Βρετανία: Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο δρόμο

Με κινητούς σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων

Με κινητούς σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων – συσκευές χειρός που θα δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να κάνει εξακρίβωση στοιχείων στο δρόμο, θα εξοπλιστεί η βρετανική αστυνομία.

Η νέα τεχνολογία, η οποία στο τελικό της στάδιο προβλέπει τη συλλογή φωτογραφιών υπόπτων στο δρόμο, θα κυκλοφορήσει εντός των επόμενων 18 μηνών, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

Προκειμένου να διασκεδάσει το γενικό φόβο περί μαζικής παρακολούθησης και αυθαίρετους ελέγχους, η αστυνομία υπογραμμίζει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που λαμβάνονται από τους σαρωτές δεν θα αποθηκεύονται ούτε θα προστίθενται στις βάσεις δεδομένων.

Η οργάνωση υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Liberty, προειδοποίησε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί νόμος που θα επιβάλλει τη διαγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων που λαμβάνονται υπό αυτές τις συνθήκες μετά τη χρήση. Ο Γκάρεθ Κρόσμαν, υπεύθυνος πολιτικής της Liberty δήλωσε: «Η εξοικονόμηση χρόνου με τη βοήθεια νέας τεχνολογίας ίσως βελτιώσει την απόδοση της αστυνομίας, όμως οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα ζητούν από κάποιον το δακτυλικό του αποτύπωμα μόνο εάν τον υποπτεύονται για ένα αδίκημα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξακριβώσουν την ταυτότητά του».

Η αρχική φάση του έργου Midas, το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 30-40 εκατ. λίρες, θα παρέχει στους αστυνομικούς τη δυνατότητα να κάνουν γρήγορη διασταύρωση στοιχείων μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων όσων συλλαμβάνονται ή κρατούνται. Τα αποτυπώματα θα συγκρίνονται με τα αποτυπώματα 7,5 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν καταχωρηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων Ident1 της αστυνομίας.

«Το επόμενο βήμα σε αυτόν τον τομέα θα είναι η φυσιογνωμική εξακρίβωση [ηλεκτρονική αντιστοίχιση των υπόπτων βάσει των χαρακτηριστικών του προσώπου]», συμπλήρωσε.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License