταγγέλλει όσο δεν γίνεται πιο πολύ τους αλήτες που καπηλεύονται την Θρησκεία και τον Πολιτισμό που γέννησε τον Ανθρωπισμό και τη Δημοκρατία. Τα άκουσαν αυτά οι «ΙΟΙ» αφού ήσαν παρόντες: «"Επιβιώνουν τα προτεινόμενα των Ελλήνων στο τρισάθλιο σήμερα :" με κάτι τέτοιο υποτίθεται ότι ασχολείται το συγκεκριμένο Συνέδριο, παρά το ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη τόλμη για να διατυπωθεί έτσι σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του σήμερα. Δεν ξέρω τι απάντηση θα 'θελαν ν' ακούσουν από τα χείλη μου οι αγαπητοί διοργανωτές και ακροατές του, πάντως αυτή είναι, και μάλιστα με κάθε παρρησία και σιγουριά, ΟΧΙ, ΔΕΝ επιβιώνουν. Αντιθέτως, υπόδουλοι και συνεχώς απειλούμενοι, βγάζουμε απλώς κάποιοι λιγοστοί εξαιρετικά γενναίοι άνθρωποι το άπλετο φώς της ψυχούλας μας και το καταθέτουμε στο τραπέζι των Ιδεών, με την αχνή ελπίδα ότι η Ανάγκη που κινεί ανθρώπους και Θεούς κάποτε θα τις χρησιμοποιήσει επ΄ οφελεία του ανθρωπίνου είδους και κυρίως επ' ωφελεία των υπολειμμάτων του έθνους των Ελλήνων. Εκθέτουμε αγνά την μεγάλη αγωνία της ελληνικής ψυχής μας σαν μία κατάλευκη φρέσκια τούρτα σε ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι. Και από πάνω της πλακώνουν ως εύσαρκες μύγες οι εθνοκάπηλοι, οι αποκρυφιστές, οι φασίστες, οι χριστιανοί, οι βυζαντινόδουλοι, οι μυστικιστές, οι πάσης φύσεως "ρόμπες", οι συνωμοσιολόγοι, οι εβραιόψυχοι, οι ουφολόγοι και οι σειριόπληκτοι, οι μεταπράτες, οι απατεώνες, οι μάγοι και οι μαγισσούλες, οι ξεπουλημένοι, οι μασκαράδες, οι θεοσοφιστές, οι αριοσοφιστές και οι καμπαλιστές, και φτύνουν και αφοδεύουν και μαγαρίζουν. Και εμείς ξαναεκθέτουμε την επομένη μία καινούργια κατάλευκη και φρέσκια τούρτα ελπίζοντας στην απίθανη περίπτωση που θα εξαντληθούν πρώτα οι μύγες παρά οι δικές μας τούρτες. Αυτό και τίποτε περισσότερο, αγαπητοί φίλοι, είναι το πολυδιαφημισμένο όψιμο τάχα "ενδιαφέρον" για την Αρχαία Ελλάδα από κύκλους και άτομα που ΔΕΝ υπήρχαν ή ΔΕΝ φαίνονταν πουθενά, προτού βγώ ανοικτά το 1991 να κραυγάσω, να ουρλιάξω, ότι οι Έλληνες Εθνικοί υπάρχουμε, προκαλώντας μέγα αιφνιδιασμό στα στημένα πράγματα και τις ανόσιες διαπλοκές. Τώρα βεβαίως όλοι τάχα "ενδιαφέρονται" και πουλάνε Ελλάδα, ακόμη και οι δεδηλωμένοι ανθέλληνες με τα αμέτρητα θρησκευτικά και πολιτικά παρακλάδια τους. Ωσάν πάνω από μία πάλλευκη φρέσκια τούρτα ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι.» Θα επαναλάβω εδώ κάτι που ο ίδιος ο Βλάσης με δίδαξε πριν από 7-8 χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Μάθετε να υπερασπίζεστε τους λεβέντες ανθρώπους. Υπερασπιζόσαστε έτσι πολύ ανώτερα και περισσότερα πράγματα από όσο νομίζετε με την πρώτη ματιά. Τον Βλάση που μάχεται εντελώς μόνος του με καμία εκατοστή μόνον ανθρώπους γύρω του ενάντια στην Κτηνωδία τον πολεμάνε ΚΥΡΙΩΣ οι ψευτοαρχαιολάτρες (βλ. φασίστες, εθνικιστές, τρελοκόμοι κ.λ.π.) και η κύρια «κατηγορία» είναι ότι είναι δημοκράτης και αντιεξουσιαστής. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ. Όχι τον ίδιο, αφού το κάνει πολύ καλά μόνος του για τον εαυτό του («Μου προκάλεσε εντύπωση πάντως το ότι μου προσάπτεις «αριστερές καταβολές» (...), λες και πρόκειται για βρισιά. Σε πληροφορώ λοιπόν, φιλαράκο, ότι το πιο πάνω είναι «βρισιά» ΜΟΝΟ για τους ανθρώπους του ευρύτερου πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκεις και εντός του οποίου κινείσαι. Για τους λοιπούς φυσιολογικούς ανθρώπους, αυτό που πραγματικά εννοείς, δηλαδή «δημοκρατικών αρχών και πεποιθήσεων», αποτελεί όχι απλό τίτλο τιμής, αλλά και την αναγκαία συνθήκη ίσως για τον οποιονδήποτε άνθρωπο που τιμά τις ιδέες τού Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είμαι (και δρω ως τέτοιος) Αμεσοδημοκράτης, Αντιδογματικός και Αντιαυταρχιστής εδώ και δεκαετίες και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνω τέτοιος και στις δεκαετίες που έρχονται (γιατί άλλωστε το απαιτούν και οι ίδιοι οι καιροί). Είμαι συν τοίς άλλοις και Στωϊκός, που πάει να πει, ανάμεσα σε διάφορα άλλα, ότι το πρώτο πράγμα που διδάχθηκα από την Φιλοσοφία είναι η υποχρέωσή μου να ανέχομαι τους άλλους ανθρώπους, πράγμα που εμφανώς διευρύνει την άβυσσο της μεταξύ μας απόστασης και άστα συνεπώς να πάνε στον Διάβολο των Ελληνοχριστιανών και των συνοδοιπόρων.» απαντάει πρόσφατα στον φασίστα εκδότη του «Απολλωνείου Φωτός») αλλά αυτό που ΟΝΤΩΣ εκπροσωπεί και άπειροι μηχανισμοί σας κάνουν να μην το βλέπετε. Μήτε Ιαχωβά, μήτε αφέντη, σύντροφοι. Πάνος, Γαλαξιακός Ταξιδευτής http://www.geocities.com/galactictravellers/index.html

από Από το Διιπετές 25/04/2003 11:50 πμ.


