Φακέλωμα χωρίς προηγούμενο από την Europol που γίνεται... FBI

Φακέλωμα χωρίς προηγούμενο από την Europol που γίνεται... FBI Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ετοιμο είναι το σχέδιο για τη μετατροπή της παλιάς Europol σε ένα ευρωπαϊκού τύπου FBI. Μόνο που στο νέο «σύστημα συλλογής πληροφοριών» που δημιουργείται θα αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα όχι μόνο κατηγορουμένων αλλά όλων των πολιτών (συνεπώς και Ελλήνων), που οι εθνικές αστυνομίες θεωρούν υπόπτους για τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα κ.ά.), ακόμη και στο μέλλον!

Η θεσμική αυτή αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας συνοδεύεται έτσι από την εφαρμογή ενός απύθμενου πανευρωπαϊκού φακελώματος, ανοιχτού σε κάθε αυθαιρεσία των διωκτικών αρχών. Είναι ίσως η πρώτη φορά που «νομιμοποιείται» σε τέτοια έκταση η καταγραφή προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών πολιτών, με επίκληση απλώς και μόνον υποψιών εκ μέρους της αστυνομίας!

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται αφορούν το όνομα, την εθνικότητα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, το φύλο, τον τόπο κατοικίας, το επάγγελμα και το περιβάλλον του υπόπτου, τα στοιχεία ταυτότητας και διαβατηρίου του, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα και το προφίλ του DNA, όταν κριθεί απαραίτητο.

Επιπροσθετως στο σύστημα πληροφοριών της νέας Europol θα καταγράφονται και τα ποινικά αδικήματα που διέπραξε ή απλώς φέρεται ότι διέπραξε κάποιος, τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποίησε, οι ποινικές καταδίκες, αλλά και όλοι όσοι θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη εγκληματικών οργανώσεων!

Με τον τρόπο αυτό, οι ιθύνοντες όλων των ευρωπαϊκών αστυνομιών θα έχουν άμεση πρόσβαση στα ποινικά μητρώα όλων των κρατών-μελών, στους ποινικούς φακέλους των διωκτικών αρχών αλλά και στις εικαζόμενες εκτιμήσεις τους για πιθανούς υπόπτους και ενόχους!

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ορίζεται σαφώς (άρθρο 12) του σχεδίου πως οι παραπάνω ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες αφορούν πρόσωπα που, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της χώρας τους, είναι ύποπτα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Αφορούν επίσης και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ή εύλογες υποψίες που κάνουν τις Αρχές να πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα διαπράξουν, προσεχώς, ποινικά αδικήματα!

Βασικά καθήκοντα της νέας ευρωπαϊκής αστυνομίας είναι η συλλογή, η επεξεργασία, η ανάλυση και η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνδρομή σε κοινές ανακριτικές ομάδες έρευνας, η ανάθεση στις εθνικές αστυνομίες της διεξαγωγής ανακρίσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις και η παροχή αναλυτικών πληροφοριών των μυστικών υπηρεσίων σε σχέση με κάθε μεγάλο διεθνές γεγονός.

Κύριος στόχος του νέου σώματος είναι να υποστηρίξει τις εθνικές αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών στην πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων μορφών σοβαρών εγκλημάτων.

Στα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη συνημμένη λίστα, 24 ακόμη εγκλήματα, μεταξύ των οποίων: η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων, οργάνων και αυξητικών ορμονών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δολοφονίες και σωματικές βλάβες, το εμπόριο όπλων και εκρηκτικών, η διαφθορά, εγκλήματα των υπολογιστών, απαγωγές, κλοπές και ληστείες, η αρχαιοκαπηλία, πλαστογραφίες εγγράφων και χρημάτων, εγκλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας ακόμη και περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Φαίνεται όμως καθαρά ότι η αρμοδιότητα του ευρωπαϊκού FBI είναι αρκετά εκτεταμένη και αφορά το σύνολο των σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω, οι αξιωματούχοι της νέας Europol θα μπορούν να καθορίζουν και να επιβλέπουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες όλων των εθνικών αστυνομιών των κρατών-μελών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License