Γερμανία: Συμπαράσταση στους Ελληνες θύματα ρατσιστικής επίθεσης

Γερμανία: Συμπαράσταση στους Ελληνες θύματα ρατσιστικής επίθεσης

Γερμανία: Συμπαράσταση στους Ελληνες θύματα ρατσιστικής επίθεσης

ΔΕΚΑ μέρες έχουν περάσει από την επίθεση νεαρών Γερμανών, προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα, εναντίον τριών Ελλήνων στο Πάνκοβ του Βερολίνου και σε εκτεταμένο ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), επισημαίνεται πως, ενώ η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης γίνονται όλο και εντονότερες προς τα θύματα, τα οποία, όμως, άρχισαν να εμφανίζουν και ψυχικά τραύματα.

Τα σωματικά, άλλωστε, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα θα επουλωθούν. Έτσι, μπορεί το πρόσωπο του 28χρονου Αντώνη να είναι ακόμα μελανιασμένο, τα μάτια του να είναι μαυρισμένα από τα χτυπήματα που δέχθηκε, η μύτη και μερικά δόντια του να παραμένουν σπασμένα, πλην όμως, το περισσότερο ανησυχητικό είναι πως ακόμη φοβάται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι όταν αποφάσισε να μιλήσει στη «ΝΒ», συμφώνησε πρώτα να μη δώσει τα πλήρη στοιχεία του ούτε να κάνει δηλώσεις στο μικρόφωνο.

Αυτό διότι τα γεγονότα που συνέβησαν τα χαράματα της 29 Σεπτεμβρίου είναι ακόμα νωπά στο μυαλό του. Όπως είπε, αφότου είχαν σχολάσει από το ρεστοράν, στο οποίο εργάζεται ως σερβιτόρος, στο «Συρτάκι», στην περιοχή Πάνκοβ του Ανατολικού Βερολίνου, επιβιβάστηκε μαζί με την 25χρονη αρραβωνιαστικιά του, τη Γεωργία, στο αυτοκίνητό του 27χρονου συναδέλφου τους Κώστα.

Όμως, πριν πάνε στο σπίτι τους, αναζήτησαν το κοντινό βενζινάδικο. Τη στιγμή που έβαζαν βενζίνη, κατά της 2.40 το πρωί, κατέβηκαν από λεωφορείο της νυχτερινής γραμμής 12 άτομα. Οι δέκα άνδρες και οι δύο γυναίκες, ηλικίας 17 ως 21 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως ανέφερε η αστυνομία, άρχισαν να πετούν άδεια κουτιά μπίρας στους τρεις Έλληνες και τους επιτέθηκαν φραστικά: «Βρωμόξενοι», «εδώ είναι Ανατολική Γερμανία, δεν θέλουμε ξένους».

Μετά άρχισαν να χτυπούν τον Αντώνη και τον Κώστα και τους έριξαν κάτω. Η Γεωργία, η αρραβωνιαστικιά του, προσπάθησε να τους βοηθήσει. Μάταια, όμως, καθώς την προπηλάκισαν και την έσπρωξαν βίαια. Η γυναίκα που δουλεύει στο βενζινάδικο φώναξε πως κάλεσε την αστυνομία. Έπειτα από λίγα λεπτά οι δράστες συνειδητοποιούν την απειλή και τρέπονται σε φυγή. Οι αστυνομικοί, όμως, πολύ σύντομα, συνέλαβαν όλους τους δράστες. Τέσσερις από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι.

Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες: διατάραξη δημόσιας τάξης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και κλοπής, επειδή αφαίρεσαν το πορτοφόλι του Κώστα. Τα τρία θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. «Το σίγουρο είναι ότι οι σωματικές πληγές θα επουλωθούν και τα δόντια που έχουν σπάσει θα φτιαχτούν», είπε στη «ΝΒ» ο Έλληνας ψυχολόγος, Χαράλαμπος Ρούσος, που έχει μιλήσει με τα θύματα.

