Η Λατινική Αμερική ξανακερδίζει την ανεξαρτησία της

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Κυριακάτικη Αυγή 17/6/07

Συνέντευξη στον Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ


Υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας και αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούντιο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας για επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ενώ παράλληλα είχε και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνο. Ο Βενεζουελάνος αξιωματούχος μίλησε στην "Κ.Α" για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το μοντέλο ολοκλήρωσης που προωθεί στη Λατινική Αμερική η Βενεζουέλα του προέδρου Τσάβες αλλά και για τις επικρίσεις που προκάλεσε διεθνώς το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού RCTV.


- Επισκέπτεστε την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διπλωματικής περιοδείας στην Ευρώπη. Μιλήστε μας για τους στόχους της.

Βρισκόμαστε εδώ επειδή θέλουμε έναν πολυπολικό κόσμο, όχι έναν μονοπολικό. Αναζητούμε μηχανισμούς συνεργασίας και συνενόησης με άλλες χώρες και οντότητες εκτός από τις ΗΠΑ. Και επιδιώκουμε συνεργασίες στη βάση των λαϊκών συμφερόντων και, αν θέλετε, των συμφερόντων ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συμφωνίες που να μην στηρίζονται σε κρυφά συμφέροντα πολυεθνικών επιχειρήσεων και λειτουργούν σε βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι επίσης σημαντικό να αναπτύξουμε μηχανισμούς επικοινωνίας μεταξύ μας ώστε οι λαοί της Ευρώπης να έχουν ουσιαστική ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας. Οσον αφορά την Ε.Ε., θεωρούμε ότι ο κόσμος χρειάζεται σήμερα μια Ευρώπη περισσότερο ανεξάρτητη η οποία θα βοηθήσει στο να σπάσει το μονοπολικό μοντέλο που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

-Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας θα αντιληφθήκατε και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού RCTV.

Θα έλεγα ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αντιδράσεις αυτές βασίζονται στην άγνοια. Πιστεύω ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα η οποία υπαγορεύεται από ισχυρά συμφέροντα και προωθείται από τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Στη χώρα μας, μετά την τελευταία συνταγματική μεταρρύθμιση που έτυχε μεγάλης λαϊκής νομιμοποίησης έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο όσον αφορά τα ΜΜΕ. Τα δύο κεντρικά στοιχεία του είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Και υπάρχει άφθονος χώρος προκειμένου τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το ρόλο τους. Αλλωστε, το 80% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Βενεζουέλα βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικά χέρια και πολλά από αυτά ελέγχονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Το μοναδικό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ελέγξει κατά πόσο τα ΜΜΕ συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και τις συνταγματικές επιταγές. Και αυτό που συνέβη είναι ότι η σύμβαση του συγκεκριμένου σταθμού έληξε και δεν ανανεώθηκε από τον δημόσιο φορέα για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Κατά τα άλλα, ο σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί. Απλώς η μετάδοση των εκπομπών του γίνεται πια διαφορετικά: δορυφορικά, καλωδιακά, διαδικτυακά. Απλώς δεν του δόθηκε δημόσια συχνότητα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμβάσεις τηλεοπτικών σταθμών λήγουν χωρίς να ανανεώνονται από τους δημόσιους φορείς χωρίς να προκαλείται τόσος θόρυβος. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών-μελών της όταν η δικαιοσύνη μιας χώρας έχει αποφανθεί σε σχέση με συγκεκριμένες παραβάσεις. Γιατί να το κάνει στην περίπτωση της Βενεζουέλας; Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τους δεδομένους συσχετισμούς και την πολιτική κυριαρχία της δεξιάς στην Ε.Ε. Συνδέεται βέβαια και με τα συμφέροντα των πολυεθνικών που στηρίζουν τις πολιτικές αυτές δυνάμεις.

