Τσουνάμι οπίου στο Αφγανιστάν

Ευτυχώς που εξουδετερώθηκαν οι Ταλιμπάν και γλύτωσε ο κόσμος απ' την ηρωίνη...

«Τσουνάμι οπίου» στο Αφγανιστάν αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης

Η κεντρική Ασία κινδυνεύει να πέσει θύμα ενός «τσουνάμι» από όπιο, καθώς η παραγωγή της ναρκωτικής αυτής ουσίας στο Αφγανιστάν υπερβαίνει αυτήν που καταναλώνεται παγκοσμίως, προειδοποίησε σήμερα από την Καμπούλ ανώτερος υπεύθυνος του ΟΗΕ.

"Υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής σε σχέση με την κατανάλωση στον κόσμο», σημείωσε ο Ζαν-Λικ Λεμαγέ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ Κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος ONUDC κατά την τρίτη διάσκεψη του Συμφώνου του Παρισιού για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες που διεξάγεται στην Καμπούλ.

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν σημείωσε φέτος αιφνίδια άνοδο 34%. Από το 2005 έχει διπλασιαστεί και σήμερα έχει φτάσει τους 8.200 τόνους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της διεθνούς οργάνωσης.

"Αυτή η τεράστια ποσότητα θα προκαλέσει 'τσουνάμι' στην περιοχή και είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Λεμαγέ, εξηγώντας ότι το πλεόνασμα θα προκαλέσει πτώση της τιμής του οπίου στις περιφερειακές αγορές και θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να μεγαλώσει η εξάρτηση των καταναλωτών από τη ναρκωτική αυτή ουσία, κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία.

Είναι απαραίτητο να θέσουμε σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο για να αποκρούσουμε αυτόν τον κίνδυνο, πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά αναφέρθηκαν στη διάσκεψη του Συμφώνου του Παρισιού, η οποία συγκέντρωσε ειδικούς από 55 χώρες και διεθνείς οργανώσεις για δύο ημέρες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License