Στραγγαλισμός μειονοτήτων με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς

ΚΙΝΑ Καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρίες «συνωμοσιών»

Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, τόσο συχνότερα επανέρχεται στο προσκήνιο, με διάφορες αφορμές, το ανοιχτό μέτωπο της Κίνας σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν ότι απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα σε αεροσκάφος αποδίδοντας ευθύνες στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, ο Δαλάι Λάμα κατηγορεί το Πεκίνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Οι Θιβετιανοί ακτιβιστές χθες στην Ολυμπία (φωτ.: ΕΡΑ/ΑΠΕ)
Σε μια ασυνήθιστα οξεία δήλωση, ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών Βουδιστών κατήγγειλε «τεράστιες κι αδιανόητες παραβιάσεις», που φτάνουν «ως την άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας»: «Εδώ και σχεδόν έξι δεκατίες, οι Θιβετιανοί ζουν μονίμως μέσα στο φόβο, κάτω από τη σκληρή κινεζική καταπίεση» είπε σε οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στον τόπο εξορίας του, στην Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, για την 49η επέτειο της αναγκαστικής απομάκρυνσής του από το Θιβέτ. Τα σχόλιά του αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον πιο μετριοπαθή τόνο που είχε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια έναντι της Κίνας, προβάλλοντας μια πολιτική «της μέσης οδού». Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Δαλάι Λάμα, που έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για «ένα είδος πολιτισμικής γενοκτονίας» στο Θιβέτ, προσπαθεί να πιέσει την Κίνα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, να συζητήσει την πολιτιστική αυτονομία της περιοχής.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές φαίνεται να χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς ως πρόσχημα για την καταστολή του τουρκόφωνων Ουιγούρων, της μουσουλμανική μειονότητας που ζει στην απομακρυσμένη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ κι από την οποία έχει ξεπηδήσει ένα αυτονομιστικό κίνημα. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι οι 18 αυτονομιστές που σκοτώθηκαν σε επιδρομή των αρχών, τον Ιανουάριο, σχεδίαζαν τρομοκρατικό πλήγμα κατά τη διάρκεια των Αγώνων και επίσης ότι την περασμένη Παρασκευή απετράπη τρομοκρατική ενέργεια σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από την πρωτεύουσα της Ξινγιάνγκ προς το Πεκίνο. Ελάχιστες όμως λεπτομέρειες των «τρομοκρατικών αυτών συνωμοσιών» έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και υπάρχει έντονη αίσθηση ότι οι αρχές υπερβάλλουν ως προς το μέγεθος της ισλαμιστικής τρομοκρατικής απειλής. Κατά την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Huamn Rights Watch, «η τρομοκρατική απειλή δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για μια νέα εκστρατεία καταστολής των Ουιγούρων στην Ξινγιάνγκ και για τη φίμωση κάθε δημόσιας αντιπολιτευτικής έκφρασης στην περιοχή πριν από τους Αγώνες».


ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/03/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License