«Δίκη ΕΛΑ»

«Κλείστε το Εφετείο ...Κορυδαλλού» Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ - ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ


Για τις 21 Μαΐου διακόπηκε χθες λόγω σοβαρού κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρου υπεράσπισης η συνεκδίκαση των δύο εφέσεων για την αποκαλούμενη «δίκη ΕΛΑ», η έναρξη της οποίας έγινε, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις κατηγορουμένων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, και άλλων φορέων του νομικού αλλά και πολιτικού κόσμου, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Το αίτημα της διακοπής, με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι παράγοντες της δίκης, τέθηκε από την κατηγορουμένη, Ειρήνη Αθανασάκη, καθώς ο συνήγορός της, Αρ. Κωνσταντάκης, υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο διανύοντας τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσής του.

Ετσι χθες έγινε μόνο η εκφώνηση των μαρτύρων κατηγορητηρίου των δύο υποθέσεων κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσαν το παρών οι 113 από τους 193 κλητευθέντες. Κραυγαλέα ήταν η απουσία της φερομένης ως βασικής μάρτυρος κατηγορητηρίου, Σοφίας Κυριακίδου, η αξιοπιστία της οποίας έχει αμφισβητηθεί ευθέως όχι μόνο από τους κατηγορουμένους και τους συνηγόρους τους, αλλά ακόμη και από μέλη της έδρας του δεύτερου πρωτόδικου δικαστηρίου το οποίο είχε ασχοληθεί με πράξεις που αποδίδονται στον ΕΛΑ.

Ε. Αθανασάκη
Υπενθυμίζεται ότι τώρα επαναλαμβάνεται στο Πενταμελές Εφετείο Αθήνας η εκδίκαση δύο υποθέσεων με απολύτως κοινά χαρακτηριστικά, για τις οποίες τα πρωτόδικα δικαστήρια εξέδωσαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις. Η μία, που ήταν καταδικαστική, βασίστηκε στην αλχημεία της «συλλογικής ευθύνης» και επέβαλε ποινή 25ετούς κάθειρξης σε καθέναν από τους τέσσερις κατηγορουμένους, Κ. Αγαπίου, Χρ. Τσιγαρίδα, Αγγελ. Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη. Η δεύτερη ήταν κατά πλειοφηφία αθωωτική, καθώς οι δύο από τους τρεις τακτικούς δικαστές εκείνου του δικαστηρίου αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τη λογική οικοδόμησης καταδίκης υπό τον μανδύα της αναπόδεικτης-αόριστης έννοιας της ψυχικής ή υλικής συνδρομής, σε πράξεις για τις οποίες δεν υπήρξαν απτά στοιχεία ενοχής.

Σε βάρος αυτής της απόφασης άσκησε έφεση ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας, με αποτέλεσμα οι τέσσερις κατηγορούμενοι να δικάζονται εκ νέου και για μια σειρά από αδικήματα για τα οποία είχαν αθωωθεί.

Κ. Αγαπίου
Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε και ο εκ των κατηγορουμένων, Κ. Αγαπίου, αντέδρασε χθες όταν κατά την εκφώνηση της δεύτερης υπόθεσης η πρόεδρος του δικαστηρίου Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη τον αποκάλεσε κατηγορούμενο:

Αγαπίου: «Για την πρώτη υπόθεση καλώς με αποκαλείτε κατηγορούμενο, για τη δεύτερη όχι γιατί έχω αθωωθεί. Και δεν δέχομαι τον όρο συνήγορος. Εχω δικηγόρο και είναι ο κ. Δαμασκόπουλος».

Α. Κανάς
Οχι δίκη στις φυλακές

Ο Ιππ. Μυλωνάς, συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελ. Κανά, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ναι μεν δεν υποβάλλει σ' αυτό το στάδιο, λόγω της μη εκπροσώπησης της κ. Αθανασάκη από συνήγορο, το αίτημα για διεξαγωγή της υπόθεσης σε αίθουσα του Εφετείου Αθήνας, πλην όμως αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποδοχή της εκδίκασης της δίκης στις φυλακές. Οπως τόνισε, αν το δικαστήριο συνεδριάσει στον Κορυδαλλό, «θα επέλθει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας λόγω παραβίασης της αρχής της δημοσιότητας της ποινικής δίκης».