Είναι άξιο απορίας αυτό που συμβαίνει στον νεοελληνικό αριστερό χώρο σχετικά με το θέμα «αρχαία Ελλάδα». Σε αντίθεση με την ανοχή που δείχνει ο εν λόγω χώρος με τις προχριστιανικές παραδόσεις άλλων λαών λ.χ. Αμερικανοινδιάνοι, Μαορί, Ινδουϊστές, Αβορίγινοι κλπ η ενασχόληση με την εδώ αυτόχθονη προχριστιανική παράδοση αυτόματα αποτελεί κριτήριο πολιτικής σύμπλευσης με τους φασίστες, λες και πέφτουν οι διακόπτες της λογικής και βασιλεύει το σκοτάδι. Οι κυρίαρχοι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι ότι στην νεοελλάδα το πιο απαίδευτο κομμάτι της αριστεράς ή και του χώρου γενικότερα αδυνατεί να διακρίνει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στο Έθνος και το Κράτος. Αλλά συγχέει άλλοτε από άγνοια και άλλοτε ηθελημένα την έννοια του προχριστιανικού Έθνους με το μεταχριστιανικό Κράτος. Μια πολύ καλή εργασία πάνω στο ξεκαθάρισμα αυτών των εννοιών eίναι και το βιβλίο «Έθνος, Εθνισμός, Εθνοκράτος, Εθνικισμός». Έτερος λόγος που δυστυχώς ισχύει για την ανιστόρητη ταύτιση της προχριστιανικής ελληνικής παράδοσης με τον μονοθεϊστικής εμπνεύσεως φασισμό, εστιάζεται και στην ΑΡΝΗΣΗ της αριστεράς στη νεοελλάδα [πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων Καστοριάδης, Λεκατσάς, Λεντάκης] ν΄ ασχοληθεί με την ελληνική αρχαιότητα, παραδίδοντας αυτό το σημαντικότατο θέμα στην δεξιά και τα φασιστικά παρακλάδια της. Ύστερα λοιπόν από δεκαετίες όπου το μονοπώλειο της «αρχαίας Ελλάδας» το καρπώθηκε η δεξιά τις περισσότερες φορές μολύνοντας τον προχριστιανικό εθνισμό με τα αντιανθρώπινα αισθήματά της, και τις ιδεοληψίες της, μέχρι ενός σημείου ο κάθε λογικός άνθρωπος θα προσέγγιζε τουλάχιστον επιφυλακτικά όσους κάνουν λόγο για προχριστιανικό πολιτισμό. Να όμως που αυτή η αντιφατική αλληλοαναιρούμενη εξίσωση [αρχαία Ελλάδα=φασισμός] δεν ισχύει στην περίπτωση Ρασσιά, για τους ίδιους λόγους που κανείς έμφρων άνθρωπος δεν μπορεί να κατηγορήσει για φασισμό έναν Ινδιάνο που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανές τις προγονικές του παραδόσεις, αυτές δηλαδή που καθιστούν Έθνος την κοινότητά του, όπως και κανείς λογικός και πεπαιδευμένος άνθρωπος δεν μπορεί να κατηγορήσει σαν φασισμό την ανάγκη για επιστροφή στους πατρομήτριους τρόπους αυτοκυβέρνησης της πλήρους αυτοθεσμιζόμενης αρχαιοελληνικής Πόλης. Η περίπτωση του Ιού Ο Ιος έγραψε το εν λόγω ρεπορτάζ, το οποίο είναι με ευθεία αντίθεση με ένα παλαιότερο για το ίδιο θέμα, και έγραψε την άποψη του για τον Ρασσιά, τσουβαλιάζοντας πρόσωπα τα οποία πρεσβεύουν αντιδαμετρικές κοσμοαντιλήψεις. Από κει και πέρα όσοι θεώρησαν τους εαυτούς τους θιγόμενους υπέβαλλαν μηνύσεις κατά του προβοκατόρικου στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ιού. Το αποτέλεσμα: Να απαλλαγεί ο Ιός με βούλευμα!!!! Ο κάθε λογικός άνθρωπος δικαιούται να υποπτευθεί τη διαπλοκή του Ιού με τις κρατικές υπηρεσίες. Αυτή είναι η δημοκρατία που διαφημίζει ο Ιός; Να λασπολογεί και να σπιλώνει πρόσωπα ενώ ταυτόχρονα μέσω της διαπλοκής του με το Κράτος να τους αφαιρεί το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Πιθανόν το πρότυπο δημοκρατικότητας του Ιού να ταυτίζεται με το βυζαντινό σιλένσιουμ και να έχει αντικαταστήσει τις δημόσιες διαπομπεύσεις στο ιππόδρομο με την κυριακάτικη του έκδοση. Δεν διακινδυνεύει άλλωστε τίποτα καθώς κρατά και το πεπόνι και το μαχαίρι, ακόμα και το ύστατο ανθρώπινο δικαίωμα «να μπορώ να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, και να ορίζω την εικόνα μου» το έχει φέρει στα μέτρα του. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς ανήκει ψυχή τε και σώματι στους νικητές-κατακτητές αυτού του τόπου. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε την προχριστιανική παράδοση στα χέρια κανενός φασίστα «κόκκινου» ή μαύρου. Υ.Γ.: Για όποιον/α θεωρεί ότι μπορεί να συζητήσει λογικά και καλοπροαίρετα θα βρεί φόρμα επικοινωνίας στη σελίδα www.diipetes.gr

από Ερμοκράτης 25/04/2003 12:05 μμ.


Μπράβο φίλτατε Πάνο. Και συμπληρώνω κι εγώ παράγραφο από κείμενο του Βλάση Ρασσιά με τίτλο "Ποιοι αρχαιοτέτοιοι" σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού "Διιπετές" (http://www.diipetes.gr) "... Μήπως οι ουκ ολίγοι εθνικιστές, ρατσιστές, ομοφοβικοί, μισάνθρωποι, στείρα αντιεβραίοι κι αντιχριστιανοί, που ηλιθιωδώς θεωρούν τους Εθνικούς (σημ. τους Ελληνες πολυθεϊστές) κατάλληλο χώρο για να εκτονωθούν και να διαδώσουν την ισχυρή κι αθεράπευτη παθολογία τους; ... Ε όχι δα!" Ε όχι δα ο Ρασσιάς με τους φασίστες! Δε λένε ΤΙΠΟΤΑ για το σύλλογο "Εργάνη" που πετάει έξω τους ομοφυλόφιλους για να προωθήσει ένα χιτλερικής έμπνευσης μοντέλο κοινωνίας και τολμάνε να μιλήσουν για τον Ρασσιά; Όσο για τον ιο που γράφει: "Υποτίθεται πως ενοχλούνται από τη θανάσιμη επαφή του ρεύματός τους με τους χουντικούς και τους ρατσιστές, αλλά δεν χάνουν την ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί τους. Στο Συμπόσιο προσπάθησαν να αποφύγουν τον Πλεύρη με έμμεσο τρόπο, τόσο, που δεν το κατάλαβε κανείς." σημειώνω ότι αυτού του είδους την ύπουλη, γκεμπελική "δημοσιογραφία" την κάνει ο κ. Ευαγγελάτος κι ο κ. Κακαουνάκης. Δεν το ήξερα πάντως ότι η Ελευθεροτυπία κι ο ιός διεκδηκούν κάποιο τεκμήριο αντι-φασιστικό κι ότι αναγορεύτηκαν οψίμως σε ιερά εξέταση των δημοκρατικών πεποιθήσεων του καθένα μας! Το κείμενο έχει προφανή διάθεση να γλύψει τους Χριστόδουλους και να τσουβαλιάσει τους πολυθεϊστές με σκοπό να τους στιγματίσει ως φασίστες για να μη θιγεί η "ορθοδοξία μας".

Οι παγανιστικές θρησκείες (παρεμπιπτόντως, μιας και δεν το όρισε κανείς, προέρχεται από τη λατινική λέξη παγκάνι, που σημαίνει χωρικός) είναι βαθειά συνδεδεμένες με τις τελετουργίες της σποράς, του θερισμού, αλλά και του κυνηγιού, και οι τελετουργίες τους είναι διαδικασίες μεταστροφής της αγέλης. Ο χριστιανισμός είναι θρηνητική θρησκεία, και είναι παράξενη η διάρκεια μέσα στον χρόνο μιας θρηνητικής αγέλης. Ο βασικός μύθος είναι εκείνος ενός θεού ή ανθρώπου που σκοτώθηκε άδικα, κι ακριβώς επειδή αυτός ο θάνατος δεν έπρεπε να συμβεί, ο πόνος είναι μεγάλος. Πάντα τρέχει αίμα τελικά είτε στις παγανιστικές θρησκείες με την έννοια της τελετουργικής θυσίας, είτε στον χριστιανισμό, με το θείο πάθος, για να έρθουμε να συμφωνήσουμε με τον Μπακούνιν που έλεγε πως όλες οι θρησκείες είναι στηριγμένες στο αίμα, στην θυσία

