ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ : ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ - ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο δημοψήφισμα χάθηκε μόνο μια μάχη στον πόλεμο για τη νίκη του σοσιαλισμού που συνεχίζεται στη Βενεζουέλα και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Να δυναμώσουμε τώρα την αλληλεγγύη στη μπολιβαριανή επανάσταση!

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ :

ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

– ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Με 4.504.354 ψήφους (50.70%) εναντίον και 4.379.392 (49.29%) υπέρ, οι συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος Τσάβες απορρίφθηκαν οριακά από το εκλογικό σώμα της Βενεζουέλας. Αναμφισβήτητα αυτή ήταν μια αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Μπολιβαριανής επανάστασης, η οποία έχει γίνει σημείο αναφοράς για εκατομμύρια εκμεταλλευόμενους σε όλο τον κόσμο.

Το καθήκον μας είναι να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε σωστά το αποτέλεσμα και όχι να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για το μέλλον της επανάστασης. Καταρχάς οι ψήφοι της αντεπαναστατικής αντιπολίτευσης, που στήριξε ανοιχτά το πραξικόπημα του 2002 και από τότε δεν έχει πάψει να υπερασπίζει την πραξικοπηματική ανατροπή του Τσάβες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας, αυξήθηκαν μόνο κατά 100.000 σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του περσινού Δεκεμβρίου. Τα 2,8 εκατομμύρια ψήφοι που έχασε ο Τσάβες δεν στράφηκαν στην αντεπαναστατική αντιπολίτευση, αλλά στην αποχή (44%). Αυτό αντανακλά μια αυξανόμενη κόπωση από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Βενεζουελάνικη κοινωνία, που όμως προς το παρόν δεν μεταφράζεται σε πολιτική υποστήριξη στην αντεπανάσταση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μάξιμουμ 50.000 ανθρώπους, ενώ οι συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα συσπείρωσαν τριπλάσιο και τετραπλάσιο αριθμό υποστηρικτών της επανάστασης. Η επανάσταση λοιπόν, συνεχίζει να διατηρεί τεράστια αποθέματα υποστήριξης σαν αποτέλεσμα των χτυπημάτων που έχει επιφέρει στην ολιγαρχία και της σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των φτωχών λαϊκών μαζών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο για να κατανοήσουμε καλύτερα το αποτέλεσμα πρέπει να καταλάβουμε το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα. Για περισσότερους από 9 μήνες η αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας φοιτητές από τα πανεπιστήμια της κοινωνικής «ελίτ» του Καράκας επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα καθημερινής αναταραχής στη χώρα. Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν διαρκώς ανοιχτές εκκλήσεις στο στρατό να επέμβει, τρομοκρατώντας το λαό ότι «ο Τσάβες με τις τρέλες του θα φέρει αιματοχυσία». Τα ελεγχόμενα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τα πολλά τηλεοπτικά ιδιωτικά δίκτυα που ελέγχει η ολιγαρχία, κορυφώνουν τον πόλεμο ψεμάτων και συκοφαντιών ενάντια στην διακηρυγμένη θέληση των δυνάμεων τις Μπολιβαριανής επανάστασης να της δώσουν σοσιαλιστικό χαρακτήρα.Επίσης η ισχυρή Καθολική Εκκλησία επιδίδεται σε έναν καθημερινό ορυμαγδό αντεπαναστατικής προπαγάνδας με αποδέκτες τα πιο καθυστερημένα στρώματα της κοινωνίας, στο όνομα του αγώνα ενάντια στον «άθεο κομμουνιστή Τσάβες».

