Αντιεξουσιαστική Κίνηση Σερρών για το Πολυτεχνείο

Προκύρηξη της ΑΚ Σερρών για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τριανταπέντε χρόνια έχουν περάσει από τη εξέγερση του Πολυτεχνείου, ή καλύτερα από την εξέγερση εκείνων των ημερών του Νοέμβρη του 73, μιας και η αναταραχή είχε απλωθεί σε όλο το κέντρο της Αθήνας αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κλπ.Τα ερωτήματα που μπαίνουν πολλά. Τι έχει απομείνει από εκείνη την εξέγερση; Ποιο είναι το νόημα της (αν υπάρχει) σήμερα; Το Πολυτεχνείο υπήρξε το άλλοθι για καριερίστες και υπουργούς που εξαργύρωσαν έτσι με το παραπάνω τον αγώνα τους, για τη «δημοκρατία» που το εκμεταλλεύτηκε πλήρως, κάνοντας το ημιεπίσημη εθνική γιορτή, διαστρεβλώνοντας με τον τρόπο αυτό ολοκληρωτικά το περιεχόμενό του, αλλά και για τα κόμματα της αριστεράς που το καθένα έχει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα και τη σημασία τους, Ειδικά η αριστερά έχει βρει επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια, την ευκαιρία να καλύπτει τη νωχελικότητά της πίσω από το Νοέμβρη του ’73. Τελικά η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει καταντήσει ένα θλιβερό και παλιομοδίτικο μνημόσυνο, που κάποτε θα σταματήσει να γίνεται γιατί δε θα παρευρίσκεται πλέον κανείς (ούτε καν τα μέλη των οργανώσεων).Η μοναδική περίπτωση να υπάρξει νόημα στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι αν ψάξουμε τι μας ενώνει με την εξέγερση του Νοέμβρη. Κι αυτό που μας ενώνει δεν είναι το συναίσθημα (ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτό) αλλά ένα νήμα αγώνων. Ένα νήμα αγώνων που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο, περνάει από τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης, από τη δεκαετία του ’80 της ιδιώτευσης, του «σοσιαλισμού» αλλά και των άγριων κοινωνικών συγκρούσεων, από τους μαθητές και φοιτητές του 1990-1991 και φτάνει μέχρι σήμερα.Σήμερα η επίθεση που γίνεται στα κοινωνικά κεκτημένα είναι άνευ προηγουμένου. Σήμερα που η κυριαρχία με το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημίες. Σήμερα που μας θέλουν να σπουδάζουμε σε επιχειρηματικοποιημένα σχολεία και σχολές συνδεδεμένα με την αγορά, που θέλουν να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70 μας για να παίρνουμε 500 ευρώ, που μας θέλουν αποχαυνωμένους μπροστά από ένα κουτί ανήμπορους να αντιδράσουμε.Η άκρη του νήματος που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο σήμερα βρίσκεται στους αγώνες για δημόσια παιδεία, στους τοπικούς και συντονισμένους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους, την ενέργεια και την προστασία της φύσης. Βρίσκεται ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατέβηκαν στους δρόμους για το ασφαλιστικό και στις νέες αυτοοργανωμένες αντιστάσεις που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι. Βρίσκεται δηλαδή μέσα στις κοινωνικές αντιστάσεις και στα κινήματα.


Για 3η εβδομάδα 5000 χιλιάδες κρατούμενοι στα κολαστήρια που ονομάζονται “σωφρονιστικά ιδρύματα” συνεχίζουν την απεργία πείνας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αδιαμεσολάβητο αγώνα των φυλακισμένων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, στηρίζοντας την πανελλαδική επιτροπή που έχουν δημιουργήσει. Άμεση δράση τώρα με και όχι για τους φυλακισμένους, για μια ελεύθερη κοινωνία χωρίς φυλακές αύριο. Μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες κοινωνικές κατακτήσεις.


ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ

Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Ζερμινάλ – Μοναστηρίου 1

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License