Γύρω της πόλης φωτιά, μέσα αρπαγή

Το ελάχιστο , γύρω της Αθήνας πράσινο καίγεται. Το ακόμα πιό ελάχιστο , μέσα στην πόλη , πράσινο έχει αρπαχτεί από μεγαλοσυμφέροντα και πρεσβείες. Είναι ιδιωτικοί χώροι π.χ. "φίλων της μουσικής" , τσιμεντοποιούνται απτούς αμερικάνοι, περιπολούνται από την ασφάλεια.Απτο άλσος βενιζέλου ελάχιστα στρέμματ μένουν στους ιθαγενείς..

post image

Το ελάχιστο , γύρω της Αθήνας πράσινο καίγεται. Το ακόμα πιό ελάχιστο , μέσα στην πόλη , πράσινο έχει αρπαχτεί από μεγαλοσυμφέροντα και πρεσβείες. Είναι ιδιωτικοί χώροι π.χ. "φίλων της μουσικής" , τσιμεντοποιούνται απτούς αμερικάνοι, περιπολούνται από την ασφάλεια.Απτο τεράστιο άλσος βενιζέλου ελάχιστα στρέμματ μένουν στους ιθαγενείς..

.................................................................................

Οι ήχοι των πυροσβεστικών αεροπλάνων είναι πια απτους πιο γνώριμους στην πόλη...

 

Ώσπου να φτάσουν εκεί που καίει , περνούν (και) πάνω απτα λίγα πράσινα σημεία της πρωτεύουσσας του Μπαγκλαντές (Αθήνα) - σημεία γνώριμα σε μας που περνάμε ή συχνά διαδηλώνουμε δίπλα τους....

 

σημεία που δεν ανήκουν πια στην πόλη και τον Κόσμο της.

 

Τόσο απλά , τόσο νόμιμα, τόσο ξεχασμένα!

 

Παρυφές , πρόποδες Λυκαβηττού, κέντρο Αθήνας, β.Σοφίας, προέκταση πάρκου Ευαγγελισμού & ΝΙΜΤΣ , παλιές εκτάσεις της εκκλησίας όλα, πράσινο (υποτίθεται) - μήκος κοντά στα 400 μέτρα , βάθος άλλο τόσο περίπου.

 

Πάρκο Βενιζέλου, τεράστιες εκτάσεις πρεσβείας, «μέγαρο» ανάμεσα.

 

Σήμερα απτις χιλιάδες κόσμου που περνάνε καθημερινά με αυτοκίνητα ή περπατητά  εκειγύρω , οι πλέον παρατηρητικοί άντε να προσέξουν την εγκατάσταση εδώ και μήνες νέου φράγματος από λαμαρίνες για «έργα» στο πάρκο και ότι πιο πάνω στην προέκταση του πρασίνου από καιρό έχει ολοκληρωθεί το πίσω , νέο μεγαθήριο -προέκταση  (και άθλιο αρχιτεκτονικά) της πρεσβείας.

 

 

«Τυπικά» ένα πρώτο πρόβλημα είναι πως μετά όσα «έργα» κατάφαγαν το πάρκο βενιζέλου ...

 

(στρέψιμο της β. Σοφίας παλιότερα για να γίνει το μετρό, που έτσι κι αλλιώς μετά δέσμευσε δεκάδες τετραγωνικών και εγκατέστησε εκατοντάδες κυβικά επιφανειακού τσιμέντου στο σημείο, γιαπί επί δεκαετίες και κατόπι μέγαρο «φίλων της μουσικής..)

 

....είτε γίνονται καινούρια που δεσμεύουν στρέμματα χωρίς έστω μια ταμπέλα να ενημερώνει τί διάολο κάνουν οι εργολάβοι ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ,  πίσω απτις λαμαρίνες..

 

είτε στο ξένο -αμερικανικό έδαφος της πρωτεύουσσας του Μπαγκλαντές (Αθήνα που λέγαμε!..) τα πάντα τσιμεντοποιούνται.

