Απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ

Δήλωση-πρόκληση του Γ. Παναγόπουλου υπέρ των προγραμμάτων STAGE για τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για το πιο απροστάτευτο και αδύναμο κομμάτι της νεολαίας. Για το κομμάτι εκείνο που η ΓΣΕΕ με την πολιτική της αφήνει εκτός συνδικάτων. Με δυο λόγια το μόνο που έχει να προτείνει η ΓΣΕΕ για τη μαύρη εργασία είναι η νομιμοποίησή της.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι σαφής μέσα στη ασάφειά του. Καμία κουβέντα για τις ευθύνες του κεφαλαίου και της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά την κρίση που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος. Καμιά κουβέντα για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής καθώς υιοθετεί και πάλι την κριτική του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολική ΝΔ-ΣΕΒ-ΕΕ, στην οποία συναινεί ουσιαστικά και το ΠΑΣΟΚ. <br><br>Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και η δήλωση-πρόκληση του Γ. Παναγόπουλου υπέρ των προγραμμάτων STAGE για τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για το πιο απροστάτευτο και αδύναμο κομμάτι της νεολαίας. Για το κομμάτι εκείνο που η ΓΣΕΕ με την πολιτική της αφήνει εκτός συνδικάτων. Με δυο λόγια το μόνο που έχει να προτείνει η ΓΣΕΕ για τη μαύρη εργασία είναι η νομιμοποίησή της.<br><br>Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι στην κρίσιμη ερώτηση «τι θα κάνει η ΓΣΕΕ» η απάντηση είναι μεγάλα λόγια και καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, πέρα από τις γνωστές συμβολικές κινητοποιήσεις. Κανένα αγωνιστικό πρόγραμμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, κανένα πλαίσιο διεκδικήσεων για το σύνολο των εργαζομένων, καμιά διαδικασία συνελεύσεων για αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.<br><br>Το ΜΕΡΑ καλεί σε αποφασιστική ρήξη με το συνδικαλισμό της γραβάτας. Είναι για συσπείρωση των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Είναι ώρα για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας. Είναι για ένα πλατύ μέτωπο συντονισμού και διεκδίκησης που θα στηρίξει κάθε κλάδο που θα βρεθεί στο δρόμο. Τέλος είναι ώρα οι εργαζόμενοι να βρεθούν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με αποφασιστικούς, μαχητικούς αγώνες διαρκείας.<br><br>Όλα αυτά προϋποθέτουν μια νέα πορεία για το εργατικό κίνημα, πέρα από την ιστορικά ξεπερασμένη πρακτική στήριξης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συναλλαγής με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την τακτική του ΠΑΜΕ που υποβιβάζει τη ρήξη με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ.<br><br>Η συνέντευξη στο <br><a href="http://http://www.makthes.gr/index.php?name=News&amp;file=article&amp;sid=25748">http://www.makthes.gr/index.php?name=News&amp;file=article&amp;sid=25748</a><br>

από vaggelis 07/10/2008 3:02 μμ.


Αφού βρε παιδιά, αναγνωρίζετε ότι για το χάλι της γσεε έχουν κύρια ευθύνη οι ξεπουλημένες ηγεσίες, εγκάθετες των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, γιατί ακόμα πάτε και γίνεστε παλαμοκροτητές τους; γιατί καταδέχεστε να τους στήνετε πορείες και απεργίες-τηλεοπτικά σοου; δεν λέω ότι το κάνετε μόνο εσείς, αλλά αυτό το σχόλιο μου αφορά μόνο το ΜΕΡΑ....

Επίσης λέτε: "...αλλά από την τακτική του ΠΑΜΕ που υποβιβάζει τη ρήξη με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ...". Δηλαδή αναγνωρίζετε ότι το ΠΑΜΕ ακολουθεί τακτική ρήξης και ορθώς πράττει κάτι τέτοιο; ότι είναι πράγματι ταξική η δουλειά που κάνει; Αν ναι, γιατί τότε δεν ανταποκρίνεστε στο πλατύ κάλεσμα που συνεχώς το ΠΑΜΕ απευθύνει προς άτομα και οργανώσεις που πραγματικά έχουν διάθεση ρήξης και ανατροπής; Μονο και μόνο για να μην σας "κολλήσουν την ρετσινιά του φιλο-κκε"; πολύ παιδιάστικο μου ακούγεται για μια οργάνωση που υποστηρίζει ότι είναι εργατική,κομμουνιστική,επαναστατική κλπ; Για να μην καπελωθείτε από το ΚΚΕ; Τώρα που καπελώνεστε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερα;

Στην τελική, γιατί δεν κάνετε κάτι μόνοι σας;Ξέρω, αυτό συνεπάγεται την γνωστή και τετριμμένη κουβέντα περι ενότητας δράσης της αριστερας,αλλα σκεφτείτε...τι προτιμάτε να είστε;ενωτικοί και κοροιδα ή μόνοι σας και συνεπείς;και για να χαριτολογήσω,σας λέω να μην ανησυχείτε...κοινή δράση με το ΠΑΜΕ δεν σημαίνει και στρατολόγηση στο ΚΚΕ,χεχεχε!

από ΝΑΡΙΤΗΣ 07/10/2008 4:06 μμ.


Βαγγελάκη το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έχει φύγει από τη ΓΣΕΕ; ΟΧΙ.

Βαγγελάκη σε πια σωαμτεία που ελέγχει το ΚΚΕ υπογράφτηκαν καλύτερες συμβάσεις από της ΓΣΣΕ; ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

Ποιος είναι ο χώρος με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις (δεν υπάρχει πενθήμερο, δεν πληρώνονται ένσημα, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας) και με αριστερό εργοδότη; ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ.

Ποιο κόμμα της Αριστεράς ήταν μαζί με την Ν.Δ. στα μπλόκα των αγροτών και μοίραζε λουλούδια στα ΜΑΤ; ΤΟ ΚΚΕ.

Ποιο κόιμμα συγκυβέρνησε με την ΝΔ και αργότερα και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ; ΤΟ ΚΚΕ το 1989 και ακόμη δεν έχει κάνει αυτοκριτική, αντίθετα υπερασπίζει την στγκυβέρνηση.

Ποια παράταξη σε πάμπολα σωματεία συμφώνησε μαζί με τις παρατάξεις των  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να αποκλείσει την εξωκοινοβουλευτική αριστερά; ΤΟ ΚΚΕ.

Ποιο κόμμα της αριστεράς ήταν αντίθετο στις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στον νόμο πλαίσιο; ΤΟ ΚΚΕ.

Άρα Βαγγελάκη, άσε το ΜΕΡΑ.  Το ΜΕΡΑ όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε από αυτά (εξάλλου το ΝΑΡ έφυγε από το ΚΚΕ εξαιτίας της συγκυβέρνησης), αλλά βρίσκετε σταθερά στην αντίπερα όχθη.

Όχι μόνο δε θεωρεί εχθρό του το ΚΚΕ και καμιά άλλη δύναμη της Αριστεράς, αλλά είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ΕΝΟΤΗΤΑ και στην προσπάθεια πόλου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Βαγγελάκη που είσαι; Θα σε ξανάδω (όχι στους μπαξέδες) αλλά με τους μαγαζάτορες και τα μικρά αφεντικά ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο;

Α ρε Βαγγελάκη....

από βαγγέλης 07/10/2008 5:12 μμ.


Ωραία αυτα που καταλογίζεις στο ΚΚΕ και στις συνδικαλιστικές του εκφράσεις και παρακάτω θα σου απαντήσω για αυτά,αλλά εξακολουθώ να θέλω να ακούσω απαντήσεις στα ερωτήματα που έκανα πάνω στην απο πάνω ανακοίνωση...

1) Δεν μίλησα εγώ για αποχώρηση από την γσεε...παρερμήνευσες τα λόγια μου!

2) Μέταλλο,οικοδόμοι,to name a few...χώρια το πόσες απολύσεις έχουν μείνει στα χαρτιά μετά από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ...για να μήν αναφέρω και την μανωλάδα,για να μην αναφέρω και άλλες κινητοποιήσεις που αφορούν μικρομεσαία αγροτιά,νέες τεχνολογίες,ιματισμό,επισιτισμό κλπ

3) Ξανακοίτα πόσα έχουν αποκομίσει οι οικοδόμοι τα τελευταία χρόνια με τους αγώνες τους...προφανώς και δεν είναι καμμια "σοσιαλιστική νησίδα" αλλά μη χρεώνεις στο ΠΑΜΕ πράγματα όπως τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησεις!!!καλύτερα κοίτα προς χαριλάου τρικούπη,ριγίλλης και κουμουνδούρου μεριά!

4) Συγκυβέρνηση;κουμουνδούρου πές αλεύρι!!!και είναι ψέμα ότι δεν έχει κάνει κριτική το ΚΚΕ για αυτό...όχι μόνο έχει κάνει,αλλά την βγάζει συνεχώς προς τα έξω και με τις διατυπώσεις του και με την δράση του!άλλοι είναι αυτοί που μιλούν για "κυβερνώσα αριστερα" και "σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία"!!!

5) Τι εννοείς "...συμφώνησε μαζί με τις παρατάξεις των  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να αποκλείσει την εξωκοινοβουλευτική αριστερά...";

6) Σε διορθώνω: ηταν αντίθετο στις 5μερες καταλήψεις στις πρώτες συνελεύσεις του μαίου του 2006,μην κρύβεις γεγονότα....και μην αρχίσω να γράφω για την δράση της ΚΝΕ σε σχολεία,ΑΕΙ,ΤΕΙ κλπ οοοοολα αυτα τα χρονια ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, γιατι θα ξημερώσουμε και το ξέρεις!

7) "Όχι μόνο δε θεωρεί εχθρό του το ΚΚΕ και καμιά άλλη δύναμη της Αριστεράς"...ελπίζω να το εννοείς,γιατί στην πράξη,δυστυχώς,δεν φαίνεται....

8) Με βλέπεις χρόνια τώρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατιάς,της αγροτιάς και της νεολαίας...κανε λίγο πιο πέρα απο κει που σε πνίγουν οι πλάτες των πασόκων και των συνασπιζόμενων και θα με δείς!

από αντικαπιταλιστης 07/10/2008 5:23 μμ.


το ΚΚΕ εχει αγχωθει απο το (δημοσκοπικο) ρευμα του ΣΥΡΙΖΑ και στον μεταξυ τους εντεινομενο ανταγωνισμο δεν παραλειπει να κλεινει το ματι και στην ακρα αριστερα. Παροτι αυτο το "κλεισιμο του ματιου" δεν ειναι καθολου ειλικρινες, φυσικα. Γιατι το ιδιο προσπαθει να κανει και ο ΣΥΡΙΖΑ με αλλο τροπο.

Ετσι λοιπον, αναμεσα στους δυο συμπληγαδες που βρισκεται, η ακρα αριστερα εχει δυο επιλογες: ή θα προχωρησει σταθερα και αταλαντευτα στην υποθεση του τριτου πολου ή θα απορρωφηθει απο τον αριστερο "δικομματισμο".

