Τρεις δίκες ακροδεξιού «Ελεύθερου Κόσμου» για αντισημιτικά και αντι-τσιγγάνικα κείμενα

15 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου 2007

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

29 Σεπτεμβρίου 2007

 

Τρεις δίκες ακροδεξιού «Ελεύθερου Κόσμου» για αντισημιτικά και αντι-τσιγγάνικα κείμενα στις 15 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου 2007

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει τρεις δίκες της ακροδεξιάς εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» για αντισημιτικά και αντι-τσιγγάνικα κείμενα δημοσιευμένα το 2006. Υπενθυμίζεται πως ο «Ελεύθερος Κόσμος» υποστηρίζει και υποστηρίζεται από το ακροδεξιό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) που μπήκε στη Βουλή μετά τις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007 και έχει έκτοτε προσφέρει κριτική υποστήριξη στη Νέα Δημοκρατία, η οποία την έχει αποδεχθεί.

 

Οι δίκες αποτελούν την κατάληξη αυτεπάγγελτων δικαστικών ανακρίσεων με βάση μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά τη δημοσίευση των επίδικων άρθρων. Εκπρόσωποι οργανώσεων Ρομά και Εβραίων, μετά από πρόσκληση του ΕΠΣΕ, κατέθεσαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής στις αντίστοιχες δικογραφίες. Στη δεύτερη υπόθεση, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία επίσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με δική της πρωτοβουλία μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής ανάκρισης.

 

Στις 15 Νοεμβρίου 2007, ενώπιον του ΙΑ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η εφημερίδα δικάζεται για δημόσια έκφραση φράσεων και ιδεών προσβλητικών κατά των Ρομά γενικά, λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής. Η δίκη είχε αρχικά προσδιορισθεί για τις 25 Ιουνίου 2007, αλλά αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορουμένων. Το πλήρες κατηγορητήριο ακολουθεί.

 

Στις 3 Δεκεμβρίου 2007, ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, η εφημερίδα και ο θαυμαστής του Χίτλερ νέο-ναζιστής συγγραφέας Κώστας Πλεύρης δικάζονται επειδή «δημοσίως, δια του τύπου, με πρόθεση από κοινού δρώντες,  προέτρεψαν σε πράξεις και ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία κατά προσώπων και ομάδων προσώπων, εκ μόνου του λόγου της φυλετικής και εθνικής  καταγωγής αυτών, ενώ εξέφρασαν και ιδέες προσβλητικές κατά ομάδας προσώπων λόγω της φυλετικής και εθνικής καταγωγής των και δη των Εβραίων γενικώς, ο δε εξ αυτών πρώτος (Κων/νος Πλεύρης) τέλεσε τις πράξεις αυτές κατ’ εξακολούθηση.» Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου 2007. Μετά από διακοπή, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά δεν τέλειωσε λόγω ωραρίου. Προσδιορίστηκε να γίνει από την αρχή στις 3 Δεκεμβρίου 2007. Το σχετικό κλητήριο θέσπισμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3165. Το ΕΠΣΕ σημειώνει πως ο Κώστας Πλεύρης ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2004. Στις εκλογές του 2007, ο γιος του Θάνος Πλεύρης, που ήταν δικηγόρος του Κώστα Πλεύρη στη δίκη και ανήκει επίσης στη νέο-ναζιστική ομάδα «Πρώτη Γραμμή», εκλέχτηκε βουλευτής με το ΛΑΟΣ. Ένας άλλος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο αντισημίτης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι μάρτυρας του Κώστα Πλεύρη στη αντι-μήνυσή του κατά του ΕΠΣΕ και του ΚΙΣ. Η δίκη της 11 Σεπτεμβρίου έδειξε πως ο αντισημιτισμός έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία ακόμα και στη δικαιοσύνη: επισυνάπτονται τρία σχετικά άρθρα που παρουσιάζουν σωστά ένα μικρό μέρος από όσα ακούστηκαν στη δίκη.

 

Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, ενώπιον του ΙΑ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η εφημερίδα δικάζεται για δημόσια έκφραση φράσεων ιδεών προσβλητικών κατά των Εβραίων λόγω της εθνοτικής καταγωγής και της θρησκείας ους. Το πλήρες κατηγορητήριο ακολουθεί.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

                                                                                                ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ:18-6-2011

                                                                                                ΔΙΚ 25-6-2007

 

ΙΑ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Α.Β.Μ. Β06/3925 Β. ΩΡ (ΕΓ 34-06/199)

           

Πράξη: Παράβαση του άρθρου του Ν. 927/79, όπως τροπ. με άρθρα 72 εδ. ε΄ και 39§4 του Ν. 2910/01 και άρθρο 71§4 του Ν. 3386/05, τελεσθείσα δια του τύπου.

