απολογισμός ΕΦΦ απο Σπάρτακο

προκήρυξη της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος για μια αποτίμηση της διοργάνωσης και των προοπτικών του 3ου Ευρωπαικού Φοιτητικού Φόρουμ

Για μια αποτίμηση της διοργάνωσης και των προοπτικών

του 3ου Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Φόρουμ

1. Η διεξαγωγή και ολοκλήρωση του 3ου Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Φόρουμ, στις 19-21/10 στην Αθήνα, μας βρίσκει γεμάτους χαρά και ικανοποίηση για την επιτυχή πραγματοποίηση ενός εξ’ αρχής φιλόδοξου αλλά και πρωτόγνωρου –για την ελληνική πραγματικότητα- εγχειρήματος.

Η σχετικά μαζική προσέλευση και συμμετοχή, ο πλούτος και το βάθος των συζητήσεων που έλαβαν χώρα, η αντιπροσωπευτική παρουσία ευρωπαϊκών αποστολών καθώς επίσης και ο σχεδιασμός δράσεων που προέκυψε από την συνάντηση της Αθήνας αποτελούν για εμάς παρακαταθήκη πολύτιμων αγωνιστικών εμπειριών για τους αγώνες του σήμερα και τους αγώνες του αύριο, για τους αγώνες μας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια πανευρωπαϊκή στρατηγική νίκης των φοιτητικών αντιστάσεων σε όλη την ευρώπη.

Η διοργάνωση του 3ου Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Φόρουμ στο Πολυτεχνείο της Αθήνας αποτέλεσε και για το ίδιο το ΕΦΦ σημαντικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξης του. Το κάλεσμα της Αθήνας, στην 3η συνάντηση του ΕΦΦ, διαμορφωμένη μέσα στα αμφιθέατρα που σηματοδότησαν μια ηρωική στιγμή εξέγερσης της ευρωπαϊκής νεολαίας συμβάλει και αυτή με την σειρά της στην διασαφήνιση των ριζοσπαστικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών αυτού του ευρωπαϊκού συντονισμού αλλά και στην ισχυροποίηση αυτής της δικτύωσης ως σημείο αναφοράς αγωνιζόμενων πρωτοποριών σε όλη την ευρώπη.

2. Η διοργάνωση όμως της 3ης ευρωπαϊκής συνάντησης του ΕΦΦ στην Αθήνα αποτέλεσε δίχως αμφιβολία μοναδική ευκαιρία ώσμωσης αγωνιστών βάσης των ελληνικών πανεπιστημίων, συντρόφων αγωνιστών/στριών των φοιτητικών σχημάτων της ΕΑΑΚ αλλά και των οργανώσεων της ελληνικής αριστεράς σ’ αυτό τον συντονισμό –με τρόπο που καμία ελληνική συμμετοχή αντιπροσώπων δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Είναι εξαιτίας αυτού που θεωρούμε πως η πραγματοποίηση της τρίτης συνάντησης του ΕΦΦ στην Αθήνα θα πρέπει να σηματοδοτεί –από εδώ και πέρα- και την αποφασιστική εμπλοκή των σχημάτων της ΕΑΑΚ σε αυτό τον συντονισμό.

Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον συντονισμό αποτελεί την ίδια στιγμή ένα ανοιχτό στοίχημα των δυνατοτήτων μας να γειώσουμε τους σχεδιασμούς αυτής της ευρωπαϊκής δικτύωσης στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των δικών μας αντιστάσεων, για την οργανική συμπλοκή του εθνικού και διεθνικού περιεχομένου των αγώνων μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα χρειάζεται να δούμε με τρόπο συγκεκριμένο το είδος και το χαρακτήρα της δικής μας εμπλοκής σ’ αυτό το συντονισμό. Στόχοι και καθήκοντα αυτής μας της εμπλοκής, από εδώ και πέρα, δεν μπορεί να είναι απλώς ένας γενικός εμπλουτισμός του πολιτικού μας λόγου και των πολιτικών μας αναλύσεων με διεθνιστικές αποχρώσεις, πόσο μάλλον μια αφηρημένη αναφορά στο διεθνισμό.

