Ήττα του Τσάβες και του ΝΑΙ

Ηττα του Τσάβες στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλάγη στη Βενεζουέλα

 από In.gr
Καράκας
Μια οδυνηρή πολιτική ήττα υπέστη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καθώς οι πολίτες της χώρας απέρριψαν την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το δημοψήφισμα της Κυριακής εξελίχθηκε σε θρίλερ και το «όχι» υπερίσχυσε του «ναι» με ποσοστό 51% έναντι 49%.

Κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία που κρίθηκε στο «φώτο φίνις», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδέχθηκε την ήττα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα που έγινε έτσι». «Μην λυπάστε» προέτρεψε τους υποστηρικτές του.

«Δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε, προς το παρόν» τόνισε ακόμη, παραπέμποντας στη δήλωσή του που σημάδεψε την ιστορία της Βενεζουέλας, μετά την αποτυχία του πρώτου πραξικοπήματος που είχε οργανώσει στις 4 Φεβρουαρίου του 1992, καθώς τότε υποδήλωνε ότι μελλοντικά θα υπήρχε συνέχεια.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματικής μεταρρύθμισης που απέρριψαν οι πολίτες, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν να αποφευχθεί η μελλοντική πολιτική αστάθεια στη χώρα. Προσέθεσε δε, ότι το ποσοστό του «ναι» αντιπροσωπεύει ένα «πολιτικό άλμα προς την επανάσταση», συγχαίροντας τους οπαδούς του, που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης παρά το «βομβαρδισμό των μέσων ενημέρωσης» εναντίον του.

Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που είχε εγκριθεί από την ελεγχόμενη από τον Τσάβες Εθνοσυνέλευση, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βενεζουέλας θα είχε το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία όσες φορές το επιθυμούσε μετά τη λήξη της θητείας του. Με τον τρόπο αυτό, ο Ούγκο Τσάβες στην προκείμενη περίπτωση θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του, που λήγει το 2013.

Λίγο πριν τις δηλώσεις του Τσάβες, η εφορευτική επιτροπή είχε ανακοινώσει και επισήμως ότι η νίκη του «όχι» ήταν μη αναστρέψιμη. Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προηγουμένως αποκλείσει την είσοδο στο Εκλογοδικείο σε αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούσαν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.

Έτσι, αν και ο Ούγκο Τσάβες παραμένει ισχυρός και δημοφιλής και μολονότι ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να μάχεται υπέρ του σοσιαλισμού, η ήττα του αυτή, που ήταν η μεγαλύτερη από την περίοδο που ανήλθε στην εξουσία, το 1998, εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι θα τον αναγκάσει να περιορίσει τις «επαναστατικές» του διαθέσεις και να ακολουθήσει μια πιο ήπια πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά στη στάση του απέναντι στον ΟΠΕΚ και γενικότερα στις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας και τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα.

Πλέον, ο 53χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει για πάντα στο αξίωμα αυτό, είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την εξουσία το 2013.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό


Πλέον, ο 53χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει για πάντα στο αξίωμα αυτό, είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την εξουσία το 2013

*

από Σαλονικιός 03/12/2007 12:45 μμ.


Καλό είναι πάντως για την ενημέρωση μας για το εξωτερικό να  παίρνουμε υπόψη όσο το δυνατό "ανεξάρτητες πηγές" και όχι το ΔΟΛ, εκτός και αν κάποιους τους αρέσουν μέσα στη στενόμυαλη λογική τους, αυτά που γράφει ο ΔΟΛ και ο κάθε "ΔΟΛ" του πλανήτη. Και κάτι άλλο φυσικά οι Αμερικάνοι και κινούμενα απο αυτούς την εξωτερική πολιτική του Τσάβες θέλουν να ελέγξουν. Γιατί αυτή βάζει προσκόμματα όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά προσφάτως και στη Μ. Ανατολή. Αλλά εμείς κλασσικοί ελληναράδες  μας νοιάζει μόνο η "εξουσιομανία" του Τσάβες. Αν των ψηφίζουν και τον γουστάρουν οι βενεζουελάνοι ας τον έχουν όσο θέλουν, όσο τη "σπάει" στην Αυτοκρατορία και υπερασπίζεται τα δικαια του λαού του και της Λ.Α

από φφφ 03/12/2007 1 μμ.