           

Κατηγορούμενοι:       1) Θεόδωρος Χατζηγώγος του Νικολάου

                                    2) Δημήτριος Ζαφειρόπουλος του Κων/νου

                                    3) Θ. Γεωργίου, απροσδιορίστων λοιπών στοιχείων 

                                    --------------------------------------------------------

 

Κατηγορούνται, ως υπαίτιοι του ότι την 18-6-2006 στην Αθήνα, δια του τύπου, ήτοι φυλλαδίου, που παράγεται με τυπογραφία ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό ή χημικό μέσο σε όμοια αντίτυπα, που χρησιμεύουν στον πολλαπλασιασμό και διάδοση χειρογράφων, εικόνων, παραστάσεων, μουσικών έργων ή φωνογραφικών πλακών, δημόσια εξέφρασαν φράσεις και ιδέες προσβλητικές κατά ομάδων προσώπων, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Συγκεκριμένα τον παραπάνω τόπο και χρόνο ο πρώτος κατηγορούμενος Θεόδωρος Χατζηγώγος, ως αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ο δεύτερος κατηγορούμενος Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, ως εκδότης της εφημερίδας αυτής, και ο τρίτος κατηγορούμενος με τα στοιχεία Θ. Γεωργίου, ως αρχισυντάκτης της παραπάνω εφημερίδας, προέβησαν σε δημοσίευση του παρακάτω κειμένου «Πλακώσανε κι οι Γύφτοι (τίτλος). Ακόμα και οι Γύφτοι έχουν πάρει χαμπάρι, πόσο ανίκανοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας είμαστε. Συνεργεία Αθιγγάνων στη Δεκέλεια, στον Άγιο Στέφανο και σε όλα τα μέρη της Αττικής που περνάει το τραίνο, εξορμούν κάθε νύχτα και κλέβουν πανάκριβο εξοπλισμό του ΟΣΕ, που μεταπωλούν σαν καθαρό χαλκό. Εκτός από τα τεράστια έξοδα, που πληρώνει καθημερινώς το Ελληνικό Δημόσιο για την επιδιόρθωση των σιδηροδρομικών γραμμών, υπάρχει και άμεσο θέμα ασφάλειας των διερχομένων τραίνων. Κι’ όμως! Ουδείς δημοσιογράφος αναδεικνύει το θέμα, γιατί προφανώς είναι ρατσιστικό να τα βάζουμε με τους φιλήσυχους Αθίγγανους». Το παραπάνω κείμενο, εμπεριέχοντας προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά, αποσκοπεί να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω και της εθνοτικής τους καταγωγής, ως Ρομά.

 

Παράβαση άρθρων 1, 14, 26§1α , 27, 51, 53, 57 του Π.Κ., του άρθρου 2 του Ν. 927/79, όπως τροπ. με άρθρα 72 εδ. ε΄ και 39§4 του Ν. 2910/01 και άρθρο 71§4 του Ν. 3386/05, σε συνδ. με άρθρο 47 Α.Μ. 1092/1938, όπως αντικ. Με άρθρο 4§2 Ν.1738/1987 και διατηρήθηκε σε ισχύ με άρθρο μόνο του Ν. 2243/94.

 

                                                                                    Αθήνα 7-4-2007

 

 

                                                                                    Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

 

                                                                                    [υπογραφή]

 

                                                                                    ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΣΙΟΣ

                                                                        ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

 

Μάρτυρες:

1)      Παναγιώτης Δημητράς του Ηλία

2)      Διονυσία Παναγιωτοπούλου του Ιωάννη

3)      Βασίλειος Δημητρίου του Κων/νου

4)      Αλέξιος Στηροκλέα του Ευριπίδη

5)      Σπυρίδων Ζουρνατζής του Βασιλείου

6)      Κων/νος Κόλμερ

7)      Δημοσθένης Κούκουνας

 

Αναγνωστέα:

1)      Το από 19-6-2006 έγγραφο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

2)      Το από 18-6-2006 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»


               


                                                                                ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ (ΤΥΠΟΥ)

                                                                                                Χρόνος παραγραφής:12-9-2007

 

ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                       

ΒΜ: Δ-Ο6/1120

Β.Δικογρ.: ΕΓ 132-06/147

 

ΙΑ’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΔΙΚΑΣΙΜΗ 18-12-2007

 

ΠΡΑΞΕΙΣ

 

Παράβαση του άρθρ. 2 του Ν. 927/1979, δια του τύπου, κατά συναυτουργία.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

 

  1. Ζαφειρόπουλος Δημήτριος του Κων/νου
  2. Γεωργίου Θεόδωρος
  3. Χατζηγώγος Θεόδωρος του Νικολάου.

