Το ποτάμι της οργής

ΟΧΙ στο Ασφαληστρικό από χιλιάδες Αθηναίους Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ενα πλουραλιστικό, πολύχρωμο, πληθυντικό και πολύβουο κοινωνικό ποτάμι πλημμύρισε την Τετάρτη τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων, με την υπόσχεση, και προειδοποίηση ταυτόχρονα προς την κυβέρνηση, ότι το Ασφαλιστικό «δεν θα περάσει».

Είχαν χρόνια οι δρόμοι της πρωτεύουσας να υποδεχθούν τόσους διαδηλωτές, όλων των ηλικιών, κάθε πολιτικής απόχρωσης, προσφέροντας μια εικόνα αμφισβήτησης και γιορτής, μεταφέροντας ένα μήνυμα αντίστασης και αποφασιστικότητας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ισοπέδωση και την απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η γενική απεργία της 19ης Μαρτίου υπήρξε η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών, ήταν σαφώς πυκνότερη από τη μεγάλη απεργία της 12ης Δεκεμβρίου 2007 και συγκρίνεται μόνο με τη μεγάλη κινητοποίηση του Απριλίου του 2001 (μέτρα Γιαννίτση). Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα το τετράωρο 10.30 έως τις 2.30 το μεσημέρι βρέθηκαν στους δρόμους ως διαδηλωτές, προκειμένου να αποτρεπεί η ψήφιση του... ασφαληστρικού νομοσχεδίου, περισσότεροι από 150.000 άτομα. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για το «μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ από τη μεταπολίτευση. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, στο Πεδίον του Αρεως δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη τα τελευταία μπλοκ των απεργών, παρά το γεγονός ότι έλειπαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ».

Πρόκειται, δηλαδή, για μια καθολική έκρηξη οργής με την κοινωνία να καταργεί, ουσιαστικά, αυτό το νομοθέτημα στην πράξη. Η ΓΣΕΕ παρουσίασε στοιχεία για συμμετοχή στην απεργία στο 90%, ενώ πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης παρέμειναν κλειστά. Είναι δύσκολο, μετά την προχθεσινή κοινωνική έκρηξη, η κυβέρνηση να μπορέσει να εφαρμόσει αυτές τις ληστρικές διατάξεις. Πόσο μάλιστα όταν η έκταση και η μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης παραπέμπει σε ανάλογη δυναμική συνέχεια με νέους κοινωνικούς αγώνες.

Η απεργιακή συγκέντρωση εκτεινόταν από την οδό Χεϊδεν στην Πατησίων, μέχρι το «Παρκ» στη Λ. Αλεξάνδρας και κατέληγε στα Χαυτεία, όπου βρισκόταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολο, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους. Λόγω συνδικαλιστικών χειρισμών, οι πολίτες νιώθουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι κερδισμένοι από το νομοθέτημα Καραμανλή-Πετραλιά, όταν οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες-καναλάρχες, που γλιτώνουν εργοδοτικές εισφορές άνω του 25%.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας από στήθους, επιτέθη στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι οι αγώνες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αλλά θα επεκταθούν γιατί η «κυβέρνηση πάτησε τον κάλο των ασφαλισμένων και οι εξελίξεις πλέον είναι ανεξέλεγκτες». Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης ανέφερε ότι «ήμασταν και θα είμαστε παρόντες σε οποιοδήποτε φάση και οποιοδήποτε στάδιο αγωνιστικής δράσης, προβάλλοντας και διεκδικώντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τα αιτήματά τους». Ωστόσο απουσίαζαν από τη συγκέντρωση άλλα στελέχη της ΔΑΚΕ που διατηρούν, ως διορισμένοι, κρατικές θέσεις. Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης είπε ότι «ο σοφός λαός ένωσε τις δύο συγκεντρώσεις», αφήνοντας αιχμές για τη διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ. Πάντως, κατά τις τελευταίες τρεις κινητοποιήσεις, και σαφώς προχθές, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν υποδεέστερες αυτών των συνδικάτων. Το ΚΚΕ μοιάζει να απομονώνεται όταν οι κοινωνικοί αγώνες αναπτύσσονται και όμοιό του δεν υπήρξε έως τώρα στην ιστορία του μαζικού κινήματος. Μάλιστα το ΠΑΜΕ χθες έβγαλε ανακοίνωση, ισχυριζόμενο ότι η συγκέντρωση της Ομόνοιας ήταν διπλάσια και κατηγόρησε τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα για διάκριση και μονομέρεια εις βάρος του.

Ευρηματικά, καίρια, αλλά και διεισδυτικά ήταν τα συνθήματα της κινητοποίησης. Ενδεικτικά: «Καλύτερες συντάξεις ζητάει η εργατιά», «Φέρτε των κουμπάρων πίσω τα λεφτά», «Αγώνας διαρκείας στην υπουργό ληστείας», «Κώστα, κατεργάρη, σε πήραμε χαμπάρι», «Δουλειά 40 χρόνια σαν να 'ναι φυλακή και θέλουν να κάνουμε και δεύτερο παιδί». Το τελευταίο φώναζαν οι γυναίκες, οι οποίες τέθηκαν επικεφαλής της πορείας, ενώ πίσω τους ακολουθούσαν οι συνδικαλιστές. Μεταξύ των απεργών που διαδήλωναν ήταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο Ευ. Βενιζέλος (σε απόσταση... ασφαλείας), ο Α.Τσίπρας, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών καμερών, ενώ η κ. Αλέκα Παπαρήγα παραβρέθηκε στη συγκέντρωση της Ομόνοιας.

! Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και μετά τη λήξη του σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Η αρχή έγινε μπροστά από τη Βουλή, όπου ομάδα νεαρών εκσφενδόνισε δύο μολότοφ, πέτρες και πλαστικά μπουκάλια με νερό σε διμοιρία των ΜΑΤ, που ανταπάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η συνέχεια με τα εκατέρωθεν πυρά δόθηκε στα Προπύλαια, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές από πέτρες στις τζαμαρίες δύο τραπεζών και στα στενά των Εξαρχείων, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα και τα καμένα σκουπίδια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License