 

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τα «εκ πρώτης όψης» , τα  «απλά» και «τυπικά»:

 

Μέσα στο αμερικανικό έδαφος έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιας κλίμακας χωματουργικά και τσιμεντοποιητικά έργα, νέα κτίρια, ασφάλτινες εκτάσεις, τεράστια υπόγεια γκαράζ με επιφανειακό μπετόν, αποψίλωση κάθε πρασίνου , που θα επέτρεπε λίγο οξυγόνο -έστω από αμερικανικής υπηκοότητας δέντρα να δραπετεύσει και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στα ιθαγενή πνευμόνια...

 

Και ακριβώς δίπλα , σε μεγάλα βάθη έξω απτους ψηλούς τοίχους η αμερικανική και τοπική ασφάλεια να αποψιλώνουν επίσης δεκάδες στρέμματα - κάτι σα νεκρή ζώνη στο φράχτη των συνόρων Μεξικού- ΗΠΑ.

Μόνο νάρκες δε φύτεψαν...

 

Παραδίπλα , οι εγχώριοι κυρίαρχοι Λαμπρακοφίλοι της μουσικής , δεν περιορίστηκαν στο φάγωμα κιάλλης έκτασης απτο πάρκο για το υπόγειο γκαράζ και τις επεκτάσεις - νέες αίθουσες κιαίθρια του μεγάρου τους , μα έχουν δεσμεύσει ένα σύμπαν ολόκληρο στο πάρκο και δίπλα στο παλιό ΕΑΤ ΕΣΑ που η χούντα τσάκιζε Αγωνιστές.

 

 

Κοντολογίς:

 

Από τα 150 -200 , τουλάχιστο, στρέμματα απτήν αρχή του άλσους βενιζέλου , το πάρκο του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ως τη μαβίλη κιαπτη β. Σοφίας ως τη Δορυλαίου τη Γέλωνος και Δεινοκράτους είναι ζήτημα άν περισσότερα από 12-15 παραμένουν στη χρήση και την ελεύθερη πρόσβαση των ιθαγενών του μπαγκλαντές (ντόπιων και μεταναστών).

 

Ελεύθερη;

 

Όσο ελεύθερο μπορεί νάναι , να πας ένα βραδάκι μόνος με το ραδιοφωνάκι και τη μπύρα σου στο βενιζέλο και να μη σε πλησιάσουν 666 φορές φύλακες ή μπάτσοι να σανακρίνουν τι κάνεις , γιατί πήγες και τα σχετικά εβγενικά...

 

Αλλά και στα «ελεύθερα εδάφη» γύρω -γύρω , πουχού στα αποψιλωμένα πίσω απτην πρεσβεία ή τον αρματωμένο πεζόδρομο πλάϊ στην πρεσβεία , ε πια δε νομίζω ότι είναι οι χώροι που θα παίξει κανένας μπάλα , θα βγούν τα μικρά για κρυφτό (όσο κρυφτός μπορεί να είναι ο πιτσιρικάς από τους γλόμπους των αμερικανικών καμερών και τους ασφαλίτες..) ή θα διαλέξει τα παγκάκια τους για να δοθεί στα φιλάκια με την καλή του...

 

 

Η Πάρνηθα χτες, ο Υμηττός σήμερα , στην περίμετρο της πόλης..

 

ο «πανελλήνιος» και τα ΜΑΤ του Κυριακού στις φλέβες της , στο π. Άρεως...

 

Ο Λαμπράκης κιοι αμερικανοί και τα τσιμέντα τους και τα απροσπέλαστα -νομιμοποιημένα δικά τους πάρκα στην καρδιά..

 

Ά! ξέχασα..

 

τα πυροσβεστικά πετάνε ακόμα , πάνω απτην πόλη...

 

 

Θ.

 

 

 

Εικόνες:

από @ 17/07/2007 4:06 πμ.


Η Βίλλα Ζωγράφου και το κτήμα γύρω από αυτό που από ό,τι φαίνεται ετοιμάζεται να γίνει εμπορικό κέντρο.

