ΝΕΠΑΛ -ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ

Ενα απο τρια κειμενα ενημερωσης απο Νεπάλ. Απο την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ)

Γιατί παραιτήθηκα από την κυβέρνηση

 

Του Ματρίκα Γιαντάβ*

 

 

Βρισκόμαστε ακόμη σε μια μεταβατική κατάσταση. Ένας τριμέτωπος αγώνας διεξάγεται. Οι διάφορες δυνάμειςαγωνίζονται σθεναρά για να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα. Η οπισθοδρομική καθεστωτική και η προοδευτική τάση είναι κυρίαρχες εδώ. Δεν μπορούμε να ενισχύσουμε την παλιά κρατική εξουσία ξεχνώντας τις δεσμεύσεις μας, τα ταξικά μας συμφέροντα και τα όνειρα των μαρτύρων.

Η προσδοκία και προτεραιότητα μας είναι να βάλουμε τέλος στις διακρίσεις και στην ανισότητα μέσα από την κατάλληλη δημόσια συζήτηση. Ωστόσο, οι οπισθοδρομικοί και καθεστωτικοί αντιδραστικοί προσπαθούν να σταματήσουν και να σύρουν την κοινωνία προς μια οπισθοδρομική κατεύθυνση με κάθε μέσο. Η βάρβαρη καταστολή των άστεγων και φτωχών χωρικώνστην Μιρτσαΐγια της περιφέρειας Σιράχα αποτελεί μια συμβολική πράξη ενίσχυσης του φεουδαρχικού-κομπραδόρικου και γραφειοκρατικού συστήματος. Οι αντιδραστικοί προσπαθούν να υπονομεύσουντην μαοϊκή κυβέρνηση δείχνοντας ότι είναι ανίκανη να προασπίσει την υπόθεση των φτωχών.

Μια χούφτα ατόμων είναι υπέρ του να εκδιωχτούν οι άστεγοι άνθρωποι από τα καλύβια τους. Σκούζουν ότι θα είναι καλύτερο για τον υπουργό Ματρίκα να μην είναι επικεφαλής της καμπάνιας για την επανεγκατάσταση των αστέγων εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν βάρος ή προσπαθούν να συγκεντρώσουν την προσοχή του κόσμου όχι στο ζήτημα αλλά στο πρόσωπο. Είμαι στην πολιτική πολλά χρόνια, με το όνειρο να κάνω κάτι υπέρ των φτωχών και των άστεγων. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνω υπουργός ή πρωθυπουργός στη ζωή μου. Ακόμη υποστηρίζω σταθερά τον τελικό μας στόχο. Δεν θέλω να είμαι υπουργός σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Δεν έχω παρεκκλίνει από τον στόχο μου, δηλαδή να βοηθήσω τους φτωχούς είτε από τη θέση του υπουργού είτε όχι. Δεν ήθελα να παραμείνω στη θέση του υπουργού εγκαταλείποντας τα συμφέροντα της εργατικής μας τάξης. Οι άστεγοι εγκαταστάθηκαν στην απαλλοτριωμένη γη ενός μεγαλοτσιφλικά με το σύνθημα του κόμματος μας. Ωστόσο, αυτοί οι φτωχοί, άστεγοι άνθρωποι δέχτηκαν συνεχείς εφόδους και κυνηγήθηκαν από την τοπική διοίκηση με τη βοήθεια της αστυνομίας χωρίς να τους δοθεί καμιά εναλλακτική λύση για να ζήσουν. Το κόμμα μας ηγείται της κυβέρνησης αλλά τους άστεγους, φτωχούς ανθρώπους του πετάνε έξω από τα καλύβια τους. Και τότε πια δεν μπορούσα να παραμένω απαθής και να βλέπω όλες αυτές τις βιαιότητες της διοίκησης. Ένιωσα ντροπή γιατί ήμουναδύναμος. Δεν μπορούσα ούτε να το ανεχτώ και μετά βγήκα έξω στον λαό.

Ζήτησα από τον υπουργό εσωτερικών (1) να μην κυνηγήσει το φτωχό κόσμο από τις καλύβες του χωρίς έχουν καμιά εναλλακτική λύση. Ωστόσο δεν εισάκουσε το ταπεινό μου αίτημα. Κατέλαβε τη γη κι έδιωξε τον κόσμο με τη βία. Ο υπουργός Εσωτερικών έσπρωξε τους φτωχούς σε μια θάλασσα προβλημάτων για να υπερασπιστεί τους μοναρχικούς και τους τσιφλικάδες. Έχω την πεποίθηση ότι το κόμμα μας δεν πρέπει να είναι ενάντια στα συμφέροντα των άστεγων ανθρώπων.

