17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΞΑΝΘΗ

Παρεμβάσεις για ακρίβεια - φυλακές.

post image


--------------------------------------------------------------------------------------------

Το παιχνίδι της ακρίβειας είναι η επίθεση των αφεντικών

 

            Νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αντιμετωπίζουμε μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση. Η οικονομική ανεξαρτησία και άνεση, απαραίτητες για την αξιοπρέπεια του ατόμου, τείνουν να γίνουν έννοιες ανύπαρκτες. Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των αγαθών, σε αντίθεση με τη σταθερότητα μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων δημιουργούν μια κατάσταση που μας αναγκάζει να ζούμε διακώς στα όρια.

            Μια κατάσταση που απορρέει από τον τρόπο λειτουργίας ενός κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος που επιβιώνει από την υπεραξία της παραγόμενης εργασίας. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μορφή εκμετάλλευσης, η οποία γίνεται όλο και πιο βίαιη και χωρίς προσχήματα. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ από το ίδιο το σύστημα που τη δημιουργεί και τρέφεται από αυτήν. Το αντίθετο, τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, όσο δεν υπάρχει αντίσταση. Τίποτα δεν πρόκειται να επιλυθεί με κυβερνητικά «μέτρα κατά της ακρίβειας», με μέτρα «κοινωνικής πολιτικής». Για την κατάσταση δεν ευθύνονται μόνο μεσάζοντες και κερδοσκόποι, τους οποίους παράγει, ανέχεται και συντηρεί το σύστημα, αλλά το ίδιο το σύστημα.

 

Να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε δομές αντίστασης!

            Το ζήτημα επομένως είναι η δημιουργία αντίστασης ενάντια στην καταπίεση που βιώνουμε. Μια αντίσταση που δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη δημιουργία δομών, που θα δώσουν την απαραίτητη δυναμική για την ανατροπή της κατάστασης. Οι «διαχειριστές» των συνδικάτων και των σωματείων έχουν κάνει τις διαδικασίες τους απλά γραφικές ή ακόμη χειρότερα μέσα συνδιαλλαγής με το σύστημα ή και συντήρησής του. Αυτές οι δομές που δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους πρέπει και να επανέλθουν στα χέρια τους και να λειτουργήσουν με τρόπο τέτοιο, που να εξασφαλίζει μια δυναμική         αντίσταση στην εκμετάλλευση και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

Κανείς όμως δεν είναι μόνο εργαζόμενος και το ζήτημα της ακρίβειας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Το παράδειγμα των κλεισιμάτων εργοστασίων στη πόλη μας, οι απολύσεις, το κλείσιμο των συνεταιριστικών αποδεικνύει ότι ελλείψει δομών η ήττα είναι εύκολη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε μόνος τους εργαζόμενους απέναντι στα αφεντικά, όλοι μας βιώνουμε την καταπίεση και όλοι πληττόμαστε από την ευθεία επίθεση σε κάποιους από εμάς. Η κοινωνία της Ξάνθης ήταν τελικά ανέτοιμη να δώσει αγώνα μαζί, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ντόπιο φαινόμενο.

            Επομένως είναι απαραίτητη η δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών δομών, που θα προσφέρουν ένα ακόμη διευρυμένο και ισχυρότερο μέτωπο αντίστασης, που θα εκφράζει συνολικότερα όσους επιλέγουν την αντίσταση. Η οργάνωσή τους, καθώς και η μορφή των δομών που θα πρέπει να αναπτυχθούν, ξεπερνά τα όρια των καθεστωτικών δομών, αλλά και των «φωτισμένων μειοψηφιών» και είναι καθαρά υπόθεση των εαυτών τους.

 

Να προβάλλουμε διεκδικήσεις!

            Αυτές οι νέες δομές θα προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, όπως αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες ζωής και θα αγωνιστούν για αυτές με κάθε τρόπο που θα κρίνουν κατάλληλο, όπως απεργίες, κινητοποιήσεις, πορείες, μαζική και οργανωμένη απαλλοτρίωση αγαθών από πολυκαταστήματα και super market, χωρίς ψευδαισθήσεις νομιμότητας.