Ο Νικ. Δαμασκόπουλος (υπερασπιστής του Κ. Αγαπίου), υπέβαλε αυτοτελώς αίτημα, το οποίο υποστήριξε και η πλευρά Τσιγαρίδα αλλά και η Ειρήνη Αθανασάκη, «η απόφαση για διακοπή να γίνει στον κανονικό τόπο συνεδρίασης του δικαστηρίου».

Οπως τόνισε ο Κ. Αγαπίου, «πρόκειται για ζήτημα συμβολικό και εντυπώσεων που κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν είτε με δημοσιεύματα είτε με τον καθορισμό της δίκης εδώ ως "δίκης ΕΛΑ"».

Χ. Τσιγαρίδας
«Δηλαδή -συνέχισε αναρωτώμενος- προκαθορίζουν τη δική σας απόφαση; Η δίκη εδώ σημαίνει δρομολόγηση δικαστικών αποφάσεων; Να μην την κάνουμε τότε καθόλου».

Πρόεδρος: «Μην το παίρνετε έτσι».

Κανάς: «Οι κατασκευαστές αυτής της μεγάλης σκευωρίας θέλουν η δίκη αυτή να γίνει εδώ, μέσα στις φυλακές, ώστε από τη μια να δημιουργούν εντυπώσεις στον κόσμο και να δικαιολογήσουν τα λεφτά που καρπώθηκαν και τα έξοδα που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι, και από την άλλη -το πιο βασικό- είναι ότι μια τέτοια δίκη-παρωδία, με κατασκευασμένους μάρτυρες και μέλη του ΕΛΑ, δεν μπορεί να σταθεί ούτε μια μέρα σε κανονική αίθουσα δικαστηρίου, με ακροατήριο και δημοσιότητα. Στην αίθουσα του βόρειου τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα την παρακολουθούν μόνο οι φρουροί και οι πράκτορες».

Ενώ ο και Χρ. Τσιγαρίδας υποστήριξε: «Η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, αντί στο Εφετείο, είναι πολιτικό σκάνδαλο. Αποσκοπεί να αποκλείσει το ακροατήριο λόγω της θέσης και λόγω του φοβικού κλίματος που δημιουργούν η αστυνομοκρατία, ο έλεγχος των μηχανημάτων, η καταγραφή των ταυτοτήτων και αποδεικνύει την εξάρτηση του καθεστώτος από τις επιθυμίες των Βορειοαμερικανών».

«Επιδιώκω -αναφέρει σε γραπτή του δήλωση- να υπερασπίσω τις επιλογές μου, να αναδείξω το πολιτικό περιεχόμενο της υπόθεσης, να βοηθήσω, όπως και στις δύο προηγούμενες δίκες, να καταρριφθεί το κατηγορητήριο σε βάρος των άλλων κατηγορούμενων, καθώς και οι σκοπιμότητες που αυτό εξυπηρετεί. Στην επερχόμενη δίκη, οι συγκατηγορούμενοί μου και οι συνήγοροί τους πρέπει να αναδείξουν τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αμφισβήτηση του κατηγορητηρίου και ενδυνάμωση των επιμέρους υπερασπιστικών γραμμών. Η δαιμονολογία, η διασπορά ψευδών, σπιλωτικών κατηγοριών ευνοούν αποκλειστικά το αντιτρομοκρατικό επιτελείο».

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το γεγονός ότι όπως προέκυψε κατά τη διαδικασία εκφώνησης μαρτύρων είχε γίνει αίτηση προς τις ελβετικές αρχές να προσέλθει για κατάθεση το ζεύγος Ντε Μαρσέλλους, που στο παρελθόν είχαν εξεταστεί από τον εισαγγελέα Διώτη και φέρεται να επιβάρυναν συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Οι ίδιοι, ενώ αντιμετώπιζαν σωρεία κατηγοριών, εν τέλει απαλλάχτηκαν. Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι όμως ότι ενώ ανευρέθη στη δικογραφία απάντηση σύμφωνα με την οποία «ο μεν Ντε Μαρσέλλους δεν θα παραστεί στο δικαστήριο με δική του δήλωση, η δε σύζυγός του δεν εντοπίστηκε», δεν υπήρχαν οι σχετικές αιτήσεις προς τις ελβετικές αρχές. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License