Τα σημαντικότερα όμως από τα αίτια δημιουργίας αισθημάτων απάθειας και σύγχυσης στις μάζες που αντανακλάστηκαν με αποχή στο δημοψήφισμα, είναι τόσο το καθημερινό οικονομικό σαμποτάζ της ολιγαρχίας μέσα από την δημιουργία τεχνητών ελλείψεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όσο και ο ολέθριος ρόλος που παίζει η γραφειοκρατία του Μπολιβαριανού κινήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι λαϊκές μάζες έπεσαν θύματα τεράστιων ελλείψεων στα βασικά είδη διατροφής (γάλα, κρέας, αυγά κ.α) σε μια προσπάθεια να δυσφημιστεί από την οικονομική ολιγαρχία του τομέα των ειδών διατροφής η επανάσταση ενόψει του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, το ένα μετά το άλλο τα κόμματα (βλέπε το πρώην Μπολιβαριανό σοσιαλδημοκρατικό PODEMOS) και τα επιφανή στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του Μπολιβαριανού κινήματος (βλέπε πρώην υπουργό στρατηγό Μπαντουέλ) τάσσονται με την πλευρά της αντιπολίτευσης. Οι επαναστατικές δυνάμεις του Ούγκο Τσάβες δεν είχαν λοιπόν να αντιμετωπίσουν απλά ένα αντιπολιτευτικό πολιτικό μπλοκ. Είχαν απέναντί τους μια γιγάντια «ιερή συμμαχία» της αντεπανάστασης αποτελούμενη από τους ιμπεριαλιστές, τους γαιοκτήμονες και τους καπιταλιστές της χώρας, την Εκκλησία, την δεξιά πτέρυγα του Μπολιβαριανού κινήματος και την γραφειοκρατία. Μια συμμαχία που κάτω από το φόβο της σοσιαλιστικής επανάστασης συσπειρώνεται και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον έλεγχο της οικονομίας και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στην κοινή γνώμη.

Όμως ασφαλώς τίποτα ακόμα δεν έχει χαθεί. Η αποφασιστικές μάχες για την επανάσταση στη Βενεζουέλα είναι μπροστά. Το μάθημα που προσφέρει το δημοψήφισμα είναι ανεκτίμητο : η επανάσταση δεν μπορεί να νικήσει αν δεν αφαιρέσει από την ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό τα βασικά τους όπλα, δηλαδή την οικονομία και το κράτος. Ο εχθρός είναι ακόμα πάνοπλος και πρέπει να αφοπλιστεί. Η Ιστορία διδάσκει ότι οι επαναστάσεις δεν ολοκληρώνονται με δημοψηφίσματα, αλλά με την κινητοποίηση των μαζών. Είναι ανάγκη μέσα από αυτή την κινητοποίηση, με πρωτοπόρους το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μια ενωμένη UNT (επαναστατική Εργατική Συνομοσπονδία) όλη η εξουσία να περάσει γρήγορα στα λαϊκά και εργατικά συμβούλια.

Παρά την οριακή ήττα στο δημοψήφισμα, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι ο Ούγκο Τσάβες και οι σοσιαλιστικές διακηρύξεις του συνεχίζουν να έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των φτωχών. Αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί. Ο Τσάβες σημείωσε το εκπληκτικό περσινό ποσοστό 63% καλώντας σε αγώνα για τον σοσιαλισμό. Τους αμέσως επόμενους μήνες η εκπληκτική μαζικοποίηση του νέου Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) με την έγγραφη 5,7 εκ. μελών, απέδειξε πως η φλόγα των σοσιαλιστικών πόθων μένει άσβεστη στις μάζες. Σε τελική ανάλυση η μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα δεν εκφράζει την δυσαρέσκεια των μαζών για τα σοσιαλιστικά σχέδια του Τσάβες όπως θέλουν να εμφανίσουν η αντιπολίτευση και τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά αντίθετα την δυσαρέσκειά τους για την αβεβαιότητα που δημιουργεί η χρονοτριβή της ηγεσίας της επανάστασης να προχωρήσει πιο αποφασιστικά προς τις εθνικοποιήσεις, το δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας και το τσάκισμα της «πέμπτης φάλαγγας» της επανάστασης, δηλαδή της γραφειοκρατίας του μπολιβαριανού κινήματος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό κορύφωσης της πόλωσης ανάμεσα στην επανάσταση και την επανάσταση είναι θλιβερός ο ρόλος που παίζουν κάποιοι «αριστεροί» και «μαρξιστές» στη Βενεζουέλα (και διεθνώς), όπως οι υποστηριχτές του Αργεντίνικου «PartitoObrero» που κάλεσαν σε αποχή από το δημοψήφισμα. Αυτοί οι τάχα από τα αριστερά επικριτές του Τσάβες, αντί σαν αληθινοί μαρξιστές να συμπορευτούν, να δείξουν εμπιστοσύνη και να παρέμβουν προωθητικά στην αναπτυσσόμενη επαναστατική δυναμική των μαζών που είναι το πιο αποφασιστικό στοιχείο σήμερα στην Βενεζουέλα, περιορίζονται στο να «πετροβολούν» και να καταγγέλλουν από το περιθώριο τον «Βοναπάρτη Τσάβες», ανίκανοι να ξεχωρίσουν στοιχειωδώς τις δυνάμεις τηςεπανάστασης από αυτές της αντεπανάστασης, υπηρετώντας – ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους – την ίδια την αντεπανάσταση. Άραγε ποια είναι τώρα η στάση όλων αυτών βλέποντας την καμαρίλα της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού να πανηγυρίζει για την ήττα του «κομμουνισμού» και να ετοιμάζεται με ανεβασμένο ηθικό να αποπειραθεί εκ νέου να τσακίσει την εργατική και αγροτική πρωτοπορία που ακολουθεί τον Ούγκο Τσάβες;