            Μόνο μέσα από ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες μπορούμε να προβάλλουμε μια αποφασιστική αντίσταση στην εκμετάλλευση που μας αναγκάζει στην επιβίωση στα όρια και να κινηθούμε για την αλλαγή της κατάστασης. Να ασκήσουμε μια επιθετική κριτική στην ίδια, αλλά και στο σύστημα που τη δημιουργεί και να προχωρήσουμε σε άμεση δράση.

 

Ας πάρουμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που παράγουμε, αυτά που μας στερούν.

 

Πορεία 17 Νοέμβρη 18.00 (προσυγκέντρωση στο πολυτεχνείο)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ…

 

Από τη μεταπολίτευση και μετά, κάθε χρόνο η πορεία της 17 Νοέμβρη, της επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου, δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα πληττόμενα κοινωνικά κομμάτια να εκφράσουν τους αγώνες της εποχής τους και να τιμήσουν την εξέγερση και τους νεκρούς της. Δε θα ασχοληθούμε με διάφορους πολιτικάντηδες που πάτησαν στον λαϊκό αυτό αγώνα για να χτίσουν πολιτική καριέρα. Θα εστιάσουμε όμως στην προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστεί το πολυτεχνείο σαν μια γιορτή της ‘δημοκρατίας’. Διότι η εξέγερση του πολυτεχνείου είχε βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά όσο και αν προσπαθούν διάφοροι φιλελεύθεροί ‘δημοκράτες’ να τα αποσιωποιήσουν. Ο αγώνας για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία αστική δημοκρατία και σίγουρα δε δικαιώθηκε από το κράτος της μεταπολίτευσης. Ας έρθουμε όμως στο σήμερα, γιατί το νόημα του Νοέμβρη ζει μόνο υπό το πρίσμα των αγώνων του σήμερα.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ

Όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι) βιώνουν μία συνεχή κατρακύλα της αξιοπρέπειας τους. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του κεφαλαίου και η ακρίβεια πλήττουν τα λαϊκά στρώματα σε βαθμό εξαθλίωσης. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών με το ταυτόχρονο πάγωμα των μισθών, η ανεργία, ο εργασιακός μεσαίωνας έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο. Μόνο ένα δυναμικό μέτωπο αντίστασης που να περνάει από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που να δημιουργεί νέες δομές πάλης, μπορεί να δώσει ένα τέλος στην ανέχεια και την επαιτεία.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μετά από δύο χρόνια ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος, η κυβέρνηση περνάει στην επίθεση. Το καλοκαίρι ψήφισε στην ουσία την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με την ανωτατοποίηση των ΚΕΣ και τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων. Η ανεργία χτυπάει ήδη κόκκινο στη νεολαία και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα της, η δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, ανειδίκευτων και κακοπληρωμένων. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει πάλι μπροστά και να παλέψει για την απόσυρση του νέου νόμου πλαισίου, αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το καθεστώς της μεταπολίτευσης έχει να επιδείξει πολλές περιπτώσεις καταστολής κοινωνικών κινημάτων και φυλακίσεων αγωνιστών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η κοινωνία του ελέγχου και της επιτήρησης είναι γεγονός. Η όξυνση της αστυνομικής βίας και η συνεχής επιτήρηση μέσω καμερών είναι μέρος του προβλήματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές έχει γκρεμίσει κάθε έννοια αξιοπρέπειας της ανθρώπινη ζωής. Σε απάντηση, οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας εδώ και λίγες ημέρες για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Παλεύουμε μαζί με τους κρατούμενους, μαζί με την ελληνική κοινωνία για τον αγώνα της αξιοπρέπειας ενάντια στη βαρβαρότητα και το μεσαίωνα.

 

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, στη ‘δημοκρατία’ τους τίποτα δεν έχει δικαιωθεί από την εξέγερση του Νοέμβρη. Το νόημα της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Εμπρός λοιπόν για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία.   