ειναι αυτονοητο οτι αν τον ψηφιζει ο λαος ας μεινει για 752 χρονια. ετσι οπως ετεθη στο αθρο αυτος φαινετε σαν εξουσιομανης. ισως αν ελεγε εγω θα μεινω οσο θελει ο λαος να εδινε αλλη εντυπωση.

Οπως κ ο λαος ηταν αυτος που απεριψε την αλλαγη του συνταγματος, ο λαος ηταν αυτος που τον κρατησε κ τον κραταει στην εξουσια.

από chavista 03/12/2007 1:11 μμ.


Δεν είναι έτσι φίλε φφφφ. Ο Τσάβες ποτέ δεν δήλωσε πως θα μείνει ο ίδιος στην εξουσία για πάντα. Μάλιστα πάντα έλεγε πως η αλλαγή στο Σύνταγμα ΄σε αυτό το θέμα (γιατί υπήρχαν άλλα 51 άρθρα που άλλαζαν!!) είναι για τον "Χ" πρόεδρο που θα εκλέγει ο Βενεζουελανικός λαός. Το άρθρο είναι προβοκατόρικο και σε αυτό μάλλον δεν φταίει ο (γενικά αντιδραστικός ΔΟΛ) αλλά τα ΒΒC και CNN που αντιγράφει. Ο Τσάβες είναι η πρώτη φορά που δεν κερδίζει εκλογές ή δημοψήφισμα από τότε που έγινε Πρόεδρος οπότε η ατάκα ότι αποτελεί τη "μεγαλύτερη ήττα του από τότε που εκλέχθηκε" δείχνει την παντελή άγνοια της κατάστασης από πλευράς ΔΟΛ.

Επίσης ο ΔΟΛ το μόνο που έχει να πει για το νέο Σύνταγμα είναι η επανεκλογή προέδρου και τίποτα για τις 51 άλλες αλλαγές προς όφελος των φτωχών της χώρας. Και τέλος είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζουν το πραξικόπημα του 1992 και όχι όλα όσα έχει κάνει ο Τσάβες ως πρόεδρος και το πραξικόπημα εναντίον του από τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας και τη CIA;


είναι ότι στην Βενεζουέλα , μπορουν να αποφασίζουν με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ για τα σημαντικά θέματα , και οι αποφάσεις δεμ πέρνονται μέσα σε 4 τοιχους από διορισμένους η εξκλεγμένους αντιπροσώπους..

ΜΠΡΑΒΟ στην ΒΕΝΕΖΟΘΕΛΑ και τον π΄ροεδρο Τσάβες που βάζει τα σοβαρά πράματα σε δημοψήφισμα.. (αλήθεια στην Ελλάδα πότε έγινε το τελευταίο ?/)

από γκαούτσος 03/12/2007 1:52 μμ.


Και αυτό δείχνει ότι είναι δημοφιλής, γιατί αν η μεγαλύτερη (in fact, η μόνη) ήττα του ως τώρα είναι 51-49, αυτό δείχνει, αφενός ότι είναι δημοφιλής, και αφετέρου ότι είναι δημοκράτης και δεν "μαγειρεύει" τις εκλογές.

Άρα, ενδέχεται επικοινωνιακά να τον ωφελήσει αυτό το αποτέλεσμα, γιατί κανείς δεν μπορεί τώρα να λέει πειστικά ότι είναι "δικτάτορας".


βεβαια σε ενα δημοψηφισμα δικαιωμα ψηφου εχει και ο εργατης, εχει και ο βιομηχανος. ολοι "πολιτες" ειναι, με την 'φιλελευθερη αστικη' λογικη. αυτα ομως δεν εχουν καμια σχεση με επαναστατικες διαδικασιες. με πορδες δεν βαφονται αυγα, και με δημοψηφισματα δεν αλλαζουν κοινωνιες. και αν αυτο στους απολογητες μοιαζει "αντιδημοκρατικο", τοσο το χειροτερο. ολες οι επαναστασεις ειναι, υπο αυτην την εννοια, βαθια "αντιδημοκρατικες" - οι υπολοιποι ας πανε με τους "δημοκρατες" Καουτσκι, Εμπερτ, Κερενσκυ, Τσιριμωκο, Γκορ, Κλιντον (χιλαρυ) κλπ

από ηξηκκ 03/12/2007 4:58 μμ.


