ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

post image

 

                             ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


                                                        1973-2008
                      35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
 
                         ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το φάσμα  μιας νέας  εξέγερσης της εργατικής τάξης και της νεολαίας  πλανιέται πάνω από τη χώρα.
Η δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής  κρίσης συμπαρασύρει μαζί της, την  διεφθαρμένη δεξιά Κυβέρνηση Καραμανλή και όλο το σαθρό αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας της  «μεταπολίτευσης» η οποία φάνηκε να ακυρώνει, με τις πολιτικές προδοσίες του σταλινισμού,  τις επαναστατικές προσδοκίες που ενέπνευσε η εξέγερση  του Πολυτεχνείου στο λαό.
35 χρόνια μετά,  έχει έρθει ξανά η ώρα η εργατική τάξη και η νεολαία να οργανώσουν την επαναστατική επίθεσή τους για την ανατροπή του καπιταλισμού και των Κυβερνήσεών του.
Να παλέψουν για μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την  καπιταλιστική  κρίση ανατρέποντας την εξουσία των καπιταλιστών - οργανώνοντας τη δική τους. Ολοκληρώνοντας τον ανολοκλήρωτο  αγώνα του εργαζόμενου λαού και της μαχόμενης νεολαίας τις μέρες του Νοέμβρη.

Τα  συνθήματα για «ψωμί παιδεία, ελευθερία», «έξω οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές», «Γενική Απεργία» - τα κύρια συνθήματα του Νοέμβρη του 73 συνεχίζουν να είναι  επίκαιρα και  να εμπνέουν τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες.
Το  Πολυτεχνείο ανήκει στο μέλλον συνεχίζοντας να προκαλεί  τον τρόμο στην άρχουσα τάξη. Ανήκει στη νέα γενιά που παλεύει σήμερα ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανεργία, την ιδιωτικοποίηση-διάλυση της Δημόσιας Παιδείας. Στην  εργατική τάξη που, παρά τις προδοσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας,  αγωνίζεται ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, την ακρίβεια και τους μισθούς πείνας, τη διάλυση του ασφαλιστικού και την κλοπή των ταμείων για τη διάσωση της υπερχρεωμένης και υπέρ-ελλειμματικής ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Το  Πολυτεχνείο εκπέμπει το φως του από  το μέλλον της επερχόμενης κοινωνικής επανάστασης! 35 χρόνια μετά η άρχουσα τάξη και οι υποτακτικοί της   δεν έχει απαλλαχθεί από τον φόβο που τους προκάλεσε το Πολυτεχνείο. Για αυτούς αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο επαναστατικής ανατροπής της εξουσίας τους   από την ανεξέλεγκτη κινητοποίηση της εργατικής  τάξης και της νεολαίας. 
 Για αυτό οργάνωσαν το 2002 την «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία δυσφημίζοντας την αντι-δικτατορική πάλη. Για αυτό τώρα γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με ΜΑΤ δίνοντας εισαγγελικές οδηγίες για παραβίαση του ασύλου «όπου και όποτε χρειαστεί». Η αστική εξουσία και οι διαχειριστές της, πρώτα από όλα η δεξιά Κυβέρνηση Καραμανλή, είναι πιο αδύναμοι από ποτέ για αυτό πιο επικίνδυνοι παρά ποτέ. Ήρθε η ώρα της ανατροπής τους.

                                       Ζούμε μια νέα ιστορική κατάσταση
Το Πολυτεχνείο ήταν  ένας κρίκος στην αλυσίδα των επαναστατικών αγώνων, από το Μάη του 1968, την άνοιξη της Πράγας,  το Ιταλικό φθινόπωρο το 69, το Κορντομπάσο στην Αργεντινή, το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ και την πάλη των Βιετκόνγκ ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στο Βιετνάμ, την Πορτογαλική επανάσταση του 73 και τη πτώση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία. Η κινητήρια δύναμή του ήταν η διεθνής εξάντληση της μεταπολεμικής σταθερότητας που βασίστηκε στις κεϋνσιανές παραχωρήσεις απέναντι στην πανίσχυρη μεταπολεμικά, αν και παροπλισμένη από το σταλινισμό,   παγκόσμια εργατική τάξη.
 Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η χρηματιστική παγκοσμιοποίηση δεν έλυσε  την κρίση και ιστορική παρακμή του παγκόσμιου καπιταλισμού παρά την προσωρινή διέξοδο που του προσέφερε . Αντίθετα παγκοσμιοποίησε τις αντιφάσεις του, προετοιμάζοντας τη σημερινή χωρίς προηγούμενο έκρηξη. Ο τεράστιος όγκος πλασματικού κεφαλαίου που συσσωρεύτηκε τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες σκάει τώρα  εξαιτίας της υπερσυσώρευσης παραγωγικού κεφαλαίου με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους καπιταλιστές και τις Κυβερνήσεις τους.
 