 

Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στην Αθήνα την 12-3-2006, ενεργούντες από κοινού, δημοσίως δια του τύπου και δια γραπτού κειμένου εξέφρασαν ιδέες προσβλητικές κατά ομάδος προσώπων λόγω της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος των προσώπων αυτών, και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, τυγχάνοντας ο 1ος τούτων εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ο 2ος τούτων αρχισυντάκτης και ο 3ος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της ιδίας ως άνω εφημερίδας, με κατάχρηση του τύπου ως μέσου, καταχώρησαν και δημοσίευσαν στο υπ’ αριθμ. 142 Φύλλο της εν λόγω εφημερίδας της 12-3-2006, δημοσίευμα – άρθρο, συνταχθέν υπό του 3ου εξ αυτών, υπό τον τίτλο «Οι Εβραίοι ζωντανεύουν τη Θεσσαλονίκη», και με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη, που ο ιδρυτής του Σιωνισμού Θεόδωρος Χέρτζλ αποκαλούσε στις αρχές του 20ου αιώνος «Δεύτερη Ιερουσαλήμ». Κι όμως: Όλοι οι υποψήφιοι άρχοντες της πόλεως γλείφουν αηδιαστικά τους απογόνους του Αβράαμ, για να εξασφαλίσουν αντιρατσιστικές περγαμηνές. Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου, Σπύρος Βούγιας. Ο σύντροφος αυτός, που στα 54 χρόνια του «το παίζει» ακόμα «μορφονιός», βγήκε το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή της ναρκισσευόμενης σαραντάρας Βίκυς Φλέσσα («ΝΕΤ») και δήλωσε επί λέξη... Σπύρος Βούγιας: «Υπάρχει ανεργία μεγάλη στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα υπάρχει η αίσθηση μιας πόλης που έχει χάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή της. Έχει γίνει εσωστρεφής και φοβική, φοβάται το ξένο και το διαφορετικό, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει μια τεράστια εμπειρία ενσωμάτωσης και αφομοίωσης πληθυσμών. Είχε την ατυχία βέβαια να εξοντωθούν οι 50.000 Εβραίοι της από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Εβραίοι αυτοί έδιναν μια τρομερή ζωντάνια στην πόλη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μια επαρχιακή κωμόπολη»! Ίδιες ακριβώς απόψεις για την παρακμή της Θεσσαλονίκης μετά την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων εξέφρασε προ καιρού και ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος, γνωστός οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης. Ο οποίος εξακολουθεί να θαυμάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ και επιμένει να δώσει το όνομα του μεγάλου αυτού τέκνου της Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Δημητρίου». Έτσι οι κατηγορούμενοι, υπό τις προεκτεθείσες ιδιότητες τους, ενεργούντες από κοινού, εξέφρασαν με το δημοσίευμα αυτό, και ιδιαίτερα με τις φράσεις «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη...» και «...την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων...», δημοσίως δια του τύπου ιδέες προσβλητικές κατά των Εβραίων, καθόσον με τις ανωτέρω αναμφισβήτητα προσβλητικές φράσεις αφενός μεν εκφράζεται μίσος και περιφρόνηση κατά των Εβραίων και επιθυμία όπως μη υπάρχουν Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα, αφετέρου δε αμφισβητείται ευθέως και χλευάζεται το γεγονός της εξολόθρευσης χιλιάδων Εβραίων από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ήτοι για παράβαση των άρθρων 26§1α, 27 και 45 του ΠΚ, άρθρ. 2 του Ν.927/1979, όπως ο νόμος αυτός συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 του Ν.1419/1984, σε συνδυασμό με το άρθρο 71§4 του Ν. 3386/2005, και σε συνδ. με άρθρ. 1,2, 4 και 47 Α.Ν. 1092/1938, επανελθόντος σε ισχύ με το άρθρο 2 εδ. β΄ του Ν. 10/1975, και άρθρο μόνο του Ν. 2243/1994.

 

                                                                        Αθήνα, 6-9-2007

 

                                                                        Ο Εισαγγελέας

 

                                                                        [υπογραφή]

 

                                                                        Κων/νος Αναστασόπουλος

                                                                        Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 

Μάρτυρες:

 

1.      Δημητράς Παναγιώτης.

2.      Κωνσταντίνης Μωϋσής.

3.      Ρεϊτάν Αβράαμ.