Το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί στο οποίο φτιάχτηκε το γήπεδο Μπάντμιντον με σκοπό να διαλυθεί μετά το πέρας τους, να αναδασωθεί και να δοθεί στους πολίτες. Φυσικά τα Ολυμπιακά Ακίνητα ποτέ δεν το επέστρεψαν αντιθέτως το κράτος τους έδωσε άδεια και το εκμεταλλεύονται ως κυριλέ συναυλιακό χώρο.


Να μην ξεχάσουμε τον Βύρωνα και την Καισαριανή στις οποίες εκτάσεις πρασίνου πρόκειται να δοθούν για την ανέγερση γκαράζ. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Πάρτε π.χ. το πάρκο απέναντι από το Παίδων, έγινε υπόγειο γκαράζ με αποτέλεσμα αφού ξεριζώθηκαν τα δέντρα να τσιμεντοποιηθεί η επιφάνεια, μπήκε ένας πολύς μικρός χώρος γρασιδιού και ελάχιστα δέντρα, ο χώρος έχει πάνω κάτω σεκιουριτάδες και κάμερες και πάνω στο τσιμέντο έστησε τα τραπεζάκια της και μια καφετέρια. Τι σας λέω, πάρτε παράδειγμα την τσιμεντοποίηση της Κάνιγγος, τις κάμερες και τα περίπτερα που φύτρωσαν και ο χώρος πρασίνου που περιορίσθηκε στο λίγο γρασίδι και λίγα παγκάκια.

Να μιλήσουμε για τις απανταχού στην Αθήνα πλατείες που προκειμένου ο Δήμος να κονομάει φράγκα τις έχει παραχωρήσει κυριολεκτικά στα τραπεζάκια των καφετεριών και μπαρ κι εκεί που κάποτε έπαιζαν πιτσιρίκια και άραζε κόσμος τώρα έχουν γεμίσει μπαμπού καρέκλες και 4-5 μουσικές από όλα μαζί τα μαγαζιά να δημιουργούν τη γνωστή χάβρα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία του Α. Θωμά δίπλα από το Λαϊκό νοσοκομείο. Μέσα σε 5-6 χρόνια χρησιμοποιείται πλέον μόνο το 1/4 αυτής ως δημόσιος χώρος αφού καμιά εικοσαριά μαγαζιά τη γέμισαν τραπεζάκια και μέσα σε όλα αυτά ο δήμος ως νταβατζής του δημοσίου χώρου που διάολε υποτίθεται ανήκει σε όλους να κονομάει με το τετραγωνικό μέτρο.

 

Λόφος Φιλοπάππου. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα που ο λόφος έγινε απροσπέλαστος αφού περιφράχτηκε με συρματόπλεγμα. Και όταν συνέλευση των κατοίκων αντέδρασε συνέλαβαν και τρεις από αυτούς.

 

Να θυμηθούμε την περίφημη «ανάπλαση» του Κακλαμάνη μαζί με τις δυνάμεις των ένστολων τραμπούκων των ΜΑΤ στον Κεραμικό, το Μεταξουργείο και τον Βοτανικό με σκοπό η περιοχή να δοθεί βορά στην ανέγερση πολυκατοικιών και καφετέριες μπαρ;

 

Η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει τραγικά με τον Αβραμόπουλο, μετά Μπακογιάννη και τώρα αποκτήσαμε τον Βασιλιά της Τσιμεντοποίησης, Νικήτα Κακλαμάνη.

 

Η μάχη για τους δημόσιους χώρους και τους εναπομείναντες χώρους πρασίνου τώρα κορυφώνεται

από * 17/07/2007 4:40 πμ.


post image

Εικόνες:

από * 17/07/2007 4:43 πμ.


post image

Εικόνες:

από * 17/07/2007 4:45 πμ.


post image

Εικόνες:

από απέραντος 17/07/2007 4:47 πμ.


Τελικά , ότι πράσινο και χώμα είναι "δικό μας" είναι αυτό στις γλάστρες των μπαλκονιών των διαριών μας ("μας" και καλά ιδιοκτησιακά , άν δεν είναι του σπιτονοικοκύρη που πληρώνουμε νοίκι τα κερατιάτικά μας).