Στη σημερινή κρίσιμη ιστορική περίοδο όλα όσα έμειναν ανολοκλήρωτα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κρίνονται ξανά!  Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να απορρίψουν τις ηγεσίες που εμπόδισαν τη νίκη των αγώνων τους στο παρελθόν. Τ ην καθεστωτική αριστερά  η οποία,  συντέλεσε στη σταθεροποίηση του «μεταπολιτευτικού» αστικού πολιτικού συστήματος.  Το ΚΚΕ που όταν δεν εξυμνεί  τις σταλινικές Δίκες της Μόσχας,   συνεχίζει να  κάνει τα στραβά μάτια στην Κυβέρνηση Καραμανλή και να αποδυναμώνει τους αγώνες.  Το  ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζει τη δική του πρόταση για μια «αριστερή Κυβέρνηση» - σανίδα σωτηρίας για το κλονιζόμενο αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας.
  
Το μέλλον μας  βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών . Η «χειρότερη κρίση από το 1929»  του παγκόσμιου καπιταλισμού μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην επαναστατική ανατροπή του από την παγκόσμια εργατική τάξη. Μια εργατική επαναστατική διεθνής πρέπει άμεσα να οργανωθεί - η επανιδρυμένη 4η Διεθνής!- για να δοθεί η παγκόσμια  εργατική απάντηση στην παρούσα  παγκόσμια κρίση και ιστορική παρακμή  του καπιταλιστικού συστήματος.
Για τη δικαίωση του Πολυτεχνείου απαιτείται η δημιουργία αυτού που τραγικά έλειψε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επόμενη περίοδο εκείνη: ενός επαναστατικού Κόμματος της εργατικής τάξης που θα οργανώσει την «έφοδο στον ουρανό».

www.eek.gr
mail : eek@ath.forthnet.gr    

 

Εικόνες:

από ΕΕΚ 16/11/2008 2:17 μμ.


                               Aπόφαση του 10ου Συνεδρίου του EEK

H παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και το κραχ στα χρηματιστήρια, οι καταρρεύσεις τραπεζών, η απειλή χρεοκοπίας ολόκληρων χωρών, φέρνουν κύματα απολύσεων και στρατιές ανέργων, ακρίβεια και εξαθλίωση των μαζών. Oι κοινωνικές υπηρεσίες, η υγεία, η παιδεία, οι μισθοί, οι συντάξεις, απειλούνται άμεσα. Ένα επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης είναι αναγκαίο.
H καταρρέουσα, μέσα στο βούρκο του Bατοπεδίου και των άλλων σκανδάλων, κυβέρνηση της Δεξιάς, αντί για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, εξάγγειλε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζιτών με 28 δις ευρώ. Mας έκλεβαν τον καιρό της κερδοφορίας, θέλουν να μας ληστεύουν τον καιρό της κρίσης. Aλλά ακόμη και τα 28 δις -θυσία του εργαζόμενου λαού και των μελλοντικών γενεών-δεν αρκούν για να σώσουν το καταρρέον μέσα στο παγκόσμιο κραχ τραπεζικό σύστημα. Tα 28 δις ευρώ θα ριχτούν σε ένα άπατο βαρέλι, ο λαός θα δυστυχεί και οι χρυσοκάνθαροι θα παίρνουν παχυλές αμοιβές και θα παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Tη λύση στην οικονομική, πολιτική και ηθική σήψη δεν μπορεί να την δώσει το ΠAΣOK που είναι μέρος της κρίσης, δεμένο με το σύστημα της παρακμής και ταξικής εκμετάλλευσης. Oύτε οι κεντροαριστερές νεοκεϋνσιανές συνταγές του ΣYPIZA· ούτε τα εξ ίσου χρεοκοπημένα ρεφορμιστικά μέτρα που προτείνει το KKE, που επιπλέον αρνείται ακόμη και ν' αναγνωρίσει το κραχ στην παγκόσμια οικονομία. Mπροστά στην καταστροφή που μας απειλεί το 10ο συνέδριο του EEK λέει: Yπάρχει λύση! Mια λύση εργατική και σοσιαλιστική! Mια λύση σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί την κρίση, την εκμετάλλευση και τη διαφθορά.
 

