Βενεζουέλα, σχετικά με κλείσιμο RCTV

ανακοίνωση άγγλων διανοουμένων, καλλιτεχνών κλπ στην Gardian και στη συνέχεια, ανακοίνωση ομάδων αλληλεγγύης από την Μαδρίτη

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επώνυμοι Άγγλοι υποστηρίζουν την απόφαση της βενεζουελάνικης κυβέρνησης να μην ανανεώσει άδεια εκπομπής στο κανάλι RCTV.

 

24 εξέχουσες προσωπικότητες που εκπροσωπούν ένα μεγάλο φάσμα της αγγλικής κοινωνίας έστειλαν μια επιστολή στο περιοδικό Guardian η οποία δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου δηλώνοντας ότι η απόφαση της «κυβέρνησης της Βενεζουέλας να μην ανανεώσει την άδεια εκπομπής του καναλιού RCTV, η οποία έληξε στις 27 Μαΐου, είναι νόμιμη, εφόσον το κανάλι έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει την πρόσβασή του στην κρατική ραδιοτηλεοπτική συχνότητα για να προωθήσει την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες Φρίας».

 

Η επιστολή κάνει έκκληση για στήριξη της απόφασης ζητώντας από τους άγγλους αναγνώστες να φανταστούν τις συνέπειες εάν αποκαλυπτόταν ότι το BBC ή το ITV είχαν συμμετοχή σε ένα πραξικόπημα ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση, και υποστηρίζει ότι «η Βενεζουέλα αξίζει αντίστοιχης αντιμετώπισης».

 

Μεταξύ των διακεκριμένων προσωπικοτήτων που υπογράφουν την επιστολή, ο λογοτέχνης και κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, HaroldPinter, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης JohnPilger, ο βετεράνος ακτιβιστής σε διεθνή ζητήματα ΤonyBenn, βουλευτές, ορισμένοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φοιτητών και συνδικαλιστές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το VenezuelaInformationCentre στο μαίηλ: info@vicuc.org

 

 

Επιστολή προς το περιοδικό TheGuardian

 

25 Μαΐου 2007, Λονδίνο

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Πιστεύουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να μην ανανεώσει την άδεια εκπομπής του καναλιού RCTV, ενώ αυτή λήγει στις 27 Μαΐου, είναι νόμιμη, δεδομένου ότι το RCTV εκμεταλλεύτηκε την πρόσβασή του στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική συχνότητα για να προωθήσει την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες Φρίας.

 

Το RCTV όχι μόνο στήριξε το παράνομο στρατιωτικό πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, αλλά υπήρξε βαθιά αναμεμειγμένο στην πραγματοποίησή του και στήριξε έμπρακτα την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

 

Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα. Κατά τη διάρκεια των 47 ωρών κατά τις οποίες οι πραξικοπηματίες είχαν την εξουσία στα χέρια τους, κατήργησαν μεγάλο μέρος του δημοκρατικού συντάγματος της Βενεζουέλας, έπαυσαν την Εθνοσυνέλευση, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα θεσμικά όργανα του κράτους.

 

Η συμμετοχή του RCTV στο πραξικόπημα περιελάμβανε επανειλημμένες εκκλήσεις στον κόσμο να βγει στο δρόμο για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Επίσης, υπήρξε συνεργός των πραξικοπηματιών, διαστρεβλώνοντας εσκεμμένα όλα όσα συνέβαιναν και, ταυτόχρονα, μπλοκάροντας εντελώς τις ειδήσεις. Η συμμετοχή του καναλιού ήταν τόσο δραστική που ο διευθυντής παραγωγής του, Αντρές Ισάρα, ο οποίος ήταν αντίθετος με το πραξικόπημα, παραιτήθηκε αμέσως για να μη θεωρηθεί συνένοχος.

 

Παρά τις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του Τσάβες, δεν υπάρχει λογοκρισία στη Βενεζουέλα, μια χώρα όπου το 95% των ΜΜΕ ανήκουν στην αντιπολίτευση. Πέντε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ελέγχουν το 90% της αγοράς. Το σύνολο των 118 εφημερίδων και οι 706 από τους 709 ραδιοσταθμούς βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Το RCTV, όχι μόνο δεν έχει φιμωθεί, αλλά θα μπορεί να εκπέμπει καλωδιακά και μέσω δορυφόρου.

