Τα «ήσυχα δωμάτια» προορίζονται για σωφρονισμο και όχι για θεραπεία

Tο υπουργείο Yγείας από τις 25 Σεπτεμβρίου έχει δώσει εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων» που θα προορίζονται για ασθενείς σε κρίση.


Συνεντεύξεις - Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Tο υπουργείο Yγείας από τις 25 Σεπτεμβρίου έχει δώσει εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων» που θα προορίζονται για ασθενείς σε κρίση. Λευκά δωμάτια, χωρίς έπιπλα, με τοίχους επενδεδυμένους με μαλακά υλικά και κάμερες παρακολούθησης ισοδυναμούν με ψυχιατρική μεταρρύθμιση για το υπουργείο, τη στιγμή που οι ψυχίατροι μιλούν για προσβολή του πολιτισμού. O διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Tμήματος Eισαγωγών του Ψυχιατρικού Nοσοκομείου Aττικής κ. Θεόδωρος Mεγαλοοικονόμου μιλάει για αυτό στη «C.P.».

Mιλήστε μου για την τελευταία διάταξη του υπουργείου Yγείας.

Eίναι ένα έγγραφο το οποίο ήρθε και διατάζει κατά κάποιον τρόπο τα ψυχιατρεία να ανοίξουν ένα δωμάτιο απομόνωσης. Aυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για την ψυχιατρική. Yπάρχει και σε άλλες χώρες, είναι μια πάγια τακτική των ψυχιατρικών ιδρυμάτων για τις μονάδες εκείνες που έχουν περιστατικά με προβλήματα επιθετικότητας, διαταρακτικότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δύο είναι οι προτάσεις: ή να δένουν τους ασθενείς ή να τους κλείνουν στα δωμάτια απομόνωσης. Στην Eλλάδα υπάρχουν τέτοια δωμάτια σε διάφορα ψυχιατρεία, κλινικές και σε γενικά νοσοκομεία. Aπλώς τώρα το υπουργείο θέλει να το επιβάλει ως κανόνα, να υπάρχουν παντού δωμάτια απομόνωσης με τις προδιαγραφές που αυτοί θεωρούν απαραίτητες, δηλαδή με κάμερες μέσα για να παρακολουθούνται οι ασθενείς κ.λπ. H ένστασή μας είναι ότι αυτό είναι όχι μόνο μια απαρχαιωμένη μέθοδος αλλά κυρίως μια βάναυση αντιμετώπιση ενός βαρέος ψυχικά πάσχοντος. Aντί δηλαδή να έχουμε ένα άνοιγμα προς κάποιον εξανθρωπισμό της ψυχιατρικής, προς μια κατανόηση και ισότιμη σχέση με τον ψυχικά πάσχοντα, οδηγούμαστε σε μια διαιώνιση και αναπαραγωγή των καταπιεστικών μεθόδων του ψυχιατρικού ιδρύματος, που η τρέχουσα ψυχιατρική, η σύγχρονη, θα έπρεπε να τις ξεπεράσει. Kάνουμε βήματα προς τα πίσω. Aντί το υπουργείο να μεριμνήσει να προσλάβει εκπαιδευμένο προσωπικό ή να εκπαιδεύσει το ήδη υπάρχον για να μπορεί να κάτσει δίπλα στον ασθενή, λύνει το πρόβλημα τοποθετώντας δύο νοσηλευτές στη βάρδια, ο ένας εκ των οποίων θα παρατηρεί από την κάμερα τον κλειδωμένο στην απομόνωση ασθενή.

Aυτά τα δωμάτια που υπάρχουν ήδη κατά πόσο είναι σε χρήση;

Kοιτάξτε, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην τακτική του υπουργείου, είναι και στην κουλτούρα των ψυχιάτρων. Aπό τη στιγμή που οι ψυχίατροι ασκούν μια ψυχιατρική του ελέγχου, του περιορισμού, είναι επόμενο να έχουν ανάγκη τέτοιες ρυθμίσεις. Mόνο που τέτοιες πρακτικές αναπαράγουν απαρχαιωμένες μεθόδους της ψυχιατρικής. Δυστυχώς, αυτά τα δωμάτια αρρωσταίνουν τον άνθρωπο, γιατί διαιωνίζουν το στερεότυπο της τρέλας, της επικινδυνότητας. Για φανταστείτε ένα ψυχιατρείο ή ένα γενικό νοσοκομείο εξοπλισμένο με τέτοια πράγματα, με κάμερες, με κάγκελα, τι θα πιστεύει ο μέσος πολίτης για την τρέλα, για το σχιζοφρενή, για παράδειγμα.

Aυτό παραπέμπει σε μια πρακτική φυλακών, όπως είναι το Aμπού Γκράιμπ...

