Το περιοδικό «Στερν» κατηγορεί την αλυσίδα «Λιντλ» για παρακολούθηση των υπαλλήλων της

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μεθόδους κατασκοπείας των υπαλλήλων της που θυμίζουν Στάζι χρησιμοποιεί η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Λιντλ» στη Γερμανία, σύμφωνα με μεγάλο ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Στερν». Ενα θέμα που πήρε πολύ μεγάλη έκταση χθες στη Γερμανία και οδήγησε τελικά τη διεύθυνση της εταιρείας να δηλώσει ότι «δεν αποκλείει το γεγονός των παρακολουθήσεων», ενώ ώρες νωρίτερα έλεγαν ότι «οι παρακολουθήσεις γίνονται για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές».

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύει το «Στερν», αλλά υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του, σε πολλά υποκαταστήματα της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ «Λιντλ», με έδρα τη Βάδη Βιτεμβέργη, γίνονταν συστηματικές παρακολουθήσεις του προσωπικού. Ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες, ακόμη και στις τουαλέτες του προσωπικού, όπου κατέγραφαν πολύ προσωπικές στιγμές, αλλά και συνομιλίες στα αποδυτήρια του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης, αλλά πίστευαν ότι δεν στόχευαν αυτούς. Ετσι, ιδιωτικοί ντετέκτιβ κατέγραφαν στοιχεία από τη συμπεριφορά και την προσωπική ζωή των εργαζομένων και στη συνέχεια σε μορφή πρωτοκόλλων τα έδιναν στη διεύθυνση.

Τα πρωτόκολλα αυτά δημοσιεύει σήμερα το «Στερν» και μέσα σε αυτά μπορούμε να διαβάσουμε κάθε είδους στοιχεία για το προσωπικό. Από το ποια μάρκα τσιγάρων κάπνιζε συγκεκριμένη συνεργάτις του «Λιντλ», μέχρι πόσες φορές πήγαιναν στην τουαλέτα, αλλά και ποιος είχε ερωτική σχέση με ποιον και τι μαγείρευε κάποια ταμίας στον σύζυγό της. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του περιοδικού «Στερν»: «Η "Λιντλ" χρησιμοποιούσε τα στοιχεία αυτά για να εκβιάζει τους εργαζόμενους σε περιπτώσεις απολύσεων, αλλά και μειώσεις των μισθών και όπου έκρινε ότι αυτό χρειαζόταν».

Το συνδικάτο Βέρντι ανακοίνωσε χθες ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς «δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Και όποιος δεν σέβεται το κράτος δικαίου, δεν έχει θέση στη γερμανική αγορά». Το ίδιο συνδικάτο είχε δώσει πριν από δυο χρόνια στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία κατά της συγκεκριμένης εταιρείας σε μια έκδοση που ονομαζόταν «μαύρη βίβλος Λιντλ» και στην οποία υποστήριζαν ότι εκεί επικρατούν πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας. Αντιδράσεις υπήρξαν από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ενώ οι υπηρεσίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν αληθεύουν τα όσα υποστηρίζει το περιοδικό «Στερν» και εάν ναι, να ασκηθούν διώξεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License