  συγχαρητήρια βρε,ωραία επανάσταση με "αστικοδημοκρατικές" διαδικασίες?έτσι εννοείς εσύ την επανάσταση!-έτσι για να στη βγω "απ'τα αριστερά". Είναι σαν τα "λαϊκά μέτωπα" των σταλινικών Κ.Κ. Τεσπα,τουλάχιστον ο βενεζουελάνικος λαός στο σύνολό του-είτε εργάτες,είτε αστοί- αποφασίζει,ενώ στον υπαρκτό ούτε λόγος για να μιλήσεις,είχες τον χαφιέ στη γωνία. Τουλάχιστον,σα διαδικασία είναι δημοκρατική,όχι άλλα στα λόγια κι άλλα στην πράξη δήθεν επαναστατικά.έτσι πρέπει να είναι ένα σοσιαλιστικό καθεστώς,αμεσοδημοκρατικό κι αυτοδιαχειριζόμενο. Γιατί η δική σου επανάσταση "nightglasses" είναι φασιστική,δίχως να υπολογίζει το λαό αλλά μόνο το "κώμα της πρωτοπορίας". Ο Τσάβες τελικά,δεν είναι επαναστάτης,αλλά ένας τύραννος που έχει ένα "δημοκρατικό" προσωπείο. Προσπαθεί με άγρια προπαγανδιστικά μέσα(προβάλει την απειλή των αμερικάνων),να πείσει το λαό ν'αλλάξει το σύνταγμα και να γίνει τύπου Κούβας ή υπαρκτού. Απλώς για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των δημοκρατικών και αριστερών πολιτών του κόσμου,χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα. Γουστάρει να μείνει στην καρέκλα και να γίνει ένας σταλινίσκος ηγέτης,όπως ο Φιντελ, με δια βίου εξουσία.

από κάποιος 03/12/2007 6:07 μμ.


Είναι πραγματικά αστείο. Οι μόνοι στον πλανήτη που χαίρονται για την ήττα του Τσάβεζ είναι ο Μπους, το CNN, το BBC, η αστική τάξη της Βενεζουέλας και πενήντα αναρχικοί-αντιεξουσιαστές. Αυτό δεν σας προβληματίζει;; Βρισκόσαστε χιλιόμετρα μακρυά από το λαικό αίσθημα.

από Ναιμεναλλάς 03/12/2007 6:29 μμ.


Σε καμία περίπτωση τώρα δε θα μπορέσει (χωρίς την συνταγματική κάλυψη εννοώ) να εθνικοποιήσει τις μεγάλες ιδιοκτησίες, και στη συνέχεια να λειτουργήσουν κομμούνες των εργατών, έστω και αν η αυτοδιαχείρηση δεν επιβάλεται από τα πάνω...,ίσως και να μας δούλευε και να ήθελε να γίνει φιντελ στη θέση φιντέλ....,δε ξέρω, πάντως τώρα δε θα μάθουμε ...

Εναλλακτικά ίσως θα έπρεπε να περάσει σε πολλαπλά δημοψηφίσματα για κάθε ένα από τα προτινόμενα για αλλαγή άρθρα του συντάγματος ξεχωριστά....μέχρι το 2013, υπάρχει πολύς καιρός... 

Εχει πάντως λαϊκή στήριξη, και σίγουρα η πτώση από το 65% στο 49% (σε πολλές άλλες δημοκρατικές χώρες της δύσης, μια τέτοια διαφορά θα τη νοθεύανε στεγνά υπερ της κυβέρνησης......τεσπά) δείχνει πως ο φόβος των υπερεξουσιών λειτούργησε ακόμα και ανάμεσα στους οπαδούς του Τσάβες, ..., φυσικά το δικό τους όχι δεν πρέπει να ταυτίζεται με εκείνο της αμερικανοκίνητης αστικής τάξης...

