Αναβάλλεται για τον Οκτώβρη η δίκη του ΕΛΑ

λόγω προβλημάτων υγείας ενός από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε για τις 22 Οκτωβρίου τη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των τεσσάρων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ).

Η δίκη είχε ξεκινήσει στην αίθουσα ασφαλείας των φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Μαΐου και είχε διακοπεί για σήμερα (21/5), καθώς δηλώθηκε κώλυμα εξαιτίας σοβαρών λόγων υγείας στο πρόσωπο συνηγόρου υπεράσπισης.

Το δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη του τη γνωμάτευση ιατροδικαστή που εξέτασε τον νοσηλευόμενο συνήγορο, προχώρησε σε αναβολή της δίκης.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη, που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή στον ΕΛΑ, ενώ έχουν αθωωθεί για μια σειρά εκρήξεων σε οργανισμούς, υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, ενώ για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 190 μάρτυρες.

από Tar 23/05/2008 1:11 μμ.


ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΑΓΑΠΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΚΗΣ ΕΛΑ»

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Για τις 22 του ερχόμενου Οκτωβρίου αναβλήθηκε τελικά χθες από το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας, λόγω σοβαρότατου κωλύματος -καθώς αφορά λόγους υγείας- στο πρόσωπο συνηγόρου υπεράσπισης, η συνεκδίκαση των δύο εφέσεων για την αποκαλούμενη «δίκη ΕΛΑ».Χθες, δεύτερη ημέρα της έναρξης της συνεδρίασης κι ενώ προσκομίστηκε και αναγνώστηκε σχετική ιατρική βεβαίωση,το δικαστήριο διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης «προκειμένου να διαπιστωθεί ο πιθανός χρόνος αποθεραπείας του Αρη Κωνσταντάκη, συνηγόρου υπεράσπισης της Ειρήνης Αθανασάκη, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του».

Σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου, ο πραγματογνώμονας όφειλε να αποφανθεί εντός της ημέρας αφού πρώτα εξέταζε τον ασθενή και επικοινωνούσε και με τον θεράποντα ιατρό του.

Λίγες ώρες αργότερα καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου ο ορισθείς πραγματογνώμονας, Ιωάν. Αϊβατίδης, βεβαίωσε ότι απαιτείται χρόνος τουλάχιστον τριών μηνών για την πλήρη αποθεραπεία του κ. Κωνσταντάκη, ο οποίος έχει υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των λοιπών κατηγορουμένων είχαν επισημάνει για άλλη μια φορά στο δικαστήριο ότι «σε καμία περίπτωση η Ειρήνη Αθανασάκη δεν θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί από άλλον συνήγορο καθώς είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της να έχει τον δικηγόρο της επιλογής της, ο οποίος είναι άριστος και απόλυτος γνώστης της υπόθεσης».

Παρέμβαση Αγαπίου

Δήλωση όμως επί της ουσίας «για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει», την οποία μάλιστα έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει 340 πολίτες, έκανε χθες επ' ακροατηρίω -πριν από την αναβολή της δίκης- ο εκ των κατηγορουμένων, Κ. Αγαπίου.

Σ' αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

* Στην «ψευδεπίγραφα παρουσιαζόμενη ως "δίκη του ΕΛΑ" κατά πρωτοφανή και συνεχιζόμενη (5,5 χρόνια τώρα) απροκάλυπτη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εναντίον τριών συγκεκριμένων ανθρώπων. Ενώ είναι αποδεδειγμένο και πασίγνωστο ότι πρόκειται για δήθεν δίκη του ΕΛΑ, όπως και δικαστικά προέκυψε, με την απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου της 1ης Ιουλίου 2005».

* «Στην ουσία -επισημαίνει ο Κ. Αγαπίου- πρόκειται για την εκδίκαση των εξής δύο εφέσεων:

α) της έφεσης του εισαγγελέα της πρώτης δίκης κατά του σκέλους της απόφασης που έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη του αδικήματος της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», λόγω παραγραφής

β) της έφεσης του εισαγγελέα της δεύτερης δίκης κατά αυτής καθ' εαυτής της απαλλακτικής απόφασης του δεύτερου δικαστηρίου, η οποία απέρριψε την πρότασή του για καταδίκες για απλή ψυχική συνέργεια σε εκρήξεις από άγνωστους δράστες, διαμέσου της δήθεν συμμετοχής στην οργάνωση ΕΛΑ. Το δεύτερο δικαστήριο κήρυξε αθώους τους Ειρ. Αθανασίου, Αγγ. Κανά και Κ. Αγαπίου, αφού ευθέως δέχτηκε και για τους τρεις ότι «δεν αποδείχθηκε καν η συμμετοχή τους στην ως άνω οργάνωση και συνακόλουθα στην πρόκληση των εκρήξεων».