Μέχρι να (ανα)δημοσιευτεί εδώ αυτό το άρθρο του Ιού και να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν, δεν είχα ξανακούσει για αυτόν τον Ρασιά. Βλέποντας την προτροπή κάποιου παραπάνω να "διαβάζουμε πριν μιλάμε", τη βρήκα δικαιολογημένη. Ακολούθησα λοιπόν το λινκ και βρέθηκα στην ομιλία του εν λόγω κυρίου στο συνέδριο, την οποία και άρχισα να διαβάζω. Το συμπέρασμά μου: ο άνθρωπος είναι για τα πανηγύρια. Όχι μόνο λέει ανοησίες, αλλά πάσχει και από μεγαλομανία. Δεν αμφιβάλλω ότι σε κάποιους μπορεί να αρέσει. Κι εγώ όταν ήμουν μικρός γούσταρα τον Νταίνικεν, είχα διαβάσει όλα τα βιβλία του, αυτά που λέγανε ότι καταγόμαστε από εξωγήινους κ.λπ., και μου φαίνονταν συναρπαστικά και πρωτότυπα. Αλλά κάποια στιγμή μεγαλώνουμε. Επειδή λοιπόν έχω μεγαλώσει και έχω αποφασίσει ότι δεν μπορώ να σπαταλάω το χρόνο μου να διαβάζω κάθε μαλακία που πέφτει στα χέρια μου, έχω καθιερώσει ορισμένα κριτήρια που να απλουστεύουν τις επιλογές μου. Για παράδειγμα: - όταν κάποιος χρησιμοποιεί ασυνήθιστα πολλούς τύπους της καθαρεύουσας (π.χ. εν ύπνω, δικτατορεύουσα, αγνοήσεως, νυν ύπατος πολιτικός άρχων κ.λπ.) για να κάνει τον έξυπνο, αμέσως "επιβαρύνει τη θέση του" στα μάτια μου. - το ίδιο ισχύει και για όποιον, με χαρακτηριστική ... σεμνότητα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν από τους "λίγους εξαιρετικά γενναίους ανθρώπους που βγάζουν το φως της ψυχούλας τους". - όταν ο ίδιος άνθρωπος χρησιμοποιεί δύο τουλάχιστον φορές τη λέξη "εβραιόψυχος" και άπειρες φορές τον τύπο "ο Έλλην" (με κεφαλαίο), "του Έλληνος ανθρώπου", τότε για μένα καθίσταται τιμωρημένο γήπεδο λόγω χουλιγκανισμού και το παίρνω απόφαση ότι δεν αξίζει να του αφιερώσω ούτε λεπτό παραπάνω. Ας τον χαίρονται όσοι τον γουστάρουν. Εγώ δεν θα πάρω. Υ.Γ. Όσο για την υποτιθέμενη "κριτική στον εθνικισμό", είναι γνωστό παραμύθι. Κανείς εθνικιστής, εκτός λίγων εξαιρέσεων, δεν βγαίνει στα ίσια να αυτοπαρουσιαστεί ως εθνικιστής. Το αν έχει τσακωθεί με άλλους ελληναράδες, επίσης δε σημαίνει τίποτα. Δεν είπε κανείς ότι όλοι οι εθνικιστές συμφωνούν μεταξύ τους, ωστόσο είναι όλοι εθνικιστές.

από Ερμοκράτης 25/04/2003 3:10 μμ.


>- όταν κάποιος χρησιμοποιεί ασυνήθιστα πολλούς τύπους της >καθαρεύουσας (π.χ. εν ύπνω, δικτατορεύουσα, αγνοήσεως, νυν >ύπατος πολιτικός άρχων κ.λπ.) για να κάνει τον έξυπνο, >αμέσως "επιβαρύνει τη θέση του" στα μάτια μου. Σπουδαίο κριτήριο!! Σαν κι αυτό του Προκρούστη που όποιος δεν ταίριαζε στο δικό του κρεβάτι έπρεπε να ξεχειλωθεί ή να κουτσουρευτεί για να ταιριάζει. Αν θέλεις ένα κοντινότερο στη χριστιανική σου νοοτροπία ανάλογο, σαν τα κριτήρια της ιεράς εξέτασης που υπολόγιζε πόσο βάρος σηκώνει η σκούπα κι όποια γυναίκα ήταν μέχρι 45 κιλά ήταν αυτόματα κατηγορούμενη για μάγισσα και ριχνόταν στην πυρά. Οι εποχές αλλάζουν, οι φασιστικές νοοτροπίες όχι!!! Δε φαντάζομαι να νοιώθεις καμια περηφάνεια για τις σπουδαίες κοτσάνες που έγραψες γιατί θα σε πούνε "μεγαλομανή" και εκτός από εξυπνάκιας (πράμα συνηθισμένο σήμερα) θα κινδυνέψεις να κατηγορηθείς και για ασυνέπεια (πράγμα επίσης όχι σπάνιο στους γιαλαντζί προοδευτικούς).

από αφιερωμένη στον Ιό 25/04/2003 3:12 μμ.


post image
.

Εικόνες:

από σοδομίτης 25/04/2003 3:45 μμ.


Θεϊκό!

από Παιδοτρίβης 25/04/2003 4:31 μμ.


post image
Παιδαγωγός παραλαμβάνει τον μαθητή του. Από αγγείο 5ος π.Χ.

Εικόνες:

από ομοφυλόφιλος 25/04/2003 4:58 μμ.


τι έγινε, δεν τα αντέχει αυτά η ψευτοπροοδευτική χριστιανοπουριτανική ηθική σας; Μπράβο σας "αντεθνικιστές" και "αντιρατσιστές" επαναστάτες του καναπέου

από Κουλ Ουάχατ. 25/04/2003 6:26 μμ.


Προς τον ακριβώς από πάνω φίλο (ομοφυλόφιλο): μάλλον αποδέχεται ότι στις σύγχρονες κοινωνίες θέλουμε να σεβόμαστε την αρχή ότι όλα είναι φυσιολογικά αρκεί να γίνονται «μεταξύ συναινούντων ενηλίκων». Και ο δεξιά εικονιζόμενος σαφώς δεν είναι ενήλικος. Για τον ακόμα παραπάνω, που αφιέρωσε άγαλμα στους Ιούς: ελπίζω, φίλε μου, να ξέρεις ότι πρόκειται για αναγεννησιακό άγαλμα, από αυτά που φτιάχνονταν για λογαριασμό (καθολικών) Καρδιναλίων με λεφτά, δανεισμένα από (εβραίους) εμπόρους. Σε σόκαρα καθόλου; Το άγαλμα είναι όντως θεϊκό, πάντως.

τι το παιζεις αμεροληπτος εσυ κολ ουχαντ μπιζαντι, αφου εισαι κατσ-καρα χριστιανος μεχρι το κοκκαλο!

από MAMA 26/04/2003 1:04 πμ.


TELIKA GRAFIKOI OI TYPOI TOY IOU MOU 8YMIZOUN PALIA DHMOSIEUMATA THS BOULGARIKHS PALAI POTE KOUMMOUNISTIKHS PROPAGANDAS. EKMONTERNISTEITAI LIGO PAIDIA PRIN SAS ZHTHSOUN TIPOTA MOUSEIA GIA EK8EMATA.........

από Τι έγινε ρε παιδί; 26/04/2003 3:05 πμ.


Δεν αφήνεις τα ψευτοαράβικα να μας πεις κάτι ΤΩΡΑ που πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πέντε πράγματα; Αντε γιατί -απ' ό,τι διαβάζω- ο Σαχάφ δεν είναι και πολύ καλά...

από Βαγγέλης Γιαννέλος 26/04/2003 3:28 πμ.


Μην αναρωτιέσαι φίλε, ομοφυλόφιλε και μην εκπλήσεσαι. Πριν από μια εβδομάδα μόλις ένα άρθρο στο ιντιμέντια για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ανδρών και των λεσβιών γυναικών, έγινε αφορμή για να συζητάνε κάποιοι δήθεν προοδευτικοί του ιντιμέντια για το αν η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή!! Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Χριστόδουλος είναι αυτοί εδώ και δεν έχω καταλάβει ακόμα με ποιο απίθανο θράσσος αυτανακηρύσσονται και κριτές της δημοκρατικότητας των άλλων!!! Φυσικά η παραπάνω αλλοιωμένη αγγειογραφία εξυπηρετεί στο να κινήσει τα ομοφοβικά ανακλαστικά που με μέθοδο και οργάνωση εμπεδώνει στους οπαδούς του ο χριστιανο-ναζισμός εδώ και αιώνες. Αυτά είναι τα "εύκολα επιχειρήματα" των Χριστοδουλικών αριστεροτέτοιων (κατά το αρχαιοτέτοιοι που γράφηκε παραπάνω). Τέτοιων αριστερών την προοδευτικότητα σε συμβουλεύω να μην την εμπιστευτείς ποτέ! Όσο για το βαθύτατα συντηρητικό σχόλιο που πονηρά πήγε να περάσει ως "πολιτική ορθότητα" μιλώντας τάχα για "συναινούντες ενήλικες" από κάποιον έξυπνο, να τον ενημερώσω ότι ο όρος "συναινών" κι ό όρος "ενήλικος" δεν ταυτίζονται. Στην Ελληνική νομοθεσία "συναινών" είναι καθένας από την ηλικία των 15 και πάνω. Ενώ ενήλικος είναι από 18 και επάνω. Σε κάποιες πιο προοδευτικές χώρες, δικαίωμα συναίνεσης υπάρχει από τα 14 (πχ Δανία). Η ταύτιση λοιπόν των δύο όρων είναι εκ του πονηρού. Επειδή προφανώς δεν μπορείς να κρίνεις ασφαλώς αν ο νέος του αγγείου είναι κάτω από την ηλικία συναίνεσης, το εύκολο κόλπο είναι να ανεβάσεις την ηλικία συναίνεσης φτάνοντάς την στην ενηλικίωση!