 

Στη Βενεζουέλα, όπως άλλωστε και στην Αγγλία, τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τις διατάξεις που αναφέρονται σε ό,τι επιτρέπεται να βγαίνει στον αέρα.

 

Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανανεωνόταν η άδεια εκπομπής σε ένα τηλεοπτικό κανάλι που έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη βίαιη και παράνομη ανατροπή μιας κυβέρνησης δημοκρατικά εκλεγμένης.

 

Φανταστείτε τις συνέπειες εάν αποκαλυπτόταν ότι το BBC ή το ITV είχαν συμμετοχή σε ένα πραξικόπημα ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση. Η Βενεζουέλα αξίζει αντίστοιχης αντιμετώπισης.

 

Με εκτίμηση:

 

Tariq Ali,

Tony Benn,

Colin Burgon MP,

Dr. Julia Buxton, academic,

Ruqayyah Collector, Black Students’ Officer, National Union of Students,

Jeremy Corbyn MP,

Jon Cruddas MP,

Megan Dobney, Regional Secretary, SERTUC

Billy Hayes, General Secretary, CWU,

Gordon Hutchison, Secretary, Venezuela Information Centre,

Kelvin Hopkins MP,

Chris Martin, Director, The War on Democracy

Joni McDougall, International Solidarity Officer, GMB,

Gerry Morrissey, General Secretary, BECTU,

Kaveh Moussavi, University of Oxford

John Pilger,

Harold Pinter

Professor Jonathan Rosenhead, LSE,

Keith Sonnet, Deputy General Secretary, UNISON,

Hugh O'Shaughnessy, writer and journalist,

Rod Stoneman, Executive Producer, The Revolution Will Not Be Televised,

Jon Trickett MP,

Gemma Tumelty, President, National Union of Students,

Cllr Salma Yaqoob

------------------------------------

Στηρίζουμε τη μη ανανέωση της άδειας εκπομπής του τηλεοπτικού καναλιού RCTV

 

Έπειτα από το τελευταίο κύμα ψεύδους και παραπληροφόρησης που εξαπολύθηκε από διάφορα ΜΜΕ σχετικά με την μη ανανέωση του δικαιώματος εκπομπής του καναλιού RadioCaracasTelevision (RCTV), οι οργανώσεις αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα που δραστηριοποιούνται στη Μαδρίτη, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

 

Η επικείμενη υλοποίηση της μη ανανέωσης της άδειας εκπομπής του καναλιού είναι μια κυρίαρχη απόφαση του κράτους της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας αλλά και τη διεθνή νομοθεσία (όπως υλοποιείται σε όλες τις χώρες).

Δεν αποτελεί επίθεση ενάντια στην ελευθερία έκφρασης, καθώς η μη ανανέωση αφορά τη δημόσια συχνότητα VHF και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κλείσιμο ή απαλλοτρίωση. Το RCTV θα συνεχίσει να εκπέμπει καλωδιακά και δορυφορικά.

Επίσης, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επίθεση στα κανάλια που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, μιας και συνολικά έχουν εκχωρηθεί 98 άδειες ανανέωσης σε ΜΜΕ, που στην πλειονότητά τους είναι αντίθετα στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το Globovision, κανάλι που χαρακτηρίζεται για τα συχνάκαλέσματά τουσε πραξικόπημα, και που επιπλέον είχε συμμετάσχει στο πραξικόπημα του 2002.

Για την μη ανανέωση άδειας εκπομπής έχουν ληφθεί υπόψη συνταγματικές διατάξεις και ισχύοντες νόμοι, οι οποίοι παραβιάζονται από το κανάλι από το 1976.

Στο παρελθόν το RCTV περέμεινε κλειστό για τρεις μέρες το 1976, γιαδιάδοση ψευδών ειδήσεων και μεροληπτικής πληροφόρησης ενάντια στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρλος Αντρές Πέρες, κατά την πρώτη του θητεία. Το 1980 το κανάλι έκλεισε για 36 ώρες λόγω μετάδοσης ενός ακατάλληλου προγράμματος και τον επόμενο χρόνο για 24 ώρες γιατί είχε βγάλει στον αέρα εκπομπή πορνογραφικού περιεχομένου σε ακατάλληλη ώρα (και στις δύο περιπτώσεις επί διακυβέρνησης του Λουίς Ερέρα Καμπίνς). Το 1984 υπέστη δημόσια επίπληξη για τον εξευτελισμό, σε εκπομπή του, του Προέδρου της Δημοκρατίας (Χάιμε Λουσίντσι) και το 1989 (την περίοδο της δεύτερης θητείας στην προεδρία του Κάρλος Αντρές Πέρες) έκλεισε για 24 ώρες λόγω μετάδοσης διαφήμισης τσιγάρων. Και όλοι αυτοί οι πρόεδροι που υπέγραψαν εντολή κλεισίματος, χαρακτηρίζονται ως «δημοκρατικοί».

