Κίνδυνος πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Αντεπίθεση Ενόψει του Κρίσιμου Δημοψηφίσματος Αποκαλύπτεται έκθεση της CIA για την αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας Από τον James Petras 28 Νοέμβρη, 2007

Το άρθρο είναι του Petras και το ψάρεψα από το Counterpunch( μεγάλο σαιτ της αμερικανικής αριστεράς) στη διεύθυνση:

http://www.counterpunch.org/petras11272007.html

Το έκανα μια πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά το απόγευμα. Νομίζω ότι τα πράγματα στη Βενεζουέλα είναι πολύ κρίσιμα. Ας είμαστε για τις όποιες εξελίξεις.

pandou


Αποκλειστικό του Counterpunch! Αντεπίθεση Ενόψει του Κρίσιμου Δημοψηφίσματος Αποκαλύπτεται έκθεση της CIA για την αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας

Από τον James Petras

28 Νοέμβρη, 2007

Στις 26 Νοεμβρίου 2007 η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετέδωσε ραδιοφωνικά και κυκλοφόρησε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα από την αμερικανική πρεσβεία στη CIA που αποκαλύπτει ολοκληρωτικά τις μυστικές αμερικανικές επιχειρήσεις και που θα επηρεάσει το δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007.

Το υπόμνημα που στάλθηκε από έναν ανώτερο υπάλληλο της πρεσβείας, τον Michael Middleton Steere, απευθυνόταν στο διευθυντή της Κεντρικής Αντικατασκοπείας, Michael Hayden. Το υπόμνημα τιτλοφορήθηκε «προώθηση στην τελευταία φάση της επιχείρησης Pincer» και ενημερώνει για τη δραστηριότητα μιας μονάδας της CIA με το αρκτικόλεξο «HUMINT» (ανθρώπινη νοημοσύνη) που συμμετέχει στις μυστικές επιχειρήσεις για την αποσταθεροποίηση του προσεχούς δημοψηφίσματος και το συντονισμό της πολιτικής και στρατιωτικής ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης Chavez. Οι δημοσκοπήσεις της πρεσβείας και της CIA παραδέχονται ότι 57 τοις εκατό των ψηφοφόρων εγκρίνουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προτείνονται από τον Chavez αλλά προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει μια αποχή της τάξης του 60 τοις εκατό.

Οι αμερικανοί πράκτορες υπογράμμισαν την ικανότητά τους να στρατολογούν πρώην υποστηρικτές του Chavez μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών (PODEMOS) και του προηγούμενου Υπουργού Άμυνας Baduel, υποστηρίζοντας ότι έχουν μειώσει το «ΝΑΙ» κατά 6 τοις εκατό από το αρχικό ποσοστό του. Εντούτοις οι πράκτορες της Πρεσβείας παραδέχονται ότι έχουν φθάσει στο ανώτατο όριό τους, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μπλοκάρουν τις τροποποιήσεις μέσω του εκλογικού δρόμου.

Το υπόμνημα έπειτα προτείνει να εφαρμοστεί η επιχείρηση Pincer (OP) [Operación Tenaza]. Η OP περιλαμβάνει μια δίπτυχη στρατηγική για το δημοψήφισμα, απορρίπτοντας από τη μία το αποτέλεσμα ταυτόχρονα με το κάλεσμα σε μια αρνητική ψήφο. Η προπαρασκευαστική περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα περιλαμβάνει τη διενέργεια νοθευμένων δημοσκοπήσεων, επιθέσεις σε ανώτερους εκλογικούς αξιωματούχους και προπαγάνδα μέσω των ιδιωτικών ΜΜΕ που κατηγορούν την κυβέρνηση για απάτη και που καλούν σε αρνητική ψήφο. Οι αντιφάσεις, η έκθεση υπογραμμίζει, δεν έχουν καμία σημασία.

