H ΠAPEMBAΣH THΣ EPΓATIKHΣ AΛΛHΛEΓΓYHΣ ΣTH ΣYNEΛEYΣH “PIZOΣΠAΣTIKH APIΣTEPA KAI ΕΚΛΟΓ

«Tο ποτάμι πίσω δεν γυρνά»


 

 

Κάνουμε τη συνέλευση την ίδια ώρα που στη Ρώμη, ξαναφουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα με μια μαζική διαδήλωση ενάντια στην υποδοχή που ετοίμασε η κυβέρνηση Πρόντι για τον πλανητάρχη. Οι σύντροφοι του αντιπολεμικού κινήματος της Ιταλίας, όταν ενημερώθηκαν ότι ταυτόχρονα θα υπάρχει μία τέτοια εκδήλωση, εδώ στην Αθήνα, στέλνουν τους χαιρετισμούς τους, εύχονται την καλύτερη επιτυχία και ζητάνε τη συμπαράστασή μας για τους συντρόφους που διώκονται στην Ιταλία.

 

Η Ρώμη μας διευκολύνει να έχουμε μία απάντηση στο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε. Γιατί προσπαθούμε να φτιάξουμε μία κίνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τις εκλογές και πάρα πέρα;  Δεν αρκούνε οι αριστερές που υπάρχουν;  Η απάντηση έρχεται συγκεκριμένα από αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα. Από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Ρώμη. Εχει κανείς να διαλέξει με ποια αριστερά είναι. Με την αριστερά που είναι στους υπουργικούς θώκους και σφίγγει το χέρι του Μπους ή με την Αριστερά που είναι στους δρόμους και διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια σε όλα τα μέτρα τα οποία προωθούνε αυτές οι κυβερνήσεις;

 

Είναι μία καθαρή επιλογή και την κάνουμε από τη δικιά μας τη μεριά. Αυτός είναι ορισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πέρα από τις πολιτικές θέσεις, τις ιδεολογικές συγκροτήσεις, η πράξη είναι που δίνει την απάντηση και στην πράξη υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα που δείχνει ότι το ερώτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση είναι ένα ερώτημα ζωντανό, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορέσανε να το βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έστω και αν έχουν περάσει 15 χρόνια τώρα που μας λένε ότι η ιστορία τέλειωσε, ο καπιταλισμός θριάμβευσε και όλα αυτά δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν. Και όμως έχουν εμφανιστεί τα κινήματα, έχουν ξαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο και τώρα φτάνουν στο σημείο που ξαναφέρνουν τη στρατηγική στο προσκήνιο. Μία αριστερά δεν αρκεί μόνο να είναι πολιτική και σε σύγκρουση με τις επιθέσεις που φέρνουν οι κυβερνήσεις, χρειάζεται να δίνει και την προοπτική. Χρειάζεται να έχει στρατηγική απάντηση και προσανατολισμό και η απάντηση είναι όχι η μεταρρύθμιση του συστήματος αλλά η πάλη για την ανατροπή του, η πάλη για την επανάσταση. Ιστορικά πάντα υπήρχαν δύο αριστερές.  Από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι ξανά επίκαιρο και γι’ αυτό είναι υποχρεωτικό να το ξαναθέσουμε με συγκεκριμένους όρους.

 

Το επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η αριστερά θέλει να απομονωθεί στην καθαρότητά της. Προφανώς δεν μιλάμε για την αυτοαπομόνωση στην επαναστατική καθαρότητα και αυτό το δείχνει και πάλι η πράξη. Το κίνημα που αναπτύχθηκε την προηγούμενη χρονιά, που κατάφερε να δημιουργήσει θέματα, ζητήματα και μέτωπα  που να το αναδείξουν σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

 

Aιχμή

Δεν ήταν μία οποιαδήποτε μεταρρύθμιση αυτή με την οποία συγκρούστηκε το κίνημα των καταλήψεων. Ηταν η ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων, ήταν η αιχμή του δόρατος για μία κυβέρνηση που θέλει να φτάσει τις μεταρρυθμίσεις εκεί που δεν κατάφερε να τις φτάσει ο Σημίτης επί 8 χρόνια. Αποδείχτηκε ότι η διαχείριση Σημίτη δεν ήταν αρκετή για τις απαιτήσεις των καπιταλιστών σήμερα. Και ήρθε η ΝΔ να προσπαθήσει αυτό το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού που ποτέ δεν μπόρεσε να φέρει το ΠΑΣΟΚ.  