από vaggelis 07/10/2008 5:56 μμ.


"το ΚΚΕ εχει αγχωθει απο το (δημοσκοπικο) ρευμα του ΣΥΡΙΖΑ"

Γιατί να αγχωθεί;Μην κάνει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ την Επανάσταση;Δε νομίζω!

"δεν παραλειπει να κλεινει το ματι και στην ακρα αριστερα."

Από πότε είναι "κακό" σε ανθρώπους που εκφράζονται σε μια πολιτική δύναμη να μιλούν σε ανθρώπους που εκφράζονται σε αλλες πολιτικές δυνάμεις,όσο μικρές ή μεγαλές και αν είναι;Ή να σχολιάζουν ανακοινώσεις;

"Παροτι αυτο το "κλεισιμο του ματιου" δεν ειναι καθολου ειλικρινες"

Και με τί θα έμοιαζε ένα ειλικρινές κλείσιμο ματιου;

"Ετσι λοιπον, αναμεσα στους δυο συμπληγαδες που βρισκεται, η ακρα αριστερα εχει δυο επιλογες: ή θα προχωρησει σταθερα και αταλαντευτα στην υποθεση του τριτου πολου ή θα απορρωφηθει απο τον αριστερο "δικομματισμο" ".

Δηλαδή για την λεγόμενη "άκρα αριστερα" ο υπερ πάντων αγώνας είναι να διαμορφωθεί ο πόλος που θα συσπειρώνονται όλες οι οργανώσεις που "ανήκουν" εκεί;Και ας πάει στα κομμάτια η συνεπής,διαρκής ταξική πάλη;χμμμμ....

από αντικαπιταλιστης 07/10/2008 6:50 μμ.


"Γιατί να αγχωθεί;Μην κάνει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ την Επανάσταση;Δε νομίζω!"

Εννοουσα τον ανταγωνισμο για την πρωτοκαθεδρια στην Αριστερα. Τωρα αν εσυ νομιζεις οτι προωθει την επανασταση συνθημα σαν το προεκλογικο "ερχονται μαυρες μερες, ψηφιστε ΚΚΕ" τι να πω;

"Από πότε είναι "κακό" σε ανθρώπους που εκφράζονται σε μια πολιτική δύναμη να μιλούν σε ανθρώπους που εκφράζονται σε αλλες πολιτικές δυνάμεις,όσο μικρές ή μεγαλές και αν είναι;Ή να σχολιάζουν ανακοινώσεις;"

Δεν αναφερομουν τοσο για σενα οσο για τα κινητρα του κομματος σου για ενα τετοιο ανοιγμα, ειδικα στο συνδικαλιστικο τομεα.
Οχι, απο μονο του δεν ειναι κακο, ισα ισα ενας γονιμος πολιτικος διαλογος ειναι απολυτα ευκταιος, αλλα η πρακτικη σας αλλα δειχνει. Και ειπε και ο Ναριτης απο πανω ποια ειναι η πρακτικη των αποκλεισμων που ακολουθει το κομμα σου στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα.

"Δηλαδή για την λεγόμενη "άκρα αριστερα" ο υπερ πάντων αγώνας είναι να διαμορφωθεί ο πόλος που θα συσπειρώνονται όλες οι οργανώσεις που "ανήκουν" εκεί;Και ας πάει στα κομμάτια η συνεπής,διαρκής ταξική πάλη;χμμμμ....

Με την ιδια λογικη θα μπορουσε καποιος να χαρακτηρισει το ΚΚΕ αυτοαποκαλουμενο κομμουνιστικο. Τωρα για το αν η ακρα αριστερα ειναι απλα λεγομενη και εντος εισαγωγικων το εχει δειξει η ιστορια, το δειχνει και το παρον στους αγωνες που πρωτοστατει, σε αντιθεση με σας που εχετε εστω κι αυτη την εκφυλισμενη εκδοχη του "σοσιαλισμου" σε εικονισμα.
Και θυμησε μου σε παρακαλω, τι εννοεις εσυ ως "συνεπη ταξικη παλη"; Μηπως την επαισχυντη θεση σας οτι οι αγωνες δεν μπορουν να νικησουν; Μηπως τα κλεισιματα απεργιων, οποτε αυτοι γινονται επικινδυνοι;


από βαγγελης 07/10/2008 7:45 μμ.


Το κατάλαβα ότι αυτόν τον ανταγωνισμό εννοούσες.Εγώ απλά θέλω να σου πω ότι ούτε για μενα ατομικά ούτε για το ΚΚΕ ισχύει το "πρώτος στο χωρίο,παρά δεύτερος στην πόλη"...Τώρα για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω να σου πώ,μπορεί να ισχύει για αυτούς!Και φυσικά είναι αλλο πράγμα να χρησιμοποιείς το νομιμο δικαίωμα σου να συμμετέχεις σε εκλογές ενώ ταυτόχρονα κάνεις πολιτική δουλια στον κόσμο και να τον "ετοιμάζεις" να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και άλλο πράμα να υποσχεσαι "ταξική συνεργασία","σοσιαλισμό την άλλη δευτέρα" ή "σοσιαλισμό με κάλπες" όπως κάνουν άλλοι,ονόματα δε λέμε ;-)

Οσον αφορά τα κίνητρα που κάνουν το ΚΚΕ (για τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν παιρνω όρκο) να καλεί άτομα και οργανώσεις σε αγωνιστική συμπορευση,συσπείρωση κλπ αυτό είναι κάτι που φαίνεται στην πράξη και δεν νομιζω ότι η καχυποψία βοηθάει. Στο κάτω κάτω, για ποιο λόγο θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που φαίνεται: κάλεσμα για πολιτική,συνδικαλιστική κλπ πάλη πάνω σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα ρήξης και ανατροπής με το κεφάλαιο και όλους τους σχηματισμούς που το υποστηρίζουν,μια πλατφόρμα ρητή και κατηγορηματική,χωρίς αερολογίες και κενά.

Με τα εισαγωγικά σίγουρα δεν είχα σκοπό να ειρωνευτώ ανθρώπους οι οργανώσεις που αποκαλούν εαυτούς ακρα αριστερά...επειδή όμως στις μέρες μας έχει καπηλευτεί τόσο πολύ η λέξη "αριστερα" και τα παράγωγα της που έχουν χάσει το ταξικό τους περιεχόμενο,επέλεξα να το βάλω σε εισαγωγικά...Μου φάνηκε πολύ καλύτερο από το να αρχίσω να αραδιάζω ονόματα οργανώσεων!Τώρα για το "εικόνισμα" θα σε παραπέμψω σε παλιά και προσφατα κειμενα,βιβλία,αναλύσεις κλπ του ΚΚΕ και να σου υπενθυμίσω ότι άλλο πράμα είναι η κριτική θεώρηση και άλλο πράμα η κατινια...για παράδειγμα,αμα θες να κάνεις πχ κριτικη στην σοσιαλιστικη οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ την δεκαετία του '30 πρέπει να μιλάς συγκεκριμένα και όχι να λες "ο σταλιν ήταν μαλακας"...αυτο δεν σε πάει πουθενά,ασε που σε εξισώνει και με τους πιο αισχρούς αστους,κάτι που για μένα είναι απαράδεκτο...

Τώρα για την πολιτική αποκλεισμού στον συνδικαλισμό,εγω τόσα χρόνια σαν φοιτητής και άλλα τόσα σαν εργαζόμενος δεν έχω δει κάτι τέτοιο,θα ήθελα όμως αν μπορείς να πεις κάτι πιο συγκεκριμένο πάνω σε αυτό.

Και όταν λέω "συνεπής ταξική πάλη" εννοώ όλα αυτά που έχουνε κάνει το ΚΚΕ να ταυτιστεί με την εργατική τάξη και τις άμεσες και απώτερες διεκδικήσεις της στην συνείδηση του καθενός,ακόμα και του τελευταίου γαμ***νου αστού...και το κλείσιμο απεργιών δεν είναι κάτι που συνηθίζει το ΚΚΕ και έχω πολλά παραδείγματα για να το στηρίξω!

από ΝΑΡΙΤΗΣ 07/10/2008 8:53 μμ.


Νομίζω ότι όλοι μας σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να απαντήσουμε θετικά αναλογιζόμενοι τις προσπάθειες και την εκφρασμένη θέληση για κοινή δράση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες αντιδράσεις της νεολαίας και του κινήματος της απέναντι στο ζήτημα της Στράτευσης στα 18.

Καταρχήν να διαπιστώσουμε ότι η Αντικαπιταλιστική Αριστερά έκανε πολλά περισσότερα και από την ΚΝΕ-Νεοαλαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Η μεν ΚΝΕ υποταγμένη στον εθνικοπατριωτισμό της και ο δε ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούμενος από τον κοσμοπολιτιμό και φιλοευρωπαισμό  Αρνούνται-Αδυνατούν να δράσουν στην κατεύθυνση ανάπτυξης κινήματος ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ (στην καλύτερη των περιπτώσεων η ΚΝΕ θα περιοριστεί σε κάποιες προσπάθειες στελεχών για να απαντήσει στις απαιτήσεις των μελών της που βλέπουν δίπλα τους τις προσπάθειες του ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ).

Ας βγάλουμε όμως άλλο ένα συμπέρασμα: στην πορεία ενάντια στην Στράτευση στα 18 δεν ήρθε το ΚΚΕ-ΚΝΕ (λόγω της απομόνωσης του γιατί πιστεύει ότι μόνο αυτοί είναι το κίνημα) αλλά όυτε η νεολάια ΣΥΝ υπόγραψε το κοινό κείμενο τόσων οργανώσεων και αποφάσεων συλλόγων γιατί διαφωνούσαν στην καταγγελία του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

Από την άλλη μεριά το ΚΚΕ πηγαίνει μόνο του, αρνείται τους πραγματικούς εργατικούς αγώνες γιατί δεν πιστεύει ότι μπορούν να κερδίσουν (το ΠΑΜΕ δεν έκλεισε τους αποκλεισμούς στα ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ενάντια στο νέο ωράριο π.χ. όταν ακόμη και το σωματε΄λιο του ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ συνέχιζε;), ενώ παροιμοιώδης οπορτουνίστικη ήταν η στάση του απέναντι στο φοιτητικό κίνημα!!!

Σε κανένα σωματείο το ΠΑΜΕ δεν έχει υπογράψει σύμβαση καλύτερη από της ΓΣΕΕ. Ενώ σωστά ασκεί κριτική στην ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των εργαζομένων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ, όμως πάντα υπογράφει χειρότερα. 

Τι όμως σημαίνει ενότητα; Έλα από πίσω σε αυτά που προαπαοφασίσαμε, οργανώσαμε και υποτάξου στο ΠΑΜΕ;

Αλήθεια τι είναι το ΠΑΜΕ: ΠΑΡΆΤΑΞΗ, σύνολο σωματείων που ελέγχει το ΚΚΕ, ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΎ ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ; Κακή αντιγραφή των επεξεργασιών του ΝΑΡ για το εργατικό κίνημα, την ανάγκη ενός νέου εργατικού κινήματος, με αυτοτελή πόλο της ανεξάρτητης εργατικής πολιτικής;

Κρίμα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο ΓΣΕΕ και περιορίζεται στο να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων με ευθύνη των ίδιων των συνδικαλιστών (στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δεν έχουν βάλει μέχρι πρόσφατα ούτε απεργία) .

