Ο προεδρος της Βενεζουελας ουγκο Tσαβες εχασε το χθεσινο δημοψηφισμα με το ποσοστο του οχι να φτανει 51% και του ναι 49% . Ο Tσαβες αποδεχθηκε το εκλογικο αποτελεσμα που θα βαλει φρενο στην βολιριβαριανη επανασταση. Ειναι μια μερα θλιψης για ολους εμας που ονειρεvομαστε ενα καλυτερο αvριο. Μια μερα θλιψης για οσους ονειρεvονται την επιστροφη του σοσιαλισμου. Και βεβαια μια μερα οπου οι κατοικοι  τηω Βενεζουελας θα θυμουνται για παντα αφου αφτο το λαθος βορει να τους κοστισει στο μελλον.

(Αναδημοσίευση απο το τελευταίο τευχος της "ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ"ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Όλη η εξουσία στον πρόεδρο


Στις 2 Δεκέμβρη, ο λαός της Βενεζουέλας θα ψηφίσει σε δημοψήφισμα με ένα ναι ή ένα όχι αν αποδέχεται τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο πρόεδρος Τσάβες.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις η προεδρική θητεία επεκτείνεται από τα έξι στα επτά χρόνια με πρόνοια ότι μπορεί να υπάρξει επανεκλογή για όσες φορές ο Πρόεδρος το επιθυμεί. Ο Τσάβες είναι ήδη στη δεύτερη Προεδρική θητεία του. Το σύστημα των δημοψηφισμάτων ενισχύει τα βοναπαρτιστικά χαρακτηριστικά ολόκληρου του συστήματος διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση, ο Τσάβεζ αποκτά την εξουσία να προβιβάζει τους αξιωματικούς σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες. Όλη η στρατιωτική-διοικητική εξουσία ουσιαστικά συγκεντρώνεται στη μορφή του Προέδρου και οποιαδήποτε προαγωγή εξαρτάται από την έγκρισή του. Ο Τσάβεζ μιλά για «λαϊκή πολιτοφυλακή» αλλά αυτό είναι απλά άλλο όνομα για τον εθνικό στρατό που είναι υπό τη διοίκηση του Τσάβεζ.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ο Τσάβεζ δίνει στον εαυτό του την εξουσία να δημιουργεί «ομοσπονδιακές περιφέρειες», «ομοσπονδιακές περιοχές» και «ομοσπονδιακές πόλεις» υπό τον πομπώδη τίτλο των «κομμούνων», χωρίς όμως καμιά συμμετοχή της εθνικής συνέλευσης. Επίσης ο Τσάβεζ θα μπορεί να ορίζει αντιπροέδρους με την άμεση επέμβαση του, οι οποίοι θα έχουν άμεσες εξουσίες χωρίς όμως λαϊκή εκλογή σ’ αυτές τις νέες περιοχές που θα διορίζονται. Σύμφωνα με τον Τσάβεζ αυτό είναι η «νέα γεωμετρία της εξουσίας».
Τέλος, ο Πρόεδρος αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρου του δημόσιου θησαυροφυλακιού, της κεντρικής τράπεζας, όλα τα αποθέματα σε ρευστό θα είναι υπό τον έλεγχο του καθώς και το ήδη ελεγχόμενο οικονομικό ταμείο σταθερότητας μαζί με τον ολοκληρωτικό έλεγχο που έχει ήδη ο Τσάβεζ πάνω στην PDVSA.

Με προπαγανδιστικό επίχρισμα τη «λαϊκή εξουσία» ο Τσάβεζ συγκεντρώνει όλη την εξουσία στο πρόσωπο του. Ο λαός, οι εργάτες, τα συδικάτα, δεν θα έχουν καμιά εξουσία, και κανένα δικαίωμμα στην ιδιοκτησία που παραμένει καπιταλιστική.

Ήδή όπως έχουμε γράψει η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ελέγξει τα συνδικάτα περιορίζοντας την ανεξαρτησία τους με κάθε μέσο, ώστε να δέσει το εργατικό κίνημα. Επίσης γι’ αυτο το σκοπό τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει «εργατικά συμβούλια» μέσα στα εργοστάσια, επεκτείνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα πλοκάμια του κράτους μέσω αυτών των συμβουλίων, όπως το κάνει ήδη επίσης με τις λαϊκές οργανώσεις των γειτονιών.
Παρά λοιπόν τις αναφορές σε εργατικά συμβούλια, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα το καινούριο και το διαφορετικό στη νέα μεταρρύθμιση για το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση απλά συνεχίζει να υπερασπίζεται την ατομική ιδιοκτησία. Η «κυβέρνηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που μιλά συνέχεια για το σοσιαλισμό και τα δεινά του καπιταλισμού, δεν λέει, ούτε αλλάζει και πολλά αναφορικά με το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα μέσα παραγωγής. Οι προτάσεις σ’ αυτό τον τομέα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα από το να ζαλίσουν και να θαμπώσουν τους αφελείς και τη δημοκρατική αριστερά που δυστηχώς αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ και μέσα στην υποτιθέμενη «επαναστατική» αριστερά, αναφέροντας μ’ ένα δασκαλίστικο τρόπο τις διαφορετικές μορφές ιδιοκτησίας που υπάρχουν. Έτσι το άρθρο 115 του συντάγματος συνεχίζει να εγγυάται την ατομική ιδιοκτησία σε όλες της τις μορφές και ιδιαίτερα την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.


Αφού δεν αλλάζουν τελικά και πολλά πράγματα ποια είναι η ανάγκη δημοψηφίσματος για την «μεταρρύθμιση» του συντάγματος; Πρώτα απ’ όλα, το ξεπέρασμα της κρίσης του ελέγχου του καθεστώτος που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια, απαιτεί τολμηρές ενέργειες και προσπάθειες από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση της τάξης της, ειδικά μετά τους πρόσφατους αγώνες που έχουν λάβει χώρα στη Βενεζουέλα. Οι εντάσεις με τμήματα της μπουρζουαζίας που συνδέονται με το μεγάλο κεφάλαιο, τμήματα που εν μέρει ηττήθηκαν το 2002 και 2003 χάρη στην κινητοποίηση μεγάλων ομάδων της εργατικής τάξης και του λαού, έχουν σήμερα αμβλυνθεί και μια επαναπροσέγγιση για τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης είναι ήδη εν εξελίξει («σοσιαλισμός με τους επιχειρηματίες»).


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License