Επίθεση φασίστων στο Ρέντη

Επίθεση φασίστων στο Ρέντη

Για τρίτη φορά στου Ρέντη

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Τρόμος στου Ρέντη από επιδρομές ρατσιστικών συμμοριών. «Ηρθαν τη νύχτα 50-60 άτομα, σαν στρατός, με κράνη και με ρόπαλα. Φοβόμαστε πολύ. Δουλεύουμε 12 ώρες και τη νύχτα δεν κοιμόμαστε καθόλου. Είναι η τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα που χτύπησαν σπίτια και παραπήγματα», καταγγέλλουν Ελληνες και Πακιστανοί που ζουν στη φτωχογειτονιά, πίσω από τα εργοστάσια.

Ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, και ο συντονιστής της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο», Γιάννης Σηφακάκης, μας οδηγούν πίσω από τη λεωφόρο Θηβών, στα τσιμεντένια παραπήγματα όπου ζουν Πακιστανοί και μερικοί Ελληνες, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Στην Σαρανταπόρου 13 δείχνουν τη σιδερένια αυλόπορτα που λύγισε από τους λοστούς. Σπασμένη και η εσωτερική πόρτα, ακόμη και η λεκάνη της τουαλέτας. Το τσιμεντένιο δάπεδο, γεμάτο γυαλιά.

«Εφτασαν στις 7 μ.μ. με μηχανάκια χωρίς πινακίδες», μας λέει η κ. Βασιλική. «Τους προειδοποίησαν απειλώντας: "Βρωμοπακιστανοί, θα 'ρθουμε το βράδυ και θα σας γ...."». Ηρθαν μετά τις 11 το βράδυ. Ολόκληρος στρατός. Φορούσαν στρατιωτικά, μαύρα ρούχα και μπότες, κρατούσαν μαχαίρια, ξύλα, σίδερα. Αρχισαν να πετάνε πέτρες στα σπίτια, να σπάνε. Οι τέσσερις Πακιστανοί που ήταν μέσα ξέφυγαν από την ταράτσα, τους έκρυψα στο σπίτι μου να μην τους σκοτώσουν. Προχθές ξαναήρθαν, τρεις φορές αυτή την εβδομάδα».

«Τα παιδιά έτρωγαν. Πήγα πρώτη φορά στις 21 Ιουλίου 2006 στο Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη και υπέβαλα μήνυση. Τους είπα ότι θα σκοτώσουν. Σήμερα ξαναπήγα. Μου απάντησαν, "αφού δεν έχετε σπασμένα χέρια, πόδια, τι μήνυση να κάνεις;"», αποκαλύπτει ο Τζ. Ασλάμ. «Φεύγουμε στις 7 το πρωί για δουλειά κι επιστρέφουμε στις 8 το βράδυ. Δουλεύουμε στα εργοστάσια, στη λαχαναγορά, στις οικοδομές», λένε τρομαγμένοι οι Πακιστανοί. «Ποτέ δεν έκαναν φασαρία, είναι καλά παιδιά», προσθέτει φοβισμένη άλλη γειτόνισσα. «Ζω με τη νύφη μου, έχει μικρά παιδιά. Τους ακούσαμε που φωνάζανε μεταξύ τους "πάμε ρε να τους γ...."».

Ενα στενό πιο κάτω βρίσκεται το δεύτερο σπίτι που χτύπησαν. Στην οδό Λαχανά 8. Κι εδώ η σιδερένια πόρτα λύγισε. Μαζεύονται οι γείτονες θορυβημένοι. Μια 80χρονη, που ζει με τον σκύλο της στο διπλανό υπόγειο, περιγράφει πώς ανέβηκαν στην ταράτσα, ξήλωσαν τον μαντρότοιχο, πετούσαν τούβλα και πέτρες. «Τους αγαπώ», λέει για τους μετανάστες, «σαν παιδιά μου. Οι αλήτες έρχονται κάθε τρεις και λίγο, απειλούν κρατώντας καδρόνια και μαχαίρια, έχουν και πιστόλια με καψούλια...». Και συνεχίζει: «Σαν κατσίκια έτρεχαν οι Πακιστανοί στις ταράτσες να γλιτώσουν, τους κυνηγούσαν. Είναι ήσυχα παιδιά, δεν μας ενόχλησαν ποτέ. Οι άλλοι δεν είναι γείτονες, δεν τους γνωρίζουμε».

«Ολοι τηλεφωνήσαμε στην Αστυνομία. Ηρθαν τέσσερα περιπολικά, αλλά άργησαν», μας βεβαιώνει ο κ. Γιώργος από το επόμενο σπίτι. Στη φτωχογειτονιά ζουν 40 Πακιστανοί σε 8 νοικιασμένα παραπήγματα-σπιτάκια...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2007

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62245040

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License