ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΣ

ΚΚΕ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΟ ΔΟΑΤΑΠ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Η κάμψη αυτή που βλέπουμε και είδαμε στο κίνημα δεν είναι ήττα, αλλά προδοσία συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων που δρούσαν μέσα σε αυτό. Η νεολαία, όμως, έχει πάντα στην άκρη του μυαλού της ότι άφησε κάτι στη μέση και το μόνο βέβαιο είναι ότι το σύστημα θα της δώσει πολλές ακόμα ευκαιρίες για να ξανασηκώσει κεφάλι ενάντια του (εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο, στράτευση στα 18, απουσιολόγια, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά). Οι λόγοι αυτής της κάμψης είναι η μείωση της ενεργού συμμετοχής του κόσμου στο κίνημα και η μη σύνδεση με τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αρνητικό ρόλο έπαιξαν:

·η μη ουσιαστική στήριξη (ή και εχθρική στάση) απέναντι στο κίνημα από δυνάμεις που δρούσαν μέσα σ’ αυτό, οι οποίες βλέποντας το ξέσπασμα ενός κινήματος με αιτήματα έξω από τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς, το αντιμετώπισαν με επιφύλαξη, έως και εχθρότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν σε αναγκαίες, χωρίς όμως ιδιαίτερη «προβολή» δουλειές π.χ. εξορμήσεις, σύνταξη κειμένου (ήτανε μόνο για να δώσουν τη γραμμή τους), χαμαλοδουλειές στην κατάληψη, παρά μόνο ήτανε σε διαδικασίες όπου μπορούσαν να προβληθούν και να το παίξουν παράγοντες (γενικές συνελεύσεις, πορείες κτλ), αντιμετωπίζοντας τες, έτσι, ως events.

·το συνειδητό σαμποτάρισμα των διαδικασιών του κινήματος π.χ. η ανούσια αντιπαράθεση στις επιτροπές για ζητήματα που δεν δεν απασχολούσαν τους φοιτητές, που έφτανε μέχρι και το ξύλο, ή η προσπάθεια καπελώματος των διαδηλώσεων και η προσπάθεια μετατροπής τους σε κομματικές παρελάσεις, κάτι που μείωσε την παρεμβατικότητα του κόσμου στα όργανα του κινήματος.

·η πραγματοποίηση πανελλαδικών πορειών, και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα, και η παράλληλη υποτίμηση των τοπικών ως «κηδείες» απομάκρυναν τον κόσμο από την ενεργό συμμετοχή καθώς στις πανελλαδικές πορείες συμμετείχε πιο στενό δυναμικό κόσμου, παρήγαγαν ταυτόχρονα κόπωση αυτού του στενού δυναμικού από τις μετακινήσεις και περιόριζαν τη δυνατότητα σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με την υπόλοιπη κοινωνία εκτός Αθηνών, μιας και το κίνημα δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις και οι συνειδήσεις γεννιούνται στο δρόμο.

·ο ρόλος της καθεστωτικής-ρεφορμιστικής αριστεράς όσον αφορά τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τα άλλα κομμάτια της εκπαίδευσης και το λαό. Το ξεπούλημα του κινήματος των δασκάλωνκαι των μαθητών από το Συνασπισμό και το «Κ»ΚΕ  αποτέλεσε τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Ακόμα, η συχνά αρνητική στάση των αριστερών εργατοπατέρων στα συνδικάτα απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στην προοπτική σύμπραξης μαζί του, ακόμα και εκεί που ήταν πρώτη δύναμη π.χ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπου ο πρόεδρός του, εργατοπατέρας του ΠΑΜΕ, αρνούνταν την προκήρυξη απεργίας παρά του ότι φοιτητικοί σύλλογοι του το είχαν ζητήσει.

·η προσπάθεια, σε μια κρίσιμη για το φοιτητικό κίνημα περίοδο (μετά τη ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο), να επιβληθεί από πολιτικές δυνάμεις [ΠΚΣ (παράταξη του «Κ»ΚΕ), ΑΡΕΝ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και δευτερευόντως ΕΑΑΚ] στο κίνημα το σύνθημα της «μη εφαρμογής» του νόμου, που οδηγεί στην αντικατάσταση του φοιτητικού κινήματος από την «πάλη» των εκλεκτόρων φοιτητοπατέρων στα όργανα συνδιοίκησης, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν τη σωστή προλεταριακή γραμμή της ανατροπής του νόμου. Έτσι, διακηρύσσοντας ότι οι μαζικοί αγώνες στο δρόμο είναι άκαρποι, κατέληξαν στην εκλογολαγνία, προσπαθώντας να πείσουν τους φοιτητές ότι αυτοί είναι που θα τους σώσουν μέσα από τη συνδιαλλαγή τους με το καθηγητικό κατεστημένο.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License