Τέλος σύντροφοι το ΝΑΡ, το ΜΕΡΑ, οι εργατικές συσπηρώσεις όχι μόνο συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στο εργατικό κίνημα αναπτύσσοντας πρωτοπόρους αγώνες, δημιουργώντας μαχητικά σωματεία (στο χώρο του βιβλίου και χάρτου, των Φροντιστηρίων, των Μισθωτών Τεχνικών, στο Αεροδρόμιο, στο Ντυνάν κλπ) αλλά συγκροτούν ανεξάρτητους πόλους  σπό πρωτοβάθμια σωματεία.

Όχι μόνο αυτό, αλλά καλούν σε ενότητα του κόσμου της εργασίας, της Αριστεράς με ένα άμεσο πρόγραμμα αγώνα για την υπεράσπιση της θέσης των εργαζομένων.   

Η Αντικαπιταλιστική Αρσιτερά έχει ρόλο, δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί όμηρος μεταξύ ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορό τη λάσπη περί ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι πριν απ΄ όλα αναδεικνύει την έλλειψη επιχειρημάτων του ΚΚΕ.

Τέλος, ΚΚΕ-ΣΥΝ έχουν ακριβώς την ίδια θέση για τη βρώμικη συγκυβέρνηση  με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 89!!! Την υπερασπίζουν ολόθερμα!!!

από αντικαπιταλιστης 07/10/2008 10:04 μμ.


Επίθεση στελεχών του ΠΑΜΕ και βουλευτή του ΚΚΕ σε συνδικαλίστριες

Μαζί με τον μπάτσο φρουρό

Η Βουλευτίνα του ΚΚΕ Σοφία Καλαντζίδου, μαζί τον αστυνομικό φρουρό και 30 στελέχη του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να διαλύσουν τις εκλογές του συνδικάτου κλωστουφαντουργών Θεσσαλονίκης. Επιτέθηκαν σε συνδικαλιστριες που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν τις εκλογές.

Την ίδια ώρα όποιος επιχειρήσει να αρθρώσει έστω και λόγο στο συνδικάτο οικοδόμων τυγχάνει ανάλογης περιποίησης, ενω οι κάλπες μεταφέρονται για "διευκόλυνση" των οικοδόμων αλλά και του αποτελέσματος από γιαπί σε γιαπί...
Η ...εργατική τάξη σε διατεταγμένη υπηρεσία....από Κόκκινος 07/10/2008 11:21 μμ.


Για τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει σωματεία που είναι ταξικά στο ΠΑΜΕ μήπως δεν είναι έτσι; http://kkeskandinavien.wordpress.com/2008/08/03/συμβάσεις-που-υπέγραψαν-ομοσπονδίες/ Για το συνδικάτο κλωστουφαντουργών Θεσσαλονίκης, κράτα μιά πισινή! Ούτε στις απεργίες συμμετείχε, υποστήριζε να πάρει ο Λαναράς λεφτά για να στηρίξει τα εργοστάσια του από το κράτος και ήταν ενάντια στην απεργία της Ομοσπονδίας Κλωστουφαντουργών, που ανήκει στο ΠΑΜΕ, ενάντια στον Λαναρά. Μπορεί να έγιναν άλλα πράματα και κάποιοι να κάνουν προβοκάτσια. Το ΠΑΜΕ έχει κάνει πολλές απεργίες και συγκεντρώσεις ακόμα και μόνο του, στον ιδιωτικό τομέα, και εκεί χρειάζεται πολλά κότσια για να οργανώσεις απεργία, μιας και στον ιδιωτικό τομέα βασιλεύει η τρομοκρατία των αφεντικών. Αυτά...

από apistos 08/10/2008 12:23 πμ.


οι δηλωσεις του προεδρου ,αφου αυτος εκπροσωπει την γνωστη inshore company, με τον διακριτικο τιτλο:

ΓΣΣΕ=ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟς.

Απο ποτε οι ειλωτες εχουν δικαιωματα?

από βαγγελης 08/10/2008 2:36 πμ.


Εθνικοπατριωτική η ΚΝΕ;Απο πού και ως πού;Είδατε τρέφει καμμια συμπάθεια για τα "τιμημένα" σώματα ασφαλείας;Είδατε μήπως να υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις ή να παίρνει το μέρος κάποιου σε μια οποιδήποτε ενδοιμπεριαλιστική συγκρουση;Δεν κάλεσε την νεολαία και το λαικό κίνημα να πουνε "οχι" σε κάθε προσπάθεια επιβολής της στράτευσης στα 18;Δεν θυμάστε ότι δεν ειναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρεται ένα τέτοιο ζήτημα;Δεν βλέπετε τις αντιμιλιταριστικές κινητοποιήσεις μέσα και έξω από το στράτευμα;Συμφώνησε ποτέ η ΚΝΕ και το ΚΚΕ με την δημιουργία του ευρωστρατού;Συμβιβάστηκε έστω;Σε λίγο θα μου πείτε ότι και ο Μπελογιαννης ήταν φαν του καρατζαφυρερ...Ελεος!Δεν έχω καμμιά πρόθεση να υποτιμήσω τις προσπάθειες του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ,αλλα είναι πέρα για πέρα ψέμα ότι η ΚΝΕ και γενικότερα το ΚΚΕ απέχει από αυτό το ζήτημα ή ακόμα χειρότερα ότι συμβιβάζεται με έναν στρατό-υποστήλωμα της αστικής εξουσίας και των φασιστικών μεταμορφώσεων της!

Οσο για την "μοναξιά" του ΠΑΜΕ θα το ξαναπω:καλύτερα μοναξιά με ταξική συνέπεια παρά χαζοχαρούμενη ενότητα και γείωμα του πραγματικού και μοναδικού επαναστατικού υποκειμένου...και όποιος θέλει έρχεται μαζί.αφήστε που τόσο μαζική και μαχητική "μοναξιά" εγώ δεν τη θεωρώ μοναξιά!
και όσο για τις απεργίες που δήθεν σπάει το ΠΑΜΕ, σας καλώ να ανατρέξετε σε όλες τις μεγάλης κλίμακας απεργιες της τελευταίας 2ετιας,έτσι για αρχή!

Ποια "λάσπη περι ΠΑΣΟΚ";Εγώ το μόνο που είπα είναι ότι με το να υποστηρίζετε έτσι ενεργά τις φιέστες της ΓΣΕΕ,καπελώνεστε απο το ΠΑΣΟΚ ( και τον Συνασπισμο βεβαίως )...Δεν είναι αλήθεια;Επίσης κατεκρινα τις γιαλαντζι σοσιαλιστικές κωρόνες που πάντα χρησιμοποιούν οι πράσινοι και μη σοσιαλδημοκράτες για να βάλουν στο χέρι λαικές μάζες...Δεν είναι αλήθεια;

Συγκυβέρνηση;Σας ξαναπροτρέπω να βρείτε επίσημα κείμενα,δηλώσεις,τοποθετήσεις κλπ του ΚΚΕ και να δείτε την αποψη του για το συγκεκριμένο γεγονός και μάλιστα να την συγκρίνετε με την αντίστοιχη θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ!

Γιατί τόση επιμονή τέλος πάντων με την ανεξαρτησία;Ανεξαρτησία από ποιον;Από τι;Και γιατί πρέπει αυτοί οι πρωτοπόροι αγώνες και τα μαχητικά σωματεία να καταλήγουν στο τέλος της ημέρας ακόλουθοι των εργατοπατέρων και ομοτράπεζοι του ΣΕΒ;Δεν απογοητεύεται έτσι ο κόσμος;Δεν συντρίβονται οι αγώνες;Γιατί να αφήνουν τους Αλαβάνους και τους Τσίπρες να μιλούν εξ'ονόματος τους σε κάθε λογής "κοινωνικό διάλογο";

Τώρα για το ποστ από το πολιτικο καφενείο,τι να πώ;και γω μπορώ με ανάλογο τρόπο να βγω σε ένα φορουμ,με ψευδώνυμο και να υποστηρίξω ότι προσγειώθηκαν εξωγήινοι στην πόρτα της πολυκατοικιας που μένω...έχει καμμια πρακτική αξία αυτό;ο κοκκινος με κάλυψε νομίζω...

από αντικαπιταλιστης 08/10/2008 8:03 πμ.


ορίστε, δημοσιευμένη και στο ιντυμίντια η παληκαριά του ΚΚΕ! Πάρε να διαβάσεις...
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=913569

από τίποτα 08/10/2008 10:42 πμ.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργιο νοθείας με οργανωτή τον ΣΥΝ

Με τη συνέργεια της ΠΑΣΚΕ παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το σωματείο στη ρότα της συναίνεσης

Ενα όργιο νοθείας βρίσκεται από χτες σε πλήρη εξέλιξη με κύριους αυτουργούς τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Β. Ελλάδας, με στόχο οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης να κρατήσουν το σωματείο κάτω από την επιρροή των εργοδοτών του κλάδου. Οι εκλογές ξεκίνησαν χτες και ήδη καταγράφονται καραμπινάτες παρατυπίες:

  • Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, με πρώτο βιολί τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ, επικαλούμενοι δήθεν καταστροφή του μητρώου μελών (για πολλοστή φορά πριν από αρχαιρεσίες) έστησαν νέο μητρώο, το οποίο δεν παραδίδουν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε εκπροσώπους του ταξικού συνδυασμού. Επιχειρούν να επαναλάβουν την πρακτική των προηγούμενων αρχαιρεσιών του σωματείου όπου ψήφισαν εκατοντάδες μέλη τοπικών οργανώσεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καμιά σχέση με τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού.
  • Διέγραψαν εκατοντάδες μέλη χωρίς καν να ενημερώσουν για τα ονόματά τους και το λόγο διαγραφής τους στη συνεδρίαση του ΔΣ. Κι αυτό την ώρα που είναι στους πάντες γνωστό ότι το στέλεχος του ΣΥΝ στο συνδικάτο και στο ΕΚΘ, Δ. Χαραλαμπίδου, δεν εργάζεται στον κλάδο για πάνω από δέκα χρόνια, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «τα ένσημα που παρουσιάζει δεν πείθουν κανένα ότι εργάζεται στον κλάδο».
Λείπουν μόνο τα δέντρα...

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ακόμα ότι η παράταξη του ΣΥΝ και η ΠΑΣΚΕ:

  • Διαγράφουν εκατοντάδες εργαζόμενους από το σωματείο και εγγράφουν δεκάδες μέλη των οργανώσεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καμιά σχέση με τον κλάδο και τους βάζουν να ψηφίσουν.
  • Κρύβουν τα μητρώα του συνδικάτου για να μην αποκαλυφθεί η παρανομία τους.
  • Κάνουν κρυφές «εκλογές» ξημερώματα σε άγνωστους τόπους και ώρες.
  • Επιλέγουν (παράνομα) δικαστικό αντιπρόσωπο της αρεσκείας τους, που επανειλημμένα έχει καταγγελθεί για τη στάση του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
  • Καλούν την αστυνομία να εισβάλλει στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να φρονηματίσει τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή. Κι αυτό με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Γραμματέα Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ.