 

ΠΟΡΕΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΠΡΟΣΥΓKΕΝΤΡΩΣΗ 17:30 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

 

 


ις   Εικόνες:


post image
Αλληλεγγύη στον αγώνα των φυλακισμένων

Τί συμβαίνει επιτέλους στις ελληνικές φυλακές;
Το ελληνικό κράτος έχει την μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων προς το γενικό πληθυσμό, πάνω από 1 στους χίλιους βρίσκεται στη φυλακή. Στις φυλακές-κολαστήρια στοιβάζονται πάνω από 14000 άτομα, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που είναι σχεδιασμένες να “φιλοξενούν”.
Σε ένα κελί για ένα άτομο (6 τ.μ) μπορεί να βρίσκονται φυλακισμένοι μέχρι και τέσσερις άνθρωποι. Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής, η απουσία ιατρών, η πολύμηνη αναμονή για ιατρικές εξετάσεις, η απουσία φυσικού φωτός στα κελιά και η μεταφορά στο νοσοκομείο των ασθενών με κλούβες δεμένοι πισθάγκωνα εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κρατουμένων καθημερινά. O εκδικητικός έγκλεισμός στην απομόνωση μετά τη χρήση άδειας, οι απειλές για βασανισμούς, βιασμούς και αυτοκτονίες αλλά και η μαζική χορήγηση ψυχοφαρμάκων για καταστολή απειλεί την ψυχική τους υγεία σε ημερήσια βάση.
Όποιοι κρατούμενοι επιλέγουν να αντισταθούν και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στις φυλακές, περνούν πειθαρχικά μέσω των οποίων αφαιρείται κάθε “ευεγερτική” ρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, και μαζί με τις επιπλέον ποινές ακολουθεί ο ξυλοδαρμός από τους ανθρωποφύλακες και η μεταγωγή τους σε άλλα τμήματα.
Σε απεργία πείνας όλες οι φυλακές
Οι κρατούμενοι διακρίνοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί από το εκδικητικό “σωφρονιστικό σύστημα” συντονίστηκαν πανελλαδικά και κατέληξαν σε 16 αιτήματα (και άλλα για κάθε φυλακή που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα) τα οποία κοινοποίησαν στο υπουργείο δικαιοσύνης. Το υπουργείο κωλυσιεργεί και σε αυτό οι κρατούμενοι απαντούν με μαζική αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας.

Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου οι κρατούμενοι κινητοποιούνται σε όλες τις φυλακές ανεξαιρέτως.

Πάνω από 4000 φυλακισμένοι έχουν δηλώσει ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στην απεργία πείνας και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Το τελεσίγραφό στο κράτος έχει
λήξει και ο αγώνας τους άρχισε..
Στη γειτονική Κομοτηνή 231 άτομα βρίσκονται στη όγδοη μέρα απεργίας πείνας.

Η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη
Είναι φανερό πως ο θεσμός της φυλακής και του σωφρονιστικού συστήματος έχει τα
χαρακτηριστικά που παρουσιάζει κάθε κρατικός θεσμός και φανερώνει το απειλητικό του πρόσωπο και το πρόσωπο της εκδίκησης ενάντια στην κοινωνία : Χρήση εξουσίας από τους εκλεκτούς για τους εκλεκτούς με μέσο την καταπάτηση της αξιοπρέπειας και την εκμετάλλευση της κοινωνίας μας και της ελευθερίας μας, μέσα και έξω από τις φυλακές!
Η υπόθεση αυτή μας αποδεικνύει, πως μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες, ως ίσο προς ίσο, θα αντισταθούμε σε όσους ληστεύουν καθημερινά τη ζωή μας! Η σιωπή και η αναμονή μένουν χωρίς αποτέλεσμα. Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους και πρέπει να δράσουμε συλλογικά ενάντια στα εγκλήματα του κράτους ! Για μία κοινωνία χωρίς φυλακές αύριο!

Αγωνιζόμαστε τώρα για την δικαίωση των αιτημάτων τους,
για μια κοινωνία χωρίς φυλακές αύριο.
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Ξάνθης
Ελ. Βενιζέλου 39, συνελεύσεις Πέμπτη 20.30

Δευτέρα 17 Νοέμβρη πορεία προς το αστυνομική διεύθυνση ξάνθης - προσυγκέντρωση στο πολυτεχνείο 17.00

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License