Αλήθεια στην Ευρώπη πότε έγιναν τελευταία φορά δημοψηφίσματα? Το Ευρωσύνταγμα ? Και τελικά μας το περναν από τη πίσω πορτά ? Ο Τσάβες τουλάχιστον σέβεται τη γνώμη του λαού του και όχι του προσωπικού του χρηματιστή...

 

 

από Nightglasses 03/12/2007 6:55 μμ.


"Γιατί η δική σου επανάσταση "nightglasses" είναι φασιστική,δίχως να υπολογίζει το λαό αλλά μόνο το "κώμα της πρωτοπορίας"."

 

Κανεις λαθος. Την επανασταση την κανει η εργατικη ταξη, κανενα κομμα ή κωμα. Το κομμα αποτελει την πολιτικη πρωτοπορια της εργατικης ταξης και δεν προκυπτει εξω απο αυτην ουτε πανω απο αυτην. Αποτελει το πιο προωωθημενο συνειδησιακα και οργανωτικα κομματι της εργατικης ταξης και υπο αυτην την εννοια αποτελει μια μοναχα απο τις συνιστωσες των υποκειμενικων συνθηκων της εξεγερσης.

Η επανασταση του '17 εγινε απο την εργατικη ταξη και τους εξεγερμενους φανταρους με την καθοδηγηση των Μπολσεβικων. Δεν εγινε "απο" τους Μπολσεβικους. Δεν βλεπω τιποτα το φασιστικο σε αυτο. Βλεπω ομως εναν ιδεαλισμο οταν θεωρεις "δημοκρατικο" ενα δημοψηφισμα στο οποιο συμμετεχει γενικα και αοριστα ο "λαος". Αν "λαος" ειναι και οι αστοι, και οι παπαδες και οι χαφιεδες και οι παρακρατικοι φασιστες, τοτε πραγματι, δεν ειμαι "λαοκρατικος". Εξαλλου οι Μπολσεβικοι-Λενινιστες δεν παλευουν για καμια "λαοκρατια" (ουτε καν την σταλινικη) , παλευουν για την δικτατορια της ταξης του προλεταριατου. Αν αυτο σου φαινεται "αντιδημοκρατικο" και φασιστικο, στο καλο με τα "ΝΑΙ" και τα "ΟΧΙ" των "λαϊκων" δημοψηφισματων (αληθεια, τι γνωμη εχεις για τα δημοψηφισματα της Χουντας?).

Τελος δεν βλεπω τι σχεση εχει η δικτατορια του προλεταριατου με τον υπαρκτο. Ο υπαρκτος σταλινισμος ποτε δεν οδηγησε στην μεταβαση στην σοσιαλιστικη εξουσια του προλεταριατου λογω της γραφειοκρατικης καστας. Μην τα ξαναλεμε, πανω απο 3 δεν ειναι τιναγμα...

από ... 03/12/2007 10:50 μμ.


Το πραξικόπημα του 92 οι πιο πολλοί στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν καν, τα Ελληνικά ΜΜΕ δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον Τσάβες γιατί ο Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα πουλάει. Για αυτό είναι καλό να ξέρει κάποιος τους λόγους γιατί υποστηρίζει κάποιον ή κάτι για να μην μετατραπεί μες την άγνοια του σε πιστό πελάτη του Λαμπράκη του Βαρδινογιάννη και του Μπόμπολα. Πράγματι είμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Βενεζουέλα και μπορούμε και γράφουμε εκ του ασφαλούς ίσως γιατί η Βενεζουέλα δεν μας αφορά ή επειδή είμαστε μέσα στην άγνοια. Αλλά ότι ο Τσάβες χρησιμοποιεί πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν άλλα απολυταρχικά συστήματα είναι πέραν αμφισβήτησης. Και δεν αναφέρομαι στο 92, αλλά στις αλλαγές που έκανε στο εκλογοδικείο στις αλλαγές που έκανε στο ανώτατο δικαστήριο, στο κλείσιμο ΜΜΕ, στην δημιουργία μιας νέας τάξης πλουσίων που είναι από τον κύκλο του (κάτι σαν τους κόλακες του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 81), στις επτάωρες τηλεοπτικές εμφανίσεις με το Allo Presidente, στην πρακτική του να αμβλύνει και να οξύνει τις ταξικές διαφορές φέρνοντας σε άμεση σύγκρουση την μέση τάξη με την εργατική, στην πολιτική του πετρελαίου (σας θυμίζει κάτι?),  στην διακοπή σχέσεων με άλλες χώρες γιατί νιώθει προσωπικά θιγμένος,  στις επιδερμικές μεταρρυθμίσεις που αντί να κάνει ουσιώδεις κινήσεις για να εξαλείψει την φτώχεια, κρατάει τους φτωχούς φτωχούς και τους ικανοποιεί επιχορηγώντας κάποια είδη στα σούπερ μάρκετ στις φτωχογειτονιές τους, οι οποίες παραμένουν όμως φτωχογειτονιές.  