* «Η τρίτη συνεκδικαζόμενη έφεση -συνεχίζει-, αυτή που έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2004 από τους καταδικασθέντες σε 1.174 χρόνια φυλάκισης για απλή - ψυχική συνέργεια σε όλες συλλήβδην τις ενέργειες του ΕΛΑ, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πραγματική και αληθινή απόδειξη, στη βάση και μόνο της απολύτως αυθαίρετης και αναπόδεικτης παραδοχής περί της δήθεν "συμμετοχής στον ΕΛΑ" των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων, στην ουσία δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετασθεί δεδομένου ότι: κατ' ουσίαν και κατά περιεχόμενο η χρονικά μεταγενέστερη απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου, της 1ης Ιουλίου 2005, δέχεται και δικαιώνει καθ' ολοκληρίαν και κατ' απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο όλα όσα διακήρυσσαν και υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα αυτοί οι τρεις άνθρωποι: ότι πρόκειται για μια εναντίον τους εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη πλεκτάνη, καθόσον δεν υπάρχει καμιά πραγματική και αληθινή απόδειξη για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ και για την καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους σε κάθε μια και στο σύνολο των ενεργειών αυτής της οργάνωσης».

Ακόμη, ο Κ. Αγαπίου στη δήλωσή του κάνει λόγο για:

Η Την «υποτιθέμενη και πολυδιαφημιζόμενη ως βασική μάρτυρα (Σοφία Κυριακίδου), η οποία, όπως και όσοι ακόμη χρησιμοποιήθηκαν και καθοδηγήθηκαν για τη στήριξη κατασκευασμένων και ψευδών στοιχείων και "κατηγοριών", αποδείχθηκαν περίτρανα ως κατασκευασμένοι προς τούτο μάρτυρες, γεγονός το οποίο, άλλωστε, ήταν ήδη εξ αντικειμένου προφανές και πασίγνωστο σε όλους από την προδικασία, πριν καν ξεκινήσει η διεξαγωγή της πρώτης δίκης. Παρά ταύτα οι επαίσχυντες κατασκευές αυτού του είδους αποτέλεσαν το βασικό στήριγμα της συνολικής πλεκτάνης και της αντίστοιχης σκευωρίας-μεθόδευσης».

* Την «απόρριψη από το δικαστήριο στη δεύτερη δίκη της χρησιμοποίησης, ως στοιχείων, των "εγγράφων"-σκουπιδιών των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και των κάθε είδους υποπροϊόντων και παραπροϊόντων τους. Καθώς και την απόρριψη της ναζιστικής εμπνεύσεως θεωρίας της "συλλογικής ευθύνης", όπως βεβαίως και της επιλεκτικής εφαρμογής της εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων, ως νομικό έκτρωμα στο οποίο είχε βρει καταφύγιο το δεύτερο δικαστήριο. Ομως -τονίζει- η ξεκάθαρη και απαλλακτική απόφαση της 1ης Ιουλίου 2005 εμποδίστηκε παράνομα και απροκάλυπτα και κατά πρωτοφανή τρόπο επί τρία σχεδόν χρόνια από το να παραγάγει ως όφειλε τα άμεσα έννομα αποτελέσματά της για τους απαλλαγέντες».

Και καταλήγει:

«Δεν θα είναι ανεκτή η επανάληψη και η συνέχιση των παραβιάσεων και των παρανομιών που έχουν συμβεί εναντίον των τριών αυτών συγκεκριμένων ανθρώπων. Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο όργανο να ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου, με το νόημα και το περιεχόμενο της δικαιοσύνης, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους υπάρχοντες νόμους, όπως και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της στοιχειώδους αξιοπιστίας και εντιμότητας αλλά και της θεμελιώδους λογικής». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License