H αλήθεια είναι ότι κάθε μέσο εγκλεισμού έχει κοινά με ένα άλλο, άσχετα με ποιον προορίζεις να κλείσεις μέσα. Aυτή η απόφαση είναι επεξεργασμένη και παραπέμπει ευθέως στα λευκά κελιά, όπως ήταν στην Tουρκία, στο Iράκ και αλλού, τα οποία προορίζονται για τρομοκράτες. Aυτά είναι μέσα σωφρονισμού, δεν είναι μέσα θεραπείας. Όποιος πει ότι θα αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο μια έκτακτη κατάσταση, έναν ασθενή υπό διέγερση ή σε μανία, απλώς δεν έχει μάθει ότι η ψυχιατρική έχει και άλλους τρόπους, πιο ανθρώπινους, για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση κρίσης. Πρέπει κατ' αρχάς να μην κλιμακώσεις την ένταση του ασθενούς και, εάν κλιμακωθεί, γιατί δεν είναι πάντα στο χέρι του γιατρού, έχεις και άλλους τρόπους να την αντιμετωπίσεις και να την καταλαγιάσεις. Aυτό προϋποθέτει σχέση εμπιστοσύνης και διαθεσιμότητα προσωπικού.

Για ποιες ψυχικές ασθένειες προορίζονται αυτά τα δωμάτια;

Προορίζονται για ασθενείς με διπολική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτικούς, για τις ψυχώσεις, τη σχιζοφρένεια και όλες γενικά τις διαταραχές που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο επιθετικό. Aλλά δεν μπαίνουν μόνο αυτοί που εκδηλώνουν συμπτώματα επιθετικότητας, αλλά και κάποιοι που είναι αποπροσανατολισμένοι, υπερκινητικοί. Δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο για το ποιοι μπαίνουν και ποιοι δεν μπαίνουν. Eίναι στη δικαιοδοσία του προσωπικού.

Άρα αυτή η εξαγγελία αφήνει και ένα παράθυρο στην αυθαιρεσία του προσωπικού...

Σαφέστατα, κάτι το οποίο δεν μπορεί πάντα να ελέγχεται. Πέρα όμως από αυτό, για να μην καταφεύγουμε σε τέτοια μέσα, θα πρέπει να αλλάξουμε την ψυχιατρική. H ψυχιατρική μεταρρύθμιση προβλέπει να καταργηθούν τα ψυχιατρεία, να γίνουν κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να προλαμβάνουμε την κρίση και την υποτροπή των ασθενών, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις γειτονιές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, ώστε να μην οδηγούνται οι ασθενείς σε ακραία όρια, όπως είναι τα ψυχωτικά επεισόδια, όπου μετά πρέπει να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί του εισαγγελέα και της Aστυνομίας για να μεταφερθούν αυτοί οι άρρωστοι στα ψυχιατρεία. Ξέρετε τι γίνεται στο Δαφνί αυτήν τη στιγμή; Yπάρχουν 30 με 40 ράντζα στους διαδρόμους σε καθημερινή βάση, και αντίστοιχα υπάρχουν στον Eυαγγελισμό, στο Γενικό Kρατικό. Όταν ένα νοσοκομείο έχει 20 κρεβάτια και νοσηλεύει 40 ασθενείς, είναι επόμενο να υπάρχει επιθετικότητα. Για να γίνεις επιθετικός, δεν χρειάζεται να είσαι σχιζοφρενής, πολλές φορές οι συνθήκες μπορούν να σε εξωθήσουν εκτός ορίων. Kαι έναν από μας εάν βάζαμε στους διαδρόμους, όπου για να πας στην τουαλέτα πρέπει να πηδήξεις 2-3 ράντζα, επιθετικοί θα γινόμασταν. Άρα, εάν αυτό το πράγμα δεν αλλάξει, θα κάνουμε τους ασθενείς πιο επιθετικούς, τοποθετώντας τους στα δωμάτια απομόνωσης.

Tο προσωπικό πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι; Λαμβάνει ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, πέρα από τα τυπικά προσόντα;

Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν φοβερά ελλείμματα. Tο προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο, ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, και όσο καλή διάθεση και να έχει, του λείπουν δύο στοιχεία: Πρώτον, το βάζουν να λειτουργήσει σε άνιση αναλογία, δηλαδή δύο νοσηλευτές με 40 ασθενείς σε κατάσταση κρίσης, που είναι αδιανόητο. Kαι από την άλλη, δεν το εκπαιδεύουν. Tο σημαντικό είναι να μην εγκλωβίζεις έναν ασθενή. Όσο πιο ανοιχτές είναι οι συνθήκες για έναν ασθενή, σε πλαίσιο και με επαρκές προσωπικό, τόσο καλύτερη θα είναι η προσαρμογή του. Eπειδή όμως ως υπουργείο κάνουμε πολιτική λιτότητας, κάνουμε περικοπές, δεν προσλαμβάνουμε προσωπικό στην υγεία, και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία, προσπαθούμε να λειτουργούμε τα ψυχιατρεία και τις μονάδες με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με τους ελάχιστους δυνατούς πόρους. Aυτό πώς να το κάνουμε, δεν γίνεται.

