ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝ

Το νέο βιβλίο Ιστορίας που έφτασε στα χέρια 750 χιλιάδων Βραζιλιάνων μαθητών που το τελειώνουν το δημοτικό προκαλεί αντιδράσεις στη χώρα σε βαθμό που αρκετοί αναρωτιούνται αν ο ίδιος ο πρόεδρος γνώριζε. Το βιβλίο περιγράφει τον καπιταλισμό ως κακό, ενώ αντίθετα υμνεί τον κομμουνισμό και την πολιτιστική επανάσταση του Μάο (μέσα της δεκαετίας του 1960), στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως γράφει η εφημερίδα El Pais, για την Κίνα το βιβλίο αναφέρει: «Υπήρξε μια πολύ αυθεντική σοσιαλιστική εμπειρία. Γινόταν ζωντανός διάλογος για όλες τις νέες ιδέες με τη συμμετοχή του λαού. Εκατομμύρια νέοι 'ερυθροφρουροί' ήταν έτοιμοι να αλλάξουν τα πράγματα. Εισέβαλαν σε εργοστάσια, δήμους και έδρες του ΚΚ για να συλλάβουν τους 'μολυσμένους' ηγέτες.

» Οι ερυθροφρουροί υποχρέωναν τους γραφειοκράτες να περιφέρονται στους δρόμους κρατώντας ταμπέλες που έγραφαν 'είμαι ένας γραφειοκράτης που πιο πολύ με απασχολούσε η καρέκλα μου παρά το καλό του λαού'. Οι υπόλοιποι γελούσαν, τους πετούσαν αντικείμενα ή τους έφτυναν.»

Σχετικά με την πτώση της ΕΣΣΔ το βιβλίο θέτει το εξής ερώτημα: «Θα είχε αποτύχει η επανάσταση αν αντί να έχει συμβεί σε μια καθυστερημένη χώρα όπως η ΕΣΣΔ είχε συμβεί σε μια προηγμένη χώρα, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία;»

Για το μέλλον της Κούβας στο βιβλίο αναφέρεται ότι με την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα θα γυρίσει στον καπιταλισμό, «υπάρχει η πιθανότητα στη χώρα να εμφανιστούν παραγκουπόλεις και παιδιά ΄πεταμένα' στους δρόμους όπως τα χρόνια του Μπατίστα.»

Ο πολιτικός αναλυτής Αλί Καμέλ της εφημερίδας O Globo, γράφει χαρακτηριστικά: «στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να πιστέψουν οι μαθητές ότι ο καπιταλισμός είναι κάτι κακό και ότι η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι ο σοσιαλισμός και ότι η αποτυχία του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους κακούς γραφειοκράτες.»

Newsroom ΔΟΛ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License