4.      Gilbert Andrea-Helen.

5.      Τσιάκαλος Γεώργιος.

6.      Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

7.      Μπενμαγιόρ Ιακώβ.

8.      Βούγιας Σπυρίδων.

9.      Μπουτάρης Ιωάννης.

 

Έγγραφα για ανάγνωση:

            Φωτοαντίγραφο του επίμαχου άρθρου της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ       ΚΟΣΜΟΣ».

 

                                                                                    Ο Εισαγγελέας

 

[υπογραφή]

 

                                                                                    Κων/νος Αναστασόπουλος

                                                                                    Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 


TA NEA

 

12 Σεπτεμβρίου 2007

 

«Επιστημονικό έργο» ο ρατσισμός!

Σάλος με την τοποθέτηση του εισαγγελέα για βιβλίο του Κ. Πλεύρη με θέμα τους Εβραίους

http://www.tanea.gr/article.aspx?d=20070912&nid=5962628

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

 

 

«Επιστημονικό έργο» χαρακτήρισε ο εισαγγελέας της έδρας το βιβλίο του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη με τίτλο «Οι Εβραίοι. Όλη η αλήθεια», το οποίο είναι γεμάτο από αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου, γεγονός που οδήγησε την Εισαγγελία της Αθήνας στην άσκηση δίωξης. Μάλιστα, ήταν από τις ελάχιστες φορές που ενεργοποιήθηκε ο αντιρατσιστικός νόμος.

 

Εκτός από τον Κ. Πλεύρη έχουν παραπεμφθεί σε δίκη και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «με πρόθεση και από κοινού δρώντες προέτρεψαν σε πράξεις και ενέργειες δυνάμεις να προκαλέσουν μίσος και βία κατά προσώπων και ομάδων μόνο λόγω εθνικής καταγωγής και ιδιαίτερα κατά των Εβραίων».

 

Το βιβλίο, που εκδόθηκε πριν από περίπου 18 μήνες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ύστερα από μήνυση της Αντιρατσιστικής Οργάνωσης κινήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Κ. Πλεύρη, ο οποίος χθες ισχυρίστηκε ότι «πουθενά δεν εκφράζω την απογοήτευσή μου ότι δεν εξολοθρεύτηκαν όλοι οι Εβραίοι».

 

 

 

Ρατσιστική βία

 

Ο αντίλογος ήρθε από τη βασική μάρτυρα κατηγορίας Άννα Στάη, η οποία επισήμανε στην κατάθεσή της ότι το βιβλίο γράφτηκε «για να αποκτήσει οπαδούς ο Κ. Πλεύρης και να επηρεάσει τους ανθρώπους στην κατεύθυνση της ρατσιστικής βίας. Το όνειρό του είναι να εξαφανίσει τους Εβραίους λόγω της φυλετικής τους καταγωγής». Εντύπωση προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του εισαγγελέα της έδρας κ. Λ. Λαζαράκου, ο οποίος χαρακτήρισε επιστημονικό έργο το βιβλίο του Κ. Πλεύρη!

 

Εισαγγελέας: Με όσα μας λέτε, δεν αξιολογείτε επιστημονικά το βιβλίο. Ο Κ. Πλεύρης είναι επιστήμονας. Αν δεν μας αρέσει, δεν μπορούμε να τον κλείσουμε στο μπουντρούμι.

 

Μάρτυρας: Δεν ήρθα εδώ να αξιολογήσω ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Ο Κ. Πλεύρης δεν δικάζεται για τις ιδέες του, αλλά προτρέπει κάποιους να γίνουν εγκληματίες ακόμα και σήμερα που μιλάμε, όχι προχθές που τους ξεπάτωσε ο Χίτλερ. Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι η πένα είναι... βία;

 

Μάρτυρας: Μπορεί να προτρέψει σε βία.

 

Εισαγγελέας: Κάποιους ανεγκέφαλους, αλλά οι ανεγκέφαλοι δεν διαβάζουν.

 

Πρόεδρος: Ο νόμος δεν χωρίζει τους πολίτες σε ανεγκέφαλους και μη.

 

Η δίκη τελικά, ύστερα από πολύωρη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου 2007 λόγω κωλυμάτων στο πρόσωπο των δικαστών που έχουν ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις εν όψει των εκλογών.


Ελευθεροτυπία

 

12 Σεπτεμβρίου 2007

 

Στο σκαμνί ο Πλεύρης

http://www.enet.gr/online/online_print?id=42961328

 

Για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου κάθισε χθες στο εδώλιο ο δικηγόρος Κ. Πλεύρης, ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του με αφορμή το βιβλίο του «Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια».