-Πρόσφατα υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ισπανίας με αντικείμενο τις σχέσεις της τελευταίας με την Βενεζουέλα και την Κούβα. Θεωρείτε ότι το θερμόμετρο στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα ανέβει ακόμη περισσότερο όσο η θητεία του προέδρου Μπους θα πλησιάζει στο τέλος της;

Κοιτάξτε, η συμπεριφορά του Μπους δεν είναι παράλογη μόνο απέναντι στη Βενεζουέλα αλλά και απέναναντι σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπου ανακατεύεται προκαλεί καταστροφές. Δείτε τις περιπτώσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Καταστρέφει ακόμη και τους πολιτικούς του συμμάχους όπως ο Τόνι Μπλερ. Ωστόσο, στη Λατινική Αμερική όλες οι επιδιώξεις του έχουν αποτύχει και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα θρασύ και πολεμοχαρή πρόεδρο. Τώρα αναγκάζονται να χτίζουν τείχη όπως άυτό στα σύνορα με το Μεξικό για να κρατήσουν έξω από τις ΗΠΑ αυτό που οι ίδιοι δημιούργησαν τόσα χρόνια στη Λατινική Αμερική. Ειναι γνωστό ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις απέδιδαν ανέκαθεν μεγάλη σημασία στην ήπειρο μας καθώς διαθέτουν τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι σχέσεις μας με τη συγκεκριμένη αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν όμως επηρεάσει τις σχέσεις μας με τον αμερικανικό λαό. Την ώρα που εκείνη αδυνατεί ή αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των φτωχών της χώρας, εμείς τους βοηθάμε μέσω κοινωνικών προγραμμάτων που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Γιατί θα έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν ένα τόσο βαρύ τίμημα επειδή έχουν ένα πρόεδρο που δεν τους αξίζει; Αν και αποτελούν την πλειοψηφία στον αμερικανικό πληθυσμό είναι μειοψηφία σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την αναδιανομή του πλούτου.

- Είπατε ότι όλες οι επιδιώξεις του Μπους για τη Λατινική Αμερική έχουν αποτύχει. Με το ζήτημα όμως της αιθανόλης (βιοκαύσιμο που παράγεται από ζαχαροκάλαμο ή καλαμπόκι) δεν κατόρθωσε να βάλει μια "σφήνα" ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Βραζιλία του προέδρου Λούλα;

Ναι, πράγματι αυτή ήταν η επιδίωξη του. Αλλά η πρωτοβουλία του δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα. Γιατί βλέπετε, έπειτα από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της UNASUR (σ.σ.: σύνοδος χωρών της Νότιας Αμερικής για την Ενέργεια) όπου υπογράφηκαν δεκάδες πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής περιλαμβανομένων και συμφωνιών μεταξύ Βενεζουέλας και Βραζιλίας. Στις συμφωνίες αυτές τέθηκε επί της ουσίας το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο οποίο οι χώρες μας αποδίδουν πρωταρχική σημασία. Συζητήθηκε όμως και η ανάγκη αξιοποίησης της καλλιεργήσιμης γης και η χρησιμοποίηση της για την παραγωγή τροφίμων για τους λαούς της περιοχής. Γιατί σήμερα στην ήπειρο μας αλλά και σε ολόκληρη την Γη υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα. Η καλλιεργήσιμη γη δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιείται για να παράγεται ενέργεια για τις πλούσιες χώρες. Στη σύνοδο της UNASUR επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής συμμερίζονται αυτή την αντίληψη. Οι ΗΠΑ έχουν βέβαια μια διαφορετική αντίληψη από όλους τους υπόλοιπους αλλά αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για τα δεδομένα της Λατινικής Αμερικής.

-Η χώρα σας αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ολόκλήρωση της λατινοαμερικανικής ηπείρου. Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες αυτές και ιδιαίτερα η ALBA (Μπολιβαριανή Εναλλακτική για τη Λατινική Αμερική);

Ο πρόεδρος Τσάβες έχει πει ότι η ALBA δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες ολοκλήρωσης αλλά να τις ενισχύσει και να τις εμβαθύνει. Αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό από τα υφιστάμενα μοντέλα οικονομικής ολοκλήρωσης. Γιατί στο επίκεντρο της βρίσκεται ο άνθρωπος. Στην ALBA δεν είναι το οικονομικό που καθορίζει το κοινωνικό. Είναι το κοινωνικό εκείνο που καθορίζει το οικονομικό. Σημαντικές συνισταμένες αποτελούν επίσης η ιστορική μνήμη και η πολιτιστική ταυτότητα των λαών της περιοχής. H Λατινική Αμερική ξαναβρίσκει σήμερα τον δρόμο που είχε χάσει. Ανακτά την ιστορική της μνήμη και ξανακερδίζει το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Αν θέλετε, ξανακερδίζει την ίδια την ανεξαρτησία της.  

από Λύκος 19/06/2007 10:21 μμ.