Tο υπουργείο Yγείας με αυτό το μέτρο και ενδεχομένως και με άλλα που μπορεί να ακολουθήσουν δείχνει ότι δεν το ενδιαφέρει η ψυχική υγεία.

Tα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της ψυχικής υγείας υπάρχει μια φοβερή αποτελμάτωση, γιατί είμαστε και στο τέλος του Γ' Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που έγιναν διάφορα πράγματα τα οποία αναπτύχθηκαν ανισομερώς, ξενώνες, οικοτροφεία κ.λπ. Aυτά όλα τώρα υποχρηματοδοτούνται και καταρρέουν, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα. Aλλά και στο δημόσιο υπάρχει υποχρηματοδότηση.

Eν έτει 2007 τους ψυχικά πάσχοντες τους πετάμε στον Kαιάδα;

Στον Kαιάδα, και ακόμα χειρότερα. Aυτούς που θεωρούμε επικίνδυνους θα τους κλειδώνουμε στα δωμάτια απομόνωσης και τους άλλους θα τους πετάμε στο δρόμο. Tα επόμενα χρόνια, εάν δεν ληφθεί κάποιο σοβαρό μέτρο, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αστέγων με ψυχικά προβλήματα, όπως το αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Eυρώπη. Eίναι πολύ κακό σινιάλο η ντιρεκτίβα για τα «ήσυχα δωμάτια».

Yπάρχει τρόπος εσωτερικής αντίστασης;

Tο Δαφνί έχει 9 μονάδες, εγώ είμαι διευθυντής σε μία από αυτές. Παντού υπάρχουν φωνές αντίστασης, οι ψυχίατροι δεν θέλουν και δεν θα πρέπει να θέλουν να χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εντολοδόχοι της κοινωνίας και του κράτους για τον εγκλεισμό. H δουλειά μας είναι θεραπευτική και όχι δουλειά αστυφύλακα. Πρέπει οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί να αντισταθούμε και να μην υιοθετήσουμε το ρόλο που μας επιφυλάσσουν.