και κάποιοι πεμπτοφαλαγγίτες εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι ο Τσάβες ήταν δικτάτορας...

MME

από enas 04/12/2007 7:59 μμ.


Μεσα σε ολα τα ψεματα του προ-προηγουμενου γελιο (τρελο) εχει η ατακα για κλεισιμο ΜΜΕ. Να βλεπεις πολυ CNN βλαπτει σοβαρα την υγεια (την πνευματικη)

από ... 04/12/2007 11:07 μμ.


Γέλασες πολύ? Μπράβο! Χαίρομαι! μάλλον γελάνε πολλοί με την δική σου αφέλεια και τυφλαμάρα.

από ηξηκκ 05/12/2007 5:31 μμ.


  Κατ'αρχήν δεν διαφωνώ με τον Τσάβες,ίσα-ίσα που είμαι υπέρ, όπως και κάθε άλλαγής που συντελείται στις χώρες της Λ.Αμερικής (ή αλλού στον κόσμο) προς ένα "δημοκρατικότερο" κοινωνικότερο σύστημα άμβλυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων.Δείχνει σαφέστατα ότι δεν υπάρχει μόνο ο καπιταλισμός,αλλά ένας άλλος κόσμος ισότητας,δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης,πως οι λαοί του κόσμου αντιδρούν στις έννοιες ανταγωνιστικότητα,κερδοφορία του κεφαλαίου και δεν τα αποδέχονται ως κεφαλαιώδης αξίες. Απλώς φοβάμαι πως στόχος του Τσάβες είναι η υπερεξουσία και από αυτή την άποψη είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις του. Μπανανία από την ανάποδη δλδ.Γιατί όταν το κάνει ένας αστός/στρατιωτικός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ είναι φασίστας ενώ όταν το κανει κάποιος αριστερός/κομμουνιστής κλτ. έχει το ακαταλόγιστο και βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες? Φίλε nightglasses θα συμφωνήσω μαζί σου,πως λόγω της γραφειοκρατικής (κομματικής) κάστας δεν επετεύχθη το πέρασμα στη σοσιαλιστική εξουσία του προλεταριάτου.Αντιθέτως μπορεί να γίνει λόγος για κρατικό καπιταλισμό. Επίσης σημείωσε αν θες,ότι η Βενεζουέλα δεν είναι ένα βήμα πριν την επανάσταση, ουτε σοσιαλιστική χώρα,απλώς κάνει κάποια βήματα,όπως έκανε κι ο Αλιέντε (τηρουμένων των συγκρίσεων και των αναλογιών).Εσκεμμένα χρησιμοποιώ λοιπόν την έννοια λαός για το δημοψήφισμα!. Τέλος σοσιαλιστική εξουσία του προλεταριάτου με την κομματική πρωτοπορία μπροστά,μοιραία οδηγεί σε διαστρεβλώσεις και επιβολή του κόμματος στην εργ.τάξη,το ίδιο ισχύει και στις επαναστατικές διαδικασίες. Άρα για να πηγαίνει το "Κόμμα" μαζί με τους επαναστάτημένους και να μην επιβάλλεται σ'αυτούς πρέπει να καταργηθεί η έννοια της Πρωτοπορίας,αλλιώς λέγεται και νταβατζιλίκι. Τώρα για το δημοψήφισμα της χούντας να μη σου απαντήσω καλύτερα γιατί θα συμφωνήσουμε μεν,αλλά θα σε βρίσω δε,αφ'ετέρου αν διαβάσεις προσεκτικά τα παραπάνω 8α αναγνώσεις σαφεστατα την άποψή μου. τέλος πες τα ρε "..." γιατί σε πολλά έχεις δίκιο!όποιος είναι έξω απ'το χορό πολλά τραγουδια λέει.ρωτήστε τους βενεζουελάνους καλύτερα!