Τώρα είναι η πιο σημαντική ώρα για την επανάσταση στη Βενεζουέλα. Τώρα που η ταξική αναμέτρηση κορυφώνεται και που με ανεβασμένο ηθικό η αντεπανάσταση θα αρχίζει να μεθοδεύει ξανά τα σχέδιά της για να εκδικηθεί της φτωχές λαϊκές μάζες για την «αυθάδειά τους» να ονειρεύονται τον σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική. Τώρα θαφανεί το ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι της επανάστασης.

Την επανάσταση στηΒενεζουέλα δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας κανένας ηγέτης από μόνος του, όσο φωτισμένος και ριζοσπάστης κι αν είναι. Ο ρόλος του Ούγκο Τσάβες είναι αποφασιστικός, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της επανάστασης. Εκφράζοντας τις ισχυρές επαναστατικές διαθέσεις των μαζών αντιστέκεται στις πιέσεις του ιμπεριαλισμού και δείχνει αποφασισμένος να αναμετρηθεί σκληρά με την ολιγαρχία. Ακόμα πιο αποφασιστικός όμως είναι ο ρόλος των ίδιων των λαϊκών μαζών και προπάντων της εργατικής τάξης. Μόνο η δική της ανεξάρτητη πάλη, την οποία και ο ίδιος ο Τσάβες επικαλείται, μπορεί να οδηγήσει στη νίκη του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα και σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Όμως και ο ρόλος του παγκόσμιου προλεταριάτου και της πρωτοπόρας νεολαίας είναι αποφασιστικός. Η επανάσταση της Βενεζουέλας πρέπει να νικήσει για να αποδυναμωθεί ο ιμπεριαλισμός και να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επαναστατική Βενεζουέλα δεν είναι «μακριά» λοιπόν σύντροφοι. Πρέπει τώρα να της δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

-Να δυναμώσουμε τώρα την αλληλεγγύη στην επαναστατική Βενεζουέλα!

-Να κορυφώσουμε την εκστρατεία πληροφόρησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα, ενάντια στα ψέματα των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ.

-Δηλώστε συμμετοχή στην διεθνή Καμπάνια «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!». Βοηθήστε να οργανωθούν εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και δραστηριότητες της καμπάνιας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε συνδικάτο σε κάθε μαζικό χώρο.

«Πολλά ευχαριστώ σε όλους εσάς τους αγωνιστές του κόσμου που οργανώνετε και υποστηρίζετε αυτήν την καμπάνια για την ελευθερία, όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά καισεολόκληρο τον κόσμο!» - Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες

ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ :210-8211628, 6937-247393 - e-mail : handsoffven@yahoo.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ - Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού - 0026 - 0351- 94 - 0100186615Τράπεζα “EUROBANK”

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ (ΚΕΙΜΕΝΑ, DVD, ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ!» («HANDSOFFVENEZUELA!”)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License