από 9Ν9 26/04/2003 3:43 πμ.


φίλε Ανδρέα, θα μπορούσε να είναι ελληνική, αν δινόταν 2000 χρόνια πριν. Αυτή τη στιγμή μπορεί να θυμίζει ή να μοιάζει με ελληνική, δεν είναι όμως, γιατί είναι αδύνατον να είναι. Για να το πω κι' αλλιώς: η νέα μαγεία θα θυμίζει κάτι ή πολλά από κάποια παλιά μαγεία, αλλά αν επιδιώξει να την εκπροσωπήσει ή να την αναπαραστήσει, θα πάψει να είναι μαγεία, θα είναι μαγγανεία.

από 75011 26/04/2003 9:43 πμ.


και σε παρακαλω, ας μην με παρει και εμενα η μπαλα του πουριτανισμου, φιλικα και ειλικρινα: Ξερεις γιατι συμφωνω με τον ορο "συναινούντες ενήλικες" που χρησιμοποιησε ο Κουλ Ουάχατ παραπανω: Γιατι η σχεση "δασκαλου/ας-μαθητη/τριας" (σε ολους τους δυνατους συνδιασμους) ειναι εξ ορισμου μια σχεση εξουσιαστη-εξουσιαζομενου. Κι επειδη ο καθε ειδους σεξουαλικος καθαναγγασμος ή καταπιεση με ενοχλει εξισου, ερμηνευω σαν ενηλικιωση (και την θεωρω πολυ συμαντικη στο παραπανω θεμα) σαν την ηλικια που μπορεις να πεις "οχι" στον καθε δασκαλο σου! Κι αυτη η στιγμη δεν οριζεται φυσικα με βαση τα χρονια που χουν περασει απο την γεννηση σου. Υπαρχουν και ανθρωποι που δεν γινονται ποτε στην ζωη τους "συνενουντες ενηλικοι" κουβαλοντας για παντα ολα τα "ετσι πρεπει" των δασκαλων τους...

από ένας αναγνώστης 26/04/2003 11:05 πμ.


κ. Γιαννέλο, ουδέποτε θα αναμειγνυόμουν σε μία τέτοιου είδους συζήτηση γιατί πιστεύω ότι έχετε το δικαίωμα να κάνετε τις όποιες επιλογές σας όπως εσείς θέλετε. Αυτό το πιστεύω βαθύτατα, είτε πρόκειται για πολιτικές επιλογές, είτε για αισθητικές, είτε για ερωτικές... Ειδικά σε ότι αφορά τις ερωτικές επιλογές, που είναι καθαρά προσωπικό θέμα και όχι πολιτικό, ουδέποτε θα τολμούσα να σας υποδείξω τι είδους συμπεριφορά θα ΕΠΡΕΠΕ να είχατε, ούτε και να ερμηνεύσω δημόσια τα όποια κίνητρα για την οποιαδήποτε συμπεριφορά ακόμη περισσότερο αν αυτή είναι αυτό που λένε "αποκλίνουσα" του μέσου όρου. Το ίδιο όμως ισχύει και για μένα. Επιτρέψτε μου λοιπόν, να αγαπάω τα ομοφοβικά (όπως τα λέτε) χαρακτηριστικά μου, τα οποία μου τα υπαγορεύει το DNA μου και η αισθητική μου, και όχι ο Χριστόδουλος, ή ο χριστιανο-ναζισμός, όπως λέτε. Είμαι άθεος και αντιναζί. Όπως δεν προσπαθώ να σας διαπαιδαγωγήσω προσωπικά, μην προσπαθείτε και εσείς να διαπαιδαγωγήσετε ερωτικά τους άλλους με θεωρίες περί "ομοφοβίας" και προσπάθειες πολιτικοποίησης της ερωτικής συμπεριφοράς. Επειδή ζούμε σε μία επιθετική κοινωνία, πιστέψτε με ότι θα κάνετε κακό και σε σας αλλά και στην μειονότητα που εκπροσωπείτε.

από Khayman 26/04/2003 11:38 πμ.


...

από ένας αναγνώστης 26/04/2003 11:55 πμ.


Τι είναι απίστευτο Khayman;

από Νικηταρας 26/04/2003 12:28 μμ.


Επειδη η συζήτηση ειναι ενδιαφέρουσα και ισως χρειαστούν , σας παραθέτω τα κάτωθι βιβλία. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ του Κ.Π.ΡΩΜΑΝΟΥ εκδοσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Α.ΧΑΡΙΣΗ εκδοσεις ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ του Π.ΛΕΚΚΑ εκδοσεις ΚΑΤΑΡΤΙ Οτι αφορά τον ΙΟ και τους υπεύθυνους του ΙΟΥ,ασχέτως εαν στην προκειμένη περίπτωση κανουν λαθος η οχι,στην βαρβαρότητα της ελληνικής δημοσιογραφικής και μη πραγματικότητας διατηρούν ανάλογη σταση με αυτη των εκδόσεων του ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ απ΄οπου προέρχονται.Καθοτι ΄΄τα παντα ρει΄΄ και δεν πιστευω στο ΄΄καθ΄εικονα και ομοιωση΄΄ ελπιζω και παλευω για ενα-δυο-χιλιους ΙΟΥΣ,μηπως και ξελασπωσουμε...

από psychocat 26/04/2003 1:09 μμ.


μα καλά τι αντανακλαστικά είναι αυτά; με το που μιλάμε για την αρχαία ελλάδα, κατ' ευθείαν γίνεται η σύναψη με την φιλομοφυλία... νομίζω ότι τόσο κοινωνικά όσο και ιστορικά είναι ψιλοάσχετα τα δύο θέματα μεταξύ τους...

από "Παιδοτρίβης" 26/04/2003 1:10 μμ.


Παιδιά με παρανοήσατε, την αναφορά στον Πλεύρη με το παραποιημένο αγγείο την έκανα γιά να δείξω την απόσταση του πρώτου από την καθημερινότητα και τις πρακτικές της αρχαιότητας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε το τότε με τις συμβάσεις του τώρα.

από Βαγγέλης Γιαννέλος 26/04/2003 1:55 μμ.


>Το ίδιο όμως ισχύει και για μένα. >Επιτρέψτε μου λοιπόν, να αγαπάω τα ομοφοβικά (όπως τα >λέτε) χαρακτηριστικά μου, τα οποία μου τα υπαγορεύει το >DNA μου και η αισθητική μου, και όχι ο Χριστόδουλος, ή ο >χριστιανο-ναζισμός, όπως λέτε. Είμαι άθεος και αντιναζί Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Χίτλερ καταποντίστηκε. Επειδή παρότι κάτι κατάφερνε στρατιωτικά, στα θεωρητικά ήταν σκράπας και δεν σκέφτηκε αυτό το σπουδαίο δικό σου κόλπο να διεκδηκεί το δικαίωμα να αγαπάει τα αντιεβραϊκά του αισθήματα. Αλλά δεν είναι αργά για τον Σαρόν. Αυτός μπορεί εύκολα να τραβήξει το δρόμο που χάραξε ο "ενας αναγνώστης" και να τον επιμείνει να τον αφήσουμε να αγαπάει και να εκδηλώνει τα "αντι-παλαιστινιακά" χαρακτηριστικά του !!! Τέτοια θεωρητική νομιμοποίηση του χειρότερου ναζισμού μόνον από δήθεν αριστερούς και δήθεν προοδευτικούς μπορείς να την πετύχεις ! Αθεος δεν ξέρω αν είσαι, μισάνθρωπος πάντως είσαι σίγουρα. Και αντιναζί όσο κι ο Ρούντολφ Ες.

από Βαγγέλης Γιαννέλος 26/04/2003 2:23 μμ.