από k 05/12/2007 6:14 μμ.


Εγω να ρωτησω ενα πραγμα, που μου φαινεται λιγο παραδοξο.
Γιατι ενα σωρο λατινοαμερικανοι απο τη νοτια αμερικη, συνεχως περνανε τα συνορα και πανε να μεινουν στις ΗΠΑ?

από Nightglasses 05/12/2007 6:40 μμ.


"Κατ'αρχήν δεν διαφωνώ με τον Τσάβες,ίσα-ίσα που είμαι υπέρ, όπως και κάθε άλλαγής που συντελείται στις χώρες της Λ.Αμερικής (ή αλλού στον κόσμο) προς ένα "δημοκρατικότερο" κοινωνικότερο σύστημα άμβλυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων.Δείχνει σαφέστατα ότι δεν υπάρχει μόνο ο καπιταλισμός,αλλά ένας άλλος κόσμος ισότητας,δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης,πως οι λαοί του κόσμου αντιδρούν στις έννοιες ανταγωνιστικότητα,κερδοφορία του κεφαλαίου και δεν τα αποδέχονται ως κεφαλαιώδης αξίες."

Εγω απο την αλλη διαφωνω καθετα με τον Τσαβεζ, οπως διαφωνω με καθε πολιτικη δυναμη ή "μεσσια" που στο ονομα της εργατικης ταξης παντοτε εμπαινε αναχωμα στην μαζικη σοσιαλιστικη επανασταση και επιχειρουσε να αποπροσανατολισει και να εκτονωσει το κινημα, ειτε συνειδητα ειτε λογω καποιας πραγματικα αφελους τοποθετησης. Δεν υπαρχει ομως "ενδιαμεση θεση" αναμεσα στην επανασταση και στον καπιταλισμο. Δεν υπαρχει ουτε η σταλινικη θεωρια των σταδιων, ουτε τα ψεματα των ρεφορμιστων για "μεταρρυθμιση" ουτε οι γενικολογες αοριστιες των οπορτουνιστων, ακομα και οταν αυτοι ειναι "ενωτικοι" και "Αντικαπιταλιστες". Το γεγονος οτι ο Τσαβεζ ειναι μια "καλυτερη προοπτικη" απο εναν Πινοσετ ή εναν Μπατιστα θα επρεπε να το αξιολογησω θετικα? Η δικη μου προσεγγιση δεν ειναι η λογικη του λιγοτερο κακου, ειναι η λογικη της αναγκαιας και αναποφευκτης σοσιαλιστικης επαναστασης, οπου το σπασιμο δεν αφορα σε εναν κρικο της αλυσιδας αλλα σε ολη την αλυσιδα. Και αυτη η αλυσιδα εχει σπασει απο το 1917, ιστορικα ο κυκλος του Οκτωβρη δεν εχει κλεισει και η εποχη αυτη, "πατριδα μας μεσα στο χρονο" που ελεγε και ο Τροτσκυ, ειναι η εποχη του περασματος στο σοσιαλισμο. Οτιδηποτε αλλο, συγνωμη, αλλα αποτελει αναχωμα προς αυτην την αναποφευκτη κατευθυνση. Ακομα και αν βραχυπροθεσμα μοιαζει σαν μια "καλυτερη λυση".

 
"Απλώς φοβάμαι πως στόχος του Τσάβες είναι η υπερεξουσία και από αυτή την άποψη είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις του.
Μπανανία από την ανάποδη δλδ.Γιατί όταν το κάνει ένας αστός/στρατιωτικός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ είναι φασίστας ενώ όταν το κανει κάποιος αριστερός/κομμουνιστής κλτ. έχει το ακαταλόγιστο και βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες?"