Πρόσθεσε δε πως το ζητούμενο είναι άλλο: «Τα ψυχικά τραύματα θα μείνουν. Ψυχικά τραύματα που εκδηλώνονται με φόβο, με αισθήματα ενοχής, με αισθήματα απελπισίας, με αισθήματα δυσπιστίας, τα οποία μπορούν να ωθήσουν τα άτομα αυτά σε απομόνωση ή και σε εκδικητική συμπεριφορά καμιά φορά. Πάντως, αυτά τα τραύματα χρειάζονται πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστούν».

Από την πλευρά του, ο Κώστας είπε χαρακτηριστικά: «Τόσο ανέμελος δεν είμαι πλέον. Όταν το βράδυ βγαίνω από το σπίτι, κοιτάζω προσεχτικά τι γίνεται γύρω μου». Σε ό,τι αφορά στους δράστες είπε πως θέλει «να τιμωρηθούν παραδειγματικά». Σε χειρότερη ψυχική κατάσταση βρίσκεται, όμως, η αρραβωνιαστικιά του, η Γεωργία. Όπως ανέφερε, τα βράδια δεν κοιμάται, δεν θέλει να μένει στο σπίτι μόνη της, αποφεύγει να μιλά με οποιονδήποτε για το τι τους συνέβη.

Μιλώντας η Γεωργία στη «ΝΒ», όμως, πρόσθεσε και ότι «αισθάνεται τύψεις, που παρά τις προσπάθειές της να βοηθήσει τον Αντώνη, που τον είχαν ρίξει κάτω και τον χτυπούσαν, δεν το κατάφερε». Τα θύματα επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ώστε να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους αλλά και να τους προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αχιλλέας Λύκος, αναφερόμενος στους δράστες που προέρχονται από την περιοχή και έδρασαν με ρατσιστικά κίνητρα ανέφερε: «Υπάρχουν, βέβαια, αυτά τα άτομα, γι' αυτό υπήρξε κι αυτό το τραγικό συμβάν. Από την άλλη πλευρά, όμως, σήμερα στο μαγαζί που εργάζονται τα παιδιά, είδαμε μια τεράστια συμπαράσταση από τους πελάτες τους, που είναι σχεδόν μόνο Γερμανοί. Κι αυτό μας συγκίνησε».

Πράγματι, το μεγάλο εστιατόριο είναι γεμάτο. Σχεδόν όλοι χαιρετούν και μιλούν με τον Αντώνη και τη Γεωργία, τους εκφράζουν τη λύπη τους για ό,τι συνέβη, τους εύχονται κουράγιο. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσαν ορισμένοι Γερμανοί θαμώνες: «Σοκαριστήκαμε όταν το ακούσαμε. Αισθανθήκαμε αμέσως συμπάθεια για τους Έλληνες. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ερχόμαστε συχνότερα στο εστιατόριο. Τους εκφράσαμε τη λύπη μας, επειδή είναι κάτι που συνέβη εδώ, στη Γερμανία, κι όχι στο εξωτερικό. Και πρέπει να σας πω ότι ως Γερμανούς μας ντροπιάζει αυτό που συνέβη».

Στο ρεπορτάζ της «ΝΒ» επισημαίνεται πως οι εκδηλώσεις συμπαράστασης δεν περιορίστηκαν σε λόγια: «Γερμανός, παλιός πελάτης του εστιατορίου, έχει φροντίσει για δικηγόρο για τους τρεις Έλληνες κι έχει αναλάβει όλα τα δικηγορικά και δικαστικά έξοδα. Την περασμένη Τετάρτη, γύρω στα 150 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο ελληνικό εστιατόριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα και ενάντια στους ακροδεξιούς και νεοναζί, των οποίων η παρουσία, σ' αυτήν την περιοχή του Βερολίνου, είναι ιδιαίτερα αισθητή».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/10/2007_207209

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License