>Ξερεις γιατι συμφωνω με τον ορο "συναινούντες ενήλικες" >που χρησιμοποιησε ο Κουλ Ουάχατ παραπανω: >Γιατι η σχεση "δασκαλου/ας-μαθητη/τριας" (σε ολους τους >δυνατους συνδιασμους) ειναι εξ ορισμου μια σχεση >εξουσιαστη-εξουσιαζομενου. >Κι επειδη ο καθε ειδους σεξουαλικος καθαναγγασμος ή >καταπιεση με ενοχλει εξισου, ερμηνευω σαν ενηλικιωση (και >την θεωρω πολυ συμαντικη στο παραπανω θεμα) σαν την ηλικια >που μπορεις να πεις "οχι" στον καθε δασκαλο σου! Δε διαφώνω στην άποψη που περιγράφεις, όμως δεν καταλαβαίνω πώς σχετίζεται με το μήνυμα στο οποίο λες οτι συμφωνείς. Σε εκείνο το μήνυμα κατηγορείται "το αγγείο" για αποπλάνηση ανηλίκου με νομικίστικο κόλπο. Αυτό που λες είναι μεν σωστό αλλά συστήνει άλλου τύπου προβληματισμό που αφορά πχ και γυναίκες οι οποίες ακόμη και στα 40 δεν έχουν το σθένος να πάρουν διαζύγιο παρότι κακοποιούνται φυσικά και ψυχολογικά! Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι ο συνδυασμός των όρων "συναινών" και "ενήλικος" είναι εκ του πονηρού. Το "δικαίωμα συναίνεσης" είναι νομικός όρος που προσδιορίζει μια ηλικία του ανθρώπου κι ο ενήλικος είναι άλλος νομικός όρος που προσδιορίζει άλλη ηλικία. Ο λαϊκιστικός συνδυασμός αποσκοπεί μόνο στην πρόκληση συναισθηματικής αντίδρασης για "παραβάσεις" του πρώτου νόμου με ηλικιακό κριτήριο του δεύτερου.

Φάγαν κανένα αντιβιοτικό;

από 75011 26/04/2003 3:53 μμ.


Οταν μιλουσα για ανθρώπους που δεν γίνονται ποτε "συνενουντες ενηλικοι" το ιδιο παραδειγμα με σενα ειχα στο μυαλο μου. Συμφωνω μαζι σου, και δεν μπορω να καταλαβω πως η αισθητικη μου η το DNA μου θα μπορουσαν να με κανουν "ομοφοβικη" ή "ετεροφοβικη" ή ρατσιστρια ή οτιδηποτε αλλο μισαλοδοξο... Αυτο που σου ειπα ειναι, οτι ναι, οντως, το "συνενουντες ενηλικοι" οταν δεις τι λεει ο νομος, ειναι ενας ορισμος που παει με μια μεζουρα να ορισει την ηλικια στην οποια αποχτας την ανεξαρτησια στις επιλογες σου. Ναι, Υπαρχουν ανθρωποι που επιλεγουν ελευθερα πριν την "συμφωνα με τον νομο" ενηλικιωση τους, οπως υπαρχουν και ανθρωποι που δεν το κανουν ποτε, ως τον θανατο τους. Οπως και να το δεις αυτη η ανεξαρτησια στις επιλογες σου ειναι ο ορισμος της λεξης "ενηλικιωση" εννοιολογικα, δεν μιλαμε νομικα τωρα. Και, τουλαχιστον στα δικα μου ματια, μια εικονα "δασκαλου-μαθητου" δεν μοιαζει καθολου με απεικονιση "ανεξαρτητης συνεναισης", μαλλον το ακριβως αντιθετο μου μοιαζει, γιατι υπαρχει μια σαφεστατη σχεση εξουσιαστη-εξουσιαζομενου αναμεσα τους, ορισμενη κοινωνικα. Και για να σε προλαβω, αν και μαλλον το χεις καταλαβει τι θελω να πω: Με ενοχλει περισοτερο μια αναπαρασταση του Αχιλεα με καποιο απο τα κοριτσια που μαζευαν ως λαφυρα απ οτι μια εικονα του Αχιλλεα με τον Πατρωκλο. Το τι λεει ο νομος, ειναι πονεμενο θεμα, ακριβως γιατι αυτη η καταραμενη η ενηλικιωση, και η δυνατοτητα μας να επιλεγουμε ελευθερα ειναι πολυ πονεμενο θεμα. Και τα 14 η 16, δεν θυμαμαι πια ποσα ειναι, την ηλικια στην οποια ο νομος αφηνει καποιους γονεις να παντρευουν με το ζορι τα κοριτσια τους με ενοχλουν, και το να μου λεει ο νομος σε ποια ηλικια θα μου αναγνωρισει το δικαιωμα να ειμαι ο εαυτος μου, μ ενοχλει... Που διαφωνεις;

από thelion_z 26/04/2003 3:59 μμ.


τον οποίο γνώρισα και από κοντά, θέλω να πω ένα μπράβο για τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις απόψεις και τις προσωπικές επιλογές του.Όσο για τον Ρασσιά, τον οποίο επίσης γνώρισα, όχι ακροδεξιός δεν είναι, αλλά 1.000.000 φορές πιο δημοκράτης από κάτι "αντιναζί" τύπους που αρθρογράφησαν πιο πάνω, οι οποίοι πέφτουν αμέσως να φάνε τους "κακούς δωδεκαθειστές φασίστες" αλλά νιώθουν χρέος να υπερασπιστούν τα ομοφοβικά αισθήματα που τους υπαγορεύει το DNA τους..

από 75011 26/04/2003 4:19 μμ.


Την δικη μου την νοημοσυνη παντως την προσβαλλουν πολυ τα διαφορα "Ευραιοψυχος" του κυριου Ρασια. Και μου ειναι αδυνατον να σκεφτω καλο λογο για εναν ανθρωπο που ακουει τον μιστερ Πλευρης να βγαζει λογο και δεν αντιδρα, τουλαχιστον αποχοροντας... Οτι κι αν λεει, οτι και μ οτι τι αν μοιαζει, κατα τ αλλα!

από thelion_z 26/04/2003 4:45 μμ.


"Και μου ειναι αδυνατον να σκεφτω καλο λογο για εναν ανθρωπο που ακουει τον μιστερ Πλευρης να βγαζει λογο και δεν αντιδρα, τουλαχιστον αποχοροντας..." Δηλαδή εσύ προτείνεις να σηκωθει και να φύγει χωρίς να καταθέσει τις άποψεις του για τον ελληνισμό και τους διαστρεβλωτές του, και να αφήσει όλους τους φασίστες και τους ουφολόγους να καπηλεύονται τον όρο Ελλάδα και να τον ερμηνεύουν κατα τα δικά τους μισάνθρωπα κριτήρια;;; 'Οχι μόνο έκανε καλά και έκατσε, αλλά ευχής έργον θα ήταν αυτός και οι άλλοι Εθνικοί μαζί του να έπιαναν και να πέταγαν έξω από κει όλους τους φασίστες πατριδοκάπηλους κάνοντας σαφές στον κόσμο ότι αρχαία Ελλάδα και Ανθρωπισμός δεν συμβαδίζουν με τα μονοθεϊστικά-ολοκληρωτικά-ναζιστικά πρότυπα τους ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!!

από thelion_z 26/04/2003 5 μμ.


δεν εντάσεται στα πλαίσια του αντισημιτισμού, αλλά υπονοεί όλους τους ελληναράδες δήθεν "Έλληνες" (Πλεύρης και Σια) που αγνοούν παντελώς την ελληνική κοσμοαντίληψη και τρόπο ζωής και προσκυνούν γονυπετείς τον Ιουδαίο ραββίνο τους Τζεχοσουά ("Χριστό") ενώ υιοθετούν πλήρως τις ιουδαικές θεωρίες περί "περιούσιου λαού" (βάζοντας στην θέση των Εβραίων τους Έλληνες)

από Βαγγέλης Γιαννέλος 26/04/2003 6:30 μμ.