 

Διάλεξε ο Καραμανλής να κάνει τη Γιαννάκου και τον Πολύδωρα αιχμή του δόρατος νομίζοντας ότι άμα καταφέρει να περάσει τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, θα ανοίξει ο δρόμος για να πάει παραπέρα. Και αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο σχεδιασμός τους ήταν λάθος, το κίνημα έχει τη δυνατότητα να απαντάει συγκεκριμένα. Οχι με αφηρημένες διακηρύξεις επαναστατικής καθαρότητας, αλλά με μία επαναστατική καθαρότητα που μπορεί και συσπειρώνει, που μπορεί και παρασύρει τη βάση μαζικών κομμάτων όχι μόνο της αριστεράς, αλλά είδαμε και τις ανταρσίες στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Και δόθηκε έτσι μία συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα: είναι δυνατόν η ριζοσπαστική αριστερά να μην είναι απομονωμένη στη γωνία αλλά να είναι πρωταγωνιστής; Είναι δυνατόν και είναι όρος για την ανάπτυξη του κινήματος παρακάτω.

Με αρνητικό τρόπο αυτό φάνηκε στη Γαλλία, όπου και εκεί το κίνημα κατάφερε να φτάσει σε σημείο να διεμβολίσει τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να τη συμπαρασύρει σε ανταρσία ενάντια στην ηγεσία του. Ετσι κερδίθηκε η νίκη στο Ευρωσύνταγμα. Παρόλα αυτά η πολιτική συνέχεια δεν ήταν αυτή η οποία όλοι περιμέναμε, ακριβώς γιατί υπήρχαν αδυναμίες στη συγκρότηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή. Το να καταφέρουμε να προχωρήσουμε αυτά τα βήματα που βάζει στην ημερήσια διάταξη το κίνημα διεθνώς και εδώ.

 

Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε κριτικές, επικρίσεις, ειρωνείες, λοιδορίες του τύπου «θα ενωθούνε τα μικρομάγαζα»; Είχα πολύ καιρό να την ακούσω αυτή τη λέξη και την άκουσα από την πιο περίεργη μεριά, από την ηγεσία του Συνασπισμού. Ξαφνικά όταν συσπειρώνει ο Συνασπισμός κομμάτια της αριστεράς αυτό είναι πλουραλισμός, πολυχρωμία, ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα. Οταν ενωνόμαστε εμείς τότε είναι μικρομάγαζα που πάνε να ενώσουν την υπαρξιακή τους αγωνία. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα να λέγονται και δεν έχουν ανταπόκριση μέσα στον κόσμο.

 

 Κάνουμε μία ολόκληρη προσπάθεια που πατάει στο ότι ο χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ρίζες, στην Ελλάδα. Εχει τη ρίζα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Το ξέρουνε και οι πέτρες ότι το Πολυτεχνείο δεν έγινε ούτε από το ΚΚΕ ούτε από το ΚΚΕ εσωτερικού. Δεν έγινε από την παραδοσιακή αριστερά. Γεννήθηκε μία νέα Αριστερά, και αυτός ο χώρος έχει παραμείνει ζωντανός τριάντα τόσα χρόνια. Δεν έχουν καταφέρει να τον περιθωριοποιήσουνε, αντίθετα έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος γιατί χρειάζεται να επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Ξεκινάμε μία ολόκληρη προσπάθεια. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος από τοπικές συνελεύσεις, σε γειτονιές, στις πόλεις της επαρχίας, σε μία σειρά από χώρους και ελπίζουμε ότι θα έχουμε παντού την ανταπόκριση που έχουμε απόψε. Για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε, να συσπειρώσουμε, να κάνουμε μία κίνηση που ο καθένας και η καθεμιά έχουν το χώρο τους και θα μπορέσουν οι οργανώσεις να μετρηθούνε από τη στήριξη που προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

 

Να πάμε άμεσα σε μία κινηματική καμπάνια πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Δεν θα είναι απλά τι θα προπαγανδίσουμε σαν πρόγραμμα την προεκλογική περίοδο. Είναι το τι πρωτοβουλίες θα στηρίξουμε. Για το αντιπολεμικό κίνημα, στις 12 Ιούλη έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ, στη ΔΕΘ για να είναι το συλλαλητήριο φέτος το εναρκτήριο λάκτισμα ότι δε θα πάνε στις εκλογές ήσυχοι, για να στηρίξουμε την προσπάθεια των δασκάλων, των καθηγητών, της ΠΟΣΔΕΠ και των φοιτητών ότι το Σεπτέμβρη ξανά θα έχουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο με απεργίες και καταλήψεις. Για να στηρίξουμε όλα τα βήματα με τα οποία θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί. Πρέπει να υιοθετήσουμε το σύνθημα που κυριαρχούσε στα συλλαλητήρια των φοιτητών: τα φράγματα σπάσανε, η πρωτοβουλία πάρθηκε, το ποτάμι πίσω δε γυρνά.                     

 

Πάνος Γκαργκάνας 

από ενας 15/06/2007 6:04 μμ.


