Συνέντευξη Παναγιώτη

Ο 19χρονος φοιτητής του ΑΠΘ που συνελήφθη και προφυλακίστηκε με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο τα πράσινα παπούτσια του μιλά «Στο Κόκκινο 105.5».

 

Ο 19χρονος φοιτητής του ΑΠΘ που συνελήφθη και προφυλακίστηκε με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο τα πράσινα παπούτσια του μιλά «Στο Κόκκινο 105.5».

 

 

Για τη στιγμή της σύλληψής του

 

«Στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατίας με σταματά ένας άνδρας της ασφάλειας με πολιτικά, μου ζητά τα στοιχεία μου, του τα έδωσα κανονικά όλα και μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στο Τμήμα».

 

«Αιτιολογία δε μου ανέφερε. Μου είπε ακολούθησέ με απλά. Καμιά άλλη αιτιολογία. Στα 30 μέτρα από εκεί που με συνέλαβε υπήρχαν και κάποιοι άλλοι άνδρες της Ασφάλειας και μια γυναίκα – αστυνομικός του λέει «πέταξέ τον κάτω». Με πετάνε κάτω, εντάξει εκεί ήταν λίγο έκρυθμη η κατάσταση, έφαγα μια κλοτσιά, με πατήσανε, μου έβαλαν χειροπέδες και μετά που είχε μαζευτεί κι άλλος κόσμος με κοιτάει καλύτερα αυτή, κοιτάει τα παπούτσια μου και γυρνάει και του λέει του άλλου: «δεν ήταν και στα επεισόδια ένας με πράσινα παπούτσια»; Και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέατρο του παραλόγου και όλη η ιστορία…».

 

 

Για τα αίτια της προφυλάκισής του

 

«Την αιτία της προφυλάκισής μου ουσιαστικά δεν την ξέρω. Οι αιτίες που επιτάσσουν την προφυλάκιση ενός ανθρώπου δεν υπήρχαν. Είχα μόνιμη στέγη, καθαρό ποινικό μητρώο, δεν υπήρχε κίνδυνος φυγής…».

 

«Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος που υπάρχουν και τόσοι μάρτυρες υπέρ του να κρίνεται επικίνδυνος κι αν αυτός είναι ένας λόγος για έναν 19χρονο για να τον κλείσεις φυλακή. Ήταν μια εντελώς αναίτια προφυλάκιση».

 

 

Για την προανακριτική διαδικασία

 

«Γενικότερα μετά την ιστορία με την αθώωση των 49, άρχισε μια πιεστική ατμόσφαιρα, ουσιαστικά ήταν σα να με είχαν δικάσει μέσα στο Τμήμα, μου έλεγαν να παραδεχτώ τις πράξεις μου και να πω γενικότερα και κάποια άλλα πράγματα. Ουσιαστικά συνέδεαν την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και ζητούσαν μια μερική αναίρεσή της».

 

«Μου έλεγαν καλό είναι να παραδεχτείς την ενοχή σου γιατί είναι αδιάσειστα τα στοιχεία εναντίον σου, να ξέρεις ότι αν το παραδεχτείς θα είναι καλό για σένα. Εγώ τους επαναλάμβανα ότι δε γίνεται να παραδεχτώ κάτι που δεν έχω πράξει».

 

«Μου ασκήθηκε και ψυχολογική βία και το βράδυ με έπαιρναν από τα κρατητήρια και με ανέβαζαν στο γραφείο του διοικητή και μου έλεγαν πάλι τα ίδια ότι είναι πολύ βαριά η θέση σου και καλό είναι να ομολογήσεις. Εγώ βέβαια ήξερα μέσα μου ότι δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο γιατί αν δεν είσαι κάπου, δε μπορείς να εμπλακείς σε κάτι».

 

«Στην Ασφάλεια εκτός από ένα χαστούκι δεν έφαγα ξύλο».

 

«Συνεχώς μου έκαναν συζητήσεις για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω και ιδιαίτερα κάποιους χώρους που ξέφυγαν λιγάκι από τον αναρχικό χώρο. Με ρωτάγανε για αναρχικά στέκια, αν είμαι αναρχικός, ΕΑΑΚ, υπήρξε μια πολύ έντονη συζήτηση για τον πολιτικό χώρο που ανήκω».

 

 

Για το αν είναι ο ίδιος το εξιλαστήριο θύμα

 

«Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα τι έχει συμβεί. Είναι και αυτό ένα πιθανό γεγονός, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε για φακέλους, παρακολουθήσεις, διώξεις κτλ και ότι η ταλαιπωρία που έχω υποστεί έχει γίνει σκόπιμα, τότε τι να πω».

 

 

Για τις συνθήκες κράτησης και την αντιμετώπιση συγκρατούμενων-σωφρονιστικού προσωπικού

 

«Οι συνθήκες κράτησης εδώ είναι καλές. Αλλά όσο καλές και αν είναι οι συνθήκες, μιλάμε για ένα σωφρονιστικό κατάστημα… Είσαι έγκλειστος ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, συρματοπλέγματα και κάγκελα».

 

«Μπορώ να πω ότι το σωφρονιστικό προσωπικό και όλοι οι ιθύνοντες του καταστήματος μου φέρονται αρκετά καλά. Δεν έχω κάποιο παράπονο ούτε από τους συγκρατούμενούς μου. Αλλά δεν παύει να είναι φυλακή».

 

«Αισθάνομαι λίγο σαν εξωγήινος εδώ πέρα».

 

 

Για το αν ανησυχεί μετά την περιπέτεια που περνάει

 

«Ανησυχώ γενικότερα για το πώς θα εξελιχθεί μέχρι να βγω η κατάσταση, αλλά προσπαθώ να μη το σκέφτομαι τόσο πολύ. Έχω τρομοκρατηθεί δε μπορώ να πω ψέματα».

 

«Φοβάμαι ότι με τον ίδιο τρελό τρόπο με τον οποίο συνελήφθηκα και προφυλακίστηκα, μήπως συμβεί και στο μέλλον το ίδιο πράγμα».

 

 

Για το κύμα αλληλεγγύης προς το πρόσωπό του

 

«Αυτή η αλληλεγγύη από τον κόσμο είναι σωτήρια. Πρόκειται για τα ψυχολογικό μου στήριγμα. Χωρίς αυτή τη συμπαράσταση θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα».

 

 

Για το αν επίκειται η λήξη της προφυλάκισής του

 

«Επί του παρόντος δε μπορούμε να ξέρουμε τίποτα σίγουρα. Είναι πολύ ρευστό το θέμα και πολλά τα ενδεχόμενα. Ελπίζω τα πράγματα να γίνουν όπως πρέπει και να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Δε ζητάω κάποια χάρη».

από ... 13/06/2007 10:55 πμ.


  Χθες Τριτη 12/6, ειχε συνεντευξη και στον Λαζοπουλο στο ΑLPHA. Ηταν καλεσμενοι και οι γονεις του στο Αλ τσαντιρι νιους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License