"Πατριωτικά" λήμματα

Από το Αλφαβητάρι Του Διαβόλου του Ambrose Bierce.

Πατριώτης ουσ. Αυτός, για τον οποίο το συμφέρον ορισμένων είναι σημαντικότερο από το συμφέρον όλων. Το κορόιδο των κυβερνήσεων και το εργαλείο των κατακτητών.

Πατριωτισμός ουσ. Εύφλεκτα σκουπίδια, τα οποία διαβάζει στο φως ενός δαυλού κάποιος φιλόδοξος, που αποσκοπεί στην φωταγώγηση του ονόματός του.
Στο διάδημο λεξικό του Δρος Τζόνσον, ο πατριωτισμός ορίζεται ως "το τελευταίο καταφύγιο κάθε παλιοτόμαρου". Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό σ' έναν φωτισμένο αλλ' οπωσδήποτε ελάσσονα λεξικογράφο, τολμώ να ισχυριστώ: και το πρώτο.

Σημαία ουσ. Ένα χρωματιστό πανί που το κουβαλάνε οι στρατοί και κρέμεται στα οχυρά και τα καράβια. Μοιάζει να έχει την ίδια λειτουργία με τις πινακίδες που συναντά κανείς στ' άδεια οικόπεδα του Λονδίνου: "Πετάξτε τα σκουπίδια εδώ".

Σύνορα ουσ. Στη γεωγραφία, σύνορα λέγονται οι φανταστικές γραμμές ανάμεσα σε δύο χώρες, που χωρίζουν τη φανταστική εθνική κυριαρχία της μιας απο τη φανταστική εθνική κυριαρχία της άλλης.

από nomail 27/02/2008 11:24 μμ.


Το πνεύμα δεν μπορεί να ικανοποιείται από μια ευμετάβλητη,τυχηματική και αυθαίρετη μορφή της ανθρωπότητας, από ένα αποσπασματικό μέρος της ανθρωπότητας, και τι άλλο είναι το έθνος?- Σίλλερ

Ο εγκλεισμός στο έθνος είναι αποτρόπαιος-Ερνεστ Ρενάν

Το έθνος είναι συνώνυμο της δικτατορίας- Ρόζα Λούξεμπουργκ

...να διαφημήσει την αηδιαστική ιδέα του πατριωτισμού- Εμμα Γκόλντμαν
 

από >> 28/02/2008 12:03 πμ.


1790: Σε μια εποχή που όλοι ασχολούνται με να χτίζουν καινούργιες πατρίδες, η πατρίδα κάθε ανθρώπου, που στοχάζεται χωρίς προκατάληψη κι έχει την δύναμη να υψώνεται πάνω από τον καιρό του, είναι πουθενά και παντού.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License