Ο Christian Sümmermann από το Βερολίνο βρίσκεται για άλλη μια φορά όμηρος στα χέρια του γεμανικού κράτους λόγω της πολιτικής του δράσης κατά των φασιστών και των νεοναζί στην Γερμανία. Από τις 14.06.2007 κρατείται αρχικά στις φυλακές του Hakenfelde και ακολουθεί έπειτα η απροειδοποίητη μεταγωγή του στις φυλακές Tegel.Εκεί καταλήγει να εκτίει την ποινή του ουσιαστικά υπό καθεστώς απομόνωσης καθώς κρίθηκε ότι κινδυνεύει η ζωή του από τους ναζί κρατούμενους. Για αυτό το λόγο δε θα πρέπει να μοιράζεται το ίδιο κελί με άλλους φυλακισμένους, αλλά να διαμένει μόνος του σε ένα κελί μικρότερο από 6 τ.μ.

  Οι απειλές από τους ναζί κρατούμενους υφίστανται στην πραγματικότητα : όταν πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του, ένας νεοναζί από τις φυλακές Hakenfelde ειδοποίησε τους «δικούς» του στις φυλακές Tegel  μέσω της δημοσίευσης ενός κειμένου σε γερμανική ιστοσελίδα αδιαμεσολάβητης πληροφόρησης. Σε αυτό το κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν στο πρόσωπο του Christian ως «λεία», ευχόταν στους ναζί «καλή διασκέδαση» μαζί του και έδινε την συμβουλή στον Christian να «πάρει σχοινί μαζί του (εννοεί για να κρεμαστεί) ώστε να γλιτώσει από τους πόνους»... 

  Ο Christian υποχρεούται να εκτίσει ποινή φυλάκισης συνολικά 40 μηνών που αποτελείται από δύο καταδίκες. Η πρώτη αφορά μια ποινή δέκα μηνών με αναστολή για το πλημμέλημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, λόγω της συμμετοχής του  σε κινητοποίηση ενάντια στην  πραγματοποίηση πορείας ακροδεξιών στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2000. Πριν λήξει το χρονικό περιθώριο της αναστολής, συλλαμβάνεται την  01. Μάη του 2004 στο Βερολίνο στα πλαίσια δράσεων ενάντια σε μια μαζική πορεία ακροδεξιών η οποία είχε καλεστεί από το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα NPD και από δίάφορες ομάδες ναζιστών και φασιστών. Να σημειωθεί ότι η πορεία θα ξεκινούσε από την περιοχή Λίχτενμπεργκ - προπύργιο ακροδεξιών - και θα κατέληγε στο Φρίντριχσχάιν. Σε αυτήν την περιοχή μένουν άνθρωποι που αποτελούν κατεξοχήν στόχους για τους φασίστες : μετανάστες, αυτόνομοι, αριστεροί…

  O Christian είχε προσπαθήσει μαζί και με άλλους διαδηλωτές (εκείνη την ημέρα είχε προηγειθεί μια αντιφασιστική πορεία) να συμβάλει στο στήσιμο οδοφραγμάτων ώστε να παρεμποδιστεί από ένα σημείο και έπειτα η προσπέλαση των ακροδεξιών. Συλλαμβάνεται από ειδική ομάδα συλλήψεων της γερμανικής αστυνομίας με την κατηγορία εμπρησμού αυτοκινήτου και προφυλακίζεται στις 02. Μάη. Παραμένει προφυλακισμένος για 6 μήνες και αποφυλακίζεται στις 30.10.2004. Τον Δεκέμβρη του 2004 διεξάγεται η δίκη και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων. Ενάντια σε αυτήν την  απόφαση ασκήθηκε έφεση.

