τί έγινε στο ΣΑΣΑ

ανακοίνωση του μξ για το συντονιστικό των μαθητών που έγινε την Κυριακή 4 Νοέμβρη

Τι έγινε στο ΣΑΣΑ

Ανακοίνωση του Μαθητικού Ξεκινήματος για το Συντονιστικό των μαθητών που έγινε την Κυριακή 4 Νοέμβρη

Το ‘συντονιστικό’ έγινε στο Συνδικάτο Οικοδόμων στις 5 το απόγευμα. Περίπου 200 άτομα ήταν στην αίθουσα, οι περισσότεροι μέλη της ΚΝΕ, που ‘εκπροσωπούσαν’ δεκάδες σχολεία σύμφωνα με τους διοργανωτές. Εκτός από μέλη της ΚΝΕ είχε κάποιο ανένταχτο κόσμο, καθώς και μέλη του Μαθητικού Ξεκινήματος και επίσης των Μαθητών Ενάντια στο Σύστημα (ΔΕΑ) και των ΔΑΜΑΣ (ΣΥΝ).

Μετά το άνοιγμα που έκανε το προεδρείο, σηκώθηκε μαθήτρια από το 3ο Λύκειο Ν Ηρακλείου (από το Μαθητικό Ξεκίνημα) και διάβασε κείμενο που υπογραφόταν από μαθητές – μέλη επιτροπών κατάληψης ή μαθητικών συμβουλίων 10 σχολείων. Το κείμενο την ίδια ώρα μοιράστηκε στην αίθουσα. Ουσιαστικά έβαζε τα εξής ζητήματα:

1.χρειάζεται να γίνονται κοινές πορείες με φοιτητές και καθηγητές για να φτιάξουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο

2.να παλέψουμε για πραγματική δημοκρατία μέσα στο μαθητικό κίνημα και για ένα πραγματικά δημοκρατικό συντονιστικό.

3.συνέχιση και επέκταση των καταλήψεων για την επόμενη περίοδο

4.να γίνει ψηφοφορία πάνω στα ζητήματα που έβαζε το κίνημα ώστε να πάρουμε μια απόφαση για το πώς συνεχίζουμε

Η διαδικασία συνεχίστηκε μέσα από πολύ έντονες αντιπαραθέσεις για το ζήτημα της δημοκρατίας στο συντονιστικό και το ζήτημα της διάσπασης και των χωριστών πορειών. Μέλη της ΚΝΕ και ‘εκπρόσωποι’ του ΣΑΣΑ υποστήριζαν ότι το ‘συντονιστικό’ δεν παίρνει αποφάσεις και για αυτό δεν χρειάζονται ψηφοφορίες, αλλά απλά ‘καλεί’ σε κινητοποιήσεις. Βέβαια το ποιος αποφασίζει για το που θα ‘καλέσει’ το ΣΑΣΑ, για το αν θα πάει σε κοινές πορείες με φοιτητές – εκπαιδευτικούς, για τα αιτήματα κλπ δεν μας το είπαν. Και εκτός των άλλων από τη Δευτέρα κυκλοφόρησε ένα χαρτί με την ‘ΑΠΟΦΑΣΗ’ του ΣΑΣΑ.

Η στάση των μελών της ΚΝΕ και των ‘εκπροσώπων’ σε όλη τη διάρκεια του ‘συντονιστικού’ ήταν προκλητική, και από ένα σημείο και μετά έχασαν εντελώς την ψυχραιμία τους. Όχι μόνο αποδοκίμαζαν οποιονδήποτε μαθητή θεωρούσαν ‘επικίνδυνο’, αλλά έκαναν τα πάντα για να μην ακουστεί η άποψή του φωνάζοντας συνθήματα. Ακούσαμε ακόμα ότι είμαστε ‘προβοκάτορες’, ‘πασόκοι’, ‘συνασπισμένοι’, ‘διασπαστές’ και άλλα πολλά. Πολλά παιδιά (κνίτες και ανένταχτοι) μας πλησίαζαν για να συζητήσουμε για την ουσία των προτάσεών μας. Και τότε όμως επενέβαιναν οι πιο ‘έμπειροι’ κνίτες για να τους απομακρύνουν, προφανώς για να μην ακούσουν ‘επικίνδυνες’ και ‘προβοκατόρικες’ απόψεις.

Το συγκεκριμένο κείμενο ήταν το μόνο που κυκλοφόρησε στο συντονιστικό και είχε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του συντονιστικού και για το πρόγραμμα δράσης των μαθητών. Παρόλα αυτά, και παρά τις επίμονες τοποθετήσεις μας – και άλλων -για να γίνει ψηφοφορία, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα έγινε το ‘κλείσιμο’ της συνάντησης από ένα μαθητή ο οποίος διάβασε μια φωτοτυπία που μάλλον είχε βγει πολύ πριν το ‘συντονιστικό’. Σήμερα μάθαμε για την ‘απόφαση’ του ΣΑΣΑ από το σάιτ του και περιμένουμε να τη διαβάσουμε και αύριο στο Ριζοσπάστη.

Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δημοκρατικό συντοντιστικό

Χρειαζόμαστε ένα συντονιστικό που να απαρτίζεται από εκπροσώπους των κατειλημμένων σχολείων που θα συζητούν και θα αποφασίζουν όλοι μαζί για την πορεία του κινήματος. Που οι μαθητές θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των σχολείων στο συντονιστικό, όπου θα γίνεται ανοικτή συζήτηση, που οι μαθητές θα μπορούν μόνοι τους να συζητήσουν και που στο τέλος θα γίνονται ψηφοφορίες.

Μόνο έτσι οι μαθητές θα αισθανθούν το συντονιστικό δικό τους, θα το μαζικοποιήσουν και να το εμπιστευτούν.

Δυστυχώς η ηγεσία της ΚΝΕ δεν θέλει ένα τέτοιο συντονιστικό.

Γιατί όμως δεν το θέλει;

Η απάντηση είναι μία. Η ΚΝΕ μπορεί να έχει την πιο δυνατή και πολυπληθή μαθητική οργάνωση. Η ηγεσία της όμως δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στους μαθητές ότι μπορούν να καθορίζουν μόνοι τον αγώνα τους. Δεν έχει εμπιστοσύνη καν στα μέλη της. Για αυτό αποφεύγει μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία. Για αυτό προτιμά στημένα συντονιστικά που οι μαθητές απλά θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους χωρίς να παίρνουν θέση. Και για αυτό η ΚΝΕ προτιμά η πορεία του κινήματος να ‘κανονίζεται’ στα κομματικά της γραφεία και όχι σε πραγματικές, ζωντανές και δημοκρατικές διαδικασίες

Αυτό που έγινε την Κυριακή ουσιαστικά δεν ήταν συντονιστικό και δεν μπορεί να έχει καμιά νομιμοποίηση από τους μαθητές. Όταν μια ομάδα μαθητών βάζει πολύ επίμονα το ζήτημα ψηφοφορίας πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και στο τέλος αυτό δεν γίνεται, πολύ συνειδητά από τα μέλη της ΚΝΕ, για ποιο ‘συντοντιστικό’ μιλάμε. Εξάλλου, κανείς δεν κατάλαβε στο τέλος τι αποφασίστηκε.

Χρειαζόμαστε συντονιστικά, κατά περιοχές, πόλεις και πανελλαδικά, που να αποτελούνται από μαθητές, που να εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων ή τουλάχιστον από 15μελή. Διαφορετικά, όποιος έχει «κουκιά» μπορεί να τα καπελώνει ή να τα οδηγεί σε εκφυλισμό και αδυναμία να πάρουν αποφάσεις.

Ακολουθεί το κείμενο που κατέβηκε για ψήφιση στο ΣΑΣΑ

Μαθητικό Ξεκίνημα

mathitikoxekinima@yahoo.gr

Για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας

Για ένα πραγματικά δημοκρατικό συντονιστικό που να εκφράζει όλους μας

Το μαθητικό κίνημα έχει δείξει στο παρελθόν τη δύναμή του. Το ίδιο κάνουμε και φέτος. Με πάνω από 400καταλήψεις πανελλαδικά υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τα συνεχή φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Παλεύουμε γιαγενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία γιατί θέλουμε καλύτερα και όχι χειρότερα σχολεία. Απαντάμε στις συκοφαντίες των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνουν να μας τρομοκρατήσουν με εισαγγελείς και αστυνομία.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας θέλουμε να συμβάλουμε. Χρειαζόμαστε ένα συντονιστικό δημοκρατικό μέσα στο οποίο θα μπορούν να εκφράζονται όλες οιπολιτικές απόψεις που υπάρχουν στο μαθητικό κίνημα, ένα συντονιστικό που θα οργανώνει αποτελεσματικά τη δράση μας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Και για αυτό καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις, για να συζητηθούν και να ψηφιστούν από το συντονιστικό

