ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

από Ριζοσπάστη

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Επιχείρηση «άνοδος της έντασης»; ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν στην ισπανική πρεσβεία και το προξενείο της Κολομβίας τις πρώτες πρωινές ώρες (02:00 ώρα Καράκας) χτες - σε μια ενέργεια που όπως δείχνουν τα πράγματα αποτέλεσε μέρος μιας προσπάθειας να συνταυτιστούν οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγο Τσάβες Φρίας, καλώντας αυτές τις δύο χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ να «πάψουν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Βενεζουέλας». Ωστόσο, ανεξάρτητα του ποια ήταν η πρόθεση αυτών που τοποθέτησαν τις βόμβες, ο τρόπος δράσης τους μάλλον τους εκθέτει: σύμφωνα με εκτιμήσεις πραγματογνωμόνων, που επικαλείται ο δικτυακός τόπος «Venezuela Headline», ο τύπος των εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί στα δύο κτίρια, που βρίσκονται στις συνοικίες Λα Καστελάνα και Τσακαΐτο, είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και στις εξορύξεις πετρελαίου. Πράγμα που μάλλον λέει πολλά... Οι αυτουργοί των ενεργειών άφησαν πίσω τους φυλλάδια υπογεγραμμένα από την οργάνωση «Μέτωπο Μπολιβαριανής Απελευθέρωσης» (BLF), στα οποία κατηγορούν τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Κολομβίας ότι επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας, και ειδικά τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε Βέλεζ ότι αποτελεί τον ηγέτη «μιας φασιστικής ολιγαρχίας», ενώ στο ίδιο φυλλάδιο αναφέρεται ότι «η Μπολιβαριανή Επανάσταση δε χρειάζεται την επέμβαση» του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Σέζαρ Γκαβίρια και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το δίκτυο «Globovision 33» έκανε «σημαία» των έκτακτων δελτίων του τις προκηρύξεις. Εκπρόσωπος του DISIP, πάντως, που συνδέεται με το BLF, είπε πως «επειδή βρέθηκαν φυλλάδιά μας στο σημείο της έκρηξης, δε σημαίνει ότι εμείς κάναμε και τις επιθέσεις». Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «άνανδρες» τις επιθέσεις και διέταξε πλήρη έρευνα. Ο Ισπανός πρεσβευτής Μανουέλ Βιτούρο δε λα Τόρε σε μια επίδειξη διπλωματικών ικανοτήτων -ή ίσως, αποστασιοποίησης από εκείνους που έκαναν την ενέργεια;- είπε ότι οι εκρήξεις «δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση Τσάβες. Η βία στη χώρα είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας της Βενεζουέλας».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License