Επειδή η κοινή δράση και η σύμπραξη (εκλογική ή πολιτική-συνολική) απαιτεί καθαρές κουβέντες λοιπόν, το ΣΕΚ θα πρέπει να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, που με τη στάση της η υπόλοιπη αντικαπιταλιστική-ριζοσπαστική αριστερά-στον ένα ή στον άλλο βαθμό-έχει απαντήσει στο κίνημα και στην πράξη, με μετωπικό τρόπο και κοινή δράση-στάση:

Ενδεικτικά (θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα τα ερωτήματα), από την τελευταία παράγραφο της ομιλίας του σ. Γκαργκάνα:

"...να πάρουμε πρωτοβουλίες:Για το αντιπολεμικό κίνημα, στις 12 Ιούλη έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ,..". Ναι, αλλά με ποιούς. Με τα σχήματα, τις αντιπολεμικές κινήσεις και τα μπλόκ της ανεξάρτητης αριστεράς, ή με τον Λαλιώτη, το ΕΚΑ και τους παράγοντες (για να θυμηθούμε τις περσινές πορείες του καλοκαιριού στο Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου-Μέγαρο Μουσικής..., όπου μας φορέσατε τη Νόρα Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ Α΄Αθήνας και τον Χρ. Παπουτσή, 20 μέρες πριν τις δημοτικές/νομαρχιακές εκλογές, έτσι, για να πάρουν το βάπτισμα του αντιπολεμικού κινήματος). Έτσι, βέβαια είσαι δεξιότερος του ΚΚΕ (καμιά φορά και του ΣΥΝ!) Άρα, ναι πρωτοβουλίες, ανεξάρτητες όμως από τους παράγοντες της αστικής πολιτικής.

"...να πάρουμε πρωτοβουλίες...στη ΔΕΘ για να είναι το συλλαλητήριο φέτος το εναρκτήριο λάκτισμα ότι δε θα πάνε στις εκλογές ήσυχοι,...". Φυσικά και να πάμε μαζικά στη ΔΕΘ. Πέρσι, και τα τελευταία 7-8 χρόνια, η ριζοσπαστική αριστερά και μεγάλα τμήματα του κινήματος, έκαναν ανεξάρτητη συγκέντρωση στην Καμάρα (με ομιλητές και διοργανωτές πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς). Το ΣΕΚ ήταν ενταγμένο και αναπόσπαστο κομμάτι της συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ, με τη γνωστή λογική τους, του κοινωνικού εταίρου στον διάλογο, με την αποδοχή όλων των κριτηρίων της αγοράς, κλπ. Φέτος το ΣΕΚ δηλαδή θα έρθει στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση, ή τουλάχιστον θα αποτελέσουμε όλοι μαζί ένα διακριτό -ανεξάρτητο από τον υποταγμένο συνδικαλισμό- μαζικό μπλόκ, έξω και πέρα από οργανωτική σχέση με το ΕΚΘ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ;

"να πάρουμε πρωτοβουλίες...για να στηρίξουμε την προσπάθεια των δασκάλων, των καθηγητών, της ΠΟΣΔΕΠ και των φοιτητών ότι το Σεπτέμβρη ξανά θα έχουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο με απεργίες και καταλήψεις..." Φυσικά και η ΕΑΑΚ και οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αρχίσει ένας νέος γύρος του κινήματος. Θα πρέπει να αποφασίσει το ΣΕΚ αν θα είναι με τη λογική της ΠΟΣΔΕΠ και της ΔΟΕ ή με την αντικαπιταλιστική πτέρυγα του κινήματος και την ανεξαρτησία από τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Και με τους δύο δεν γίνεται. Πατάς σε 2 βάρκες και πέφτεις μέσα...

Και ένα ακόμα διεκρινιστικό ερώτημα, ώστε να βοηθηθούμε στη συζήτηση: οι οργανώσεις και τα ανεξάρτητα σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (τουλάχιστον με όσους τώρα συζητάται, δηλ το ΝΑΡ, η ΑΡΑΝ, η ΑΡΑΣ, η Ανασύνταξη, το ΕΚΚΕ, το ΕΕΚ, κλπ) δεν συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με πολύ συγκεκριμένη λογική και εκτίμιση για το χαρακτήρα αυτού του μορφώματος. Μέχρι πρότεινος το ΣΕΚ ήταν ηγετική συνιστώσα του Φόρουμ (βλέπε και το Φόρουμ της Αθήνας, με τιε γνωστές κόντρες με τις σύμμαχες τότε δυνάμεις του ΣΕΚ, δηλ. το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ...). Τώρα έχει φύγει το ΣΕΚ από το Φόρουμ; Σκοπεύει να το κάνει;

Να πάρουμε θέση σ/φοι του ΣΕΚ, διότι αλλιώς " το ποτάμι και πίσω γυρνά" και μπορεί να μας πνίξει όλους μαζί...

Και κάποιοι δεν έχουν τη διάθεση να πνιγούν...                     

από foroumas 15/06/2007 10:09 μμ.


  oute einai oute itan sto Elliniko Koinwniko Foroum. Min leme kai oti theloume..

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License