 

Το βιβλίο εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιρατσιστικής οργάνωσης με αφορμή μήνυση της οποίας κινήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Πλεύρη.

Στο εδώλιο κάθισαν μαζί του και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», οι οποίοι -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- «με πρόθεση και από κοινού δρώντες προέτρεψαν σε πράξεις και ενέργειες δυνάμεις να προκαλέσουν μίσος και βία κατά προσώπων και ομάδων μόνο λόγω εθνικής καταγωγής και ιδιαίτερα κατά των Εβραίων».


Στο κατηγορητήριο περιέχονται και πολλές περικοπές από το βιβλίο που οι εισαγγελικές αρχές θεώρησαν ότι συνιστούν αξιόποινη πράξη όπως: «Ετσι θέλουν οι Εβραίοι. Διότι μόνον έτσι καταλαβαίνουν. Εντός 24 ωρών στο εκτελεστικό απόσπασμα», και ακόμη ότι «Ο ναζισμός γνωρίζων καλά τα εβραϊκά σχέδια απεφάσισε, όπως αλλού περιγράφω, να εκδιώξει τους Εβραίους από την Ευρώπην. Και έπραξε κατά την γνώμιν μου πολύ ορθώς. Η απαλλαγή της Ευρώπης από τους Εβραίους είναι επιβεβλημένη, διότι ο εβραϊσμός συνιστά απειλή κατά της ελευθερίας των εθνών».

Η δίκη αναβλήθηκε λόγω κωλυμάτων των δικαστών, αλλά προηγήθηκε πολύωρη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ακροαματική διαδικασία. Οι ισχυρισμοί της βασικής μάρτυρα Αννας Στάη προκάλεσε μια ανταλλαγή απόψεων με τον εισαγγελέα της έδρας, ενδεικτική ενδεχομένως και της στάσης του απέναντι στην κατηγορία: Συγκεκριμένα όταν η μάρτυρας είπε πως το βιβλίο «γράφτηκε για να αποκτήσει οπαδούς ο Κ. Πλεύρης και να επηρεάσει τους ανθρώπους στην κατεύθυνση της ρατσιστικής βίας», ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λαζαράκος αφού χαρακτήρισε το βιβλίο επιστημονικό έργο είπε: «Αν δεν μας αρέσει δεν μπορούμε να τον κλείσουμε στο μπουντρούμι».

Μάρτυρας: «Δεν ήρθα να αξιολογήσω ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Ο Κ. Πλεύρης δεν δικάζεται για τις ιδέες του, αλλά προτρέπει κάποιους να γίνουν εγκληματίες ακόμα και σήμερα που μιλάμε, όχι προχθές που τους.... ξεπάτωσε ο Χίτλερ».


Εισαγγελέας: «Θεωρείτε ότι η πένα είναι... βία;».


Μάρτυρας: «Μπορεί να προτρέψει σε βία».


Εισαγγελέας: «Κάποιους ανεγκέφαλους, αλλά οι ανεγκέφαλοι δεν διαβάζουν».


Πρόεδρος: «Ο νόμος δεν χωρίζει τους πολίτες σε ανεγκέφαλους και μη».


Ελεύθερος Κόσμος

 

15 Σεπτεμβρίου 2007

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!

http://elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=1

 

Και νέα αναβολή για την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου  2007 πήρε η δίκη του «Ελεύθερου Κόσμου» και του Κώστα Πλεύρη με μηνυτές τους εν Ελλάδι Εβραίους και τον πρόεδρο του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά.

 

Ως γνωστόν η δίκη είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω παρέλευσης ωραρίου αναβλήθηκε για την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου. Πράγματι η δίκη ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί, αλλά μέχρι τις 3 το μεσημέρι που τελείωνε το ωράριο της Γραμματέως του Δικαστηρίου  είχαν εξεταστεί μόνο δύο μάρτυρες και έμεναν άλλοι είκοσι... Λόγω αδυναμίας συγκροτήσεως του Δικαστηρίου, και συγκεκριμένα επειδή η πρόεδρος του Δικαστηρίου, την Δευτέρα παίρνει μετάθεση λόγω προαγωγής  στην Θεσσαλονίκη, αποκλείεται  να συνεχιστεί η δίκη με την ίδια σύνθεση μετά τις Εκλογές. Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, δόθηκε νέα αναβολή  για τις 3 Δεκεμβρίου με άλλη σύνθεση λόγω εγγενούς αδυναμίας συνεδριάσεως του Δικαστηρίου, προς μεγάλη ευτυχία των Εβραίων και των συνοδοιπόρων τους που μέχρι εκείνη την στιγμή έβλεπαν να χάνουν παταγωδώς μία ιστορική για τον Ελληνικό Εβραϊσμό δίκη.

