Δικαστικό φρένο στους e-χαφιέδες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Αυστηρούς περιορισμούς στην παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών «υπόπτων» από τις υπηρεσίες πληροφοριών, έθεσε από χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας.

Στο εξής, οι Αρχές θα μπορούν να «μπαίνουν» σε υπολογιστές φερομένων ως υπόπτων μόνο με ειδική δικαστική άδεια. Με το σκεπτικό ότι η ασύδοτη κατασκοπία σε υπολογιστές πολιτών που «ίσως και να είναι» επικίνδυνοι προσβάλλει τα ατομικά δικαιώματα, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι απαραίτητη η άδεια των Αρχών προτού επιχειρηθεί εισβολή σε ξένο λογισμικό.

Μέχρι χθες, οι Αρχές μπορούσαν να αποκτήσουν, όποτε το επιθυμούσαν, πλήρη πρόσβαση σε υπολογιστές πιθανών υπόπτων, απλά και μόνο στέλνοντας ένα e-mail που φαινομενικά έμοιαζε ακίνδυνο. Ουσιαστικά, όμως, ήταν ένας «δούρειος ίππος», ένας ηλεκτρονικός ιός που έδινε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του υπολογιστή. Από τη στιγμή που ο παραλήπτης άνοιγε το e-mail, οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε θέση να καταγράψουν κάθε ηλεκτρονική κίνηση του φερόμενου ως υπόπτου.

Οπως ανέφερε στο BBC ο Χανς-Γιούργκεν Παπίερ, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, η τακτική των e-mails παρακολούθησης παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και επεσήμανε ότι η απόφαση θα αποτελεί στο εξής δικαστικό προηγούμενο. Πλέον, για την παρακολούθηση των pcs θα χρειάζεται δικαστική άδεια, όπως ακριβώς γίνεται και με την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά, καθώς η νομοθεσία τροποποιείται». Στο εξής, οι ηλεκτρονικές έρευνες θα συνεχίσουν να έχουν «κεντρικό ρόλο στην πρόληψη της διεθνούς τρομοκρατίας», με τη διαφορά όμως ότι θα επιτρέπονται «σε λίγες, αλλά πολύ σημαντικές περιπτώσεις, όπως είναι τα θέματα ζωής και θανάτου και της υπέρτατης εθνικής απειλής», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας ότι «το κράτος προστατεύει τους ανθρώπους, δεν τους απειλεί».


ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ (mystamar@enet.gr) (Πηγές: www.bbc.com, www.spiegel.de/international)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License