 η Λατινική Αμερική καλά κάνει και επιδιώκει να κατακτήσει την ανεξαρτησία,και τοέχει καταφέρει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορει να συγκριθεί με καμια προηγούμενη  ιστορική περίοδο.Και φυσίκά έχει τη διαύγεια να καταλαβαίνει το αυτονόητο,οτι για να υπάρξει μια ανεξάρτητη ΛΑ χρειάζεται να περάσουμεσε ένα πολυπολικό κόσμο, γιατί σε καταστάσεις μονοκρατορίας δεν μπορεί κανένα κεφάλι να σηκωθεί. Όμως οι επισκέψεις των ΛΑ στην Ελλάδα τη σκοπό θετικό σκοπό μπορούν να έχουν (και για τις 2 πλευρές) όταν αυτά τα ζητήματα στην Ελλάδα περνάνε στα ψιλά για τους πιο πολλούς πολιτικούς χώρους και για κάποιους άλλους είναι εχθρικές έννοιες. Γιατί αλήθεια ποιός πολιτικός χώρος έχει ψηλά το ζήτημα οτι τα Βαλκάνια (γιατί αυτός είναι ο χώρος αναφοράςτης Ελλάδας και όχι η Κεντρική Ευρώπη) πρέπει να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους και να γίνουν κινήσεις πρός αυτή την κατεύθυνση; Τα Βαλκάνια έχουν καταντήσει πια να είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ, κάτι που μέχρι πριν 20 χρόνια ήταν η ΛΑ,αλλά που να πάρει αυτή ήταν και δίπλα τους. Κάνει επισκέψεις ο  Μπούς επαναχαράζει τα σύνορα στην περιοχή με το έτσι θέλω,ελέγχει το σύνολο των διεφθαρμένων πολιτικών εξουσιών στις Βαλκανικές χώρες και το κίνημα στην Ελλάδα περί άλλων τυρβάζει.
Γιατί για το άλλο,ότι ένας πολυπολικός κόσμος διαμορφώνει πιο ευνοικές συνθήκες για ανάπτυξη κινημάτων ανεξαρτησίας,αν το αναφέρεις η πλειοψηφία της Αριστεράς στηνΕλλάδα (και τι ειρωνεία! κυρίως οι τύποι που βρίσκονται τριγύρω απο την εφημερίδα που φιλοξενεί τη συνέντευξη) θα σε κοιτάξει στην καλύτερη ως ufo και στην χειρότερη θα σε επανάλαβει το άθλιο τετριμμένο, "οτι σκοπός δεν είναι να αυξηθούν οι καπιταλιστικές δυνάμεις, τα αφεντικά του κόσμου κτλ σε 2,3,4,....,αλλά ένας κόσμος δίχως αφεντικά, καπιταλίστές κτλ" λές και αυτό τους είπε. Άλλα ντι άλλων. καλύτερα λοιπόν τέτοιοι τύποι τη μίζερη Ελλάδίτσα με τη μίζερη Αριστερά, Αναρχία κτλ των μίζερων νεοελλήνων επαναστατών να μην επισκέφτονται. Γιατί μας θυμίζουν τη μιζέρια μας και εμέις δεν τοθέλουμε αυτό. Έχουμε να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά θέματα όπως πχ με τον αντι-γερμανισμό που μας καίει. Νεοναζί θα σας κάψουμε. και γενικά η ζωή κυλά.

.

από . 19/06/2007 10:49 μμ.


το καναλάκι το κλείσανε όμως έ;

  κολοκαναλα με τους αφτιαδες , σκαταουνακηδες και πρετενταρηδες.. τα φερεφωνα των Μπομπολεων, των λαμπαρακιαδων, των Κυριακουλεων.. των Αλαφουζεων.. ( καναλι αναμεταδωσης ΒΒC & MI5)

από Ασπρος Λύκος 20/06/2007 12:52 μμ.


 Κάνεις λάθος.

Το κανάλι των Πραξικοπηματιών του 2002,
RCTV μπορείς να το παρακολουθήσεις από την Καλωδιακή Τηλεόραση
Eίσαι ελεύθερος να εγκαταστήσεις καλωδιακή τηλεόραση και να το δεις
Αυτό δεν λέει ο Καπιταλισμός;
"Eλευθερία" της Αγοράς;

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 20/06/2007 1:10 μμ.


Είναι χυδαιότητα -μια ακόμη- να επικαλούνται ως επιχείρημα, το ότι μπορεί να εκπέμπει καλωδιακά ή δορυφορικά "ελεύθερα".

Αει σιχτίρ φασιστάκια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License