Η κατάθλιψη χτυπάει και τους μετανάστες

Κατάθλιψη και άγχος είναι τα συνηθέστερα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας.

Η κατάθλιψη χτυπάει και τους μετανάστες

Κατάθλιψη και άγχος είναι τα συνηθέστερα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Ειδικότερα, ένας στους τρείς αλλοδαπούς που εξετάσθηκαν το διάστημα 2000 - 2004 στο ειδικό Ιατρείο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, είχε εκδηλώσει συναισθηματικές διαταραχές -κυρίως κατάθλιψη-, το 31% ψυχωσικές διαταραχές, το 28% άγχος και σωματοποίησή του και ακολουθούσαν η κατάχρηση ουσιών (2%) και οι διαταραχές προσωπικότητας (2%). Ειδικά για τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη, καταγράφηκε μία άμεση σχέση αυτής της διαταραχής με την ανεργία αλλά και την έλλειψη υποστηρικτικού συστήματος (οικογένεια, φίλοι).

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, καθηγητής κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Νίκος Τζαβάρας. Οπως επισήμαναν, οι άνθρωποι που ζουν σήμερα έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους είναι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας της ανθρωπότητας, αφού υπολογίζεται ότι το 3% του συνολικού πληθυσμού της γης είναι μετανάστες. Πολλοί δε από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας και ένταξης στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον, που με τη σειρά τους αυξάνουν τις διαταραχές του στρες. Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, οι μετανάστες κατά τη διαδικασία ένταξής τους έχουν υψηλά επίπεδα άγχους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο πληθυσμός που μεταναστεύει δεν διαφέρει σε ψυχοπαθολογία από τον πληθυσμό της χώρας προέλευσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/10/2007_244574

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License