Το επόμενο διάστημα στην συμμετοχή μας σε αυτό το συντονισμό θα χρειαστεί να εργαστούμε για την ακόμη ισχυρότερη καταγραφή του ΕΦΦ ως σημείο αναφοράς της δράσης μας μέσα στις σχολές. Χρειάζεται να πιστέψουμε σ’ αυτή την δικτύωση και να δώσουμε μια πραγματική υπόσταση σ’ αυτήν, τοπική γείωση και αναγνωρισιμότητα. Να συνδέσουμε τους άξονες δράσης του ΕΦΦ, την λογική μιας δουλειάς καμπάνιας και πολιτικής προπαγάνδας γύρω από συγκεκριμένους κινηματικούς σταθμούς με την καθημερινή πολιτική μας παρέμβαση μέσα στις σχολές. Και χρειάζεται να αρχίσουμε πρώτα από όλα από την υποστήριξη της απόφασης του ΕΦΦ της Αθήνας για το ξεδίπλωμα μια πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στην Μπολόνια τις ερχόμενες ημέρες του Νοέμβρη.

Σήμερα, είναι και δική μας ευθύνη η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτής της δικτύωσης. Διεύρυνσης της απεύθυνσης μας, μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα συμμετοχών στην κατεύθυνση ενός ακόμη πιο δυναμικού και πρωταγωνιστικού ευρωπαϊκού φοιτητικού φόρουμ. Είναι γι΄ αυτό που η συμμετοχή μας στις εργασίες του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, τον Σεπτέμβρη του 2008 στο Mälmo της Σουηδίας, με την συνδιοργάνωση εκεί –από συλλογικότητες που αναφέρονται στο ΕΦΦ- ενός εργαστηρίου εκπαίδευσης που θα προπαγανδίζει το σχεδιασμό δράσεων του ΕΦΦ –όπως αποφασίσαμε στο ΕΦΦ της Αθήνας, είναι και δικό μας καθήκον για το οποίο οφείλουμε να εργαστούμε δίχως περιστροφές και προσχήματα.

3. Αναγνωρίζοντας την πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΑΑΚ σ’ αυτόν τον συντονισμό σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση για την ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτής της δικτύωσης, την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία και πολιτική αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Φόρουμ μέσα στα ίδια τα σχήματα της ΕΑΑΚ.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ θα πρέπει να απευθυνθούν, για την συμμετοχή τους σε αυτό τον κινηματικό συντονισμό, στο σύνολο των δυνάμεων του εγχώριου φοιτητικού κινήματος που τοποθετούνται –ακόμη και διακηρυκτικά- ενάντια στην εφαρμογή της Μπολόνια, ακόμη και όταν αυτές δεν χαρακτηρίζονται από μια συνεπή αντικαπιταλιστική τοποθέτηση.

Χρειάζεται σε αυτή την πορεία να ξεπεράσουμε μια διαστρεβλωμένη λογική οριοθέτησης με τον ρεφορμισμό, μια αντιφατική πρόσληψη της τακτικής του ενιαίου μετώπου, της παρέμβασης των επαναστατών μέσα στο μαζικό κίνημα, μια προβληματική ανάγνωση των κοινών μας καθηκόντων οικοδόμησης επαναστατικών αλλά την ίδια στιγμή δημοκρατικών μορφών οργάνωσης των από τα κάτω στο αγώνα για την αυτοχειραφέτηση τους.

Να πιστέψουμε στην δύναμη των ιδεών μας, να απευθυνθούμε πλατιά στην βάση και την ηγεσία των υπολοίπων συνιστωσών του φοιτητικού κινήματος, να θέσουμε σε δοκιμασία τον δικό μας σχεδιασμό και τα όρια των αντιφάσεων των υπολοίπων δυνάμεων μέσα στο μαζικό κίνημα. Χρέος μας είναι να παλέψουμε να τους κερδίσουμε στον δικό μας σχεδιασμό, να πρωταγωνιστήσουμε στην οικοδόμηση ριζοσπαστικών, ενωτικών, νικηφόρων αγώνων. Όπως ακριβώς δουλεύουν και όλοι/ες οι υπόλοιποι/ες σύντροφοι/ες και φοιτητικές συλλογικότητες μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Φόρουμ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License