Και ενώ η νοθεία είναι αυταπόδεικτη, ο ΣΥΝ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε πλήρη συγχορδία, εξέδωσαν χτες ανακοινώσεις με τις οποίες καταφέρονται ενάντια στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να σκεπάσουν τη μυρωδιά της νοθείας, να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους. Πρόκειται, άλλωστε, για τις ίδιες δυνάμεις «που τα κάνανε πλακάκια με τους εργοδότες για να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, που πρωταγωνίστησαν στην απεργοσπασία στις απεργίες της ταξικής κλαδικής Ομοσπονδίας», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους «να φυλάξουν τον κλάδο από την αρρώστια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, να στηρίξουν - να ψηφίσουν τον συνδυασμό της "Ταξικής ενότητας - συνεργασίας"».


H ανακοίνωση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Β. Ελλάδας και του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει την είδηση στο Πολιτικό Καφενείου και στο Indymedia. Το ΚΚΕ κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στο Συνδικάτο και κάνει επιθέσεις λασπολογίας που είναι μανούλα σ' αυτά.

από απιστος δημητρης 08/10/2008 12:11 μμ.


Το "Κ"ΚΕ με το ΠΑΜΕ και τα υπολοιπα παρακλαδια του αποδεικνυει οτι ο συνδικαλισμος στην Ελλαδα  ειναι οτι πιο αστειο υπαρχει,αν υπαρχει. Το συγκεκριμενο περιστατικο ειναι ενα απο τα τοσα αγνωστα-γνωστα...τι να λεμε τωρα,λες και τωρα το πρωτομαθαμε το ποιημα!

Ολοι στο δρομο που χαραξαν τα ΚΝΑΤ!!! Ο αγωνας συνεχιζεται...

(με πεσιματα,γκλοπ,μπαστουνια,τραμπουκισμους και τα λοιπα σφυροδρεπανιαρικα)

(Α).-

από αριστερή 08/10/2008 1:16 μμ.


το link σου δεν βγάζει πουθενά νομίζω....

από ε.η. 08/10/2008 2:29 μμ.


"Οσο για την "μοναξιά" του ΠΑΜΕ θα το ξαναπω:καλύτερα μοναξιά με ταξική συνέπεια παρά χαζοχαρούμενη ενότητα και γείωμα του πραγματικού και μοναδικού επαναστατικού υποκειμένου...και όποιος θέλει έρχεται μαζί.αφήστε που τόσο μαζική και μαχητική "μοναξιά" εγώ δεν τη θεωρώ μοναξιά!
και όσο για τις απεργίες που δήθεν σπάει το ΠΑΜΕ, σας καλώ να ανατρέξετε σε όλες τις μεγάλης κλίμακας απεργιες της τελευταίας 2ετιας,έτσι για αρχή!

Ποια "λάσπη περι ΠΑΣΟΚ";Εγώ το μόνο που είπα είναι ότι με το να υποστηρίζετε έτσι ενεργά τις φιέστες της ΓΣΕΕ,καπελώνεστε απο το ΠΑΣΟΚ ( και τον Συνασπισμο βεβαίως )...Δεν είναι αλήθεια;Επίσης κατεκρινα τις γιαλαντζι σοσιαλιστικές κωρόνες που πάντα χρησιμοποιούν οι πράσινοι και μη σοσιαλδημοκράτες για να βάλουν στο χέρι λαικές μάζες...Δεν είναι αλήθεια; "

Επειδη Βαγγελη, το λες και το ξαναλες, και δεν σου απανταει κανεις, να σου πω εγω, οτι μπερδευεις το ΜΕΡΑ με το ΣΕΚ και τους ΔΕΑ ΚΟΕ ΑΚΟΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜΕΡΑ, μια ζωη κανει ανεξαρτητες συγκεντρωσεις, και απο τη ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και απο το ΠΑΜΕ. Και μια και ειπα ΠΑΜΕ. Ποιος ο λογος υπαρξης του? Περιμενει ποτε θα προκυρηξει η ΓΣΕΕ απεργια στις 21/10, για να καλεσει και το ΠΑΜΕ σε αυτη την απεργια, αλλα σε ξεχωριστη συγκεντρωση. Αν δεν κουνηθει η ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ δεν ξεκουναει. Η μονη χρησιμοτητα του μεχρι τωρα, ειναι για το ΚΚΕ, για να λεει, αυτος ειναι ο καπιταλισμος, ψηφιστε ΚΚΕ.


 

από βαγγελης 08/10/2008 4:30 μμ.


Ε,όχι και χωριστές συγκεντρώσεις!Σε κάθε πολη και σε κάθε απεργία πάτε με οποιονδήποτε άλλο εκτός από το ΠΑΜΕ,δεν μπορείς να το αρνηθείς...Αθηνα;Πάτρα;Θεσσαλονίκη;Πρωτομαγιες;Γενικές απεργίες;Τοπικές απεργίες;Μη λεμε ό,τι να ναι σε παρακαλώ!Εννοείται βέβαια πως αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες οργανώσεις που ανεφερες,μην ξεχνιόμαστε...Και φυσικά το ΠΑΜΕ δεν περιμένει την ΓΣΕΕ για να κηρύξει απεργία και αυτό το απέδειξε κάμποσες φορές πέρισυ και θα το κάνει και φέτος!!!Και δεν καταλαβαίνω την τελευταία φράση σου,το θεωρείς κακό μια συνδικαλιστική παράταξη να σηκώνει και πολιτικά ζητήματα στο πλαίσιο πάλης της;

Μαθε κατ' αρχην οτι οι δυναμεις του ΜΕΡΑ παντα επιλεγουν ξεχωριστες συγκεντρωσεις, κατι που προφανως δεν το εχει γραψει κανενας Ριζοσπαστης, γιατι θελει σκοπιμως να ταυτιζει ΝΑΡ και ΜΕΡΑ με ΣΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Και επειδη ΠΑΣΟΚ παει μαζι με ΝΔ, τοτε εχουμε βαση της παρανοικης λογικης σας ενα κοινο μπλοκ ΜΕΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ! Παλι καλα που το ΚΚΕ ειναι στην αλλη οχθη!

Για να σοβαρευτουμε ομως, θελεις να μιλησουμε για την κριση του εργατικου κινηματος; Για τα ορια του γραφειοκρατικου αστικοποιημενου συνδικαλισμου;
Θελεις να μιλησουμε και για τα πολιτικα ορια του ΠΑΜΕ και πως θα ξεπεραστουν;
Θελεις να μιλησουμε για την θεωρητικη επεξεργασια του ΝΑΡ για το νεο εργατικο κινημα, το περιεχομενο και τις μορφες του;

από ασδφ 08/10/2008 5:25 μμ.


Βαγγελη σε λιγο ξεχασες να μας πεις και το ''Εμεις,εμεις οι μονοι συνεπεις''...

Κατ'αρχην στη παρουσα φαση στο συνδικαλιστικο κινημα κυριαρχουν 2 λογικες

1)Καλουμε σε συκγεντρωσεις/διαμαρτυριες/απεργιες μονοι μας μακρυα απο τη ξεπουλημενη ΓΣΕΕ

2)Η ΓΣΕΕ ειναι ξεπουλημενη,αλλα επειδη οι εργαζομενοι που την ακολουθυον δε φταινε σε τιποτα,κατεβαινουμε και με τη γσεε,προκειμενου να ζυμωθουμε με τον κοσμο και να τους πεισουμε να γυρισουν τη πλατη τους στους ξεπουλημενους εργατοπατερες της...

Το ζητημα μεχρι στιγμης δεν εχει λυθει απο την ιδια τη πραγματικοτητα,οι μεν αποκαλουν τους δε ξεπουλημενους και ορντινατσες των πασοκοσυνασπισμενων ,και οι δε αποκαλουν τους μεν οτι συμμετεχουν σε κομματικες φιεστες με μοναδικο σκοπο το καπελωμα και τη δυναμωση του κκε.

Ετσι σε μεγαλες συγκεντρωσεις και πορειες οπου κατεβαινουν 10αδες χιλιαδες κοσμου ολοι συντασσονται με τη ΓΣΕΕ,και το ΠΑΜΕ με τον τροπο του,καθως καλει την ιδια μερα μιση ωρα νωριτερα σε διπλανη πλατεια...

Σε μικροτερες το πραγμα σπαει,και καθε οργανωση επιχειρει να δηλωσει το επαναστατικο της φρονημα οποτε εχουμε και 4-5 διαφορετικες προσυγκεντρωσεις ή και παραλληλες πορειες....

Για μενα προφανως δεν ειναι καν ζητημα να διασωθει το προσωπειο της γσεε...

Αλλα ρε Βαγγελη πως το παμε συμβαλλει στη χειραφετηση των εργαζομενων και στην ανοδο της αγωνιστηκοτητας του εργατικου κινηματος?Ποιες ειναι η δρασεις του για οργανωση απο το 0 πρωτοβαθμειων σωματειων?Τα ''ταξικα'' του συνδικατα τι σουπερ επιτυχιες ειχανε?Γιατι καλο ειναι να κραζεις τις αυξησεις παρωδια που υπογραφει η γσεε,αλλα οταν με τη διακριτη δραση σου δεν εχεις καταφερει κατι καλυτερο καπου το πραμα μπαζει...Απο τη δραση του παμε καταλαβαινω οτι δε το νοιαζει αν η αυξηση των εργαζομενων θα ειναι πχ 7 ευρω τη μερα...Το νοιαζει να ειναι 0,70 ευρω ωστε περηφανο να τη καταγγειλει να καλεσει σε πορεια-φιεστα τα μελη του παμε,ωστε να ''καταδειξει τον ενοχο'' και ο εργαζομενος να συστρατευθει πισω απο το παμε/κκε προκειμενου να δει καλυτερες μερες.ΓΙατι χωρις σοσιαλισμο οπως τον φανταζεται το κκε νικες δε προκειται να δουμε.Γι αυτο και το κομμα σου σκυλιαζει οταν γεννιουνται κινηματα τα οποια δεν ελεγχει.Γι αυτο θα ηταν καλυτερο να πουλησει και την επανασταση αν δεν ειχε βγει απο τα σπαργανα του.Τοσο αυτιστικο ειναι το κκε.

