Ευελπίδων, 17/4: Μπατσοτρομοκρατία στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες

Στην επόμενη συγκέντρωση θα είμαστε περισσότεροι!

Μεταφέρω την αφήγηση ενός από τα παιδιά που ήταν σήμερα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της χθεσινής (16/4) πορείας. Μέσα στο χώρο των δικαστηρίων, στην Ευελπίδων, οι μπάτσοι εφάρμοσαν τακτικές χούντας. Κύκλωσαν τη συγκέντρωση, την έκλεισαν σε τετράγωνο, απειλούσαν, έβριζαν και χτυπούσαν όποιος επιχειρούσε να βγει, αγνοούσαν τους δικηγόρους που ήταν κοντά, αγννοούσαν τους ίδιους τους νόμους της "δημοκρατίας" τους, και ο σκοπός ήταν ένας: να τρομοκρατήσουν ώστε να αποτρέψουν από 'δώ και στο εξής τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη. Φυσικά, οι μπάτσοι ποτέ δεν ενεργούν αυτοβούλως...

«Εφτασα κατά τη 1 και κάτι. Η συγκέντρωση είχε ξεκινήσει πιο νωρίς. Ηταν μαζεμένα γύρω στα 200 άτομα, αναρχικοί - αντιεξουσιαστές κυρίως, από Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, Κόντρα και αναρχικούς, σε ένα από τα παρκάκια στο κάτω μέρος του χώρου των Δικαστηρίων. Υπήρχε μια σειρά από ΜΑΤατζήδες, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι μπροστά από τρεις κλούβες. Οταν έφτασα, είχαν αρχίσει να μεταφέρουν τις κλούβες, ώστε να κλείσουν τα κενά. Μόλις έγινε αυτό, άρχισαν να παρατάσσονται σε πιο σφιχτό κλοιό τα ΜΑΤ, στη μια πλευρά μόνο. Οι κλούβες προστάτευαν την όψη του κτιρίου στο οποίο θα πήγαιναν οι συλληφθέντες. Τα σκαλιά του κτιρίου κι ο δρόμος ήταν άδεια και μετά οι κλούβες, τα σκαλοπάτια και μετά ο χώρος στον οποίο ήταν παραταγμένος όλος ο κόσμος.

Ερχεται μια τέταρτη κλούβα, για την οποία θεωρούμε ότι φέρνει τους συλληφθέντες. Καθώς έρχεται, θεωρώντας πάντα ότι είναι μέσα οι συλληφθέντες, σηκώνομαστε κι αρχίζουμε να φωνάζουμε. Μιλάμε για ένα πεντάλεπτο-δεκάλεπτο, όπου ακούγονται διαρκώς συνθήματα, μέχρι να καταλάβουμε ότι, τελικά, είναι ενισχύσεις των ΜΑΤ. Στη διάρκεια αυτή, η κλούβα ξεφορτώνει τους μπάτσους, στήνεται κι αυτή και αποκλείει πλήρως το χώρο. Ακόμα κι αν θέλαμε να ήθελε κάποιος να φύγει, ο χώρος είναι πάρα πολύ στενός, έχουν αφήσει ένα πέρασμα που χωράει 2-3 άτομα, ανάμεσα στην κλούβα και την είσοδο.

Οι μπάτσοι κατέβηκαν σιγά-σιγά, έκαναν "Π" και κλείνουν τον κόσμο, και σε κάποια στιγμή το "Π" αυτό κλείνει, γίνεται τετράγωνο. Με το που γίνεται αυτό, σταματάνε ν' αφήνουν τον οποιοδήποτε να βγει. Υπήρχαν άτομα που ήρθαν να ρίξουν μια ματιά και να φύγουν, είχε έρθει κι ένας... κούριερ που κουβάλαγε τα πράγματα που πήγαινε να παραδώσει, κι αποκλείστηκε.

Συνέχεια ακούγονται συνθήματα, "το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά", "το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι, κι όχι οι ρουφιάνοι κι οι προσκυνημένοι", "μπάτσοι - δικαστές - αφεντικά- ρουφιάνοι", "ES-ES μπάτσοι δικαστές", αρχίζουν οι διαπληκτισμοί. Οι μπάτσοι ήταν πιο ψηλά, στις κλούβες, πάνω από 2-3 σκαλοπάτια που υπάρχουν, σαν εξέδρες για να κάθεται ο κόσμος, πλησιάζουν και πάνε στο χείλος της "εξέδρας", σπρώχνονται και πέφτουν συνέχεια κάποιες "ψιλές", δεν αφήναν κανέναν πλησιάσει. Ξύλο πέφτει συνέχεια, με διάφορες αφορμές: πλησίαζε κάποιος, πετάγονταν μερικοί μπάτσοι και βαράγανε. Βγάζανε κλομπ, ή ρίχνανε με τις ασπίδες τους ασπιδιές, τέτοια. Οι περισσότεροι βρίζανε, συμπεριφορά "κάνουμε ό,τι γουστάρουμε", μπινελίκι, "θα σε γαμίσω αργότερα" και τέτοια, και γιουχάρισμα από τους δικούς μας κάθε φορά που ακουγόταν κάτι.

