Πολιτικοί κρατούμενοι Σαχαραουί σε απεργία πείνας

Φτάνει πια με την καταστολή στην Δυτική Σαχάρα! (μετάφραση από άρθρο στο Ρεμπελιόν)

Φτάνει πια με την καταστολή στην Δυτική Σαχάρα! Πολιτικοί κρατούμενοι Σαχαραουί σε απεργία πείνας

Rebelion 17/3/2008

Ο λαός των Σαχαραουί που από τον Μάιο του 2005 εκφράζει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων, καταστέλλεται βίαια. Οι θεμελιώδεις ελευθερίες γνώμης, έκφρασης, οργάνωσης και διαδήλωσης καταπατούνται. Οι οργανώσεις των Σαχαραουί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση απαγορεύονται ή διώκονται από τα δικαστήρια. Οι Σαχαραουί υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι φοιτητές Σαχαραουί που διαδηλώνουν στα μαροκινά πανεπιστήμια συλλαμβάνονται, πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης αλλά και βασανιστηρίων και καταδικάζονται για αδικήματα γνώμης σε βαριές ποινές κάθειρξης, μέσω διαδικασιών που δεν σέβονται τα διεθνή πρότυπα μιας δίκαιης δίκης.

Από τις 20 Φεβρουαρίου 2008 ο Σαϊντ Ελμπαϊγιάλ βρίσκεται σε απεργία πείνας επ' αόριστον στη φυλακή του Σαλέ. Η αναθεώρηση της δίωξής του έχει αναβληθεί πολλές φορές. Ο Μπραχίμ Σαμπάρ, πρώην εξαφανισμένος και γενικός γραμματέας της ASVDH και όλοι οι Σαχαραουί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται κρατούμενοι στην φυλακή Πρισιόν Νέγκρα του Ελ Ααϊούν, βρίσκονται σε απεργία πείνας επ' αόριστον από τις 25 Φεβρουαρίου 2008.

Από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008, όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι Σαχαραουί, διασκορπισμένοι στις μαροκινές φυλακές των Ταρουντάντ, Τιζνίτ, Αϊτ Μελούλ, Κενιτραε προσχώρησαν σε αυτήν την απεργία πείνας.

Ως πολιτικοί κρατούμενοι απαιτούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, το σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά τους που κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, ενώ όπως και το σύνολο του λαού των Σαχαραουί [απαιτούν] το σεβασμό στο δικαίωμά τους της αυτοδιάθεσης συνεχώς υπενθυμίζουν και επαναβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και την εφαρμογή στην πράξη του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που προβλεπόταν από τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του 1991.

Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι

ΑΠΑΙΤΟΥΝ

- Τη διασφάλιση της φυσικής και ψυχολογικής ακεραιότητας όλων των πολιτικών κρατούμενων Σαχαραουί

- Την άμεση απελευθέρωσή τους

- Το σεβασμό από το Μαρόκο της διεθνούς νομιμότητας στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εφαρμογή στην πράξη του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

- Να παρέμβει προς αυτήν την κατεύθυνση προς την μαροκινή κυβέρνηση.

- Να παίξει τον ρόλο της στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών για να τερματιστούν οι παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου που διαπράττει το Μαρόκο.

Πρώτοι υπογράφοντες: ACAT FRANCE Frederique Lellouche AFASPA Michèle Decaster DROIT SOLIDARITE : Monique Picard Weyl, Roland Weyl, Aline Chanu, Jeanne Moutet, France Weyl, CORELSO : Jean Paul Lemarec, Claude Mangin AFAPREDESA : Najem Mohamed Najem AARASD : Francis Jacob, Chantal Duchastelle, Régine Villemont, Claude Mangin AZLS : Ginette Hess Skandrani, Fausto Giudice Philippe Savatic Avocat à Paris Emilie Denis Etudiante

Επιτροπή Παρακολούθησης

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση της υγείας των πολιτικών κρατουμένων σε απεργία πείνας επ' αόριστον στη φυλακή Πρισιόν Νέγκρα του Ελ Ααϊούν

Αναφορά της 16ης μέρας, 11 Μαρτίου 2008

Η κατάσταση της υγείας των πολιτικών κρατουμένων Σαχαραουί, στην φυλακή Πρισιόν Λοκάλ του Σαλέ και στην Πρισιόν Νέγκρα του Ελ Ααϊούν, απαιτεί μια ταχεία και κατεπείγουσα παρέμβαση για να σωθεί η ζωή αυτών των κρατουμένων σε απεργία πείνας επ' αόριστον. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα ο φοιτητής Σαϊντ Ελμπαϊγιάλ πια δεν μπορεί να περπατήσει και υποφέρει από οξείς πόνους στο ύψος των νεφρών. Η ASVDH μόλις εξέδωσε μια επείγουσα έκκληση προς τον κύριο Ελμπαϊγιάλ με σκοπό να τον πείσει να τερματίσει την απεργία πείνας και να προστατεύσει τη ζωή του που βρίσκεται σε κίνδυνο, πάνω απ' όλα μπροστά στην αδιαφορία της διεύθυνσης της φυλακής.

Σε ότι αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους Σαχαραουί που βρίσκονται στην Πρισιόν Νέγκρα, η κατάστασή τους είναι τόσο ανησυχητική όσο του Ελμπαϊγιάλ. Οι τρεις πολιτικού κρατούμενοι Ελχαφέντ Τουμπάλι, Μπάχρι Μπενταλέμπ και Ομάρ Μπελυαζίντ, που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Πρισιόν Νέγκρα, πριν μάλιστα προλάβει να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Παρομοίως ο κύριος Μπραχίμ Σαμπάρ μπορεί πια να περπατά μόνο με πατερίτσα εξαιτίας της κούρασης και της πίεσης.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι Σαχαραουί στην Πρισιόν Νέγκρα του Ελ Ααϊούν ξεκίνησαν την επ' αόριστον απεργία πείνας στις 25 Φεβρουαρίου του 2008 ενώ ο φοιτητής Σαϊντ Ελμπαγιάλ βρίσκεται σε απεργία πείνας στην Πρισιόν Λοκάλ του Σαλέ από τις 20 Φεβρουαρίου. Οι πολιτικοί κρατούμενοι Σαχαραουί που βρίσκονται διασκορπισμένοι στις μαροκινές φυλακές των Ταρουντάντ, Τιζνίτ, Αϊτ Μελούλ και Κενιτρα επίσης βρίσκονται σε απεργία πείνας επ' αόριστον από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους εντός αυτών των φυλακών, όπως και τα νόμιμα δικαιώματά τους ως πολιτικοί κρατούμενοι, όπως κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License