Ζητεί εξηγήσεις για τον Σ. Ξηρό

Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις συνθήκες κράτησης του πολυτραυματία και πολυϊσοβίτη Σ. Ξηρού ζητεί με επιστολή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με έναν καταιγισμό ερωτημάτων το Ε.Δ. ζητεί εξηγήσεις «για τις ιατρικές φροντίδες που του παρασχέθηκαν», «για το αν εισήχθη σε ειδικό κέντρο ώστε να υποβληθεί σε οφθαλμολογική επέμβαση» καθώς και «αν οι συνθήκες κράτησής του είναι προσαρμοσμένες στις ειδικές του ανάγκες». Ο καταδικασμένος ως μέλος της 17Ν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόρριψη της αίτησής του για 5μηνη διακοπή της φυλάκισής του ώστε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου υπάρχει σύγχρονη οφθαλμολογική μονάδα.

Ο Σάββας Ξηρός, μετά τον τραυματισμό του το καλοκαίρι του 2002, νοσηλεύτηκε επί 65 μέρες στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ», υπό την ευθύνη του επικεφαλής της ΜΕΘ καθηγητή κ. Ρούσσου, «υποβλήθηκε -όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο- σε εξαντλητικές νυχτερινές ανακρίσεις έξι μέρες μετά τον τραυματισμό του ενώ είχε τραύματα και εγκαύματα σε όλο του το σώμα, πνευμονορραγία επί εδάφους άσθματος, ακρωτηριασμό του ενός χεριού». Οπως αναφέρεται στην προσφυγή του «η κράτησή του υπό τις συνθήκες αυτές έχει επιδεινώσει συνολικά την υγεία του και πολύ σοβαρά την όρασή του, που έχει περιοριστεί σε αντίληψη φωτός στο ένα μάτι και σε ποσοστό 1/10 στο άλλο και μειώνεται συνεχώς, έτσι ώστε οι γιατροί να επισημαίνουν τον κίνδυνο ολικής τύφλωσης σε περίπτωση κάποιας κρίσης». Μάλιστα το Ε.Δ. διατυπώνει και τη σχετική ερώτηση προς την πολιτεία: «Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, οι υποδομές της φυλακής του Κορυδαλλού είναι επαρκώς εξοπλισμένες, προκειμένου να διασφαλίσουν στον προσφεύγοντα τις φροντίδες που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του και να αποτρέψουν μία μη αντιστρέψιμη επιδείνωσή της;».


Κ. ΚΑΤ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License