  Στις 13 Φεβρουαρίου του 2005 συλλαμβάνεται μαζί με την Leila R. στη Δρέσδη κατά τη διάρκεια δράσεων ενάντια στην  πραγματοποίηση διαδήλωσης 5000 νεοναζί που διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον βομβαρδισμό της Δρέσης το 1945. Η κατηγορία για ρίψη μπουκαλιού προς την κατεύθυνση των  αστυνομικών δυνάμεων στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις  βερολινέζων ασφαλιτών οι οποίοι είχαν μεταβεί στη Δρέσδη για την παρακολούθηση των αντιδιαδηλωτών που προερχόνται  από τον αντιφασιστικό χώρο. Αργότερα οι ίδιοι ασφαλίτες θα εμφανιστούν μεταμφιεσμένοι στη δίκη του C.και θα αναφερθούν με τον κωδικό αριθμό της υπηρεσίας τους αντί με το όνομά τους! Αποφασίζεται η προφυλάκιση του C. η οποία θα διαρκέσει συνολικά 11 μήνες.

   Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες μεταγωγές, από τις φυλακές της Δρέσδης μέσω ενδιάμεσων «σταθμών» ως τις φυλακές Moabit στο Βερολίνο. Εκεί η καταστολή συνεχίζεται : καθυστέρηση της παράδοσης της αλληλογραφίας, άνοιγμα των γραμμάτων που λαμβάνει ο C. από τη δικηγόρο του, κατάσχεση των περιοδικών και εφημερίδων που του στέλνουν αλληλέγγυοι, απαγόρευση επισκεπτηρίου κ.α. Αποκορύφωμα της προσπάθειας για την πνευματική αλλά κυρίως την σωματική αποτελμάτωση του φυλακισμένου αγωνιστή αποτελεί η στέρηση των φαρμάκων του ή η καθυστερημένη χορήγησή τους. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει  διπλά, καθώς υφίσταται τις παρενέργειες των φαρμάκων χωρίς κάποια ιατρική περίθαλψη, αλλά και τις συνέπειες από την μη σωστή θεραπεία της ασθένειας του. Ο Christian πάσχει από ηπατίτιδα τύπου c και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη...

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την εσκεμμένη παράταση της προανακριτικής διαδικασίας, ώστε να παραμείνει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προφυλακισμένος ο Christian, ορίζεται δικάσιμος για τις 17. Νοέμβρη του 2005 . Στο δικαστήριο οι μπάτσοι μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται μεταμφιεσμένοι και κατατίθεται ένα βίντεο στο οποίο υπάρχει λήψη από τα γεγονότα εκείνης της ημέρας αλλά όχι βέβαια από την υποτιθέμενη ενέργεια του κατηγορούμενου!... Η γερμανική δικαιοσύνη  προσπέρασε τελικά το πρόβλημα έλλειψης  ενοχοποιητικών στοιχείων ως εξής : μετά από 7 συνεδρίες πρότειναν στον Christian στις 11 Ιανουαρίου 2006 να αποσύρει το αίτημα της έφεσης στην καταδικαστική απόφαση για την 01. Μάη του 2004, και να κλείσει ο φάκελος για την υπόθεση της Δρέσδης με αντάλλαγμα την απόφυλάκισή του. Η άσχημη κατάσταση της υγείας του μετά από τους 11 μήνες προφυλάκισης οδήγησαν τον C. και τους αλληλέγγυους συντρόφους του να δεχθούν αυτό το deal, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε γερμανικά κείμενα αλληλεγγύης, και τελικά ο C. καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή. Η γυναίκα του Leila R.καταδικάζεται σε 7 μηνες με αναστολή για οπλοκατοχή και συνεργεία.  Και οι 2 ασκούν έφεση ενάντια σε αυτή την απόφαση.

 Τον Απρίλη του 2006 έρχεται ένταλμα για την έκτιση των 3 χρόνων φυλάκισης από την καταδικαστική απόφαση για τα γεγονότα της 01. Μάη 2004. Λόγω ιατρκής γνωμάτευσης που καταδεικνύει την κρισιμότητα της υγείας του, αναβάλλεται η φυλάκιση μέχρι τις 14.06.2007, ημερομηνία στην οποία υποχρεούται να παρουσιαστεί για να εκτίσει την προαναφερόμενη ποινή αλλά και τους 10 μήνες εγλκεισμού για το πλημμέλημα του Μαρτίου 2000.     