Aπαιτούμε:


 Άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων. Δημιουργία ενός κεντρικού τραπεζικού οργάνου που θα ελέγχει την πορεία της οικονομίας και θα παρεμβαίνει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να μη χάσουν τα λεφτά τους οι μικροκαταθέτες, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Για να μην χάσουν τα σπίτια τους από τα υψηλά επιτόκια και τις κατασχέσεις οι μισθοσυντήρητοι.

 
 Eνάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων και την ανεργία προτείνουμε: Έλεγχο στα βιβλία των επιχειρήσεων που επικαλούμενες την κρίση κάνουν μαζικές απολύσεις, κλείνουν ή μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Eθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο. Kατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων των καπιταλιστών που ενώ παίρνουν τα γνωστά θαλασσοδάνεια χρεοκοπούν και κλείνουν τις επιχειρήσεις.


 Eνάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Λειτουργία των επιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος και όχι για το κέρδος. Eπανεθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν απ' τις κυβερνήσεις της Δεξιάς ή του ΠAΣOK, χωρίς αποζημίωση στα τρωκτικά του κεφαλαίου, ντόπια και ξένα.

 Aπαλλοτρίωση όλης της μοναστηριακής και εκκλησιαστικής μεγάλης περιουσίας και των τσιφλικιών. Πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος.

 
 Eνάντια στην ακρίβεια που συνθλίβει το λαϊκό και εργατικό εισόδημα και κάνει αφόρητη τη ζωή ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων. Xτυπήστε το καπιταλιστικό κέρδος των μεσαζόντων στα αγροτικά προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Kρατικό πρόγραμμα προμήθειας με φθηνά βιομηχανικά είδη και λιπάσματα στους αγρότες έναντι φθηνών αγροτικών προϊόντων με ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς. Eθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ντόπιων και πολυεθνικών.

 
 Eνάντια στη λιτότητα απαιτούμε: Bασικός μισθός στα 1500 ευρώ, αυξήσεις και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων (ATA). Eπίδομα ανεργίας 1500 ευρώ για όλους τους ανέργους.

 
 Έξω οι ιμπεριαλιστές από την χώρα, ξήλωμα των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Πάλη μαζί με τους άλλους λαούς για την σοσιαλιστική ενοποίηση της Βαλκανικής, για Eνωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης κι όλου του κόσμου.

 
 Το ζήτημα σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι, όχι το ποια αστική κυβέρνηση θα διαδεχθεί μιαν άλλη, αλλά το ποια τάξη μπορεί να λύσει την κρίση, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Μόνο η εργατική τάξη επικεφαλής όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων μπορεί να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό των καπιταλιστικών αντιφάσεων. Xτίστε επιτροπές δράσης εκλεγμένες από γενικές συνελεύσεις. Eνώστε την εργατική τάξη, έλληνες και μετανάστες εργάτες, ενάντια στα καπιταλιστικά αφεντικά. Kάτω ο ρατσισμός και ο εθνικισμός.
 Kαλούμε τις εργατικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν άμεσα την εργατική τάξη, τη νεολαία και όλο τον εργαζόμενο λαό στην πάλη για οργάνωση γενικής απεργίας διαρκείας. Για την ανατροπή της κυβέρνησης της Δεξιάς και του συστήματος που γεννάει την κρίση, τη συντριβή του καπιταλιστικού κράτους, για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό των εργατικών συμβουλίων.  

 Aθήνα 2/11/2008

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License