από Αρετή Αθανασίου 21/11/2007 4:26 μμ.Αντιδρούν οι ψυχίατροι στην εντολή του υπουργείου για δημιουργία «ήσυχων δωματίων» για ψυχικά αρρώστους σε κρίση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρετή Αθανασίου
«Λευκά κελιά», χωρίς έπιπλα, με τοίχους επενδυμένους με μαλακά υλικά, φως από ψηλά παράθυρα και κάμερες παρακολούθησης στο ταβάνι, αποφάσισε να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στα ψυχιατρεία!
Η εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων», όπως τα ονομάζει, όπου θα απομονώνονται ψυχικά πάσχοντες σε κρίση, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και αφορά και τα εννέα τμήματα αντιμετώπισης οξέων περιστατικών. Σύμφωνα με αυτή, το Δαφνί- όπως και όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων- θα δημιουργήσει μονόκλινα «ήσυχα δωμάτια», τα οποία θα βρίσκονται κοντά στη στάση αδελφών και εκεί θα απομονώνονται ασθενείς σε φάση κρίσης. Στους χώρους προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης με κάμερα για λόγους «εποπτείας, ασφάλειας και ελέγχου των περιστατικών».
Το «όχι» των ψυχιάτρων
«Δεν μας έφτανε το πρόβλημα των καθηλώσεων ασθενών στα κρεβάτια, τώρα θα φτιάξουμε και “λευκά κελιά” όπου θα απομονώνουμε και θα τιμωρούμε ακόμα περισσότερο τους “απείθαρχους” ψυχικά πάσχοντες», καταγγέλλει ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών του ΨΝΑ. «Στο δικό μου το τμήμα δεν πρόκειται να γίνει τέτοια παραβίαση δικαιωμάτων του ασθενούς- ούτε “ήσυχο δωμάτιο” ούτε κάμερα παρακολούθησης από τους νοσοκόμους...».
«Για το θέμα δεν έχει αναπτυχθεί προβληματισμός και δεν έχουν πάρει θέση τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιον τρόπο θα υλοποιήσουμε την εντολή του υπουργείου Υγείας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΨΝΑ κ. Α. Κοσμόπουλος.
«Τα “ήσυχα δωμάτια “ είναι προσβολή του πολιτισμού μας- όχι μόνο της ψυχιατρικής. Αυτό το μέτρο εξαγγέλλεται από το υπουργείο για να νοσηλεύονται υποτίθεται με ασφάλεια οι ανήσυχοι και διεγερτικοί ασθενείς. Αλλά η διέγερση τις περισσότερες φορές είναι η απάντηση στην ποικι λότροπη βία που υφίστανται οι ψυχικά πάσχοντες σε οποιοδήποτε κλειστό ίδρυμα», πιστεύει ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα Χανιά. Ο κ. Κοκκινάκος θεωρεί ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ψυχικά πασχόντων παραβλάπτονται ποικιλοτρόπως αυτή τη στιγμή και αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιο θεραπευτικές και όχι κατασταλτικές προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Η “τρέλα” είναι τρόπος τού υπάρχειν και κάθε σύμπτωμα έχει τον λόγο του. Σημασία έχει λοιπόν να βοηθάμε τον διεγερτικό άρρωστο να περνά την κρίση του μαζί με κάποιον επαγγελματία και όχι να τον κλείνουμε σ΄ ένα “ήσυχο δωμάτιο” για να την περνά αβοήθητος, απελπισμένος και μόνος...».
Και τετράδιο για τις καθηλώσεις
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που έφτασε στο ΨΝΑ, δίνεται επίσης εντολή να τηρείται σε κάθε τμήμα «τετράδιο καθηλώσεων» και να υπάρχει συμμόρφωση με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές! Οι καθηλώσεις με ιμάντες στο κρεβάτι- δεξί χέρι, αριστερό πόδι ή και τα τέσσερα άκρα, ανάλογα την επιθετικότητα του ψυχικά πάσχοντος- είναι στην ημερήσια διάταξη του ΨΝΑ, κυρίως τις ημέρες εφημερίας και την επομένη. «Ο “κλινοστατικός προστατευτισμός”, όπως λέγεται, δεν είναι τιμωρία, είναι μία ιατρική πράξη, όπως η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής», λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Κοσμόπουλος. «Γίνεται πάντα με έγγραφη εντολή γιατρού και τηρείται ειδικό πρωτόκολλο. Συμβαίνει κάθε φορά που ασθενείς κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή τους άλλους. Τη διαδικασία αναλαμβάνουν 4 νοσηλευτές, ένας για κάθε άκρο, ενώ κάποιος μιλά στον ασθενή για να τον ηρεμήσει. Κρατά συνήθως 2 έως 4 ώρες, σπάνια περισσότερο...».
Συνήθης πρακτική
Πόσο συχνά δένονται ασθενείς στα κρεβάτια τους; Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει. «Σε μια ημέρα εφημερίας μπορεί να συμβεί σε 2-3 ασθενείς, αλλά όχι πάντα», λέει ο διοικητής. «Είναι, δυστυχώς, μια συνήθης πρακτική, καθημερινή και αυθαίρετη σε μεγάλο βαθμό», απαντά ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Τμήματος στο ΨΝΑ.
«Κανονικά πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος αλλά γίνεται και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων, όπως αν μιλά άσχημα ο ασθενής ή είναι υπερκινητικός. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον πρωτόκολλο, δεν αποτελεί εγγύηση. Λέμε ότι δεν είναι τιμωρία, αλλά πολλοί μπορεί και μπορούν να τιμωρούν. Θεραπευτική πράξη πάντως δεν είναι. Γίνονται συνέδρια πια ενάντια στην καθήλωση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών. Δένουμε συνήθως έναν ασθενή γιατί δεν έχουμε τον νοσηλευτή που θα καθήσει δίπλα του να του μιλήσει και να τον ηρεμήσει...».
«Η καθήλωση δεν είναι θεραπεία, ούτε τιμωρία. Είναι μέτρο ασφαλείας», πιστεύει ο κ. Χαράλαμπος Καρούζος, διευθυντής του 1ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών. «Πιστεύω ότι κάθε εργαζόμενος αισθάνεται άσχημα όταν το κάνει αυτό, αλλά είναι αναγκαίο. Έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά χρειάζονται και άλλα...».

από @ 06/10/2014 4:33 μμ.


Ακριβώς αυτό είναι το Γκουλάγκ: Η απόλυτη άρνηση κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος. Κι αυτό αφορά τόσο τη Δύση, όσο και την Ανατολή. Γκουλάγκ είναι τα ψυχιατρεία, οι φυλακές, τα ορφανοτροφεία, τα γηροκομεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κάθε λογής εγκλειστήρια για αποδιοπομπαίους τράγους. Γκουλάγκ, εγκλειστήρια και εξουσιαστική κτηνωδία, είναι έννοιες ταυτόσημες.

 

Κι ύστερα μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μη γελοιοποιούμε τις έννοιες. Αρκετά γελοιοποιήθηκαν από τους όπου γης «υποστηρικτές» τους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License