 

Εκτός από τον Κώστα Πλεύρη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθόταν επίσης ο εκδότης του «Eλ. Κόσμου» Δημήτρης Ζαφειρόπουλος και ο συνεργάτης μας Θεόδωρος Χατζηγώγος.

 

Όπου το δικαστήριο αποβάλλει ολόκληρη την πολιτική Αγωγή

 

Κατά γενική ομολογία όλων όσων παρευρέθησαν την περασμένη Τρίτη στο ακροατήριο του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, αν το δικαστήριο έβγαζε απόφαση θα ήταν κόλαφος για τους Εβραίους  και τον Παναγιώτη Δημητρά, πράγμα που δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη δικασταί εν Αθήναις. Τα άσχημα για τους Εβραίους άρχισαν νωρίς - νωρίς, όταν ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λαζαράκος ζήτησε την αποβολή από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής όλων των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν τους έξι επιφανείς Εβραίους του «Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος», τον Παναγιώτη Δήμητρά (που δεν προσήλθε ούτε χθες στο Δικαστήριο!) και την Εβραία συνεργάτιδά του και διοργανώτρια του «Gay Pride» της Αθήνας Helen Gilbert!

 

Φυσικά, οι δικηγόροι των Εβραίων (με επικεφαλής τον πολύ Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τον νομικό σύμβουλο του ΚΙΣΕ Κώστα Μάλλιο και τους κ.κ. Δημακόπουλο, Οβαδία Ναχμία και Π. Μαχά) διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με άψογα νομικά επιχειρήματα που δεν αποδέχονται καμία αμφισβήτηση, ο ευπατρίδης εισαγγελέας της έδρας κ. Λαζαράκος απέδειξε ότι δεν νομιμοποιούνται να παραστούν ως Πολιτική Αγωγή, διότι δεν έχουν το παραμικρό έννομο συμφέρον. Μάλιστα, ο εισαγγελεύς διερωτήθηκε γιατί δεν επεδίωξαν να παραστούν ως Πολιτική Αγωγή τα διαφορά ανά την Ελλάδα Σωματεία των Εβραίων και απέστειλαν απλούς... ιδιώτες. Έξαλλος ο νομικός σύμβουλος του «Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος» κ. Κώστας Μάλλιος επετέθη στον κ. Λαζαράκο κατηγορώντας τον ότι αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο τους Εβραίους, δεδομένου ότι το Κ.Ι.Σ.Ε. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από της ιδρύσεώς το 1945! Με άψογο τρόπο, ο εισαγγελεύς κ. Λαζαράκος του ζήτησε να ανακαλέσει και ο συνήγορος των Εβραίων έσπευσε να συμμορφωθεί.

 

Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε για ένα εικοσάλεπτο προκειμένου να αποφασίσει και στις 11.10 η Πρόεδρος κ. Τσελεχοβίτου ανακοίνωσε την αποβολή ολόκληρης της Πολιτικής Αγωγής, διότι το δικαστήριο έκρινε πως οι δικηγόροι της εκπροσωπούν ανθρώπους που δεν έχουν έννομο συμφέρον από την όλη υπόθεση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν το Δικαστήριο διακόψει για την τύχη της Πολιτικής Αγωγής, δημιουργήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του «στάρ» δικηγόρου των Εβραίων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και του Εισαγγελέως της έδρας, τον οποίο ο κ. Λυκουρέζος κατηγόρησε ότι κάνει κατάχρηση του χρόνου «για να φάμε όλο το πρωϊνό». Απτόητος ο κ. Λαζαράκος απάντησε στον σύζυγο της Ζωής Λάσκαρη: «Ήταν ξαπλωμένος τόση ώρα στην καρέκλα του ο κ. Λυκουρέζος και ξαφνικά μου φωνάζει ότι κάνω ολίσθημα»! Επακολούθησε πανδαιμόνιο, αλλά η τάξη σύντομα επανήλθε.

 

Του κόσμου τα ευτράπελα με την Πρόεδρο των... Αντιναζιστών

 

Με την επανέναρξη της δίκης, στις 11.12 π.μ. ο συνήγορος και γιός του Κώστα Πλεύρη, Θάνος Πλεύρης έθεσε θέμα παρουσίας στην διαδικασία της διαβόητης «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας» δίνοντας την ευκαιρία στην πρόεδρο του Δικαστηρίου να αναρωτηθεί ποια η σκοπιμότης να υπάρχει στην Ελλάδα μία Αντιναζιστική Οργάνωση. Λίγο πριν την διακοπή των 12.15 μ.μ. ο κ. Θάνος Πλεύρης που την Κυριακή κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Αθηνών, εξέφρασε στο Δικαστήριο το παράπονό του ότι στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ που εμφανίζεται, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι ο πατέρας του δικάζεται για ρατσισμό προς τους Εβραίους, άρα αυτή η δίκη τον ζημιώνει προσωπικά.