Μιλάμε για πολύ τσαμπουκά. Υπήρχε ένας μεγαλύτερος σε ηλικία, που έρχεται συχνά στους αναρχικούς, και όταν πήγε να βγει, του έλεγε "πέρνα" ένας βαθμοφόρος που στεκόταν στο χείλος του σκαλοπατιού, και κάθε φορά, με το που πήγαινε να περάσει από μπροστά του, τον έσπρωχνε με το στήθος να πέσει κάτω, τρεις-τέσσερις φορές αυτό το πράγμα, να τον σπρώξει να πέσει κάτω από το πεζούλι.

Οι δικηγόροι δεν τους κάνανε καλά, δεν τους άκουγαν οι μπάτσοι. Ηταν τρομοκρατία όλη η φάση. Σκοπός ήταν η τρομοκράτηση του κόσμου, με την προοπτική να μην έρχονται για αλληλεγγύη, προσπαθούν να κόψουν οποιαδήποτε εκδήλωση αλληλεγγύης. Αυτά κρατήσαν πάνω από μιάμιση ώρα από την ώρα που πήγα. Οι μπάτσοι προχωρούσαν συνεχώς, με κάθε αφορμή, κάθε φορά που έμενε λίγος χώρος, όταν πηγαίναμε προς τη μια μεριά να δούμε αν ήρθαν οι συλληφθέντες. Κάποια στιγμή ήρθαν κι ενισχύσεις, κι άλλες, πέρα από εκείνους που ήρθαν προηγουμένως με την τέταρτη κλούβα, και βγήκαν απέξω. Υπήρχαν δε οι πληροφορίες ότι βουτάγαν κόσμο και απέξω, όσους μπαινόβγαιναν πριν κλείσει το τετράγωνο. Ασφαλίτες υπήρχαν παντού γύρω-γύρω. Προσπαθούσαν να απομονώσουν παιδιά, μέσα από τους συγκεντρωμένους, ψάχνανε να βρουν άτομα που είχαν δει, υπήρχε κι ένας τύπος που τράβαγε μέσα από την κλούβα, με μια μικροσκοπική κάμερα.

Υπήρχαν δικηγόροι στη μια άκρη του τριγώνου, και οι μπάτσοι τους έλεγαν ότι "ναι, μπορεί να φύγει όποιος θέλει". Πήγαιναν άνθρωποι να φύγουν, έλεγαν στους μπάτσους ότι ο βαθμοφόρος τους είπε εντάξει να φύγουν, και τους έστελναν πάλι πίσω, τους έλεγαν "απαγορεύεται". Αυτό ήταν το απλό, το "ευγενικό". Αν ζόριζες πολύ, άρχιζε το μπινελίκι, φράσεις του στιλ "τώρα τους μαντρώσαμε, εδώ τους έχουμε όλους", υπό μορφήν αστείου για να το ακούσουμε. Σε όποιον τους έλεγε,"είμαι εδώ, έχω δικαίωμα να φύγω, δεν κρατούμαι", οι ΜΑΤάδες απαντούσαν "να μην ερχόσουνα", "αφού ήρθες εδώ, θα μείνεις", τέτοιες ατάκες.

Την ώρα που μας έκλειναν, με το που έφτανε κόσμος τον έβαζαν μέσα και τους έλεγαν "δεν θα ξαναβγείτε". Από κάποιο σημείο και μετά, δεν αφήνουν καν τον κόσμο που φτάνει να μπει στη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να μαζεύεται κόσμος και εκτός κλοιού, καμιά 40αριά, ίσως περισσότερα, άτομα.

Ηταν μεγάλη η κοροϊδία, που έλεγαν στον κόσμο ότι μπορείτε να βγείτε και μετά τους έστελναν ο ένας στον άλλο, "πήγαινε μίλα στον άλλον", ξαναπήγαινε στον πρώτο που είχε δώσει άδεια αμέσως πριν και του έλεγε πια ότι "δεν βγαίνεις". Τα καψώνια του στρατού, δηλαδή. Σε κρατάγαν μπουζουριασμένο, ουσιαστικό.