Η CIA-πρεσβεία αναφέρει εσωτερικές προστριβές και αλληλοκατηρίες μεταξύ των αντιπάλων των τροποποιήσεων συμπεριλαμβανομένων και διάφορων αποστασιών από τη «ομάδα-ομπρέλα» τους. Η κύρια και πιο επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατία που φαίνεται από το υπόμνημα της πρεσβείας είναι η επιτυχία των αντιπάλων της μεταρρύθμισης να κινητοποιήσουν τους σπουδαστές των ιδιωτικών πανεπιστημίων (που υποστηρίζονται από κορυφαίους αξιωματούχους σε αυτά) για να επιτεθούν στα βασικά κυβερνητικά κτήρια συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Παλατιού, του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Η πρεσβεία ιδιαίτερα είναι όλο επαίνους για την πρώην μαοϊκή ομάδα «Κόκκινη Σημαία» για τη βίαια δραστηριότητα της στα πεζοδρόμια. Ειρωνικά, οι μικρές τροτσκιστικές σέχτες και οι συνδικαλιστές τους είναι μαζί με τους πρώην Μαοικούς στην αντίθεσή τους στις συνταγματικές τροποποιήσεις. Η πρεσβεία, απορρίπτοντας τη «μαρξιστική ρητορική τους», θεωρεί ότι η αντίθεσή τους ταιριάζει με τη γενική στρατηγική της.

Ο τελευταίος στόχος της «επιχείρησης Pincer» είναι να καταληφθεί μια εδαφική ή θεσμική βάση με την «ογκώδη υποστήριξη» της ηττημένης εκλογικής μειοψηφίας μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες (πιθανώς μετά από τις εκλογές αν και αυτό δεν είναι σαφές) υποστηριζόμενη από μια εξέγερση από κορυφαίους στρατιωτικούς αντιπάλους της μεταρρύθμισης κυρίως στην Εθνική Φρουρά. Οι πράκτορες της Πρεσβείας παραδέχονται ότι οι στρατιωτικοί συνωμότες έχουν συναντήσει σοβαρά προβλήματα καθώς αρκετοί βασικοί πράκτορες πληροφοριών (σ.μ. κατάσκοποι) εντοπίστηκαν, ολόκληρα οπλοστάσια όπλων αδειάσαν και διάφοροι συνωμότες είναι υπό στενή επιτήρηση.

Εκτός από τη ουσιαστική συμμετοχή των ΗΠΑ, η κύρια οργάνωση της επιχειρηματικής ελίτ της Βενεζουέλας (FEDECAMARAS), καθώς επίσης και τα σημαντικότερα ιδιωτικά ηλεκτρονικά και γραπτά ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια επίθεση εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Οι παραγωγοί τροφίμων, οι διανομείς χονδρικής και λιανικής πώλησης έχουν δημιουργήσει τεχνητές ελλείψεις των βασικών βρώσιμων αγαθών και έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίου για να προκαλέσουν χάος με την ελπίδα έτσι να κερδίσει το «ΟΧΙ».

Ο Πρόεδρος Chavez Αντεπιτίθεται

Σε μια ομιλία ενώπιον φιλοτσαβεζικών, εθνικιστικών και φιλομεταρρυθμιστών επιχειρηματιών (επιχειρηματίες για τη Βενεζουέλα-EMPREVEN) ο Chavez προειδοποίησε τον Πρόεδρο της FEDECAMARAS ότι εάν συνεχίσει να απειλεί την κυβέρνηση με ένα χτύπημα, θα εθνικοποιήσει όλες τις θυγατρικές τους επιχειρήσεις. Με εξαίρεση τους Τροτσκιστές και κάποιες άλλες σέχτες, η μεγάλη πλειοψηφία των οργανωμένων εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών αγροτών, των συμβουλίων των φτωχών γειτονιών, των σπουδαστών των δημόσιων σχολείων έχουν κινητοποιηθεί και έχουν διαδηλώσει υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων.

Οι αιτίες αυτής της λαικής πλειοψηφίας βρίσκονται σε μερικές από τις βασικές τροποποιήσεις: Ένα άρθρο επισπεύδει την απαλλοτρίωση εδάφους που διευκολύνει την ανακατανομή στους ακτήμονες και στους μικρούς παραγωγούς. Ο Chavez έχει εγκαταστήσει ήδη πάνω από 150.000 ακτήμονες χωρίς γη σε 2 εκατομμύρια στρέμματα γης. Μια άλλη τροποποίηση παρέχει καθολική κοινωνική ασφάλιση για ολόκληρο τον «ανεπίσημο» τομέα της οικονομίας (πωλητές στους δρόμους, οικιακοί υπηρέτες, αυτοαπασχολούμενοι) που ανέρχεται στο 40 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού. Το ωράριο εργασίας των οργανωμένων και ανοργάνωτων εργαζόμενων θα μειωθεί από 40 στις 36 ώρες εβδομαδιαίως (Δευτέρα έως Παρασκευή μεσημέρι) χωρίς να μειωθούν οι αμοιβές. Η ελεύθερη πρόσβαση και η καθολική ελεύθερη τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξουν περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους σπουδαστές των κατώτερων στρωμάτων. Οι τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παρακάμψει την τρέχουσα γραφειοκρατία που παρεμποδίζει την κοινωνικοποίηση των στρατηγικών βιομηχανιών, δημιουργώντας κατά συνέπεια τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης και χαμηλότερες δαπάνες για τα νοικοκυριά. Ακόμη περισσότερο, μια τροποποίηση θα αυξήσει τη δύναμη και τον προϋπολογισμό των συμβουλίων γειτονιάς για να νομοθετούν και να επενδύουν στις κοινότητές τους.