Τις δικαιολογιες τις εβρισκαν και οπως βλεπω εξακολουθουν να τις βρισκουν οι σταλινικοι και οι επιγονοι τους αλλα και - παραδοξως - ορισμενοι μαοϊκοι. Ο φετιχισμος με τα "λαϊκο-εθνικιστικα" μικροαστικα κινηματα διαφορων 'περιφερειακων' χωρων μοιαζει σημερα τελειως ακατανοητος - τουλαχιστον καποτε η σταλινικη κλικα του Κρεμλινου ειχε αναγκη απο τετοιες συμμαχιες για δικα της οφελη (γεωπολιτικα και στρατιωτικα - μονο και μονο απο την σοβιετικη βιομηχανια οπλων εβγαζαν τα κερατα τους). 

Το ζητημα της υπερεξουσιας ειναι μαλλον παραταιρο, κατα τη γνωμη μου, υπο την εννοια πως καθε αστικο κρατος, οποια κ αν ειναι η ιδιαιτερη εκφραση της κρατικης δομης και του τροπου με του οποιου αυτη "σερβιρεται" επισημα, αποτελει εναν καταπιεστικο μηχανισμο που δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η νομικη εκφραση του ταξικα εκμεταλλευτικου, αναχρονιστικου τροπου παραγωγης (νομικη εκφραση της δικτατοριας των παραγωγικων σχεσεων πανω στις παραγωγικες δυναμεις).

Πραγματικη δημοκρατια μπορει να υπαρξει μονο σε μια μετεπαναστατικη δομη οπου ολη η εξουσια θα ειναι στα σοβιετ , τελεια και παυλα.


"Φίλε nightglasses θα συμφωνήσω μαζί σου,πως λόγω της γραφειοκρατικής (κομματικής) κάστας δεν επετεύχθη το πέρασμα στη σοσιαλιστική εξουσία του προλεταριάτου.Αντιθέτως μπορεί να γίνει λόγος για κρατικό καπιταλισμό.
Επίσης σημείωσε αν θες,ότι η Βενεζουέλα δεν είναι ένα βήμα πριν την επανάσταση, ουτε σοσιαλιστική χώρα,απλώς κάνει κάποια βήματα,όπως έκανε κι ο Αλιέντε (τηρουμένων των συγκρίσεων και των αναλογιών).Εσκεμμένα χρησιμοποιώ λοιπόν την έννοια λαός για το δημοψήφισμα!."

Διαφωνω με τον ορο "κρατικος καπιταλισμος" γιατι προϋποθετει την υπαρξη καπιταλιστικου καθεστωτος, δηλαδη ιδιοποιησης του πλεονασματος της υπερεργασιας των παραγωγων απο μια συγκεκριμενη μεριδα του πληθυσμου η οποια θα συνιστα ξεχωριστη κοινωνικη ταξη. Αυτη η προϋποθεση ομως, οπως εχει περιγραφει στον 3ο τομο του Κεφαλαιου απο τον Μαρξ, δεν ισχυε στην σοβιετικη ενωση. Η γραφειοκρατια ηταν ενα ιδιαιτερο κοινωνικο στρωμα που δεν ηταν σε θεση ομως να ιδιοποιειται το πλεονασμα των παραγωγικων δυναμεων. Υπηρχε κεντρικα σχεδιοποιημενη οικονομια που σημαινει οτι ειχε επιτευχθει, για να το θεσω χοντρικα, η πρωτη απο τις δυο προϋποθεσεις για το περασμα στο σοσιαλισμο.

Η δευτερη προϋποθεση, που ουσιαστικα δεν εκπληρωθηκε ποτε, και για αυτο οι Μπολσεβικοι-Λενινιστες μιλανε για το "Ανολοκληρωτο εγχειρημα" της Οκτωβριανης Επαναστασης και το "περασμα στο σοσιαλισμο που δεν ολοκληρωθηκε ποτε", ηταν το να ασκηθει ολη η εξουσια απο τα σοβιετ. Αυτο δεν ειναι απλα ενα συνθημα, καθως τα σοβιετ ηταν η μονη μορφη κρατικης εξουσιας που υφισταται σε ενα σοσιαλιστικο μετεπαναστατικο "κρατος" - και βαζω την λεξη κρατος σε εισαγωγικα γιατι απλουστατα προκειται για ενα "κρατος" τελειως διαφορετικο απο οτιδηποτε αλλο εχει γνωρισει η ανθρωποτητα στο παρελθον ως "κρατος".