Και με βαση το τελευταιο επανερχομαι και στα φοιτητικα...΄Το κκε οχι μονο δε συμφωνουσε με τις 5ημερες στην αρχη των καταληψεων,αντιθετα καλουσε σε μονοημερες και πορεια με το παμε,και η Παπαρηγα εβγαινε και ελεγε οτι οι πολυημερες καταληψεις ειναι λαθος γιατι την πληρωνει η λαικη οικογενεια.Στο δευτερο γυρο προτιμουσατε να ψηφιζετε λευκο,ενισχυοντας ετσι τη δαπ!!!!Οταν βεβαια καταλαβατε οτι χασατε το παιχνιδι,ολα αυτα αλλαξαν...Και δωστου κοινα πλαισια,και δωστου 5ημερες,αν και παλι υπηρχε κινδυνος να τη πληρωσουνε οι λαικες οικογενειες τη νυφη...Γι αυτο και τζασατε τον Γκιωνη με συνοπτικες διαδικασιες...

Αλλα εκει που πραγματικα εδωσες ρεστα ηταν οταν μιλησες για τα σωματα ασφαλειας...Αυτα καλυτερα να τα πεις σε κανα πρωτοετη φοιτητη που δε γνωριζει και οχι εδω γιατι υπαρχουν και πολυ παλαιοτεροι απο μενα που εχουν απο πρωτο πετσι γνωση των ανδραγαθηματων σας...Στη δολοφονικη πορεια στις 8/3 του 2007 τα μπλοκ σας ανοιξαν τις αλυσιδες για να περασουν απο μεσα τα ΜΑΤ!Και το ιδιο βραδυ στο κεντρικο του mega ο αρχιματατζης εδωσε τα συγχαρητηρια στην πκς για την αρτια σταση της.Στη συνεχεια πηρατε και τα συγχαρητηρια απο το Στυλιανιδη για τη συνεπη σταση σας για τις πρυτανικες εκλογες.Πολυ κακες παρεες εχετε.Να το κοιταξετε.

από vaggelis 08/10/2008 5:48 μμ.


@αντικαπιταλιστη

Οπωσδήποτε και το χωροταξιακο δεν ειναι το προβλημα...είναι όμως σιγουρα παράγωγο των πολιτικών επιλογων που κανουν ολες οι οργανωσεις και τα μεμονωμενα ατομα που αποφασιζουν να συμμετασχουν σε μια απεργια...κανενας δεν παιζει κορώνα-γραμματα αν θα πάει στην μια ή την άλλη απεργιακή συγκέντρωση!

Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω αυτό το "παντα επιλεγουν ξεχωριστες συγκεντρωσεις"...αφου έχουμε όλοι ματια και βλέπουμε,δεν ειναι αναγκη να κραταει ο Ριζοσπαστης κάποιου είδους "αγωνιστικο παρουσιολόγιο",έτσι δεν ειναι;

Ενα συνηθισμένο σενάριο κάθε φορά που παίζει γενική απεργία είναι κάποια εργατικά κέντρα να υιοθετούν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και κάποια άλλα όχι...το ΜΕΡΑ τότε ποια πολιτική επιλογή κάνει(και άλλες δυνάμεις βεβαίως);Και με βάση αυτήν την πολιτική επιλογή,ποια χωροταξιακή επιλογή κανει;

Και φυσικά θα ήθελα να ακούσω απόψεις για τα ερωτήματα που έθεσες...

από βαγγελης 08/10/2008 6:50 μμ.


Σωστό αυτό που λές,ότι δηλαδή με την γσεε κατεβαίνει και κόσμος που δεν φταιει για τα χάλια της,αλλά σκέψου ότι μια πορεία δεν είναι η μόνη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με μάζες, δεν είναι η μοναδική αφορμή να μοιράσεις κάποιο κείμενο,δεν είναι η μοναδική στιγμη που μπορείς να κουβεντιάσεις με κάποιον (τώρα που το σκέφτομαι,μαλλον μαλακια είναι η ψιλή κουβεντούλα εκείνη την ώρα αντί να πιάσεις αλυσίδα και να φωνάξεις κανένα σύνθημα)...η μεγαλύτερη δουλειά γίνεται αλλού και αλλιώς,πιστεύω πως το ξέρεις αυτό!

Το ζήτημα που ανέφερες φυσικά και δεν έχει λυθεί αν και υφισταται απο την γέννηση του εργατικού κινήματος και της, εν γένει, "αριστερης" σκέψης...και δεν πρόκειται να λυθεί όσο θα υπάρχουν δυο βασικές και αντικρουόμενες τάσεις μέσα στο εργατικό κίνημα...απλώς σε κάθε χώρο και κάθε χρόνο εκφράζονται συγκεκριμένοι συσχετισμοί.και όσο για το προσωπείο της γσεε,αυτό είναι κάτι που ούτε εμένα με αφορά...αυτό που με νοιάζει είναι ο ταξικός της προσανατολισμός!

Το ΠΑΜΕ λοιπόν συμβάλλει στην χειραφέτηση των εργαζομένων με πρώτον με το να παρεμβαίνει όσο περισσότερο μπορεί οπουδήποτε υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει συνδικαλισμός. Θεωρώ πλεονασμό να κάτσω να αναλύσω με πόσους και ποιούς τρόπους, με πόση ένταση κλπ παρεμβαίνει το ΠΑΜΕ...νομίζω πως είναι πράγματα γνωστά.Επίσης δεν θα πώ τπτ για το ποια συνδικαλιστικά και πολιτικά αιτήματα βάζει, είναι και αυτά γνωστά...ε,λοιπόν για ποιό λόγο να προτιμήσει κάποιος να παρελάσει παρεούλα με τους λογιών-λογιών σοσιαλδημοκράτες και να μην κάνει κάποια άλλη επιλογή?

Το ξαναλέω,το ΠΑΜΕ έχει κατορθώσει πράματα που δεν είναι κάθόλου εύκολα με τους δεδομένους συσχετισμούς δυνάμεων τόσο στο εργατικό κίνημα όσο και γενικότερα στην κοινωνία...δεν κατορθώνει να βάζει κόσμο στην δράση;δεν κάνει κινητοποιήσεις ακόμα και στους πλέον "μαυρους" εργασιακούς χώρους;δεν κατορθώνει ακυρώσεις/ανακλήσεις απολύσεων;δεν πρωτοστατεί σε δημιουργία σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν όπως πχ πληροφορική,τηλ/ες;Δεν προτοστάτησε στην δημιουργία αγροτικού σωματείου στην αργολίδα πρόσφατα προκαλώντας την αντίδραση των αστικών μηχανισμών;Μην κλεινουμε έτσι τα μάτια σε κατακτήσεις,είναι εγκληματικό νομίζω!

Και όταν το ΠΑΜΕ,η ΚΝΕ, το ΚΚΕ καλεί τα φτωχά λαικά στρώματα να "καταδείξουν τον ένοχο" δεν εννοεί φυσικά να το κάνουν από τον καναπέ του σπιτιού τους αλλα με την συντονισμένη και ταξική δράση τους παντού και πάντα...

Οσο για τα "κινηματα που γεννιούνται και δεν ελεχει το ΚΚΕ" είναι προφανές ένα σωστό ΚΚ ακολουθεί το ρητό "όπου ακους πολλά κεράσια,κράτα μικρό καλάθι"...δεν μπορεί να ακολουθεί τυφλά και χωρίς διαπάλη κινητοποιήσεις με λειψά αιτήματα,με αποπροσανατολιστικές αναλύσεις, δεν μπορεί να αφήσει το κάθε οπορτουνιστη να αλωνίζει γιατί τότε όλα πανε στράφι...και δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν να πηγαίνουν ακλαφτοι οι αγώνες του,έτσι δεν είναι;Πχ,στα πρόσφατα φοιτιτικά ποσώς το ενδιαφέρει το ΚΚ αν ο υπουργός παιδείας είναι η μαριέττα,ο στυλιανίδης ή ο φουφουτος...αλλού ήτανε το διακύβευμα,σωστά;

Και επειδή ξαναπιάσαμε τα φοιτητικά,μην αρχίσουμε πάλι τα γνωστά λιακοπουλικα σε παρακαλώ γιατι θα εκφυλιστεί η κουβέντα και δεν το θέλω!Και δες που βρίσκετε τώρα ο Γκιώνης και ξανασκέψου αν ο όρος "τζασατε" έχει βάση ;-)

από Αναρχοσυνδικαλιστής 09/10/2008 12:05 πμ.


Καταρχάς συνήθως το ΜΕΡΑ συμμετέχει στις ξεχωριστές συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι στη ΓΣΕΕ.

Για παράδειγμα στην Πρωτομαγιά που αναφέρεις η ΓΣΕΕ πάει στο πεδίο του Άρεως, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοτζιά και τα πρωτοβάθμια στην Ομόνοια.

Πολύ ωραία και καλή η κριτική που κάνεις σε δυνάμεις της αριστεράς ότι συμπορεύονται με τη ΓΣΕΕ όμως αυτό κάνει και το ΠΑΜΕ. Δεν αμφισβητώ την ταξική διάθεση αρκετών μελών του να αντιταχθούν στη ΓΣΕΕ αλλά αν πράγματι εννοεί το ΠΑΜΕ αυτά που ανέφερες κι εσύ πιο πάνω ότι καλύτερα η ταξική "μοναξιά" από την "παρέα" της εργοδοτικής ΓΣΕΕ ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα:

Διασπάστε τη ΓΣΕΕ φτιάχνοντας ξεχωριστή συνομοσπονδία. Αλλιώς το να αποτελείτε κομμάτι της ΓΣΕΕ και να διαχωρίζεστε με βάση το σημείο συγκέντρωσης είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Βεμπαλισμός στα λόγια και ουρά της ΓΣΕΕ στην πράξη.

 

Σίγουρα το ΠΑΜΕ είναι το μόνο (εκτός από τα πρωτοβάθμια)που κάνει στοιχειωδώς συνδικαλισμό στην Ελλάδα σε ζητήματα όπως αυθαίρετες απολύσεις,κ.λπ. όμως μέχρι εκεί. Στο ασφαλιστικό για παράδειγμα τι διαφορετικό έκανε στην πράξη απί τη ΓΣΕΕ; μια απεργία όταν πια όλα είχαν κριθεί στις 16 Απρίλη;

Η Παπαρήγα σε δηλώσεις της το Μάρτη πριν την απεργία έλεγε: " έτσι κι αλλιώς το ν/σ θα ψηφιστεί, τα χειρότερα έρχονται"  . Ποιος ο λόγος τότε να κάνουμε απεργία θα ρώταγε οποιοσδήποτε εργαζόμενος ,για  να χάσουμε απλά το μεροκάματο; Το ΚΚΕ και μαζί του φυσικά και το ΠΑΜΕ είναι εγκλωβισμένα στη σχιζοφρενική λογική ότι οι αγώνες γίνονται όχι για να νικάνε αλλά για να χάνουν και ο λαός "να βγάζει τα συμπερασματά του".

Η κριτική στη ΓΣΕΕ θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις για να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα. Η μόνη τάση στο εργατικό κίνημα που φαίνεται να έχει κάποια προοπτική εναλλακτική από τον κρατικο "συνδικαλισμό" της ΓΣΕΕ είναι η ανάπτυξη αυτοοργανωμένων ταξικών σωματειών και ο συντονισμός τους με κατευθυνση τη δημιουργία στο μέλλον μιας πραγματικά εργατικής συνομοσπονδίας. 


