Μια μεγάλη νίκη των Ινδιάνων της Βραζιλίας

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αγαλλίαση για τους Ινδιάνους καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώνει τα δικαιώματά για τα εδάφη τους.
Κείμενο επιμέλεια: Ιωάννης Βασιλόπουλος
Φωτογραφία: Flickr 1, 2, 3, 4, 5, 6,   Funai

Blue Planet Magazine
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αγαλλίαση για τους Ινδιάνους καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώνει τα δικαιώματά για τα εδάφη τους.

Οι Ινδιάνοι κατά μήκος της Βραζιλίας γιορτάζουν σήμερα καθώς η πλειοψηφία των δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο υπερίσχυσε στην υπεράσπιση της γής των ιθαγενών που υπήρξε μια αποφασιστική υπόθεση.

Οι αντιπρόσωποι ινδιάνοι αποκάλεσαν την απόφαση, η οποία έγινε προχθές στην 60η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «μια μεγάλη νίκη».Η απόφαση αφορά την ιθαγενή περιοχή Raposa-Serra do Sol ( ‘Γη της Αλεπούς και Βουνό του Ηλίου’) στην πολιτεία του Αμαζονίου Ροράϊμα. Μια μικρή ομάδα από ισχυρούς αγρότες, που θέλουν την γη των Ινδιάνων και υποστηρίζονται από τοπικούς πολιτικούς, αιτήθηκαν του Ανώτατου Δικαστηρίου την ανατροπή της νόμιμης από τη Βραζιλιανή κυβέρνηση, αναγνώριση της περιοχής. Ο πρόεδρος Lula υπέγραψε στο νόμο την περιοχή το 2005.Σήμερα, οκτώ από τους έντεκα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιβεβαίωσαν τα δικαιώματα των Ινδιάνων στα εδάφη, λέγοντας ότι είχαν οροθετηθεί σύμφωνα με το σύνταγμα. Επιβεβαίωσαν επίσης την σημαντικότητα της διατήρησης των ιθαγενών περιοχών σαν ανεξάρτητες συνεχείς περιοχές και δήλωσαν ότι, οι περιοχές στα σύνορα της Βραζίλίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική αυτονομία.

Οι πέντε φυλές της Raposa-Serra do Sol μόχθησαν για τριάντα χρόνια για να επαναδιεκδικήσουν τα εδάφη των προγόνων τους. Η ομάδα των αγροτών αρνήθηκε να αφήσει την περιοχή όταν αυτή οροθετήθηκε σαν αυτόχθονη περιφέρεια, και έπειτα από την οροθέτηση διεξήγαγαν καμπάνιες βίας ενάντια στους Ινδιάνους προκειμένου να αντισταθούν της απομάκρυνσής τους από τα εδάφη.

Περισσότερα στο www.blue-planet.gr, www.blueplanet.gr

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License