   Τον Ιούνη του 2007 ξεκινά στο εφετείο η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης της Δρέσδης, η οποία ολοκληρώνεται στις  21. 09. 2007. Δεν κρίνεται ένοχος αλλά αθωώνεται καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικαστή, δεν είναι πειστικοί οι μάρτυρες κατηγορίας και δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία τα βίντεο που είχαν προσκομιστεί. Η Leila R. πρέπει να καταβάλει χρηματική ποινή των 1800 ευρώ.

 Ο Christian αθωώθηκε τελικά για μια υπόθεση για την οποία το γερμανικό κράτος του στέρησε 11 μήνες από την ελευθερία του, μέσω της προφυλάκισης και των κατασκευασμένων κατηγοριών...

 Είναι σαφές ότι η πολιτική του δράση απασχολεί και ενοχλεί τις αρχές, για αυτό και βιώνει έντονη την καταστολή στο πρόσωπό του, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι, αντιφασίστες και αριστεροί στη Γερμανία. Χαρακτηριστικά, κάποια από τα λεγόμενα του δικαστή  Brandt  για την υπόθεση της 01. Μάη 2004, παραπέμπουν σε κυνήγι μαγισσών : «από τα έντυπα που βρέθηκαν κατά την έρευνα της κατοικίας του (...) αλλά και από το γεγονός ότι στη διαδικασία της ακρόασης οι παρεβρισκόμενοι ανέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον από το οποίο  διακατέχεται ο αυτόνομος χώρος  (του Βερολίνου) για αυτή την υπόθεση, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στους  αυτόνομους που βιοπραγούν...»

  Ο ίδιος ο Christian στην δεκασέλιδη απολογία του που διαβάστηκε στη δίκη για την 01. Μάη 2004 αναφερόταν εκτενώς στα παραδείγματα βιοπραγιών από τον ακροδεξιό χώρο στη Γερμανία. Αναφέρθηκε τόσο σε πρόσωπα προερχόμενα από ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις που υποδαυλίζουν έμμεσα και άμεσα τις βιοπραγίες, όσο και σε μια σειρά από γεγονότα που εκτιλύχθηκαν  το 2003 και 2004 στο Βερολίνο και 

αφορούν επιθέσεις από ακροδεξιές συμμορίες απέναντι σε μετανάστες, εφήβους, αριστερούς, αναρχικούς/ αυτόνομους/ αντιφά, πανκ... Επίσης τόνισε την επικινδυνότητα που απορρέει από την σύσταση και ενδυνάμωση ακροδεξιών οργανώσεων στην Γερμανία καθώς και από τα καλέσματα αυτών σε μαζικές κοινές πορείες, εξηγώντας τη δική του πολιτική δράση.

  Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, ο C. κρατείται σήμερα στις φυλακές Tegel όπου το καινούριο μέτρο που πάρθηκε εναντίον του είναι η απαγόρευση στη γυναίκα του από τη διέυθυνση των φυλακών να τον επισκέπτεται για τους επόμενους 3 μήνες. Έιχε προηγηθεί η στέρηση του δικαιώματος για εναλλακτικό τρόπο έκτισης της ποινής λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας του και της συνέχισης των σπουδών του, όπως αυτή θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί στις φυλακές Ηakenfelde, μέσω της μεταγωγής του στις φυλακές που κρατείται τώρα..

 

-Για περισσότερα νέα για τον Christian, άλλους πολιτικούς κρατούμενους και για θέματα καταστολής στην Γερμανία (δυστυχώς μόνο στα γερμανικά)

http://freechristian.gulli.to

-Eπικοινωνία με την ομάδα αλληλεγγύης: soligruppe@no-log.org

 

-Για αποστολή γραμμάτων στον Christian: Christian Suemmermann

                                                                      BNR 727/07/7

                                                                      JVA Tegel

                                                                      Seidelstr.39

                                                                      13507 Berlin

                                                                      Germany

 

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ CHRISTIAN SÜMMERMANN ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License