Τους συλληφθέντες, τους έφεραν με λεωφορείο μεγάλο και με mini bus, πολιτικά, χωρίς διακριτικά της αστυνομίας, άσπρα. Εμείς τους διακρίναμε κάπου πίσω από τις κλούβες που μας είχαν κλείσει το οπτικό πεδίο. Οι μπάτσοι ανά τρεις τέσσερις είχαν αυτές τις μικρές φυσούνες δακρυγόνων, που μοιάζουν με όπλο.

Είδαμε κάποιους από τους συλληφθέντες να φεύγουν, 5-6 άτομα. Ηρθε μια δικηγόρος, από τη μεριά που ήταν ο αξιωματικός, και αρχίσαμε να φεύγουμε. Προσπαθούσαμε να πάρουμε ονόματα ή αριθμούς μπάτσων που είχαν βαρέσει, αλλά δεν είχαν ούτε αριθμούς, ούτε τίποτα, και σιγά-σιγά ανοίξαν διάδρομο. Είπαμε ότι δεν φεύγουμε αν δεν ανοίξουν όλοι εντελώς, κάποιοι, λίγοι μόνο, φύγαν, γιατί ξέραμε είχαν σκοπό να βουτήξουν κόσμο απέξω. Στο τέλος, φύγαμε οργανωμένα με πορεία, κατηφορίζοντας την Ευελπίδων, μέσα σε κλοιό από μπάτσους, ΜΑΤ, δεξιά-αριστερά. Σιγά-σιγά, πριν, είχε ανοίξει ο κλοιός, έμεινε μια σειρά από ΜΑΤ, και οι υπόλοιποι παρατάχθηκαν έξω. Μέσα, μείναν τα 4 άτομα που είναι για κακουργήματα.

TI EΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΔΑ

Υπήρξαν απειλές κυρίως προς εκείνους που είναι για κακουργήματα, μέχρι και για εκπαραθύρωση. Υπάρχουν υπόνοιες, ακούστηκε, ότι κάποιοι από τους κρατούμενους έχουν υποστεί μέχρι και εγκαύματα, για να αποδειχτεί η κατηγορία για μολότοφ και τέτοια. Κοιμηθήκανε στους διαδρόμους του 6ου ορόφου της ΓΑΔΑ. Ξύλο δεν έπεσε σ' εκείνους που είναι για πλημμελήμματα, αλλά για τα παιδιά που είναι για κακουργήματα, πρέπει να φάγανε αρκετό ξύλο, μαζί με τις απειλές όταν τους πήγαιναν κοντά στο παράθυρο, ότι θα τους πετάξουν από κάτω. Εχει ακουστεί ότι τις μολότοφ πήγαν να τις φορτώσουν σε έναν αρχικά, και μετά τις φορτώσαν και σε άλλους. Μολότοφ βρέθηκαν μάλλον σε τσάντα, που βρέθηκε πεταμένη, και δεν ξέρει κανείς σε ποιον μπορεί να άνηκε, ποιος την άφησε, δεν βρέθηκαν επάνω σε κάποιον.

Φυσικά, όλη η αντιμετώπιση στην Ευελπίδων προς τη συγκέντρωση ήταν μια κοροϊδία των μπάτσων, δεν υπήρχε κανένα νομικό έρεισμα για να διαλύσουν ή να συλλάβουν κόσμο από συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο».

από Σπύρος Μ. 17/04/2003 11:58 μμ.


ετοιμαζόμουν και εγώ να γράψω για σήμερα, αλλά μετά το τόσο περιγραφικό κείμενο σου δεν το θεωρώ αναγκαίο. Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι κάποια στιγμή ότι το κράτος και οι μηχανισμοί καταστολής του εξελίσσονται και ότι θα δοκιμάζουν συνέχεια καινούργιες πρακτικές καταστολής και εκφοβισμού του κόσμου. Με δεδομένο αυτό πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς, σε εξέλιξη, και να μην τα αφήνουμε όλα στο ένστικτο, και να δρούμε σπασμωδικά. Το ότι συνελήφθησαν 106 άτομα χτες είναι μεγάλη ήττα, γιατί δεν μπορέσαμε να προστατεύσουμε αυτό τον κόσμο. Τα λάθη που έγιναν πολλά. Φταίει και η στάση του Φλόρουμ σε ένα βαθμό όμως. Αυτό που λέω είναι ότι χρειάζεται περισσότερη οργάνωση, προετοιμασία αλλά και διασφάλιση του κόσμου που συμμετέχει στο μπλοκ.

