Οι κουβανοί “ανακαλύπτουν” το internet

Μόλις 1 μήνας πέρασε από τότε που οι πολίτες της Κούβας απέκτησαν το δικαίωμα κατοχής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σπίτι (όπως και κινητών τηλεφώνων και dvd players) έχοντας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κοντρολάρει την κριτική από τα κάτω που έχει αρχίσει να δημοσιεύεται σε blogs και sites.

post image

Εδώ κι ένα μήνα οι πολίτες της Κούβας απέκτησαν το δικαίωμα κατοχής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σπίτι, ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει και να επιβάλει απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο internet, σκληρότερες και από τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Σαουδικής Αραβίας.


Παρόλα αυτά οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν εμποδίσει χιλιάδες Κουβανούς να στραφούν προς τον κυβερνοχώρο αν και η πρόσβαση στο internet επιτρέπεται μόνο σε ορισμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, ξένους και τουρίστες και η οποία ελέγχεται από κρατικές υπηρεσίες. Οι απλοί Κουβανοί έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο σε ένα δίκτυο το οποίο τους δίνει πρόσβαση σε e-mail ενώ η πρόσβαση στο internet είναι μπλοκαρισμένη εκτός από λίγα internet café, ταχυδρομεία και κέντρα νεότητας με μεγάλες ουρές.


Οι dial-up συνδέσεις internet κοστίζουν στη μαύρη αγορά περίπου 40 δολάρια το μήνα κλεμμένες κυρίως από ξένες εταιρίες ή από κωδικούς που πουλάνε στη μαύρη κυβερνητικοί υπάλληλοι με άδεια πρόσβασης.


Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των
bloggers μέσα από τα οποία μιλούν για την καθημερινότητα στην Κούβα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών στο εξωτερικό.


Η
Yoani Sanchez η οποία κέρδισε αυτό τον μήνα το ισπανικό βραβείο ψηφιακής δημοσιογραφίας «Ortega y Gasset» γράφει στο blog «"Generacion Y"» το οποίο έχει ήδη δεχθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις μέσα σε 1 μήνα, κυρίως από το εξωτερικό. Οι δημοσιεύσεις της έχουν ήδη αρχίσει να ενοχλούν την κυβέρνηση από την οποία δέχεται σχεδόν καθημερινά δριμεία κριτική.


Σύμφωνα με την
Yoani Sanchez η ενασχόληση με το blog δεν είναι απλή υπόθεση. Η Σάντσες για να γράψει στο ιστολόγιο της προσποιείται συχνά την τουρίστρια και προκειμένου να τρυπώσει σε ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο για ξένους.


Η σύνδεση στοιχίζει περίπου 6 δολάρια την ώρα και για αυτό δεν μπορεί να μένει συνδεδεμένη για πολύ στο
internet ενώ παράλληλα φοβάται ότι μπορεί κάποιος να εντοπίσει ότι έχει πρόσβαση στο internet χωρίς άδεια.


Αν και οι νέες αλλαγές που έφερε ο αδερφός του Fidel Castro, Raul του έχουν αποφέρει μεγάλη δημοτικότητα ουσιαστικά απλά νομιμοποίησαν μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση αφού όπως αναφέρει η Sanchez αρκετοί Κουβανοί προμηθεύονταν κρυφά στη μαύρη αγορά συσκευές όπως ηλ. yπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και dvd players.

Εικόνες:

από αστραχαν 01/05/2008 11:43 πμ.


Σα να τα παραλες λιγο... καθοτι μια φιλη κουβανη εχει κ υπολογιστη και συνδεση σπιτι,  τα λεμε κ πολυ συχνα κ δεν ειναι κυνερνητικο στελεχος. Η προσβαση σε site ειναι εφικτη αλλα περιορισμενη. κ αυτα ολα συμβαινουν τουλαχιστον ενα χρονο ...

από censorshit 01/05/2008 12:15 μμ.


Ξαναδιάβασε τις πρώτες 2 παραγράφους

από @ 01/05/2008 1:07 μμ.


Η φίλη σου είναι πολύ τυχερή.

Το 2007 από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού μόνο 240.000 είχαν ίντερνετ, κοινώς το 2.1% του πλυθησμού.
http://www.internetworldstats.com/car/cu.htm

Τα περισσότερα στοιχεία από το αρχικό άρθρο επιβεβαιώνονται από τα
Cuba lifts ban on computer and DVD player salesBloggers offer glimpse of uncensored CubaRestrictions on mobile phone use lifted in Cuba "Bringing the World of the Internet to Cuba and Cuba to the World of the Internet"

INTERNET Acess in Cuba
Access Denied: Internet Connectivity Control in Cuba

από .... 01/05/2008 3:16 μμ.