Επειδη μαλλον θεωρεις τα αιτηματα για το νομο-πλαισιο/τα ιδβε,την αξιολογηση το αρθρο 16 οπορτουνιστικα και λειψα,μπορεις να μου πεις που ακριβως διαφοροποιηθηκαν και μπηκατε και σεις στο χωρο το Φλεβαρη?

Μιας και μου λες οτι το κκε δε το ενδιαφερει ποιο προσωπο αναλαμβανει το φορτιο της εκπονησης ης πολιτικης της αστικης ταξης...Προφανως και το διακυβευμα δεν ειναι αυτο,αλλα και παλι θεωρω σε μια στιγμη που δεχεσαι τρελη καταστολη πιο καιριο να βριζεις τον Πολυδωρα παρα να φωναζεις ''εργατες αγροτες φοιτητες με μετωπο απανταμε στις πολυεθνικες''

Επισης η ρηση για τα ''σωστα'' κκ που αναφερεις επιβεβαιωνει απολυτα αυτο που εγραψα παραπανω...Οτι δε προερχεται απο τα σωστο με τη βουλα του αλαθητου, και το copyright στην ορθη ταξικη αναλυση κκ ειναι δια το πυρ το εξωτερον...

από βαγγέλης 09/10/2008 12:14 μμ.


Οσον αφορά τις παρατηρήσεις σου πανω στην δράση του ΠΑΜΕ νομίζω ότι σε κάλυψα...αν όχι,πες μου.

Οσον αφορά τα φοιτητικά είναι προφανές ότι αρκετά αιτηματα για το νομο-πλαισιο, τα ιδβε, την αξιολογηση το αρθρο 16 ορθώς υπήρχαν και αυτά, αν θυμάσαι, αποτέλεσαν την βάση πάνω στην οποία "έτρεξαν" κοινά πλαίσια...αλλού ήταν οι οπορτουνισμοί και οι ελλείψεις που προσπαθούσαμε να εξαλείψουμε...Θα θυμάσαι και από τα μαραθώνια συντονιστικά φαντάζομαι,έτσι δεν είναι;Και θα σου υπενθυμίσω ότι δεν μπήκαμε στον φλεβάρη του 2007 στον "χώρο", αλλά την τεταρτη εβδομάδα του μαιού,μην μου πεις ότι δεν το θυμάσαι;Για να μην αναφέρω την συνεχή δράση πάνω στο όλο "πανυγηράκι" των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, από το 2002!!!Η το ποιος μίλησε πρώτος για το τί σημαίνει Μπολονια,Λισσαβώνα,Μπολκενσταιν κλπ!!!τα θυμάσαι όλα αυτα,έτσι δεν είναι;όπως θυμάσαι ποιος έλεγε τον μαρτη και τον απρίλη του 2006 ότι "η ΠΚΣ βλέπει φαντασματα",έτσι δεν είναι;

Οσον αφορά τους εκφραστες-πρόσωπα της αστικής πολιτικής σε δεδομένους τόπους και χρόνους,εχεις δίκιο ότι πρέπει να καταγγέλονται και μάλιστα με ενταση...αλλά από την αλλη,αποπροσανατολίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό και τον κόσμο γύρω σου,χώρια που εξασθενείς την αιτηματολογία σου,πράγμα απαράδεκτο...επομένως δυναμητίζεις κάθε κάλεσμα που μπορείς να κάνεις για "ρήξη και ανατροπή" με τις πολιτικές που προκαλούν όλα αυτά τα γεγονότα..με λίγα λόγια χανεις το δάσος και ψάχνεις το δεντράκι!πόσες φορες η δράση της ΠΚΣ απέτρεψε κάτι τέτοιο;πόσες φορές κάνει το ίδιο και το ΠΑΜΕ;Γενικα κάθε σχηματισμός που φέρει την "σφραγίδα" του ΚΚΕ;

Τέλος, έχεις δίκιο για τον όρο "σωστά",είναι πολύ δογματικός...εννοούσα για ΚΚ που να είναι αταλαντευτα προσηλωμένα στην ταξική πάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

από βαγγέλης 09/10/2008 12:17 μμ.


"φλεβάρη του 2007 στον "χώρο", αλλά την τεταρτη εβδομάδα του μαιού"...μαιου του 2006,παράλειψη!

από βαγγέλης 09/10/2008 1:06 μμ.


Σύμφωνα με τον ναρίτη που παρενέβη πιο πάνω, το ΜΕΡΑ συμμετέχει στην ΓΣΕΕ και προσωπικά εγώ έχω δεί πολλές φορές να καλεί σε κινητοποιήσεις, πορείες κλπ ΤΗΣ ΓΣΕΕ. Συμφωνώ για αυτό που λές την Πρωτομαγιά,αλλά όπως καταλαβαίνω μάλλον αποτελεί εξαίρεση.Ας μας διαφωτίσει κάποιος που πρόσκειται στο ΜΕΡΑ πάνω σε αυτό...

Πάνω στην αποχώρηση από την ΓΣΕΕ, πιστεύω πως γνωρίζουμε όλοι πως αποτελεί μία από τις πρώτες μεγάλες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος εν ελλάδι...Επίσης ξέρουμε όλοι πως για το ΚΚΕ ο συντονισμός του κινήματος είναι βασικός παράγοντας, τόσο για την επίτευξη συνδικαλιστικών,οικονομικών εν γένει άμεσων και "εντος του συστήματος" νικών αλλά και για την ουσιαστική χειραφέτηση κόσμου της εργατιάς που θα φέρει την επίτευξη του βασικού στόχου που θέτει ένα οποιοδήποτε ΚΚ...Δεν θα επεκταθω παραπάνω σε αυτό γιατι θα πλατιάσει πολύ το πράγμα,εκτός και αν θες να μιλήσουμε για αυτό σε ένα ξεχωριστό θρεντ!Σίγουρα συντονισμός τύπου ΓΣΕΕ δεν αποτελεί σοσιαλισμός,αλλά όπως είναι γνωστό δεν είναι δυνατόν να έχεις "σοσιαλιστικές νησίδες",έτσι δεν είναι;

Χαίρομαι που αναγνωρίζεις, έστω σε κάποιο βαθμό, την πάλη του ΠΑΜΕ.Να σου θυμίσω όμως για το ασφαλιστικό, που ανέφερες, ότι η απεργία της 16ης Απριλιού δεν ήταν η μοναδική!Και άλλες απεργίες έγιναν, αν και φυσικά το ΠΑΜΕ πίεζε συνεχώς να γίνουνε και άλλες!Ωστόσο πιστεύω ότι γνωρίζεις τους συσχετισμούς δυνάμεων που επικρατούν,έτσι;Και επίσης θυμίσου πόσες φορές το ΠΑΜΕ προκύρηττε πρώτο απεργία,ενώ η ΓΣΣΕ κωλυσυεργούσε;πόσες απεργιακές κινητοποιήσεις έχει κάνει το ΠΑΜΕ μόνο του,όπου φυσικά υπάρχει αριθμητική δυνατότητα; Πόσο σημαντικό είναι για το ΠΑΜΕ η περιφρούρηση των απεργιών; Πιστεύω ότι τα γνωρίζουμε όλοι αυτά!

Ειναι καθ'όλα σωστή η δήλωση Παπαρηγα ότι " έτσι κι αλλιώς το ν/σ θα ψηφιστεί, τα χειρότερα έρχονται"...αφου όλο και όλο χρειαζόταν μια ψηφοφορία στην βουλή....είχε κανένας αυταπάτες ότι θα κώλωναν οι βουλευτές την ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το ψηφίσουν;Αλλο είναι ΚΑΙ εδώ το διακύβευμα και το ξέρουμε,σωστά;Και αυτήν την λογική εκφράζει και το ΚΚΕ και φυσικά τα συνδικαλιστικά του σχήματα!Και φυσικά την απεργία δεν την κάνει ο εργαζόμενος για να πείσει τον...Αδωνη να καταψηφίσει το τάδε ή το δείνα νομοσχέδιο,νομίζω είναι προφανές αυτό!

Για τα δε συνθήματα "να βγάλει ο λαός συμπεράσματα" και "να καταδείξει ο λαος τους ενόχους" εξήγησα την σημασία τους πιό πάνω.

"Η κριτική στη ΓΣΕΕ θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις για να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα."...Συμφωνώ!

από Αναρχοσυνδικαλιστής 09/10/2008 9:35 μμ.


ώστε γνωρίζουμε όλοι ότι η ΓΣΕΕ αποτελεί... κατάκτηση του εργατικού κινήματος και χρειάζεται ενότητα και συντονισμός ε;

Από τα μπινελίκια στην εργοδοτική ΓΣΕΕ μόλις το πράγμα πάει στην ταμπακιέρα το γυρνάμε στο τσάμικο. Βαγγέλη πρέπει να αποφασίσεις ή η ΓΣΕΕ είναι ένα κίτρινο συνδικάτο με το οποίο αρνείσαι να συμπορευτείς, καταγγέλεις την υπόλοιπη αριστερά που το κάνει και προτιμάς την "ταξική μοναξιά"  ή αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος που βοηθά στο συντονισμό του ...κινήματος οπότε συμπορεύεσαι μαζί της ασκώντας κριτική απλά στις "ξεπουλημένες ηγεσίες" όπως κάνει π.χ. το ΣΕΚ

Και η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται...

Και όσον αφορά τη δήλωση της Παπαρήγα ο τρόπος που τη δικαιολογείς παρότι δείχνει με πρώτη ματιά να υποτιμά το κοινοβούλιο ( " δεν κάνει απεργία ο εργαζόμενος για να πείσει τον....Άδωνη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο") στην πραγματικότητα αποκαλύπτει ακριβώς τις... ρεφορμιστικές αυταπάτες του ΚΚΕ ότι ο μόνος τρόπος για να μην περάσει ένας νόμος είναι να αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ώστε να μην περνάνε στη βουλή τα νομοσχέδια.

 

 Μέχρι τότε οι απεργίες γίνονται για να γίνονται και να βγάζει ο λαός συμπεράσματα ώστε να ψηφίσει μετά ΚΚΕ στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών που λέγαμε...

 

Φυσικά και οι απεργίες δε γίνονται για να πείσουν οι εγαζόμενοι τον...Άδωνη, τον Κώστα, το Γιώργο, τον Αλέκο ή την Αλέκα και αυτό γιατί οι απεργίες δεν είναι όπως ίσως έχει φτάσει να πιστεύει το ΠΑΜΕ μέσο προπαγάνδας υπέρ του ΚΚΕ και της λαϊκής εξουσίας/οικονομίας αλλά μέσο επίδειξης της δύναμης της εργατικής τάξης και άσκησης πίεσης στο κράτος και τους εργοδότες.

Οι απεργίες δε γίνονται συμβολικά αλλά για να ασκήσουν βία στην άρχουσα τάξη μπλοκάροντας την παραγωγή και την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και να την εκβιάσουν: Ή παίρνετε τώρα πίσω τα μέτρα ή παραλύουμε όλη τη χώρα.

