Εσβησαν με... μπλάνκο τα πυρηνικά του Ισραηλ

Εσβησαν με... μπλάνκο τα πυρηνικά του

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Φόρεϊν Οφις αφαίρεσε αναφορά στα όπλα μαζικής καταστροφής του Ισραήλ από πρόσφατα δημοσιοποιημένο προσχέδιο του περίφημου ντοσιέ που είχε χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γκάρντιαν».

Η χειρόγραφη αναφορά από άγνωστο αξιωματούχο υπονοούσε ότι το Ισραήλ αψηφούσε τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών ως προς τα όπλα μαζικής καταστροφής με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το Ιράκ. Ο λόγος που επικαλέστηκε το Φόρεϊν Οφις για να αφαιρεθεί αυτό το στοιχείο από τη δημοσιοποιημένη έκδοση ήταν οι φόβοι για επιδείνωση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ. Η «Γκάρντιαν» επικαλείται τις καταθέσεις αξιωματούχων που έχει στη διάθεσή της από το δικαστήριο που αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου.

Η σημείωση είχε γραφεί στο περιθώριο του προσχεδίου, στο σημείο όπου αναφερόταν ότι «καμία άλλη χώρα (εκτός από το Ιράκ) δεν έχει αψηφήσει τόσο ασύστολα την εξουσία των Ηνωμένων Εθνών στην αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής».

Στην κατάθεσή του, ο επικεφαλής της ομάδας του Φόρειν Οφις για τη Μέση Ανατολή, Νιλ Ουίγκαν, είχε πει: «Νομίζω ότι η σημείωση δείχνει ότι αυτός που την έγραψε πιστεύει ότι το Ισραήλ αψήφησε την εξουσία των Ηνωμένων Εθνών με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Επιλεκτική αφαίρεση

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αφαίρεσε αναφορές σε άλλες χώρες από το δημοσιοποιημένο προσχέδιο. Για παράδειγμα, στο σημείο που αναφερόταν ότι καμία άλλη χώρα εκτός από το Ιράκ δεν έχει εξαπολύσει δύο φορές επιθέσεις ενάντια σε γειτονικά κράτη, ο άγνωστος αξιωματούχος γράφει «Γερμανία;» και «ΗΠΑ;».

Την περασμένη Δευτέρα και έπειτα από πιέσεις που ασκούσε εδώ και τρία χρόνια ανεξάρτητος ερευνητής, το Φόρεϊν Οφις δημοσιοποίησε το προσχέδιο που είχε συντάξει ο πρώην διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του, Τζον Ουίλιαμς.


Α.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License