εγώ θα πρότεινα στον Tar αντί να κάθεται να παιδεύει το κεφάλι του με το αν το ιντερνετ και καλά είναι συνώνυμο της ελευθερίας, λες και όταν αυτό δεν υπήρχε δεν είχαμε ελευθερία και περιμέναμε από το ίντερνετ να βάλει τα πράματα σε μια τάξη, να κάτσει να σκεφτεί γιατί στην Κούβα δεν υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση και το μόνο που υπάρχει όσο υπάρχει και ακούγεται είναι κάτι τύποι μισθοσυντήρητοι της αμερικάνικης πρεσβείας.

από nationally queer 02/05/2008 12:16 μμ.


Αριστερή ή δεξιά, ερασιτεχνική ή μισθοσυντήρητη
Πάντως το Ίντερνετ έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με την ελευθερία απ' ό,τι η αντιπολίτευση

από Γραφειοκρατικός Καπιτα-ληστης 02/05/2008 1:22 μμ.


το επόμενο βήμα θα είναι να ανακαλύψουν το πανκ και την ομοφυλοφιλία... στα γκουλάγκ ;)

αλήθεια πέρα απο το κκε είναι κανείς άλλος αλληλέγγυος σε αυτούς;

Λέει το αρχικό post:


"...αν και η πρόσβαση στο internet επιτρέπεται μόνο σε ορισμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, ξένους και τουρίστες και η οποία ελέγχεται από κρατικές υπηρεσίες. Οι απλοί Κουβανοί έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο σε ένα δίκτυο το οποίο τους δίνει πρόσβαση σε e-mail ενώ η πρόσβαση στο internet είναι μπλοκαρισμένη εκτός από λίγα internet café, ταχυδρομεία και κέντρα νεότητας με μεγάλες ουρές."

Σχολιάζει πιο κάτω ο Αστραχάν:

"...Η φίλη σου είναι πολύ τυχερή.

Το 2007 από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού μόνο 240.000 είχαν ίντερνετ, κοινώς το 2.1% του πλυθησμού...."


Οι 240.000 είναι οι "ορισμένοι κυβερνητικοί υπαλλήλοι, ακαδημαϊκοί, ξένοι και τουρίστες";;;

Κάτι δεν κολλάει εδώ με το αρχικό άρθρο που δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι κουβανοί τρέχουν σε ουρές σε ίντερνετ καφέ και σε ξενοδοχεία ντυμένοι ως τουρίστες για να έχουν πρόσβαση, υπονοώντας ότι η οικιακή πρόσβαση δεν επιτρέπεται.

Το 240.000 δε, δεν λέει και πολλά πράγματα για μια χώρα πρωτόγονη στο θέμα του ίντερνετ, που μόλις προσφατα ξεκίνησε να επιτρέπει την πρόσβαση. Αυτό κάλλιστα και υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να γίνει 500.000, 1.000.000 κ.ο.κ. και μάλιστα πολύ γρήγορα. Όταν πολύ πρόσφατα ξεκινά να επιτρέπει την πρόσβαση, λογικό είναι στην αρχή να έχει πολύ μικρό ποσοστό πρόσβασης. Το ζήτημα είναι τί θα γίνει σε 1, σε 2, και σε 3 χρόνια από τώρα.

από Bloggervic 03/05/2008 12:12 πμ.


Πηγή : http://english.aljazeera.net/NR/exeres/58C7ECF1-C33D-4D84-AE00-D62A7DF95237.htm

 

Generation Y - blog from Havana, Cuba

"I can understand that today an era has come to an end"

Generation Y blog

I have not been able to sleep since three o'clock in the morning. The phone began ringing just minutes after the web page "Granma" posted the latest reflections of Fidel Castro. 

I have not been able to go to bed at all. It is difficult to think clearly when you have been awake since so early; I am still at the stage of disbelief where you ask to be pinched to know you are not dreaming ...

I am accosted with questions just as in this island someone could have "answers" to them.

I have spent all my life working for the same president; not only me but also my parents who were born in the 50's. 

They do not remember another president other than the one who said goodbye today. Several generations of Cubans have never asked themselves who will govern them in the future. 

Right now we do not even have many doubts as to who will fill the highest job in the country, we do know that someone is not included anymore.

Even though I am almost falling asleep, I can understand that today an era has come to an end. 

It is worth thinking if the new path opening ahead of us will bear our names, or will it take the course of our wishes and dreams, or will it last another 50 years ...