Με το να απεργείς έχοντας δεδομένο ότι η απεργία δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην ουσία απλά δείχνεις στον αντίπαλο ότι δεν είσαι διατεθειμένος για πραγματική σύγκρουση με τα αντιασφαλιστικά μέτρα (πόσο μάλλον για τα πιο επιθετικά διεκδικητικά αιτήματα που βάζεις ) και άρα δεν λεχει να φοβάται κάτι αφού οι κινήσεις σου θα παραμείνουν στο επίπεδο του συμβολικού και της επαναστατικής γυμναστικής.

Οι εργατικοί αγώνες δεν ήταν και δε θα είναι μάλλον ποτέ ζήτημα κοινοβουλευτικών συσχετισμών αλλά ζήτημα ταξικών συσχετισμών εκεί που κρίνονται όλα: στους χώρους εργασίας και στο δρόμο!

από vaggelis 10/10/2008 1:38 μμ.


Εκπλήσσομαι που αμφισβητείς ότι η δημιουργία της ΓΣΕΕ είναι μία από τις πρώτες ΧΡΟΝΙΚΑ κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα...θεωρούσα δεδομένο ότι μελετάς ιστορία!

Γνωρίζεις πως το ΚΚΕ θεωρεί σημαντικά πράγματα όπως την ενότητα,τον συντονισμό κλπ κλπ...Γνωρίζω πως ορισμένα από αυτά σκαλώνουνε στις αναρχικές αφετηρίες σου,αλλά εδώ ανοίγει ένα μεγάλο και "αρχαίο" ζήτημα το οποίο πολύ θα ήθελα να συζητήσουμε...σε ένα αλλο θρεντ!

"πρέπει να αποφασίσεις ή η ΓΣΕΕ είναι ένα κίτρινο συνδικάτο με το οποίο αρνείσαι να συμπορευτείς, καταγγέλεις την υπόλοιπη αριστερά που το κάνει και προτιμάς την "ταξική μοναξιά"  ή αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος"....μα το ένα δεν αποκλείει το άλλο!!!!Γι'αυτό και παλεύεις και για τον ταξικό προσανατολισμό τέτοιων οργάνων αλλά και δρας και ξεχωριστά όταν πρέπει, όπως παραδέχτηκες λίγο πριν ότι κανει το ΠΑΜΕ...και σίγουρα δεν κάνει ούτε το ΣΕΚ, ούτε άλλες οργανώσεις κλπ.

Τώρα για τις ρεφορμιστικές αυταπάτες περι κοινοβουλευτικής επανάστασης, θα σου έλεγα ότι έχεις δίκιο...αν το ΚΚΕ λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ!

Το ξαναλέω: κοίτα σε ένα από τα προηγούμενα ποστ να δείς τί εννοεί το ΚΚΕ όταν λέει "να βγάλει ο λαός συμπεράσματα" και "να καταδείξει ο λαος τους ενόχους"...

"οι απεργίες δεν είναι όπως ίσως έχει φτάσει να πιστεύει το ΠΑΜΕ μέσο προπαγάνδας υπέρ του ΚΚΕ και της λαϊκής εξουσίας/οικονομίας αλλά μέσο επίδειξης της δύναμης της εργατικής τάξης και άσκησης πίεσης στο κράτος και τους εργοδότες."...οι απεργίες από την ΦΥΣΗ τους είναι ΚΑΙ χώρος πολιτικής προπαγάνδας ΚΑΙ  μέσο επίδειξης της δύναμης της εργατικής τάξης  ΚΑΙ μέσο άσκησης πίεσης στο κράτος και τους εργοδότες!Οπωσδήποτε δεν γίνονται συμβολικά και γι'αυτό και το ΚΚΕ καλεί σε κινητοποιήσεις πάσης φύσεως ακόμα και όταν κάποιο ζήτημα έχει "χαθεί" σε κοινοβουλευτικό επίπεδο...ακουσες πχ ποτέ την ΠΚΣ να λεει: "ο νόμος-πλαίσιο πέρασε,την γαμησαμε,θα προσαρμοστούμε σε αυτό";ακουσες ποτέ το ΠΑΜΕ να λεει: "το ασφαλιστικό πέρασε,θα προσαρμοστούμε σε αυτό";δεν νομιζω!

"Οι εργατικοί αγώνες δεν ήταν και δε θα είναι μάλλον ποτέ ζήτημα κοινοβουλευτικών συσχετισμών αλλά ζήτημα ταξικών συσχετισμών εκεί που κρίνονται όλα: στους χώρους εργασίας και στο δρόμο!"...πάλι με βρίσκεις σύμφωνο!


από ασδφ 10/10/2008 8:06 μμ.


Μπηκατε τη τελευταια εβδομαδα...Στη δικη μου σχολη παντως δε μπηκατε...Απλα δε ριξατε λευκο στο 2ο γυρο.Στο κοινο πλαισιο παντως δεν ησασταν.Και μεχρι τοτε ειχατε προσυγκεντρωση στις πανελλαδικες,μιση ωρα νωριτερα στα προπυλαια απο τα υπολοιπα μπλοκ...Αλλα για τη ταμπακιερα παλι δε λες τιποτα.Τις δηλωσεις της Παπαρηγα οι οποιες κατα ενα περιεργο τροπο πλεον δεν υπαρχουν στη σελιδα του ριζοσπαστη,και ποιοι ακριβως ηταν οι οπορτουνισμοι που εξαλειψατε.

Πες μου αν μπορεις πως διαφοροποιηθηκε το κοινο πλαισιο στα αιτηματα του,υστερα απο τη δικη σας συμβολη?Ποιο ''αποπροσανατολιστικο'' αιτημα εξαλειψατε?

από βαγγέλης 11/10/2008 2:19 πμ.


Για να το λες, έτσι θα είναι,δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω...Ομως να σου θυμίσω κάτι αλησμόνητα σκηνικά από συνελεύσεις,συντονιστικά,ατερμονες κουβέντες στα τραπεζάκια με ατάκες του στύλ "δεν σας θέλουμε στο πλαίσιο","δεν σας θέλουμε στο συντονιστικό μας(!;!;)" κλπ...σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα γινόταν τόσο αφόρητος και παιδιάστικος όλος αυτός ο αρνητισμός, που ακόμα και κόσμος που στήριζε κάτι άλλο εκτός ΠΚΣ κατάληγε να κράζει την παράταξη του...αχ,τι μου θύμισες τώρα!Και στην τελική,άλλο πράγμα να είσαι ενωτικος και άλλο πράγμα να σαι μακάκας,σωστά;

Και τί άλλο να πω για την ταμπακιέρα;νομίζω εξηγήθηκα!Και τι συνωμοσιολογικό είναι πάλι αυτό για το ριζοσπάστη;

Οσο για τα πλαίσια επιγραμματικά να αναφέρω σημεία όπως η στοχοποίηση προσώπων παρά πολιτικών επιλογών,η παντελής έλλειψη αναφορών για τις ευθύνες και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,το χαιδεμα των καθηγητών ΔΕΠ, τα ανοίγματα στην "καλουλα" ΓΣΕΕ, τα κλασσικά "λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους", η απομόνωση του εκπαιδευτικού ζητήματος από όλες τις άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις,οι κωλοτούμπες των συνασπισμένων περί "αυτοτέλειας των πανεπιστημίων",οι συντεχνιακοι διαχωρισμοί κλπ...Σε καλύπτω ή να ανατρέξω στο αρχείο μου;

από Αναρχοσυνδικαλιστής 11/10/2008 2:59 μμ.


Δε ζούμε στο 1918 αλλά στο 2008 ακριβώς λοιπόν επειδή μελετάω ιστορία δε θεωρώ σε καμιά περίπτωση κατάκτηση σήμερα τη μία και μοναδική συνομοσπονδία που αποτελούσε το πρότυπο εργατικής οργάνωσης στην Ιταλία του Μουσσολίνι...

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ξεχωριστές εργατικές συνομοσπονδίες (στη Γαλλία π.χ. υπάρχουν 9 συνομοσπονδίες) χωρίς αυτό να έχει εμποδίσει το ξέσπασμα νικηφόρων εργατικών αγώνων αλλά μάλλον το αντίθετο.

Το ζήτημα μπαίνει ως εξής είσαι υπέρ της οργανωτικής ή της ταξικής ενότητας στο εργατικό κίνημα;

 Αν είσαι υπέρ της δεύτερης αυτή δεν περνάει μάλλον από την οργανωτική ενότητα με τη ΓΣΕΕ η οποία αποτελεί φυτώριο υπουργών εργασίας, προσλαμβάνει εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδρύει "ακαδημίες εργασίας" για συνδικαλιστές με πτυχίο, υπογράφει εργασιακή ειρήνη με μείωσεις στους μισθούς(σε σχέση με τον πραγματικό προϋπολογισμό) και γενικά λειτουργεί με βάση τη λογική της συνδρομής των εργαζομένων στην ανάπτυξη του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας,κ.λπ.

Αντίθετα μάλλον περνάει από την ίδρυση μιας πραγματικά εργατικής, ταξικής συνομοσπονδίας εργασίας που θα μπορεί να κηρύξει γενική απεργία χωρίς να περιμένει την άδεια από τους πασόκους της ΓΣΕΕ

Δεν είπα ότι το ΣΕΚ δρα ξεχωριστά και ενάντια στη ΓΣΕΕ είπα το αντίθετο: ότι μιλά για την ανάγκη "ενότητας του εργατικού κινήματος" και καταγγέλλει την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οπότε αν συμφωνείς με αυτή τη λογική κακώς κάνεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και μέτωπα διασπώντας την...ενότητα. 

."...οι απεργίες από την ΦΥΣΗ τους είναι ΚΑΙ χώρος πολιτικής προπαγάνδας ΚΑΙ  μέσο επίδειξης της δύναμης της εργατικής τάξης  ΚΑΙ μέσο άσκησης πίεσης στο κράτος και τους εργοδότες!"

ακριβώς! ΧΩΡΟΣ πολιτικής προπαγάνδας όχι ΜΕΣΟ πολιτικής προπαγάνδας έχει τεράστια διαφορά.

Επομένως αν το θέμα δεν παίζεται όπως λες ότι συμφωνείς στο κοινοβούλιο αυτό που πρέπει να πεις αν δε θες να σπείρεις την ηττοπάθεια και αν πιστεύεις τη δυνατότητα των εργαζομένων  να πετυχαίνουν νίκες στο ΣΗΜΕΡΑ δεν πρέπει να πεις λίγο πριν τη Γενική Απεργία : "Ο νόμος θα ψηφιστεί τα χειρότερα έρχονται" αλλά: "ο νόμος θα συντριβεί από την αντίσταση των εργαζομένων, πάρτε τον πίσω αλλιώς θα παραλύσουμε τη χώρα"

 

από βαγγέλης 12/10/2008 12:36 μμ.


Συμφωνοι,κανείς δεν είπε ότι πρέπει να πανυγηρίζουμε ακόμα για τις κατακτήσεις του 1918,λογικότατο...αν και πρέπει να θυμόμαστε και να παίρνουμε παράδειγματα,αλλιώς θα γυρνάμε ξανα στα ίδια και τα ίδια...ενω οι αστοι προχωρούν,εξελισσονται και βελτιώνουν τα μέσα και τις μεθόδους που έχουν για να χειραγωγούν την εργατική τάξη!