 

Από το 1998, λοιπόν, και εν απουσία ισχυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ της βενεζουελάνικης ολιγαρχίας γενικά, και ειδικότερα το RCTV, που έχει διακριθεί ως ένα από τα πιο μοχθηρά κανάλια, αναλαμβάνουν έναν πολιτικό ρόλο που χαρακτηρίζεται από επιθετικά μηνύματα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δημιουργία κλίματος πανικού και θέσεις προσβλητικές απέναντι στις νόμιμα εκλεγμένες αρχές. Προχωρούν σε συνεχείς παρακινήσεις για στρατιωτικό πραξικόπημα και πολιτικές δολοφονίες ενώ υπήρξαν οι πραγματικοί αρχιτέκτονες του πραξικοπήματος του 2002 και επιπλέον ενεργούν μονοπωλιακά στη διαφημιστική αγορά.

Παρά την εγκληματική τους δράση, κανένα από αυτά τα ΜΜΕ δεν υπέστη διώξεις ούτε σφραγίστηκε από τη μπολιβαριανή κυβέρνηση, ενώ όσον αφορά το RCTV, η κυβέρνηση περίμενε υπομονετικά να λήξει η άδεια που είχε το κανάλι για να εκπέμπει στη συγκεκριμένη συχνότητα και κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων της (των ίδιων που ισχύουν και για τις ισπανικές, γαλλικές, καναδικές ή βρετανικές αρχές), αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη συχνότητα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από άλλους φορείς και να τεθεί στην υπηρεσία του λαού, ως κανάλι δημόσιας χρήσης, με τη δημιουργία του TVES (TelevisionVenezolanaSocial – Κοινωνική Τηλεόραση της Βενεζουέλας). Ενός τηλεοπτικού καναλιού, στου οποίου την παραγωγή και διαμόρφωση του προγράμματος, συμμετέχουν με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες ευρύτεροι κοινωνικοί τομείς οργανωμένοι στην ένωση κοινοτικών, ελεύθερων και εναλλακτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Θέλουμε να επιμείνουμε στο γεγονός ότι, όσον αφορά το RCTV, απλά έληξε η άδειά του, και για το λόγο αυτό να τονίσουμε ότι είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι κλείνεται το κανάλι, είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι αυτό καθαυτό το μέτρο σημαίνει ότι κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους και τέλος ότι είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή τηλεταινιών, όπως έχει αναφερθεί.

Το γκρουπ 1BC, στο οποίο ανήκει το RCTV, ΔΕΝ θα απαλλοτριωθεί και επομένως θα διατηρήσει το σύνολο των εγκαταστάσεων, των ακινήτων και του εξοπλισμού του. ΔΕΝ απαγορεύεται η συνέχισητων εκπομπών του, εφόσον θα μπορεί να το κάνει μέσω καλωδιακής ή της δορυφορικής συχνότητας. Και ΝΑΙ θα εξακολουθήσει να παράγει και να πουλά τα τηλεοπτικά του σκουπίδια σε όποιον έχει τόσο κακό γούστο ώστε να τα αγοράσει.

 

Θέλουμε να καταγγείλουμε, επίσης, ότι το γεγονός της μη ανανέωσης της άδειας εκπομπής παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο με διαστρεβλωμένο τρόπο ως κλείσιμο του καναλιού, με σαφή στόχο τη δημιουργία μιας δυσμενούς για τη Βενεζουέλα εικόνας, πολύ περισσότερο δε όταν αυτό το νέο εύρημα παραπληροφόρησης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

 

Όχι στην εκ νέου εκχώρηση άδειας εκπομπής στο κανάλι RCTV!

 

Όχι στην παραπληροφόρηση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης!

 

Ναι στην εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας!

 

27 Μαΐου 2007, Μαδρίτη, Ισπανία
Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License