από κανενας &τιποτα 18/04/2003 12:25 πμ.


που μας προσάπτουν φαντάζεστε πόσο στέκουν.. αξίζει να αναφερθεί μία τσάντα που ήταν κάπου στο χώρο και όταν μας έβαζαν στην κλούβα την πέταξαν σε ένα παιδί ('ξέχασες την τσάντα σου..') φορτώνοντας του ότι είχε μέσα -είπαν για μολώτοφ και κράνος αλλα δεν τα είδε κανένας. το βράδυ τα χρυσαύγουλα της ΓΑΔΑ αποφάσισαν να τη 'στείλουν' (την τσάντα) για προφανείς λόγους σε ένα παιδί από τα Τίρανα.. αλλά κάτι στράβωσε και το πρωί 'επέστρεψε' στον αρχικό της 'ιδιοκτήτη'. ένας από τους τέσσερις που παραπέμπεται σε βαθμό κακουργήματος.. -αστήρικτες κατηγορίες και ψευδείς καταθέσεις μπατσων με το γνωστό τρόπο του 'κάθε μπάτσος 'αναλαμβάνει' 2 συλληφθέντες. μπράβο στο παιδί που είχε τα κότσια να δείρει μπάτσο αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.. μία κοπέλα όταν μας μπουζουριάζανε ,και ενώ δε κινούμαστε, βαρούσαν με τα γκλομπς και κατέληξε με γύψο(ή γάζα)στο χέρι.. 8-9 ώρες χωρίς δικαίωμα δικηγόρου (πάλι καλά που η αλληλλεγγύη από συντρόφους και γονιούς παιδιών επίσπευσε τις διαδικασίες -να'στε καλά παιδιά για την όλη κινητοποίηση) και 106 άτομα σε έναν χώρο που ίσα ίσα μας χωρούσε καθιστούς.. κτλ ένα παιδί κατέρευσε λίγο πριν φύγουμε -δεν κουνιόταν και δε μιλούσε- και παρά την ψυχολογική στήριξη δεν άλλαξε κάτι μέχρι να φύγω(να μας διώξουν δηλαδή, αφού δε θέλαμε να τον αφήσουμε στα χέρια τους). αδιαφόρησαν και καθυστέρησαν πολύ μέχρι να φωνάξουν γιατρό και ασθενοφόρο και κοροίδευαν περί στέρησης ναρκωτικών και λοιπά (τα ΚΑΘΙΚΙΑ!). δεν ήμουν στη δεύτερη φουρνιά και αγνοώ αν άλλαξε κάτι, αν ξέρει κανείς καλό θα ήταν να ενημερώσει, όπως και με το αν θα κάνουμε κάτι για τους 4 'ευνοημένους' στο κατηγορητήριο. το παράπονό μου παραμένει ότι έδρασε ο καθένας για την πάρτη του και όχι όλοι για όλους με αποτέλεσμα αυτό που έγινε. συντροφικά

από Αυτόπτης 18/04/2003 12:53 πμ.


Συγνώμη που θα είναι λίγο παιδαριώδες αυτό που θα γράψω αλλά σε εντελώς τυπικό νομικό επίπεδο ας μου απαντήσει κάποιος: Οι μπάτσοι που ήταν εκεί είναι 10, 20, 50 ή τέλως πάντων κάπου εκεί. Εμείς είμαστε παραπάνω σαφώς. Αν κατέβουμε μάρτυρες στο δικαστήριο με τι δικαιολογητικά θα μπορούν να τους καταδικάσουν; Κάτι θα βρούνε αλλά να καλέσουν καμιά εκατοστή μάρτυρες υπερασπίσεως δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια. Ίσως αν πάμε σύμφωνα με το σύστημα να πετύχουμε κάτι. Ενημερωτικά λέω ότι στο κανάλι Star υπάρχουν πλάνα από αρκετά αίσχη των μπάτσων, που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι δικηγόροι των παιδιών. Πιστεύω πως το κανάλι δεν θα αρνηθεί να τα δώσει. Πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα κανάλια ανάλογα πλάνα, εγώ απλά τα είδα στο Star τυχαία ψάχνωντας να δω ειδήσεις.

από ο ίδιος 18/04/2003 6:15 μμ.


Το σχόλειο μπήκε εδώ κατά λάθος.Ας σβηστεί παρακαλώ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License