Εκρηκτικό «παρών» από την ΕΤΑ

Επίδειξη ισχύος από τη βασκική οργάνωση λίγους μήνες μετά τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της, την απαγόρευση του «Μπατασούνα» και το μπλόκο Θαπατέρο στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Εκρηκτικό «παρών» από την ΕΤΑ
Επίδειξη ισχύος από τη βασκική οργάνωση λίγους μήνες μετά τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της, την απαγόρευση του «Μπατασούνα» και το μπλόκο Θαπατέρο στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας «E» 21/7
   
Ισχυρό «μήνυμα» έστειλε χθες η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ στην ισπανική κυβέρνηση, πυροδοτώντας αλυσίδα εκρήξεων που συγκλόνισαν τη δημοφιλή παραθεριστική ακτή της Καντάμπρια στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι καμία από τις τέσσερις βόμβες στα θέρετρα του Λαρέντο και Νότζα δεν προκάλεσε τραυματισμούς, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από μια νεαρή γυναίκα στις Αρχές, οι πολυάριθμες εκρήξεις ερμηνεύονται ως «επίδειξη δύναμης» της βασκικής οργάνωσης, η οποία επιθυμεί να αποδείξει ότι το κύμα συλλήψεων ηγετικών στελεχών της πριν από λίγους μήνες καθώς και η απαγόρευση του κόμματος Μπατασούνα -που θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ- δεν έχουν κάμψει ούτε το ηθικό της ούτε και την αποτελεσματικότητά της.

Επιπλέον, αναλυτές τονίζουν ότι οι χθεσινές επιθέσεις στην Καντάμπρια πρέπει να ερμηνευτούν σε συνδυασμό με το φορτισμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Χώρα των Βάσκων μετά την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με στόχο την απαγόρευση διεξαγωγής δημοψηφίσματος του οποίου η διατύπωση πιθανόν να άνοιγε τον δρόμο προς την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΤΑ δεν αποκλείεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια της βασκικής κοινής γνώμης για την απόλυτη στάση που κρατάει η κεντρική κυβέρνηση έναντι του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στη Χώρα των Βάσκων δεν επιθυμεί πλέον την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

Οι χθεσινές εκρήξεις προκάλεσαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές καθώς και αναστάτωση, μιας και αυτήν την εποχή η περιοχή κατακλύζεται από τουρίστες.

Χτυπήματα
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΑ στοχεύει τουριστικά θέρετρα, ωστόσο η βασκική οργάνωση συνήθιζε μέχρι πρότινος να χτυπάει στην περιοχή της Μεσογείου, με χαρακτηριστικότερη επίθεση αυτήν του 2002, όταν ένα παγιδευμένο αμάξι ανατινάχτηκε προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων εκ των οποίων ένα 6χρονο αγοράκι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2007, η ΕΤΑ έβαλε τέλος και επισήμως στην εκεχειρία που είχε ανακοινώσει τον Μάρτη του 2006 και η οποία είχε οδηγήσει στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο.


ΙΣΠΑΝΙΑ
Με τέσσερις βόμβες σε θέρετρα προειδοποιεί η ΕΤΑ
Στη Νόχα. Ισπανοί εξετάζουν το σημείο της έκρηξης στο γήπεδο γκολφ
ΤΕΣΣΕΡΙΣ βόμβες εξερράγησαν χθες σε δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα στην περιοχή Καντάμπρια της Βόρειας Ισπανίας έπειτα από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα εκ μέρους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και έπειτα από μια μικρή έκρηξη έξω από κατάστημα της τράπεζας Βarclays κοντά στο Μπιλμπάο. Δύο από τις βόμβες είχαν τοποθετηθεί στον παραλιακό δρόμο του δημοφιλούς θερέτρου Λαρέντο και οι άλλες δύο στην παραλία και σ΄ ένα γήπεδο γκολφ της Νόχα, σε απόσταση 30 χλμ. από το Λαρέντο και οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μιας γυναίκας.
Θερινή εκστρατεία
Οι επιθέσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη της παραδοσιακής θερινής βομβιστικής εκστρατείας της ΕΤΑ, η οποία κάθε καλοκαίρι βάζει στόχο ισπανικά θέρετρα διακοπών για να πλήξει με την τρομοκρατία τον ισπανικό τουρισμό. Η ΕΤΑ αγωνίζεται εδώ και 40 χρόνια για ένα ανεξάρτητο κράτος των Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία και τη Νότια Γαλλία. Η ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις και επανέλαβε τη δέσμευσή της να καταστείλει τη δράση της οργάνωσης. «Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κάποιος αυτή τη στιγμή μια μακροχρόνια καταδίκη κάθειρξης στην Ισπανία είναι να ενταχθεί στην ΕΤΑ», δήλωσε μετά τις επιθέσεις ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License