Το εκλογικό σώμα που υποστηρίζει τις συνταγματικές τροποποιήσεις ψηφίζει υπέρ των κοινωνικοοικονομικών και ταξικών τους συμφερόντων. Το ζήτημα της απεριόριστης δυνατότητας επανεκλογής του Προέδρου δεν είναι υψηλό στις προτεραιότητές τους. Και αυτό ακριβώς το ζήτημα είναι στο οποίο η Δεξιά έχει εστιάσει για να αποκαλεί τον Chavez «δικτάτορα» και το δημοψήφισμα ένα «πραξικόπημα».

Η αντιπολίτευση

Με ισχυρή οικονομική υποστήριξη από την αμερικανική πρεσβεία ($8 εκατομμύρια δολάρια μόνο στην προπαγάνδα σύμφωνα με το υπόμνημα της Πρεσβείας) και την επιχειρηματική ελίτ και «ελεύθερο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο» από τα δεξιά ΜΜΕ, η Δεξιά έχει οργανώσει την πλειοψηφία των σπουδαστών των ανώτερων μεσαίων τάξεων από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που υποστηρίζεται από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας, ένα μεγάλο αριθμό από τις εύπορες μεσοαστικές γειτονιές, ολόκληρα κομμάτια της εμπορικής, κτηματομεσιτικής και χρηματιστικής μεσαίας τάξης και, από ότι φαίνεται, και από κομμάτια του στρατού, ειδικά ανώτερους στρατιωτικούς της Εθνικής Φρουράς. Ενώ η Δεξιά έχει τον έλεγχο των σημαντικότερων ιδιωτικών ΜΜΕ, η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο υποστηρίζουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ η Δεξιά έχει τους οπαδούς της μεταξύ μερικών στρατηγών και της Εθνικής Φρουράς, ο Chavez έχει την υποστήριξη των αλεξιπτωτιστών(Ειδικών Δυνάμεων) και πλήθους μεσαίων αξιωματικών και των περισσότερων άλλων στρατηγών.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος της 2ης Δεκεμβρίου είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός πρώτα απ' όλα για τη Βενεζουέλα αλλά και για το υπόλοιπο της Αμερικής. Μια θετική ψηφοφορία (το ΝΑΙ) θα παράσχει το νομικό πλαίσιο για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, θα ενδυναμώσει τους φτωχούς και θα παράσχει τη βάση για μια αυτοδιαχειριζόμενη βιομηχανία. Μια αρνητική ψηφοφορία (ή μια επιτυχής αμερικανοκίνητη πολιτική-στρατιωτική εξέγερση) θα αντέστρεφε την πιό ελπιδοφόρο ζωντανή εμπειρία λαικής αυτοκυριαρχίας, ενός προηγμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και ενός δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μια αντιστροφή της κατάστασης, ειδικά μια εξέλιξη υπαγορευμένη από το στρατό, θα οδηγούσε σε ένα λουτρό αίματος, του οποίου παρόμοιο δεν έχουμε δει από τις ημέρες του πραξικοπήματος των Στρατηγών στην Ινδονησία του 1966, το οποίο σκότωσε πάνω από εκατομμύριο εργαζομένους και αγρότες ή του αργεντινού πραξικοπήματος του 1976 στο οποίο πάνω από 30.000 Αργεντίνοι δολοφονήθηκαν από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Στρατηγούς.

Μια αποφασιστική ψήφος υπέρ του «ΝΑΙ» δεν θα αποτελειώσει τις στρατιωτικές και πολιτικές εκστρατείες αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ αλλά θα υπονομεύσει βεβαίως και θα διαφθείρει τους συνεργάτες τους. Στις 2 Δεκεμβρίου 2007 οι Βενεζουελανοί έχουν ραντεβού με την ιστορία.

Μετάφραση στα ελληνικά: pandou

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License