Click here to read the blog [in Spanish]

κλπ κλπ

 

από όταν ακούω κουλτούρα απασφαλίζω το ιντερνετ 03/05/2008 12:55 πμ.


Ωρε λεύτερα παλλικάρια του ελληνικού ιντερνετ, στην Ελλάδα πριν από 5-6 χρόνια τι ποσοστό του πληθυσμού είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ, που είταν και ελεύθερο; 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης eEurope - eEurope 2002
 
"..... Στο γράφημα 1 παρουσιάζεται η διείσδυση του Ίντερνετ στα κράτη μέλη, το Νοέμβριο του 2001 [8]. Μία ομάδα 3 χωρών ηγείται στην ΕΕ, με ποσοστά διείσδυσης στα νοικοκυριά που προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν το 60%, ενώ 4 άλλες χώρες βρίσκονται σημαντικά πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο [9]. Υπάρχουν 4 χώρες σε απόσταση 5 εκατοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο, ενώ 4 άλλες έπονται σημαντικά του μέσου όρου. Ουραγός είναι η Ελλάδα, με διείσδυση μικρότερη του 10%, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. ..."

από . 03/05/2008 4:31 πμ.


απαγορεύοταν πουθενά αλλού να έχεις στην κατοχή σου η.υ. ή ίντερνετ;

μη μας τρελλαίνετε ρε κκεδες για να δικαιολογήσετε τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα απλά επειδή αυτοαποκαλούνται κομμουνιστικά.

Αλλά το φρούτο λέγεται Sex Tourism in Cuba (Dominican Republic and Jamaica).

Είναι κοινο μυστικό και τελείται υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους (διώκονται οι εκδιδόμενες κατ' ιδίαν). Εκατοντάδες οι αναφορές στο Internet.

Ο σεξο-τουρισμός, ίσως, να έχει προσελκύσει και πολλά ελληνικά σωματεία εργαζομένων (συνήθως ΚΚΕκρατούμενα), που διοργανώνουν εκδρομές στην Κούβα για τη "μελέτη του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής".

Sunday, June 03, 2007

Jineteras - Cuba - part 3

Mulattas have always been associated with sex. Since colonial times until now, many colored women have been the daughters of "love" and lovers to white men. According to a saying on the Caribbean plantations, white women were for marrying, black women for work, and the mulattas for making love. That legacy, told and re-told a thousand times in songs and poems and novels has made the mulatta into a national symbol of Cuba. Now the tourist campaigns utilize that symbol to make it perfectly clear what it is that Cuba has to offer to its male visitors.

A tropical socialist utopia that could be known as a place of "sexual liberation" in the 80's and later transform itself into an impoverished island ripe for sexual exploitation in the 90's and later.

Few Cubans seem inclined to draw a parallel between the prostitutes and many of the artists, musicians and professionals with exportable talents who also seek opportunities to socialize and, on occasion, make love with foreigners with the hope of obtaining sponsorship or work outside the island, or even a marriage partner.

The fact that colored prostitutes are marrying Europeans at an alarmingly high rate has made them the focus of envy in a country where many people are desperately looking for any possible way to leave.

In 1992, Castro seemed content to tolerate prostitution. He remarked that Cuban women are prostitutes not because they needed to be but rather because they liked to make love, and he added that they are the most educated and the healthiest prostitutes on the market. This was interpreted by many Cuba observers as an invitation to male tourists to avail themselves of the sexual mastery of the daughters of the revolution. And by myself as an idiot statement since there is no relationship between having sex and a nice mind, and maybe that kind of sex is even better with a silly girl!

In fact, the question about who really benefits from prostitution is key.

The range of lucrative activities has diminished in Cuba over the past seven years when the country entered what is called the "special period" in 1993 and had to face the worst scarcity of food and the highest prices in decades. Cubans without any resources had two options: work in or around tourism and get dollars, or earn a miserable wage in pesos and watch their families suffer. Since only 2% of Cuban workers are employed in legitimate jobs in hotel construction, maintenance, tourist entertainment and sales, the jobs in tourism are not sufficiently abundant to employ the many Cubans who need dollars.

The difficulties that drive many women into sexual work are real. But the image of the prostitute selling herself for a pound of meat doesn't explain the whole range of motivations of the women involved in the business. The desire to have a good time and enjoy some spending is also an important and explosive factor.

"How much do you charge?" She responds, "I wouldn't work for less than fifty dollars but some of the girls are ruining the business by accepting twenty or thirty."

The new Cuban generation is in crisis without a hope for the future.

 

Μια από τις πηγές : http://www.jeann2.com/blog/index.php?post_id=104

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License