>Την δικη μου την νοημοσυνη παντως την προσβαλλουν πολυ τα >διαφορα "Ευραιοψυχος" του κυριου Ρασια. Γιατί; Τι στάση πρέπει να κρατήσω εγώ απέναντι στον Εβραισμό ή τον Χριστιανισμό ή όποια θρησκεία με λέει ανώμαλο και αμαρτωλό και επιπλέον οργανώνει μια καλοστημένη μέθοδο διάδωσης κηρυγμάτων μίσους εναντίον μου; Μήπως θα προτείνεις στην αιωνιότητα οι ομοφυλόφιλοι να αγωνίζονται για να ακυρώσουν το μίσος που θα εμπεδώνουν στις ψυχές των οπαδών τους αυτές οι ναζιστικές θεωρίες με τη μάσκα της θρησκείας; Η μήπως πιστεύεις ότι πρέπει να υιοθετήσω κι εγώ την υποκρισία τους κι όπως μου λένε ότι δεν τους πειράζει να είμαι ομοφυλόφιλος αρκεί να μην έχω επαφές άντρες, έτσι κι εγώ να λέω ότι δεν με πειράζει να είναι φασίστες αρκεί να μην κυρήσσουν το μίσος; Είναι κατά τη γνώμη σου ασφαλές η ανοχή και η δημοκρατία να χτίζεται πάνω στην υποκρισία; Δεν έχω τίποτα με τους Ισραηλινούς, τίποτα με τους Άραβες ή με άλλον λαό. Είμαι αλληλέγγυος με τους Παλαιστίνιους αλλά όχι με το Ισλάμ. Είμαι αλληλέγγυος με τους Ιρακινούς αλλά αν το θεωρούσα κόντρα Ισλάμ-Χριστιανισμού θα τους άφηνα να αλληλοσκοτωθούν με τους Αμερικάνους όπως τους αξίζει. Με τις θρησκείες δεν έχω πρόβλημα. Σέβομαι τον Ταοισμό, σέβομαι τον Βουδισμό κι όλες τις άλλες. Την Ελληνική πολυθεϊστική θρησκεία τη σέβομαι στο βαθμό που δεν απαιτεί, δεν απειλεί και δεν τιμωρεί κανέναν. Θα αγωνίζομαι, όμως, πάντα ενάντια στον Εβραϊσμό τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ κι όποιον άλλο φασισμό θέλει να επικρατεί με μάσκες και προσχήματα. Μόνον όταν οι Εβραιόψυχοι, οι Χριστιανόψυχοι κι οι κάθε είδους φασιστόψυχοι λείψουν, θα έχει ο πλανήτης ελπίδα.

από 75011 26/04/2003 7:35 μμ.


Ακριβως επειδη συμφωνω μαζι σου για τον ρολο των θρησκειων, ολων ανεξαιρετως, φυσικα και προσβαλει την νοημοσυνη μου καποιος που κατηγορει τους "εβραιοψυχους" καθοτι ειναι "ελληνοψυχος" και το να βριζει, να μισει, καποιος μια θρησκεια καθοτι αυτο ειναι το διδαγμα της οποιαδηποτε αλλης, η καποιας προγονολατρειας, δεν ειναι τουτο το ζητουμενο ουτε το δικο μου, ουτε απ οτι καταλαβαινω και το δικο σου... Εκφραση του μισους για τον "αλλο", για τον διαφορετικο, ειναι κι αυτο, και αρα το πολεμω κι αυτο. Διαφωνεις; Για τον thelion_z: Αφου απο οτι καταλαβα δεν εκανε τιποτα για να σταματησει τον λογο του Πλευρη, το να μιλησει κι εκεινος μετα, ηταν η τελικη πινελια σ ενα πολυ ασκημο πινακα: Οταν ειναι να μιλησουμε για τους καταπληκτικους "αρχαιους ημων προγονους" μπορουμε να συνευρεθουμε με τους πιο ασκημους ανθρωπους... Διαφωνω!!!

από Paganus 26/04/2003 10:34 μμ.


O 75011 έγραψε "Αφου απο οτι καταλαβα δεν εκανε τιποτα για να σταματησει τον λογο του Πλευρη" Κατάλαβες ΛΑΘΟΣ φιλε. ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ. Αν ήσουν εκεί θα είχες δει ότι τον ξεβράκωσε τον Πλεύρη επάνω ακριβώς στην αδυναμία του τελευταίου, ως φασίστα και εθνικιστή, να καταγγείλει τον Χριστιανισμό και το Βυζάντιο. Οι δε καραγκιόζηδες του "ΙΟΥ" δεν εξέφραζαν την παραμικρή αντίδραση όταν ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΌΣ ΜΕΤΡΟΥ τους έλεγε σε ένα διάλειμμα ο Ρασισάς ότι "βρισκόταν εκεί για να πάρει την Αρχαία Ελλάδα από τα χέρια των φασιστών". Χαριεντίζονταν μαζί του οι καραγκιόζηδες και μετά του την έφεραν από πίσω. Το ίδιο έκαναν και με τον Μάριο Βερέττα. Χτύπησαν δηλαδή τους 2 αμεσοδημοκράτες του Συνεδρίου (δεν φαίνεται από την ανάρτηση του κειμένου στο ιντερνέτ, αλλά είχαν βάλει τις φωτογραφίες τους ένθεν κι ένθεν του Πλεύρη !!!!!). Βρωμιά και δυσωδία. Ο Βερέττας, τότε που είχε το βιβλιοπωλείο του στη Σουλτάνη μοίραζε σε φωτοτυπίες το σκανδαλώδες εκείνο βούλευμα απαλλαγής των "Ιών" και το έχω στα χέρια μου. Ξέρετε πώς καταλήγει; Ότι οι μηνυθέντες (οι "Ιοί")δεν ήθελαν να αμφισβητήσουν την δημοκρατικότητα των μηνυτών αλλά εξέφραζαν απλώς έναν... προβληματισμό για ένα ευρύτερο φαινόμενο και παράλληλα ότι οι μηνυτές (Ρασσιάς και Βερέττας) ήταν αποδεδειγμένοι δημοκράτες αγωνιστές για αυτό και απαλλάσσονται από κάθε δικαστικό έξοδο !!!! Εκπληκτική αλχημεία για να κλείσει η υπόθεση άρον άρον.

από ένας αναγνώστης 27/04/2003 1:18 πμ.


Είστε εσείς κ. Γιαννέλο, ή κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί το όνομά σας; Στις δημόσιες παρουσίες σας, φαίνεστε σοβαρός άνθρωπος, σε αντίθεση με κάποιους άλλους μου μας γέμισαν ανακρίβειες και ψέμματα για την απώτερη ελληνική ιστορία. τι σχέση έχει ο ναζισμός με τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας; Μιλάτε σοβαρά; τι πάει να πει ο Χίτλερ καταποντίστηκε; Τι σχέση έχει ο Χίτλερ; Ποία αντανακλαστικά προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε και για ποίον λόγο; Δεν θέλω να σας προσάψω ιδιοτέλεια... Τι σχέση έχει ο Σαρόν; Τι μας λέτε τώρα;;;; Λίγη σοβαρότητα. Δεν πιστεύω ότι είστε εσείς... Το παλαιστινιακό ζήτημα σχετίζεται πολιτικά με το ζήτημα σας, το οποίο σέβομαι, αλλά δεν ασπάζομαι; Πρέπει δηλ. να το ασπαστώ; Δεν καταλαβαίνω. Για να το πω αλλλιώς, αν είμαι ετεροφυλόφυλος, είμαι εν δυνάμει Ναζί;;;; Σοβαρότητα παρακαλώ. Στην τηλεόραση δεν θα λέγατε ποτέ τέτοιες ανοησίες,. Γιατί τις λέτε εδώ;

από ένας αναγνώστης 27/04/2003 1:35 πμ.


Αλλά επειδή προσβάλατε την νοημοσύνη μου και γιατί εδώ δεν συχνάζουν αδαείς, θα θέσω τους προβληματισμούς σας ως κύριο θέμα. Και να μας αναπτύξετε τα επιχειρήματά σας, εσείς και οι άλλοι που συμφωνούν μαζί σας. Για να το πω πολύ απλά: αν δεν μου αρέσουν οι άνδρες, είμαι φασίστας;;; Τι εμπάθειες είναι αυτές;;; Πρόσφατα ο κ. Βαλιανάτος εκτέθηκε τηλεοπτικά -και ανεπανόρθωτα- γιατί παρουσίασε ψευδή ιστορικά στοιχεία. Δεν γράφω στο παρόν φόρουμ αν και το παρακολουθώ συστηματικά, αλλά με προκαλείτε.