 

Λίγο μετά την 1 μ.μ κλήθηκε να καταθέσει ο πρώτος μάρτυς κατηγορίας που δεν ήταν άλλος από την πρόεδρο της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας» Aννα Στάη. Η Κυρία αυτή άρχισε αμέσως να ρητορεύει με απίθανο μίσος και πάθος εναντίον του «ναζιστή Κώστα Πλεύρη», νομίζοντας προφανώς ότι βρίσκεται σε κάποια συγκέντρωση αριστεριστών στην Πλατεία Κάνιγγος, όπως χαρακτηριστικά της είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, επαναφέροντάς την στην τάξη.

 

Παρόλα αυτά, η κ. Aννα Στάη (που δήλωσε Δημόσιος Υπάλληλος και απόφοιτος του Μικρού Πολυτεχνείου) ήταν ασυγκράτητη: Αφού δήλωσε άθεη (ορκίστηκε στην τιμή και στην συνείδησή της) άρχισε να κατηγορεί τον Κώστα Πλεύρη ότι ετοιμάζεται να φτιάξει νέα Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως για να χώσει μέσα τον κόσμο και ιδίως τους Εβραίους, ότι παίρνει εντολές από το αφεντικό του τον Χίτλερ (!) κι ότι έχει γράψει με πέννα βουτηγμένη στο αίμα το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η Αλήθεια»!

 

 Συγχρόνως, η κ. Στάη έκανε μαθήματα σωστής εφαρμογής του Αντιρατσιστικού Νόμου προς το Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δικαιολογημένα της φώναξε: «Ορίστε! Αν θέλετε ανεβείτε εσείς εδώ επάνω και κάντε το Λαοδικείο να τελειώνουμε»!

 

 Θέτοντας ερωτήσεις στην Πρόεδρο της « Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας», ο εισαγγελέας κ. Λαζαράκος δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Πλεύρη ως επιστήμονα, έγκριτου ιστορικού και λοιπά, προκαλώντας την οργή της μάρτυρος και των 30 περίπου Εβραίων και αριστεριστών που ευρίσκοντο στο ακροατήριο. Έφτασε μάλιστα να επιτεθεί στον Γερμανοεβραίο ιστορικό Ιάκωβο Φαλμεράυερ, λέγοντας επί λέξει: «δηλαδή κατά την γνώμη σας ο Φαλμεράυερ που έγραψε ότι εμείς οι Νεοέλληνες δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες ήταν επιστήμων και ο Πλεύρης όχι;» Απάντηση Aννας Στάη: «Ναι, ο Φαλμεράϋερ ήταν επιστήμων, αλλά ο Πλεύρης δεν είναι»!

 

 

 

Δάσκαλοι του Ρατσισμού οι ίδιοι οι Εβραίοι!

 

Ακολούθησαν κι άλλα ευτράπελα κατά την διάρκεια της 90λεπτης κατάθεσης της προέδρου της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας» με αποκορύφωμα τον έντονο διάλογό της με τον ίδιο τον Κώστα Πλεύρη, τον οποίο κατηγόρησε ότι πρόσφατα στο ξενοδοχείο «President» έβαλε τους οπαδούς του να φωνάζουν «κρεμάλα στους Εβραίους». Όταν μάλιστα τόλμησε να τον αποκαλέσει σκέτα «Πλεύρη», ο Ελληνολάτρης δικηγόρος της φώναξε: «όταν μιλάτε σε μένα, θα λέτε κύριος»! Λίγο αργότερα, η ‘ννα Στάη τον αποκάλεσε «Κύριε Ναζιστά» προκαλώντας γενική ευθυμία και ασυγκράτητους γέλωτες στο ακροατήριο.

 

Ακολούθησε η εξέταση της μάρτυρος από τον κ. Θάνο Πλεύρη, ο οποίος με καλά μελετημένες μαιευτικές ερωτήσεις σχεδόν την ανάγκασε να παραδεχτεί ότι οι πρώτοι ρατσιστές είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους «Περιούσιο Λαό του Θεού»! Ο συνήγορος του «Ελ. Κόσμου», κ. Τάσος Δημητρακόπουλος υποχρέωσε την κ. Στάη να αποκαλύψει επιτέλους πού βρίσκονται τα γραφεία της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας» (Χαλκοκονδύλη 35, 5ος όροφος) και έκανε την πρόεδρο του Δικαστηρίου να δηλώσει πως δεν κατανοεί τον λόγο υπάρξεως μιας Αντιναζιστικής Οργανώσεως στην σημερινή Δημοκρατική Ελλάδα.

