Επιχείρηση κατά της ΕΤΑ στο Μπιλμπάο

Η ισπανική εθνοφυλακή εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση κατά της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA

Επιχείρηση κατά της ΕΤΑ στο Μπιλμπάο
Η ισπανική εθνοφυλακή εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση κατά της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA στην περιοχή γύρω από το Μπιλμπάο προχωρώντας σε συλλήψεις και τη διάλυση του πυρήνα Μπισκάγια της οργάνωσης, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 03.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) και συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επτά συλλήψεις, ενώ η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένα καταζητούμενο μέλος της ETA ο Αρκάιτζ Γκοϊκοετσέα.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι άγνωστοι στην αστυνομία συνεργαζόμενοι με την οργάνωση που ζούσαν μια κανονική ζωή.

Η τελευταία επίθεση της ETA πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την έκρηξη βομβών σε πλαζ τις περιοχής της Καντάβριας και είχε ως στόχο την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας.

Ο πυρήνας της Μπισκάγια θεωρείται ο πιο δραστήριος της οργάνωσης και ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.


Τη διάλυση του «ενεργότερου πυρήνα» της ΕΤΑ με τη σύλληψη ορισμένων εκ των πλέον καταζητούμενων μελών της βασκικής οργάνωσης, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι συλληφθέντες θεωρούνται υπαίτιοι για τις περισσότερες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα ανακοίνωσε ότι τα μέλη του «πυρήνα του Βισκαϊκού» ήταν τα πιο ενεργά μεταξύ όλων των δομών της ΕΤΑ και ευθύνονται για τις περισσότερες από τις επιθέσεις της οργάνωσης αφότου τερμάτισε την 14μηνη κατάπαυση του πυρός, τον Ιούνιο του 2007.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Αρκάιτζ Γκοϊκοετσέα, 28 ετών, ένα από τα πλέον καταζητούμενα μέλη της ΕΤΑ και πιθανολογούμενος ηγέτης του πυρήνα. Ο Γκοϊκοετσέα καταζητείτο από το 2003.

Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Χώρας των Βάσκων. Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Ισπανίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συλλήψεις.

Σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές οδηγήθηκαν στους δράστες από τα στοιχεία που ανακάλυψαν σε φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για τις επιθέσεις της. Μέσα στο φορτηγάκι βρέθηκε μια κουκούλα από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι δράστες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Στην κουκούλα εντοπίστηκε DNA, αλλά και αποτυπώματα.

Η αστυνομία έκανε έρευνες σε αρκετές διευθύνσεις, κατάσχεσε έγγραφα και πλαστές τραυτότητες, καθώς και τέσσερα όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ραδιοσταθμούς. Οι συλλήψεις αποτελούν ένα «ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση και αποτρέπουν μελλοντικές επιθέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Ο «πυρήνας του Βισκαϊκού» θεωρείται υπεύθυνος για σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων, δικαστηρίων, γραφείων πολιτικών κομμάτων και άλλων στόχων μετά το το τέλος της εκεχειρίας. Στην σοβαρότερη επίθεσή του, έπληξε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Λεγκουτιάνο, τον Μάιο, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας αστυνομικός.

Μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας η ΕΤΑ σκότωσε συνολικά τέσσερα άτομα, ενώ την πιο πρόσφατη επίθεσή της πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο με την τοποθέτηση τεσσάρων βομβών σε δύο θέρετρα της βόρειας Ισπανίας με αποτέλεσμα ένα άτομο να τραυματιστεί.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License