από Βαγγέλης Γιαννέλος 27/04/2003 4:04 μμ.


>Για να το πω αλλλιώς, αν είμαι ετεροφυλόφυλος, είμαι εν >δυνάμει Ναζί;;;; Σοβαρότητα παρακαλώ. Στην τηλεόραση δεν >θα λέγατε ποτέ τέτοιες ανοησίες,. Γιατί τις λέτε εδώ; Στο μήνυμά σου έλεγες "αγαπαω τα ομοφοβικά μου αισθήματα". Αυτό δε σημαίνει "ειμαι ετεροφυλόφιλος". Σημαίνει "μισώ τους ομοφυλόφιλους". Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει ένας όρος καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείς για να μη σε παρεξηγούν. Προσωπικά λέω πάντα και παντού τα ίδια πράγματα. >δεν μου αρέσουν οι άνδρες, είμαι φασίστας;;; Το τι σου αρέσει είναι δικαίωμά σου και δε με αφορά. Αν όμως είσαι ομοφοβικός δηλ. μισεις τους ομοφυλόφιλους τότε ναι είσαι φασίστας. Αν σέβεσαι τους ομοφυλόφιλους όχι δεν είσαι (γι αυτό τουλάχιστον αλλά μπορεί να έχεις άλλου είδους φασιστικές αντιλήψεις). >Πρόσφατα ο κ. Βαλιανάτος εκτέθηκε τηλεοπτικά -και >ανεπανόρθωτα- γιατί παρουσίασε ψευδή ιστορικά στοιχεία. Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι. Πάντως δεν είναι και σπουδαίος τρόπος να κατηγορείς ανωνύμα κάποιον χωρίς να είναι παρών για να απαντήσει. Οπως και νάχει το θέμα εδώ είναι άλλο και δεν μου αρέσει να οικειοποιηθώ ένα διαφορετικό θέμα για να μιλήσω για τα δικαιώματα των gay και των λεσβιών. 75011: Μου φαίνεται παράξενο το επιχείρημα που γράφεις. Είναι κατηγορία ότι πολεμάω το φασισμό γιατί προτιμάω τη δημοκρατία; Είναι δυο διαφορετικά πολιτικά συστήματα αλλά όχι φυσικά ίδιας αξίας. Γιατί δηλαδή στις θρησκείες δεν υπάρχουν διαφορετικές αξίες; Δεν πρέπει να κάνουμε αξιολόγηση της κάθε θρησκείας; Να είμαστε υπερ του τσουβαλιάσματος όλων των θρησκειών (και των φασιστικών και των δημοκρατικών) στο ίδιο τσουβάλι;

από ΜΑΡΙΟ 27/04/2003 8:08 μμ.


Προς την ΣΟ Τώρα είδα εντελώς τυχαία την φράση του free, σε σχόλιό του με τίτλο Ά ρε Μάριο. Λοιπόν όταν απάντησα την περασμένη φορά ή παρακάτω φράση δεν υπήρχε ΕΤΥΧΕ να την δω τώρα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Αν υπάρχει εξήγηση θα είμουν περίεργος να την ακούσω. Η φράση είναι η εξής "Και τι ηταν αυτο που πεταξες για συνευρεσεις φασιστων και αναρχικων των εξαρχειων το 70? Φταιω εγω τωρα να σε πω ρουφιανο της ασφαλειας και καθικι του κερατα? Θα σε εχω στα υποψι απο δω και μπρος." Τώρα για τον free. Ο Γιάννη Σχινάς, εκδότης της Νέας Θέσης και ηγετικό στέλεχος του ΕΝΕΚ είχε πολλά χρόνια προσωπική φιλία με τον Γαρμπή εκδότη του Ελεύθερος Τύπου (και όχι μόνο με αυτόν), χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε κακό για τον Γαρμπή, ήταν μία κοινωνική σχέση δύο ανθρώπων που είχαν το ίδιο επάγγελμα. Το ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ. Λοιπόν ρώτα τον Γαρμπή, δεν πρόκειται να το αρνηθή και περιμένω την ΣΥΓΓΝΩΜΗ σου για τις βαριές κουβέντες που εκ των υστέρων μπήκαν στο κείμενο ΜΑΡΙΟ

από Αρ από ΣΟ Ιντυ 28/04/2003 12:50 πμ.


Μάριο, εάν είχε τροποποιηθεί το ποστο του free με τίτλο «αχ ρε Μάριο», θα υπήρχε στην κεραμιδόχρωμη μπάρα της μια παρένθεση που θα έγραφε «τροποποιήθηκε την τάδε ώρα». Μην φορτώνεις, λοιπόν, υπονοούμενα τη Σ.Ο. επειδή εσ'υ απλούστατα δεν πρόσεξες τι γραφόταν! ΟΚ;

από ενας απο IMC Editorial 28/04/2003 12:54 πμ.


Αν το σχόλιο του free είχε τροποποιηθεί θα το έβλεπες στην κόκκινη μπάρα του.

από ΜΑΡΙΟ 28/04/2003 1:07 πμ.


Την πρώτη φορά δεν το πρόσεξα καθόλου. Αν είναι τεχνικά αδύνατο τότε το λάθος είναι δικό μου. Αλλά πραγματικά αυτή την φράση δεν την θυμάμαι καθόλου. Δεν έχω καμμία διάθεση να κατηγορήσω την ΣΟ για κάτι ΜΑΡΙΟ

από Αρ. από ΣΟ Ιντυ 28/04/2003 1:13 πμ.


Επειδή θα λαχτάριασες που πέσαμε δύο «κοράκια» να σε φάμε, μην ανησυχείς! Πρώτον, έχουμε παραφάει (εγώ έσκασα! χτύπησα και ένα ισκεντέρ κεμπάμπ χτες βράδι, να αισθανθώ εθνικώς υπερήφανος) και δεύτερον, απλά υπόδειξη ήτανε: να είμαστε πιό προσεκτικοί. Δατς όλ, που λένε! Προς το άλλο «μέλος του IMC»: δεν έχω τηλέφωνό σου. Μερίμνησε για κάνα καφεδάκι, τηλέφωνό μου έχει η «....» (δεν γράφω όνομα ή αριθμό) που ήρθε Αθήνα για τις γιορτές. Κανονίστε!

από ΜΑΡΙΟ 28/04/2003 1:22 πμ.


Έχει τρομάξει το μάτι μου με την χαφιεδολογία και όχι μόνο στο Indy, γενικά! Και εγώ καταβρόχθησα σχεδόν μισό αρνί!

μα καλά, τι επαναστάτες είσαστε εσείς (είμαστε εμείς, για να μην βγάζω τον υπέροχο εαυτό μου απόξω), τον σφαγιασμό που άγγιξε τα όρια της γενοκτονίας, κι εν συνεχεία το ολοκαύτωμα των αμνοεριφίων δεν θα το σχολιάσει κανείς; και για να σοβαρευτούμε, έχουμε επέτειο, 17 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο τσέρνομπιλ... άσχετο, αλλά έχει μία κάποια σημασία...