 

 Λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. ξεκίνησε η κατάθεση της δεύτερης μάρτυρος που δήλωσε «Εβραία» νέα δικηγόρος και μέλος της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας». Στα 25 λεπτά που πρόλαβε να καταθέσει, επιχείρησε να παρουσιάσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως το μεγαλύτερο γεγονός της Ανθρώπινης Ιστορίας, για να πάρει την εξής αποστομωτική απάντηση από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Λαζαράκο: «Ο Αντιρατσιστικός Νόμος του 1979 φτιάχτηκε για την προστασία των Αθιγγάνων. Τότε δεν ξέραμε τίποτα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για το οποίο ακούμε μόνο τα τελευταία 10 χρόνια»... Και λίγο αργότερα: «Εάν κάποιος είναι ρατσιστής, είναι αυτοί που γράφουν αυτά στην θρησκεία τους», εννοώντας τους Εβραίους και όσα γράφουν στο Ταλμούδ και τα άλλα ιερά τους βιβλία, κι αμέσως μετά:  «εμείς οι Χριστιανοί, οι φουκαράδες γιατί δεν κάνουμε μηνύσεις, όταν τόσοι και τόσοι τα βάζουν με την χριστιανική θρησκεία;»

 

 Λίγο μετά τις 3 μ.μ. το Δικαστήριο διέκοψε λόγω τέλους ωραρίου και -όπως είπαμε στην αρχή- αποφάσισε αναβολή της δίκης στις 3 Δεκεμβρίου με νέα σύνθεση της έδρας. Συμπέρασμα: Φτηνά την γλίτωσαν την περασμένη Τρίτη οι Εβραίοι.

 

Εντυπωσιακό και πάλι το πατριωτικό «παρών»

 

Οπωσδήποτε οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολυπληθείς φίλους και αναγνώστες του «Ελ. Κόσμου», που και αυτή την φορά έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ακροατήριο. Ευχαριστούμε από καρδίας και ευελπιστούμε να έχουμε την ανεκτίμητης αξίας βοήθειά τους και στην δίκη της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των επωνύμων που βρέθηκαν στο ακροατήριο του Β΄ τριμελούς Εφετείου Αθηνών την περασμένη Τρίτη για να μας υποστηρίξουν ήταν ο διαπρεπής Έλλην δημοσιογράφος Γιώργος Λεονταρίτης, o τ. υπουργός και ευρωβουλευτής Σπύρος Ζουρνατζής, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. και υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Β΄ Αθηνών Αντώνης Nαξάκης, ο εκδότης Γιάννης Σχοινάς, ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνοαραβικού Πολιτισμού και ακούραστος Ελληνολάτρης ερευνητής Γιώργος Πάλμος, το μέλος της Ομάδος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Παναγιώτης Δούμας ,η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρία Δουράκη, η καθηγήτρια της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Τζάννη, ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΛΑ.Ο.Σ. Γιάννης Σύρρος, ο υποψήφιος του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α΄ Αθηνών κ. Βασίλης Ράλλης, ο πρόεδρος· της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» και διαπρεπής μελετητής του Βυζαντινού Πολιτισμού Βασίλης Μισύρης και πολλοί άλλοι.

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την ημέρα που διεξαγόταν  η δίκη της περασμένης Τρίτης, μας ήλθε το κλητήριο θέσπισμα για την δεύτερη δίκη μας με το δίδυμο Δημητρά - Εβραίων, για ένα σχόλιο του Θ. Χατζηγώγου που δημοσιεύτηκε στον «Ελ. Κόσμο» του Μαρτίου 2006. Μιλούσε για «υποτιθέμενη σαπωνοποίηση των Εβραίων» και περιείχε την επιλήψιμη φράση «Δόξα τω θεώ, 1500 Εβραίοι έχουν απομείνει στην Θεσσαλονίκη». Έτσι μέχρι τέλους του έτους, μας περιμένουν τρεις δίκες για Ρατσισμό: Στις 15 Νοεμβρίου με τους Γύφτους - Ρομά, στις 3 Δεκεμβρίου με τους Εβραίους και στις 18 Δεκεμβρίου πάλι με τους Εβραίους. Θα το αντέξουμε.

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License