Χορεύοντας με... τις νάρκες

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης Χορεύοντας με... τις νάρκες

ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ και Λευκορωσία είναι οι τρεις χώρες που, βάσει της Συνθήκης Απαγόρευσης των Ναρκών, του 1997, είχαν υποχρέωση να καταστρέψουν τα αποθέματά τους σε νάρκες, αλλά δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Εκστρατείας Κατά των Ναρκών (ICBL), δεκάδες -ακόμα- χώρες δεν θα είναι συνεπείς στη δέσμευσή τους να έχουν αποναρκοθετήσει τις επικίνδυνες περιοχές μέχρι το τέλος του 2009.

ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τις Νάρκες και Αρωγής στη δράση για την εξάλειψή τους. Πέρα από τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πατώντας πάνω σε νάρκη σε περίοδο πολέμου, αλλά και -ακόμα χειρότερα- σε περίοδο ειρήνης, περίπου μισό εκατομμύριο -για την ακρίβεια 473.000 το 2007- ζουν σήμερα με τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Ακρωτηριασμένοι, τυφλοί, ανάπηροι. Η ICBL, που το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καταγγέλλει ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν έχουν ουσιαστική βοήθεια για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ από τη Συνθήκη, τα κράτη-μέρη της οφείλουν σε μια δεκαετία από τη στιγμή που τη θέτουν σε ισχύ να αποναρκοθετήσουν όλες τις επίμαχες περιοχές εντός της επικράτειάς τους. Οι πρώτες προθεσμίες για 20 κράτη λήγουν το 2009, αλλά τα τρία τέταρτα αυτών δεν θα τις τηρήσουν, προβλέπει η ICBL. Πιο σοβαρές κρίνει η Εκστρατεία τις περιπτώσεις του Νίγηρα, της Βρετανίας (στα Φόκλαντς) και της Βενεζουέλας, με την τελευταία μάλιστα να υποστηρίζει ότι δεν αποναρκοθετεί, γιατί αντιμετωπίζει ακόμα κίνδυνο από Κολομβιανούς αντάρτες. «Αυτό δεν συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης, που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού», δηλώνει με έμφαση η διευθύντρια Εφαρμογής της Συνθήκης, Ταμάρ Γκάμπελνικ.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Λευκορωσία, είναι οι χώρες που είχαν την πρώτη προθεσμία για ολική καταστροφή των αποθεμάτων τους σε νάρκες την 1η Μαρτίου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, «οι χώρες αυτές παραβιάζουν τη Συνθήκη», αναφέρει η ανακοίνωσή της η ICBL. Η Ελλάδα έχει ώς την 1η Μαρτίου 2014 προκειμένου να καθαρίσει ναρκοπέδια. Στη Συνθήκη δεν έχουν προσχωρήσει, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ισραήλ.


ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: www.icbl.org)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/04/208

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License