Πολυ μου αρεσε η συζητηση αυτη -- λιγο σαν "Ρωσσικη σαλατα" -- οπου ριχνεις μεσα καρροτα, μπιζελια, πατατες, κομματια απο καθε ειδους κρεας που εχουν μεινει απο χθες, με μπολικη μαγιονεζα. Ιδιαιτερα μου αρεσε η φωτογραφια με την μοτοσυκλεττα, με το αρνι να οδηγα και τον επιβατη πισω του. Κλεμμενη ομως ειναι. Την εχω δει και αλλου, με λεζαντα "Saturday night date in Australia". Οσο για το αγγειο, δεν ειναι παιδαγωγος ο τυπος με τα γενεια. Ειναι ενα ζευγαρι εραστης/ερωμενος, κατι το πολυ συνηθες στην Αθηναικη κοινωνια. Και μια που η κοινωνια εκεινη ηταν πολυ "κλειστη", το ζευγαρι δεν εβγαινε στα κρυφα, και δεν ηταν ζητημα συναινεσης, (with my apologies to my friend 75011). Το ζευγαρωμα γινοταν επισημα, με συμφωνια αναμεσα στις δυο οικογενειες. Κι αν ο μικρος (συνηθως 12-13 χρονων) ηταν απο ιδιαιτερα πλουσια οικογενεια και ομορφος, τοτε οι μνηστηρες συναγωνιζονταν ο ενας τον αλλο, με κανταδες κατω απο τα παραθυρα, με δωρα (λαγοι και κοκκορια ηταν το πατροπαραδοτο, βαζα κατα παραγγελιαν με το ονομα του ερωμενου -- ΛΕΑΓΡΟΣ ΚΑΛΟΣ -- απο ακριβο ζωγραφο επισης πολυ της μοδας). Αλλα ο κυριος σκοπος για το ζευγαρωμα δεν ηταν το σεξ, ουτε ειναι σωστο να πει κανεις, οτι ολοι αυτοι οι καλοι κ'αγαθοι (δηλ. αριστοκρατες) νεοι ηταν ομοφυλοφιλοι. Ο εραστης, ο νεος με τα γενεια, ηταν ο καθοδηγητης, τροπον τινα ο μεγαλος αδελφος του παιδιου, ηταν απο την ιδια φυλη η φατρια, τον βοηθουσε να μαθει ποια ηταν τα κοινωνικα, πολιτικα, νομικα και θρησκευτικα καθηκοντα του. Ετσι, οταν καποιος μιλαει σημερα για τον "Ελληνικο πολιτισμο", καλο θα ειναι να ξερει τι λεει. Αυτος που βλεπει μονο την ομοφυλοφιλια, αγνοει οτι ηταν μια συντηρητικη κοινωνια, βασισμενη στον κοπο των σκλαβων, που περιθωριοποιουσε τις γυναικες. Και οσοι στρεφονται σ'αυτον σαν αντιθεση προς τους "εβραιοψυχους", να θυμουνται οτι τα ζευγαρια ανδρων ηταν κοινωνικη και θρησκευτικη βαση του πολιτισμου. Κι αυτο οχι μονο στην Αθηνα, αλλα ακομα περισσοτερο σε Δωρικες κοινωνιες, σαν την Σπαρτη, και την Θηβα, με τον Ιερο Λοχο που απαρτιζονταν απο 150 ζευγαρια ερωμενων, οπως μας διδασκει ο Πλουταρχος.

από sas 29/04/2003 10:11 πμ.


alla na se xeso kai sena kai tin N.Y. kai toys proedroys kai to systima poy sas kiverna. Re den ntrepeste na min exete kanei epanastasi enandia se ayta ta kathikia ? An isastan amorfotoi na lega, alla tora mipow ypopsiazomai sinenoxi sti masa ??

από Βαγγέλης Γιαννέλος 29/04/2003 7:54 μμ.


Βλέπω στο μήνυμα του New Yorker τον βαθύτατα ριζωμένο χριστιανικό συντηρητισμό να αναπτύσσεται ανενδοίαστα! Ανακατεύοντας πραγματικά και ψεύτικα στοιχεία για την προχριστιανική Ελλάδα, καταλήγει στο ύπουλο επιχείρημα των χριστιανών, ότι δηλαδή η ομοφυλοφιλία είναι πολιτισμικό φαινόμενο κι όχι φυσικό κι ότι ο χριστιανισμός "έσωσε" τους καλούς χριστιανούς από την επιρροή του Σατάν που διακατείχε όλους τους προχριστιανικούς πολιτισμούς και τους οδηγούσε στην ομοφυλοφιλία!!! Επίσης ανακατεύει με τον γνωστό φασιστικό τρόπο την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία. Μιλάει για τον εραστή και τον ερωμένο και πονηρά λέει 12-13 χρονών ενώ ο Παυσανίας στο "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, εραστής ο ίδιος του Αγάθωνα, λέει ότι είναι απαράδεκτο να πλησιάζονται μικρά παιδιά κι ο ερωμένος πρέπει να είναι σε ηλικία που τεκμαίρεται η κρίση. Αυτή την ηλικία την τοποθετεί με τα πρώτα γένεια στον άντρα (χνούδισμα) (Πλάτων, Συμπόσιο 181D). Στο χωριό μου τα αγόρια αποκτούν τα πρώτα γένεια τους στις ηλικίες 15-17 (εγώ ξυρίστηκα στα 16.5 πρώτη φορά) Δεν ξέρω αν στη Νέα Υόρκη έχουν πρόωρη ανάπτυξη. Σημειώνω ότι η ηλικία συναίνεσης σε όλη την Ευρώπη είναι 14-15 ! Σχετικά με τα παιδιά, στον Αισχίνη (κατά Τιμάρχου) αναφέρονται αυστηρότατοι νόμοι προστασίας τους από σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Ο νόμος περί προστασίας των σχολείων, ο νόμος περί προαγωγείας (παιδικής εκπόρνευσης) κι ο νόμος περί ύβρεως (περί βιασμού). Οι νόμοι επέσυραν θανατική ποινή. Τα περί συντηρητισμού της προχριστιανικής κοινωνίας θεωρώ βλακώδες να τα σχολιάσω. Όσο για τη θέση των γυναικών έχω να σημειώσω ότι και στην Ελβετία μέχρι πριν λίγα χρόνια οι γυναίκες δεν ψήφιζαν. Όμως και τότε στην Ελβετία (όπως και στην προχριστιανική Ελλάδα) τις σέβονταν περισσότερο απότι τις σέβονται στη σημερινή Ελλάδα που διακαιούνται μεν να ψηφίζουν αλλά δεν δικαιούνται να πατήσουν στη χερσόνησο του Άθω επειδή έχουν περίοδο!!!

από NewYorker 03/05/2003 10:43 πμ.


Θα ειμαι επιεικης, γιατι ειναι φανερο οτι παρασυρεσαι απο τον θυμο σου -- και την αγνοια σου. Πρωτα απο ολα, δεν ειμαι Χριστιανος. Δευτερον, αν διαβαζες τι εχω γραψει εδω μεσα κατα καιρους, θα ειχες δει οτι εχω εναν γυιο που ειναι ομοφυλοφιλος. Δεν πιστευω απλως, αλλα ξερω οτι η ομοφυλοφιλια ειναι φυσικο φαινομενο. Αλλα δεν ειναι απαραιτητο να ειναι κανεις ομοφυλοφιλος, για να εχει ομοφυλοφιλες σχεσεις. Αυτο που εγραψα για την Αθηναικη κοινωνια ειναι αληθεια. Το τι λεει ο Παυσανιας στο Συμποσιο εκφραζει την γνωμη του Πλατωνα, κι οχι το τι γινοταν στην πραξη. Η αρχαιολογικη μαρτυρια, σε επιγραφες και σε βαζα δειχνει οτι οι ερωμενοι ηταν συχνα σε ηλικια που μολις αρχιζαν να εχουν χνουδι "κατω", κι οχι στο προσωπο. Δεν εχει καμμια σημασια ποια ειναι η ηλικια συναινεσης στην Ευρωπη η στην Αμερικη σημερα, μιλαμε γαι Αθηνα στον 5ο π.Χ. αιωνα, και οι ερωμενοι ηταν απο 12-13 μεχρι 15-16, οι εραστες ηταν συνηθως 18-20 χρονων. Αυτο που λεει στον Αισχινη ειναι νομοι για βιασμο η εκπορνευση. Αλλα ο θεσμος εραστη/ερωμενου δεν ηταν εκπορνευση, ουτε βιασμος. Γινοταν με την συναινεση των γονεων, η μαλλον του πατερα. Ηταν οπως κανουν σημερα προξενειά! Το οτι η Αθηναικη κοινωνια ηταν συντηρητικη στο ζητημα των γυναικων επιβεβαιωνεται απο απειρες πηγες. Οι γυναικες στην Αθηνα δεν ειχαν νομικα δικαια. Μπορουσαν να κληρονομησουν, και να εχουν περιουσια. Αλλα σε καθε συναλλαγη με τον νομο χρειαζονταν να αντιπροσωπευονται απο ενα ανδρα, συζυγο, αδελφο, πατερα, ενηλικο γυιο, θειο, ξαδελφο. Δεν ειχαν δικαιωμα να διαλεξουν ποιον θα παντρευτουν. Οι γυναικες απο ευπορες οικογενειες δεν εβγαιναν εξω μονες τους, αλλα συνοδευονταν απο υπηρετες η μελη της οικογενειας. Ο σεβασμος δεν σημαινει τιποτε. Και στην Σαουδικη Αραβια τις σεβονται τις γυναικες, αλλα φορανε φερτζε και δεν μπορουν να οδηγησουν αυτοκινητο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License