Ο κατάλογος των παραδομένων στους ιδιώτες , έξω από τη ΔΗΜΟΣΙΑ χρήση και έλεγχο είναι απέραντος. Πρόσφατα ο παλιός ιππόδρομος παραδόθηκε στους Λάτσηδες; Νιάρχους; κάποιους πλουτοκράτες τέσπα , να χτίσουν εκει μέσα τον πολιτισμό και να εκμεταλλευτούν τον υπόλοιπο χώρο , αφήνοντας λίγα τετραγωνικά μέτρα στους κατοίκους της καλιθέας, Ν. Σμύρνης, Φαλήρου, δηλαδή κάτι τετραγωνικά εκατοστά για κάθε κάτοικο. Στο κέντρο όλο το ξεκίνημα του "άλσους" Ρηγίλης είναι παραδομένο για τα "πολιτιστικά ενδιαφέροντα" και "πολιτιστική" φιλανθρωπία σε άλλη οικογένεια , σε πάρκιγκ, παίζεουν μετά το Βυζαντ. Μουσείο (με εισιτήριο) , το πολ. μουσείο (εκεί δεν ξέρω αν παίζει εισιτήριο, η 17Ν πάντως είχε απαλλοτριώσει παλιά τζάμπα) , το POLIS PARK , μετά τη Ριζάρη ένα ..ημιπάρκο φαγωμένο από το σταθμό του μετρό, μετά έκταση των παπάδων με παρεκκλήσι της Ριζαρίου σχολής (εκπαίδευσης παπάδων) , μετά δρόμος , μετά το Χίλτον , μετά τσιμέντα.

Ο κατάλογος , μόνο στο κέντρο δεν έχει τέλος.

Προτείνω το εξής απλό "πείραμα" , που δείχνει πόσο τα πιο στοιχειώδη υλικά καταλήγουν να είναι πολύτιμα αγαθά. Δοκιμάστε να βρείτε , άσχετα από το άν μένετε σε "κεντρικ" ή 'απόκεντρη" γειτονιά αυτής της κωλοαθήνας, 3-4 κιλά χώμα, δηλαδή όσο αρκεί να γεμίσει μια μεσαία γλάστρα.

Άν αφήσετε το ξεραμένο και , με το συμπάθιο κατουρημένο και χεσμένο από τα σκυλάκια και τα γατιά μεγαλοκυριών που τα βγάζουν βόλτα, χώμα των ασθενικών δέντρων στα πεζοδρόμια, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να περπατήσετε από πεντακόσια μέτρα μέχρι και δύο , τρία χιλιόμετρα για να βρείτε σε κάποιο πάρκο ή υπόλειμμα  πλατείας το "απλούστερο" πράγμα του κόσμου , δηλ. ...χώμα!!!!! Το μόνο που θα συναντήσετε μέχρι να φτάσετε σε αυτό το "απλούστατο" αγαθό είναι δομημένοι χώροι και ασφάλτινοι δρόμοι.

Μέχρι και αυτό κατάντησε να πουλιέται σε τιμές ... βενζίνης στα ανθοπωλεία , φυτώρια και "λαϊκές αγορές" σε σάκκους όπου το χώμα μπερδεύεται με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Υ.Γ. προς τη Σ.Ο. και όχι μόνο.

Είναι φοβερό ότι φτάνουμε να παρουσιάζουμε, εγώ και οι προηγούμενοι,  ως είδηση στοιχεία της καθημερηνότητάς μας , που όμως είναι εξαφανισμένα και ξεχασμένα μέσα σε αυτήν την καθημερινότητα!

Και ότι επίσης πραγματικά αποτεςλεί είδηση το άν καταφέρει να βρει κανένας όχι ελεύθερο χώρο αλλά 2-3 κιλά χώμα -που δε θα τα αγοράσει αλλά θα τα "σκάψει" , θα τα εντοπίσει κάπου κοντά του-!

ΧΩΜΑ! τόσο "απλά".


 

επεδη αυτοι, πλουσιοι, παπαδες κλπ. εχουν καβατζωσει πρασινο στις βιλλες τους στις εξοχες και τα νησια, και φευγουν οταν θελουν για κρουαζιερες.

