Μίνι βιογραφικό για τον Τσάβεζ

για να το βουλώσουν οι πεμπτοφαλαγγίτες που φασίστα τον ανεβάζουν, δικτάτορα τον κατεβάζουν

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Επαναστάτης απ' την κούνια του

Ενας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί δεν εμπιστεύονται τον Ούγο Τσάβες είναι το επιχείρημα ότι ένας στρατιωτικός δεν μπορεί να είναι και αριστερός, παρ' όλο που η ιστορία της Λατινικής Αμερικής βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων. Στην περίπτωση του Τσάβες, μάλιστα, η αριστερή επαναστατική ιδεολογία τον συνοδεύει από τη στιγμή που γεννήθηκε.

* Ο Ούγο Τσάβες Φρίας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1954 στη Σαμπανέτα, ένα μικρό χωριό της δυτικής Βενεζουέλας, και ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας δασκάλων.

* Ο Ούγο και ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Αδάν, μεγάλωσαν με τη γιαγιά τους, γιατί οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους αναθρέψουν. Ενας μικρότερος αδερφός, ο Ενσο, αρρώστησε και πέθανε σχεδόν μωρό, γιατί δεν υπήρχε γιατρός στο χωριό. Ο Τσάβες στα εννιά του χρόνια άρχισε να πουλάει φρούτα για να βοηθήσει την οικογένειά του και στα 17 του γράφτηκε στη στρατιωτική ακαδημία, με την ελπίδα, όπως πολλοί φτωχοί νέοι, ότι θα ξεφύγει από τη μιζέρεια. Αυτά τα βιώματα του εμφύσησαν από νωρίς τον θυμό για την κοινωνική αδικία, που ενισχύθηκε και από την οικογενειακή του ιστορία.

* Ο προπάππος του, ο στρατηγός Πέδρο Πέρες Μαϊρένα, πιο γνωστός ως «Μαϊσάντα», είχε εξεγερθεί μαζί με άλλους στρατιωτικούς στα τέλη του 19ου αιώνα κατά της κυβέρνησης του Χουάν Βισέντε Γκόμες, με αιτήματα υπέρ των φτωχών αγροτών. Η εξέγερση απέτυχε και ο Μαϊσάντα πέθανε στη φυλακή.

* Ο Τσάβες μεγάλωσε στη σκιά του θρύλου του επαναστάτη προπάππου, ενώ, αργότερα, την ιδεολογική του εξέλιξη θα επηρέαζαν και άλλοι θρύλοι: ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηλάτης-απελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής, και ο Καρλ Μαρξ. Υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο αδερφός του, ο Αδάν, σήμερα υπουργός Παιδείας.

Ο Αδάν ήταν μέλος του MIR (Αριστερό Επαναστατικό Κίνημα), του πρώτου κόμματος της χώρας που ξεκίνησε το αντάρτικο, και κατόπιν ενός άλλου ακροαριστερού κινήματος, του PRV (Επαναστατικό Κόμμα της Βενεζουέλας). Εκείνος μάλιστα έφερε σε επαφή τον στρατιωτικό αδερφό του με το PRV.

* Ο Ούγο Τσάβες ίδρυσε το 1982 μια ημιπαράνομη οργάνωση, το Επαναστικό Κίνημα του Μπολίβαρ, που είχε ως στόχο τη διάδοση των ιδεών του ιστορικού ηγέτη μέσα στο στράτευμα.

* Το μεγάλο σοκ ήρθε το 1989, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Αντρές Πέρες, έστειλε τον στρατό να καταπνίξει τις άγριες διαδηλώσεις κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας στο Καράκας, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα. Ο Τσάβες αρνήθηκε να λάβει μέρος στην καταστολή και πέρασε από στρατοδικείο.

* Στις 4 Φεβρουαρίου του 1992, ο Τσάβες ακολούθησε τον δρόμο που έναν αιώνα νωρίτερα είχαν χαράξει ο προπάππος του, ο Μαϊσάντα, καθώς κι ένα άλλο ίνδαλμά του, ο στρατηγός Εσεκιέλ Σαμόρα, που είχε πάρει τα όπλα διεκδικώντας γη για τους ακτήμονες και δημοκρατία για τους πολίτες. Η απόπειρα ανατροπής της «καταπιεστικής και διεφθαρμένης» κυβέρνησης Πέρες απέτυχε και ο Τσάβες οδηγήθηκε στη φυλακή. Ομως, λίγες μέρες αργότερα, άρχισε να γίνεται λαϊκός ήρωας.

* Το 1998 εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας με μεγάλη πλειοψηφία. Ο,τι είχαν προσπαθήσει να πετύχουν ο προπάππος του και πολλοί άλλοι προοδευτικοί με τα όπλα, ο Ούγο Τσάβες το είχε καταφέρει μέσα από την κάλπη...


ΚΟΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/12/2007

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License