Δριμύ κατηγορώ για το Εφετείο Κορυδαλλού

ΔΙΚΗ ΕΛΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Τη «φύση της υπόθεσης» που δικαιολογεί για «λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας» την εκδίκαση στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού των δύο εφέσεων για την αποκαλούμενη «δίκη ΕΛΑ», επικαλέστηκαν χθες πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας οι δύο εισαγγελείς της έδρας, ως βασικό επιχείρημα της άρνησής τους να εισηγηθούν θετικά στο αίτημα των κατηγορουμένων για διεξαγωγή της διαδικασίας στον «φυσικό της τόπο», στο Εφετείο της Αθήνας.

Ενα φυλακισμένο Εφετείο
Οταν μάλιστα κατηγορούμενοι και συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από τους εισαγγελείς να διευκρινίσουν ποια είναι η «φύση» της υπόθεσης που δικαιολογεί την εκδίκασή της στις φυλακές κι όχι «όπως οι βασικές αρχές της δίκαιης δίκης επιτάσσουν σε μία από τις δικαστικές αίθουσες του Εφετείου», ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στ. Μαντακιοζίδης απάντησε με την αποστροφή: «Είναι υπόθεση τρομοκρατίας ή όχι;».

Τοποθέτηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση κατηγορουμένων καθώς ο μεν Κ. Αγαπίου την ερμήνευσε ως ένδειξη ότι «οι εισαγγελείς θεωρούν αυτονόητο ότι είμαστε εκ προοιμίου ένοχοι, αφού δεν γίνεται η δίκη μιας οργάνωσης στον αέρα αλλά η δίκη κάποιων ανθρώπων», ενώ η Ειρήνη Αθανασάκη είπε χαρακτηριστικά:

«Οταν οι εισαγγελείς τοποθετούν έτσι το ζήτημα εκφράζουν έναν προσωπικό τους φόβο που εντείνει τον δικό μου φόβο που έχω υποστεί τις συνέπειες αυτής της λογικής, ότι όλα αυτά που υπέστην θα συνεχισθούν. Είναι σαν να λένε γιατί να τους δικάσουμε στη Λουκάρεως (σ.σ. στο Εφετείο), καλύτερα εδώ που τα κελιά είναι πιο κοντά».

Από την πλευρά των υπερασπιστών ο Ιππ. Μυλωνάς (συνήγορος Αγγ. Κανά), ο οποίος μάλιστα νωρίτερα είχε ενημερώσει το δικαστήριο ότι το επιχείρημα που είχε τεθεί στην προηγούμενη δικάσιμο περί έλλειψης αίθουσας στο Εφετείο δεν υφίσταται, αφού ο ίδιος ο προϊστάμενος του Εφετείου τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κενές αίθουσες, έθεσε το εξής απλό ερώτημα:

Από την αίθουσα της συνεδρίασης
«Είναι οι κατηγορούμενοι επικίνδυνοι; Το Πενταμελές Εφετείο έχει αποφανθεί πως όχι με τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις με τις οποίες έχει αναστείλει την εκτέλεση των ποινών των κατηγορουμένων (σ.σ. από το πρώτο δικαστήριο, καθώς από το δεύτερο απηλλάγησαν όλοι). Επομένως, δεν μπορεί να σταθεί κανένα επιχείρημα περί "φύσεως της υπόθεσης", όταν μάλιστα η κατηγορία αφορά πράξεις και οι κατηγορούμενοι έχουν κριθεί ένοχοι μόνο στην πρώτη δίκη για απλή συνέργεια».

Η Μαρίνα Δαλιάνη (συνήγορος Χρ. Τσιγαρίδα) υποστήριξε πως «αν υιοθετηθεί αυτή η άποψη εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι έρχονται στη δίκη με παραβιασμένο βάναυσα το τεκμήριο αθωότητάς τους», ενώ ο Ν. Δαμασκόπουλος (συνήγορος Κ. Αγαπίου), υπενθύμισε πόσες «υποθέσεις νονών της νύχτας, βεντέτας και άλλες φερόμενες ως τρομοκρατίας με ευρήματα όπλα και εκρηκτικά έχουν εκδικασθεί στο Εφετείο».

Εύλογη ήταν και η αντίδραση του Α. Κωνσταντάκη (συνήγορος Αθανασάκη), που επισήμανε ότι «όλα τα δικαστήρια μέχρι τώρα μας είπαν ότι μας δικάζουν σαν μια κοινή ποινική υπόθεση. Αν όμως είναι υπόθεση τρομοκρατίας θα πρέπει να δώσετε και ορισμό».

Η Ευαγγελία Κουβέλη (συνήγορος Κανά) μίλησε για δίκη «που τείνει λόγω της διεξαγωγής της στις φυλακές και των εξονυχιστικών ελέγχων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών», ενώ ο συνυπερασπιστής της Μιχ. Καλογήρου αναρωτήθηκε αν «είμαστε και οι δικηγόροι που περνάμε από έλεγχο οιονεί ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων;».

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί αύριο για τον τόπο διεξαγωγής της δίκης.

Νωρίτερα χθες τέθηκε και το ζήτημα της συνεκδίκασης των δύο υποθέσεων καθώς είναι «ταυτόσημες», ενώ υποβλήθηκε και ένσταση για την παρουσία πολιτικής αγωγής «όπως πρωτοδίκως» καθώς «είναι αόριστη και ασαφής». «Επιεικώς ατελή» τη χαρακτήρισε η συνήγορος Τάσια Χριστοδουλοπούλου (υπεράσπιση Αθανασάκη) και γι' αυτό τον λόγο ζήτησε «να μη λάβει η πολιτική αγωγή τον λόγο κατά τη συζήτηση των καταλυτικών ενστάσεων που θα ακολουθήσουν».

Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αποβληθεί η πολιτική αγωγή, αλλά «να συμπληρωθεί η ατέλεια ώστε να αναφέρεται για ποιες ακριβώς κατηγορίες παρίσταται κ.λπ.».

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι κατά την εκφώνηση των μαρτύρων έλαμψαν διά της απουσίας τους οι φερόμενοι ως βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου όπως η Σοφία Κυριακίδου. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008

από ... 24/10/2008 7:22 μμ.


Η ιστοσελίδα της "ΚΟΝΤΡΑΣ" έχει καθημερινό ρεπορτάζ απ' την δίκη

http://www.eksegersi.gr/efetio_ela/efeteio.htm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License