Συμφωνοι και για τις ξεχωριστές συνομοσπονδίες που παίζουν σε άλλες χώρες τις ευρώπης...Λάβε όμως υπ'όψιν τα αριθμητικά μεγέθη αλλων χωρών, τα κριτήρια και την εμπειρία βάσει των οποίων αποφάσισαν να κάνουν κάτι τέτοιο,την κατάσταση και την επιρροή των αντίστοιχων ΚΚ σε σχέση με το ΚΚΕ...και ωραία,η γαλλια έχει 9 συνομοσπονδίες,μακαρι να είχε και 19!στους μεγάλους και μικρούς αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι,κάθε μια κάνει του κεφαλιού της;δεν υπάρχει επικοινωνία,συντονισμός,ζύμωση,διαπάλη;Απ'όσο ξέρω, στη Γαλλία,κάθε τέτοια συνομοσπονδία συνδέεται και με εναν πολιτικό χώρο-σχηματισμό...Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλοι αποφασίζουν τυχαία να κατεβουν στους δρόμους ή τυχαία να προβάλλουν το χ ή το ψ αίτημα...και μήπως στα αντίστοιχα φοιτητικά,δεν υπήρχε και μια αντίστοιχη ΕΦΕΕ;Υπήρχε!

Αρα στο ερώτημα σου:  "Το ζήτημα μπαίνει ως εξής είσαι υπέρ της οργανωτικής ή της ταξικής ενότητας στο εργατικό κίνημα;" η απάντηση είναι ότι το ιδανικό είναι να έχεις και οργανωτική ενότητα και ταξικη-εργατική συνεπεια. Οταν όμως το πρώτο υποσκάπτεται από οπορτουνιστές, τσιράκια των εργοδοτών, εργατοπατέρες, καριερίστες κλπ τότε προφανώς και προτιμάς το δεύτερο χωρίς όμως να παραλείπεις να αγωνίζεσαι για το "ξεκαθάρισμα" του εργατικού κινήματος από τέτοια στοιχεία...

"ΧΩΡΟΣ πολιτικής προπαγάνδας όχι ΜΕΣΟ πολιτικής προπαγάνδας έχει τεράστια διαφορά."...επειδή λοιπόν είναι χωρος πολιτικής προπαγάνδας, κάθε πολιτική δύναμη έχει και δικαίωμα και δυνατότητα να την κάνει...άρα γίνεται ΚΑΙ μέσο, και δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό...

Σύμφωνοι στα περι ηττοπάθειας...υπάρχει κάτι όμως που είναι εξίσου "βλαβερό" για το ταξικό-εργατικό κίνημα.Το χαιδεμα αυτιών και η υπεραισιοδοξία!σκεψου το λίγο: εσυ από την πολιτική θέση που έχεις επιλέξει, γνωρίζεις την κατάσταση.Εγώ το ίδιο.Σε κάποιον όμως που είναι ΕΞΩ από τους αγώνες ενώ βάσει της ταξικής του θέσης, θα έπρεπε να είναι ΜΕΣΑ, τί πρέπει να πεις;Από την μια δεν μπορεις να του "μαυρίσεις την ψυχή" λέγοντας του "μαγκα,την πουτσ****σες,τα χειροτερα έρχονται,βρες καμμια σπηλιά να κρυφτείς",αλλά από την άλλη δεν μπορείς να του "φουσκώσεις τα μυαλά" λέγοντας του "μεγαλε,ειμαστε αναρίθμητοι,σουπερ γαματοι και παμε να ριξουμε και εναν καραμανλη(για να ανεβει ο george!)"....δε συμφωνείς;Πρέπει να δείξεις την κατάσταση ώς έχει!Γι'αυτό και το ΚΚΕ λεει: "Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί(επειδή οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι αυτοί που είναι),τα χειρότερα ερχονται(γιατί ό,τι ψηφιζουν καιγονται να το εφαρμοσουν διαμιας) οπότε πρέπει ο εργαζόμενος,τα φτωχα λαικά στρώματα να αφυπνιστούν,συσπειρωθούν,αγωνιστούν κλπ κλπ (όλα αυτά που λέμε παραπανω)"...Ετσι τοποθετείται το ΚΚΕ!Τωρα,αν τα αστικά ΜΜΕ αρεσκονται να απομονώνουν σκορπια μοτο και να τα παρουσιάζουν δήθεν σαν θέσεις του ΚΚΕ για το χ ή το ψ ζήτημα, δεν νομιζω ότι είναι σωστό να "τσιμπάμε",έτσι δεν είναι;


από παρεμβολέας 12/10/2008 3:23 μμ.


Καταρχήν να πω ότι πραγματικά χαίρομαι που υπάρχει μια συζήτηση που φαίνεται να είναι όντως συζήτηση.

Όντως από την μία ισχύει αυτό που λέει ο Βαγγέλης: Δεν μπορείς να δημιουργείς ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας, ένα κλίμα ότι δεν έχει σημασία ποιοί είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί, εμείς θα νικήσουμε. Με αυτή την έννοια όντως κάνουν πολύ κακό οι διάφοροι "υπεραισιόδοξοι". Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα δεν αισιοδοξούν όντως, απλά κυνηγούν τις εντυπώσεις.
Μερικές φορές μάλιστα είναι σα να λένε στον κόσμο: "Εγώ θέλω πολύ να νικήσεις. Κοίτα τα συνθήματά μου! "Νίκη", "ανατροπή", "κατάρρευση του συστήματος"! Τι άλλο θέλεις; Άρα εσύ φταίς που τελικά δεν νίκησες!! Μάλλον δεν θα το ήθελες τόσο όσο εγώ..."
Η πλήρης υποκρισία!

Από την άλλη όμως Βαγγέλη, το ΚΚΕ αυτό που δείχνει προς τα έξω και μάλιστα πολλές φορές στην πράξη και όχι απλά με συνθήματα, είναι σαν να αδιαφορεί για επί μέρους νίκες, για "μερική" αλλαγή των συσχετισμών. Αν συμφωνήσουμε (που πιστεύω ότι συμφωνούμε) ότι αυτοί οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ορίζονται μόνο ή και κυρίως από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο ευαίσθητοι δέκτες για το πότε αυτοί μεταβάλλονται και άρα είναι δυνατόν να επιτευχθούν επί μέρους νίκες και όχι να περιμένουμε την λήξη της τετραετίας/τριετίας κλπ. για να τους επαναπροσδιορίσουμε.

Και το να μην περάσει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει π.χ. τις εργασιακές σχέσεις προς την ελαστικοποίηση (ας πούμε) είναι νίκη. Νίκη αμυντικού χαρακτήρα, αλλά νίκη. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι αυτό και βλέπουμε ότι τέτοιου τύπου νίκες σπεύδουν όλοι να τις καρπωθούν ακομη κι αν κοιτούσαν τους αγώνες με το κυάλι.
Αυτές τις νίκες λοιπόν δεν είναι δυνατόν κανείς να τις προβλέψει, μπορεί όμως να μην τους φράξει το δρόμο με το να λέει ότι "και να μην περάσει σήμερα, θα περάσει αύριο αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί".
Αυτό το ξέρουμε όλοι, όμως οι αυριανοί συσχετισμοί καθορίζονται και από το τι περνά ή δεν περνά σήμερα...

από vaggelis 13/10/2008 4:28 μμ.


Γιατί σιωπησαν τα τρολ;Παντως, χωρίς πλάκα, μου αρέσει και μενα αυτή η συζήτηση!

Οσον αφορά την εικόνα που το ΚΚΕ βγάζει προς τα έξω, όντως ισχύει...Μόνο όμως στο βαθμό που η μοναδική επαφή που έχει κάποιος με το ΚΚΕ,την ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ κλπ ειναι το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ή του ΑΝΤ1 κλπ. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας που όλοι ξέρουμε τι και ποιους εξυπηρετούν τα αστικα ΜΜΕ...Για κάποιον όμως που ζεί μεσα στην κοινωνία και είναι κόντα ή και μέσα στους μικρους και μεγάλους κοινωνικους αγώνες είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώσει τι πραγματικά λέει και τι πραγματικά κανει το ΚΚΕ...όπως και κάθε άλλη δύναμη,μικρότερη ή μεγαλύτερη. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο,η κρίση στο κίνημα έχει επιφέρει και πτώση στην ποιότητα των διαδικασιών που χρησιμοποιούμε...Πχ πόσος και πόσος κόσμος δεν πηγαίνει σε μια συνέλευση απλά και μόνο να "ψηφίσουμε το δικό μας",πόσος και ποσος κόσμος δεν λεει "συμφωνώ με την ανάλυση που κάνεις,αλλα βαριεμαι να ασχοληθώ" και άλλα τινά...

Τώρα, για τις επιμέρους νίκες, είναι προφανές ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται,και αυτό φαίνεται και στην δράση του και στην αιτηματολογία του(όσον αφορά το οικονομικό-συνδικαλιστικό κομματι).Απλώς προσπαθεί να τις παρουσιάζει στην "σωστή" τους διάσταση...πχ ο αγώνας για το 7ωρο-5μερο-35ωρο είναι σημαντικό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης σήμερα...από την άλλη όμως πρέπει να τονίζεις στον κόσμο ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί σε κάποια κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ούτε από μια παρέα σουπερμεν-κομμουνισταράδων που θα προσγειωθούν στη γη και θα αρχίσουν να μοιράζουν μπουνιες στους κακους αστους,ενώ εμείς θα αράζουμε...Πρέπει να τονίζεις ότι όσο είσαι στον καπιταλισμό, καμμιά κατακτηση δεν είναι μόνιμη και εξασφαλισμένη...Δες που πήγε το 8ωρο!Δες που πήγε η δημόσια ασφαλιση!Δες που πήγε το δημόσιο πανεπιστήμιο!Γι'αυτό πρέπει να "δένεις" τα οικονομικά και αμεσα αιτήματα, με τα πολιτικά ώστε σιγά-σιγά να ζυμώνεται ο κόσμος,εσύ ο ίδιος και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για την κοινωνική ανατροπή στην πρώτη ευκαιρία...και ο καπιταλισμός δίνει αρκετες τέτοιες!

"Και το να μην περάσει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει π.χ. τις εργασιακές σχέσεις προς την ελαστικοποίηση (ας πούμε) είναι νίκη. Νίκη αμυντικού χαρακτήρα, αλλά νίκη"...φυσικά!ωστοσο,για να γίνουν οι μικρές κατακτήσεις μεγαλες,για να χειραφετηθεί η εργατικη τάξη εντελως, πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση,να μην περιμένει πότε θα θυμηθει μια αστική βουλή να περάσει κάποιο αντεργατικό,αντιλαικο κλπ νομοσχέδιο...η συνεχής παραμονή στην άμυνα σου κάνει τελικά κακό και όχι καλό.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License