Η Αθηνα γι' αυτους ειναι μονο τοπος για μπιζνες.

Ειναι επιτακτικο να ξαναγινουμε πολιτες. Καθε πολη να ξαναπερασει στα χερια αυτων που μενουν εκει και που προκειται να μεινουν.

Ολο το συστημα ειναι λαθος. Με πεντε μερες δουλεια, για να μπορω να φευγω Σαββατοκυριακα, διακοπες και οταν παρω συνταξη, Πολη δε φτιαχνεται.

από χρυσό πιάνεις, σκατά το κάνεις.. 17/07/2007 1 μμ.


Είναι μία άθλια πόλη που έγινε έτσι από την οικονομική και κοινωνική πολιτική όλων των άθλιων κυβερνήσεων και της απατεωνίστικης μεγαλοαστικής τάξης που τα συμφέροντα της έκφραζαν τα τελευταία 60 χρόνια.

Αφού ξεριζώνουν τους αγρότες συνέχεια επι πενήντα χρόνια και τους φέρνουν πένητες στην πόλη να δουλέψουν για ένα μεροκάματο, που ούτε αυτό πια μπορούν να διασφαλίσουν, αφού κερδοσκόπησαν ασύλληπτα με την γή και την οικοδομή (η μεγαλοαστική μας τάξη είναι εφοπλιστές και εργολάβοι κυρίως), αφού κατέστρεψαν έτσι χωρίς πρόγραμμα όλη την παληά Αθήνα ( η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που καταστράφηκε όχι απο βομβαρδισμούς αλλά από τα χέρια των κολλητών της εξουσίας εργολάβων), αφού ο σκατόψυχος θείος Κώστα Καραμανλης εγκαινίασε την αντιπαροχή, αφού οι πολιτικοί δεν άκουσαν κανέναν σημαντικό διανοούμενο και αρχιτέκτονα για την μοίρα της Αθήνας, ήρθε η λαίλαπα του πασοκικου εκσυγχρονισμού, της πασοκοδεξιας "ελευθερής αγοράς" και του real estate να καταγαμήσει ότι είχε απομείνει..

Μια πόλη εχθρική και αδιάφορη για τους κατοίκους της που πνίγονται στο καυσαέριο, στα εκατομμύρια αυτοκίνητα, στην βρώμα των σκουπιδιών, στην ηχορύπανση, στις ηλίθιες και ασήμαντες δουλειές, στους ηλίθιους και ασήμαντους εργοδότες, στους ηλίθιους και ασήμαντους πολιτικούς και δημοσιογράφους, στους ηλίθιους και ασήμαντους διαφημιστές, ασφαλιστές, γιατρούς, δικηγόρους, μπάτσους, ασφαλίτες, όλα τα ηλίθια, άχρηστα και παρασιτικά επαγγέλματα που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην κοινωνία, απλά αναπαράγουν παρανοϊκά εγώ, στρατίες άχρηστων ανθρώπων που πρέπει να τραφούν με την πραγματική αγροτική παραγωγή (που και αυτή γαμούν οι εταιρίες) να ντυθούν και να στεγαστούν με πραγματικά υλικά που παράγουν μια μειοψηφία ταλαιπωρημένων ανθρώπων (οι εργατες και οι αγρότες) που  ζούν πολύ χειρότερα από όλους τους άχρηστους των "υπηρεσίων". Τα χρήματα που ποτέ δεν φτάνουν, οι πλασματικές ανάγκες που ποτέ δεν ικανοποιούνται, η χυδαία αποβλάκωση της ιδιωτικής και της κρατικής πλέον, ένας καπιταλισμός της πλάκας με παραισθήσεις μεγαλείου ("..έλεγχουμε οικονομικά τα Βαλκάνια"), ψηφοφόροι της πλάκας που εκλιπαρούν άθλιους πολιτευτές και παράγοντες για μια θέση εποχιακού στο δημόσιο ή εκλιπαρούν απατεώνες επιχειρηματίες  για ένα μεροκάματο....

Αυτή είναι η Αθήνα μας, αυτή είναι η Ελλάδα μας. ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ!                 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License