Το "κρατος" των σοβιετ θα ηταν μια τετοια "κρατικη υποσταση" οπου , οπως εγραψε και ο Λενιν, θα διοικουσαν ολοι και αρα κανεις, δηλαδη θα ειχες μια σταδιακη απονεκρωση του κρατους καθοσον θα ολοκληρωνοταν το περασμα στο σοσιαλισμο. Αντιθετα, οσο περνουσαν τα χρονια, βλεπαμε στην ΕΣΣΔ μια ισχυροποιηση του κρατους, δηλαδη το ακριβως αντιθετο. Αντι η εξουσια να ασκειται απο τα σοβιετ, τα σοβιετ μαραζωσαν χαριν του ιδιαιτερου στρωματος της ανωτερης κομματικης γραφειοκρατιας, και η ασκηση συνιστατο σε "διαπραγματευσεις" αναμεσα στην κομματικη ηγεσια και τις εργατικες κολλεκτιβες στους χωρους δουλιας και στα μεσα παραγωγης. Η γραφειοκρατια δεν αποτελουσε κοινωνικη ταξη γιατι δεν συνιστατο απο ενα συνολο "καπιταλιστων" με εξασφαλισμενα συμφεροντα που απορρεαν απο μια δηθεν ατομικη ιδιοποιηση του πλεονασματος της υπερεργασιας με τη μορφη υπεραξιας. Αντιθετως, δεν υπηρχε κανενα "ατομικο συμφερον" κατοχυρωμενο στην ΕΣΣΔ - οι ιδιοι οι γραφειοκρατες ηταν ανα πασα στιγμη επιρρεπεις σε φυσικη (Σταλιν) ή πολιτικη εξοντωση (Χρουτσωφ) ή περιθεωριοποιηση (Μπρεζνιεφ).

 

"Τέλος σοσιαλιστική εξουσία του προλεταριάτου με την κομματική πρωτοπορία μπροστά,μοιραία οδηγεί σε διαστρεβλώσεις και επιβολή του κόμματος στην εργ.τάξη,το ίδιο ισχύει και στις επαναστατικές διαδικασίες.
Άρα για να πηγαίνει το "Κόμμα" μαζί με τους επαναστάτημένους και να μην επιβάλλεται σ'αυτούς πρέπει να καταργηθεί η έννοια της Πρωτοπορίας,αλλιώς λέγεται και νταβατζιλίκι."

Αυτο οφειλεται οχι γενικα στον ρολο του κομματος ως καθοδηγητικη δυναμη της εργατικης ταξης που θα αναδυεται μεσα απο την εργατικη ταξη, και οχι εξω απο την εργατικη ταξη και εναντια στην εργατικη ταξη, αλλα στην σταλινικη αντιληψη, συμφωνα με την οποια (αυτολεξει) "το κομμα ασκει την δικτατορια του προλεταριατου". Εκει ειναι το κομβικο σημειο της σταλινικης διαστρεβλωσης του μαρξισμου και του λενινισμου στο ονομα φυσικα ενος αποστειρωμενου, αντεπαναστατικου και γραμμικου-αντιδιαλεκτικου "μαρξισμου-λενινισμου" του οποιου ο γραφειοκρατικος πατερναλισμος δεν εχει καμια σχεση με τον Σοσιαλισμο αλλα ουτε καν και με την Επανασταση. Μια διευκρινηση - το κομμα δεν ασκει εξουσια πανω στην εργατικη ταξη. Αποτελει την πολιτικη και ιδεολογικη πρωτοπορια της, και υπο αυτην την εννοια ειναι η καθοδηγητικη δυναμη της εργατικης ταξης και ενας απο τους υποκειμενικους παραγοντες στο "παιχνιδι" - ουτε ομως καν ο καθοριστικος, οπως ειχε προειδοποιησει ο Λενιν λιγο πριν τον θανατο του. Το Κομμα δεν ασκει καμια πολιτικη ή κρατικη εξουσια - αντιθετα με οσα διαλαλουν οι σταλινικοι και οι δεκαοχταχρονοι επιγονοι τους που ακομα παπαγαλιζουν τα ιδια αντιμαρξιστικα κιταπια.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License