Πορεία Αριστερή: 1973-2008:35 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει

Προκήρυξη μ'αφορμή την 35η επέτειο από την φοιτητική-παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη στρατιωτικο-φασιστική δικτατορία το 1973.

1973-2008: 35 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει

 
Συνάδελφοι φοιτητές, λαέ του Ηρακλείου, 

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την φοιτητική-παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη στρατιωτικο-φασιστική δικτατορία. 35 χρόνια δεν είναι αρκετά για να σβήσει η φλόγα της αντίστασης. Δεν είμαστε ξεκομμένοι από την ιστορία των αγώνων μας. Δε βγάζουμε την ιστορία απ' το ντουλάπι για την περιφέρουμε σαν επιτάφιο μια φορά το χρόνο αλλά 35 χρόνια μετά βγαίνουμε στο δρόμο για να διαδηλώσουμε με τα ίδια αιτήματα. 

Το Πολυτεχνείο δεν είναι ανάμνηση. Είναι οδηγός για τους αγώνες του σήμερα. Είναι η απάντηση σε όλους εκείνους που σήμερα επικαλούνται το ανέφικτο για να μας πείσουν ότι δεν έχουν νόημα οι αγώνες. Είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.

 

Κόντρα σε αυτούς που επιχειρούν να μας πείσουν ότι τα αιτήματα της εξέγερσης του πολυτεχνείου είναι παρωχημένα, ότι έχουν ξεθωριάσει, εμείς πιστεύουμε ότι είναι ακόμα επίκαιρα!

 

Ψωμί Το κερδίσαμε; Τότε γιατί η οικονομική κρίση καταδικάζει λαούς ολόκληρους στην οικονομική εξαθλίωση; Γιατί οι φτωχοί αυξάνονται;  Γιατί οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις 48 φτωχότερες χώρες; Γιατί σήμερα πολλοί νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν με 700 ευρώ το μήνα ανασφάλιστοι; Γιατί η ανεργία θερίζει;

 

Παιδεία Χρόνο με το χρόνο, η υποβάθμιση της Παιδείας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο γκρέμισμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης ξεχωριστή θέση κατέχει ο Νόμος-Πλαίσιο. Οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση εντείνονται(περικοπή δωρεάν συγγραμμάτων, βάση του 10) ενώ κατασκευάζεται ένα μοντέλο «Παιδείας» για λίγους, για λιγότερους, επί πληρωμή. Θέλουν να εξισώσουν τα πτυχία μας με αυτά των κολλεγίων και να προχωρήσουν στην πλήρη εμπορευματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Κάθε χρόνο δίνονται και λιγότερα χρήματα για την Παιδεία.

 

Ελευθερία Έστω και ένας υπαινιγμός ότι το αίτημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία έχει ικανοποιηθεί στις μέρες μας ακούγεται σαν ειρωνεία. Σήμερά, ο Νόμος-Πλαίσιο καταργεί επί της ουσίας το Πανεπιστημιακό Άσυλο, μια δημοκρατική κατάκτηση για την οποία χύθηκε αίμα. Σήμερα οι δημοκρατικές ελευθερίες περιστέλλονται με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Φοιτητές και εργαζόμενοι βιώνουν την κρατική βία από τις δυνάμεις καταστολής μόνο και μόνο επειδή διαδηλώνουν για τα δίκαια τους. Ο συνδικαλισμός ποινικοποιείται και διώκεται. Οι χαφιεδοκάμερες καταγράφουν διαδηλώσεις και φακελώνουν αγωνιστές.

 

Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ Τότε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επέβαλε μια χούντα στην Ελλάδα. Σήμερα, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να ανατρέψει δημοκρατικές-προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική για να διαλύσει το εκεί δυναμικό λαϊκό κίνημα. Νέοι πόλεμοι ξεσπούν (βλ. Γεωργία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Αφρική κλπ.) και ολόκληροι λαοί μεταναστεύουν για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι δέσμια των επιλογών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο εσωτερικό της χώρας, κατευθύνοντας τις πολιτικές αποφάσεις.

 

Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη μας επιλογή. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την ειρήνη. Δεν εγκαταλείπουμε το μέλλον μας στα χέρια των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των τεχνοκρατών. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη μεταπολίτευση!!!

 

«πόσο πιο κοντινό και πιο φωτεινό θα βλέπαμε το μέλλον, αν άνθιζαν δυο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία στην επιφάνεια της γης»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License