Είμαστε ικανοί να εντάξουμε την επιστημονική αγροτική μεταρρύθμιση στο μεταβατικό σύνταγμα λόγω των πρωτοβουλιών μας. Ο πρωθυπουργός έχει πει και υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα δουλέψει υπέρ των άστεγων και των ακτημόνων. Το επανέλαβε και στην Συντακτική Συνέλευση όταν μίλησε για την πολιτική και το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Το ίδιο βράδυ όμως, από το υπουργείο εσωτερικών και την αστυνομία έπεσαν βροχή τα ρόπαλα στα κεφάλια των άστεγων και χύθηκε αίμα και δάκρυ. Κι αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω. Πήγα επιτόπου και είπα στους άστεγους να μείνουν στα καλύβια τους μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση. Πως μπορούσα να μένω σε ένα πολυτελές κτίριο και να τριγυρίζω με το υπηρεσιακό, υπουργικό αυτοκίνητο πια; Είμαι επικεφαλής αυτών των φτωχών και άστεγων ανθρώπων δεν μπορώ να αλλάξω τις ιδέες μου και να εφαρμόσω την αντιλαϊκή ατζέντα του UMLκαι του MadhesiJanaAdhikarForum( 2) . Γι αυτούς τους λόγους παραιτήθηκα από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Μεταρρύθμισης και Διαχείρισης.

Τα γεγονότα στην Μιρτσαΐγια της περιφέρειας Σιράχα έγιναν ενάντια στη θέληση μου. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να σταθώ αντίθετος στη βάρβαρη καταστολή που πραγματοποιήθηκε με την εντολή του υπουργού Εσωτερικών. Τα γεγονότα στην Μιρτσαΐγιααποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα που έφτασε στην επιφάνεια. Αν τα αντιλαϊκά σχέδια και οι συνομωσίες πετύχουν, η βάρβαρη καταστολή θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ευθύνη απλά κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών Μπαμ ντέβ Γκαουτάμ, γιατί η κυβέρνηση συνασπισμού είναι κάτω από την ηγεσία του κόμματος μας. Συνεπώς θα δεχόμαστε περισσότερα παράπονα από το λαό από ότι τα άλλα κόμματα. Ο λαός περίμενε περισσότερα από το κόμμα μας και τίποτε από το UMLκαι το MadhesiJanaAdhikarForum.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις δεσμεύσεις προςτο λαό. Η θέση του υπουργού δεν είναι τίποτε μπροστά στο μεγάλο τελικό στόχο και δέσμευση του κόμματος μας στο λαό. Στο όνομα της διακυβέρνησης και των υπουργικών θέσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορούμε να ενισχύουμε την εξουσία της φεουδαρχικής, κομπραδόρικης και γραφειοκρατικής τάξης στο κράτος. Μπορώ να δουλέψω και να βοηθήσω τις εκμεταλλευόμενες τάξεις, τις περιοχές, τις μειονότητες και αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο εφόσον η ιδεολογία, το κόμμα και η καθοδήγηση είναι σωστάκαι η κυβέρνηση εργάζεται υπέρ τους. Αν η ιδεολογία, το κόμμα, η κομματική ηγεσία και η κυβέρνηση θα είναι ενάντια στο λαό τότε δεν θα υπάρχουν δεσμοί με το λαό.

 

(1)Ο Bam Dev Gautam, ηγετικό στέλεχος του ρεφορμιστικού καθεστωτικού ΚΚΝ-ΕΜΛείναι ένας από τουςδύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της νέας συμμαχικήςκυβέρνησης τουΝεπάλ και Υπουργός Εσωτερικών

(2)Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στηνσημερινή κυβέρνηση του Νεπάλ, πέρα από τους Μαοϊκούς είναι το ΚΚΝ-ΕΜΛ, και το Φόρουμ των Μαντέζι.

 

 

* Ο Matrika Yadav είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΝ Νεπάλ( Μαοϊκό) και ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Μεταρρύθμισης και Διαχείρισης στην τελευταία κυβέρνηση της χώρας. Παραιτήθηκε στις 19 του Σεπτέμβρη του 2008, ύστερα από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος που του ζήτησε να απολογηθεί για την δράση του στα γεγονότα της Siraha και την άρνηση του να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Οι διεκδικούμενες εκτάσεις από τους ακτήμονες θεωρούνται ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας και ενός μεγάλου γαιοκτήμονα του MohanShahi. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην στήλη «Γνώμη» της επίσης δεκαπενθήμερηςέκδοσης του ΚΚ Νεπάλ( Μαοϊκού), «Κόκκινο Αστέρι» που εκδίδεταιστα αγγλικά, τεύχος 16, 2-15 Οκτωβρίου 2008. Την μετάφραση για λογαριασμό της «Προλεταριακής Σημαίας»έκανε η Χρυσή Περπερίδου.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License