 1. Οι μαθητικές πορείες να γίνονται μαζί με αυτές των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, χωρίς ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις σχολείων. Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1 Νοέμβρη πολλά τοπικά συντονιστικά, με πρόταση του ΣΑΣΑ, έκαναν τοπικές κινητοποιήσεις και δεν συμμετείχαν. Οι τοπικές κινητοποιήσεις είναι σημαντικές αλλά θα μπορούσαν να γίνουν σε διαφορετική ημερομηνία από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Διαφορετικά λειτουργούν διασπαστικά για το μέτωπο της εκπαίδευσης που θέλουμε να φτιάξουμε. Μόνο αν μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και δάσκαλοι λειτουργούμε ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και όχι όταν παλεύουν μόνοι τους οι μαθητές. Άλλωστε αυτό μας δίδαξε και το μεγαλειώδες περσινόκίνημα της παιδείας που κατάφερε να ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16.
 2. Στις συσκέψεις του Συντονιστικού των μαθητών να παρευρίσκονται μόνο μαθητές και αυτοί να παίρνουν τις αποφάσεις. Εκπρόσωποι των φοιτητών και των εκπαιδευτικών να μπορούν να απευθύνουν χαιρετισμό στην αρχή της συνεδρίασης.
 3. Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των μαθητών να συμμετέχουν σε διασυντονιστικό, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Συντονιστικού των φοιτητών και εκπροσώπους των δασκάλων και των. Με αυτόν τον τρόπο θα συντονιστούν καλύτερα οι διάφοροι κλάδοι της παιδείας και θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα.
 4. Οι αποφάσεις για την πορεία του κινήματος να παίρνονται δημοκρατικά. Η πορεία στις 9 Νοέμβρη ανακοινώθηκε πρώτα από το Ριζοσπάστη 3 εβδομάδες πριν και ενώ δεν υπήρχε καμιά απόφαση συντονιστικού. Μετά άρχισαν τα μέλη της ΚΝΕ να το βάζουν σε διάφορα σχολεία και τώρα έρχεται το συντονιστικό να συζητήσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί προ πολλού από την ηγεσία της ΚΝΕ.
 5. Να γίνονται ψηφοφορίες για την εκλογή του προεδρείου, για τους εκπροσώπους του συντονιστικού και για τη λήψη των αποφάσεων. Θέλουμε, φεύγοντας από το συντονιστικό, να ξέρουμε πως προχωράμε και να μην το μαθαίνουμε την επόμενη από τις εφημερίδες. Πρέπει σήμερα να μπουν προτάσεις για το πώς προχωράμε και στο τέλος να γίνει ψηφοφορία με βάση τις προτάσεις αυτές.

Με βάση όλα αυτά, προτείνουμε για την επόμενη περίοδο:

 1. Συνέχιση και επέκταση των καταλήψεων
 2. Οργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων σε κάθε σχολείο, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν στην κατάληψη. Δράσεις που θα κρατούν τις καταλήψεις ζωντανές (εκδηλώσεις, βιντεοπροβολές, συζητήσεις), εξωστρεφείς κινήσεις στις γειτονιές (εξορμήσεις ) που θα ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αιτήματα μας.
 3. Έμφαση σε κάποια αιτήματα που θα λειτουργούν ως αιχμή για το μαθητικό κίνημα. Για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, ενώνει τους μαθητές, τους φοιτητές και τους καθηγητέςπου παλεύουν για καλύτερη παιδεία.
 4. Να γίνει αίτημα των μαθητικών καταλήψεων η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών συμμαθητών μας, που κινδυνεύουν να απελαθούν στα 18 γιατί θεωρούνται παράνομοι.
 5. Κοινές πανεκπαιδευτικέςσυγκεντρώσεις και πορείες. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη: μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί
 6. Συμμετοχή στην πορεία στις 9 Νοέμβρη. Κάλεσμα και στους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν (φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι).
 7. Νέο συντονιστικό την άλλη Κυριακή, στην Γκράβα, που θα συζητήσουμε την πορεία του αγώνα μας μετά την πορεία της ερχόμενης Παρασκευής
 8. Συμμετοχή στην πορεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση στον ίδιο χώρο που θα είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι (πλατεία Κλαυθμώνος)
 9. Τοπικές πορείες διαμαρτυρίας και κλεισίματα δρόμων, ενάντια στην καταστολή των κινητοποιήσεών μας στις 21 Νοέμβρη.
 10. Συμμετοχή των μαθητών και στα επόμενα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στον ίδιο χώρο με εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Ήδη έχει γίνει πρόταση από τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) για πανεκπαιδευτική απεργία και συλλαλητήριο για τις 26 Νοέμβρη. Να δώσουμε το παρόν μαζί με φοιτητές και δασκάλους.
 11. Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους. Την μέρα που απεργούν οι εργαζόμενοι, (ανάμεσα τους και οι καθηγητές μας), ενάντια στον προϋπολογισμό να κλείσουμε τα σχολεία και να κατέβουμε μαζί τους στο δρόμο.

Ζητάμε αυτές οι απόψεις να μπουν σε ψηφοφορίαΥπογράφουν, μαθητές, μέλη επιτροπών κατάληψης ή μαθητικών συμβουλίων από τα εξής σχολεία:

Ενιαίου Λυκείου Ψυχικού5ο ΕΛ Βόλου

4ο Λύκειο Αμαρουσίου1ο ΕΠΑΛ Βόλου

2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων3ο Λύκειο Ν Ιωνίας

3ο Λύκειο Αμαρουσίου56ο Αμπελοκήπων

3ο Λύκειο Ηρακλείου20οΛύκειο Αθήνας

**παρακαλούμε τη ΣΟ να μην το ξανασβήσει. είναι ανακοίνωση που αφορά τις εξελίξεις στο μαθητικό κίνημα και την εξέλιξη της διαδικασίας στο μαθητικό συντονιστικό που έγινε χτες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License